G4Media.ro

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a decis suspendarea finanțării pentru Federația de…

Sursa foto: Facebook COSR

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a decis suspendarea finanțării pentru Federația de schi, după ce aceasta a refuzat un loc suplimentar în lotul de schi alpin feminin pentru Jocurile Olimpice

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a decis, joi, suspendarea finanțării pentru Federația de schi-biatlon, după ce aceasta a refuzat un loc suplimentar în lotul de schi alpin feminin pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

Finanțarea este oprită până „la prezentarea unui raport în care să dovedească faptul că a adoptat și implementat măsuri prin care să se asigure că situațiile generate în contextul participării României la JO Beijing 2022 în legătură cu neocuparea locului cotă la schi alpin și lipsa oficialilor la sărituri cu schiurile nu se vor repeta”, potrivit unui comunicat al COSR.

Ca excepție, finanțarea programelor pentru participarea la JO Beijing 2022 și FOTE Vuokatti 2022 este menținută.

Comunicatul COSR:

Comitetul Executiv al COSR, reunit astăzi în ședință de urgență, a decis suspendarea finanțării FR Schi-Biatlon

Comitetul Executiv al COSR a decis cu majoritate de voturi (un vot împotrivă și o abținere) într-o ședință mixtă (prezență fizică și online) suspendarea finanțării Federației Române de Schi-Biatlon până la prezentarea unui raport în care să dovedească faptul că a adoptat și implementat măsuri prin care să se asigure că situațiile generate în contextul participării României la JO Beijing 2022 în legătură cu neocuparea locului cotă la schi alpin și lipsa oficialilor la sărituri cu schiurile nu se vor repeta.

Raportul va avea ca obiectiv principal protecția sportivilor și a imaginii entităților care aparțin Mișcării Olimpice, urmând a fi supus analizei comisiilor de specialitate ale COSR și spre aprobare Comitetului Executiv al COSR.

Prin excepție, Comitetul Executiv COSR a hotărât astăzi să mențină finanțarea programelor pentru participarea la JO Beijing 2022 și FOTE Vuokatti 2022.

Federațiile sportive naționale sunt singurele care pot nominaliza sportivi eligibili pentru participarea la JO, iar COSR, în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice, nu poate accepta sau refuza un loc cotă pentru JO fără acordul acestora.
În cazul locului cotă refuzat pentru lotul de schi alpin a României la JO Beijing 2022, COSR nu a primit nici o nominalizare din partea FR Schi-Biatlon.

Context

Ania Caill (26 de ani), schioarea clasată cel mai bine în ierarhiile mondiale, a fost lăsată pe dinafara lotului pentru Jocurile Olimpice 2022 de la Beijing, chiar și după ce s-a mai deschis o poziție pentru România.

„Azi dimineață, România era următoarea pe listă și avea un loc în plus câștigat prin clasamentul Aniei la Super-G și coborâre. Acum, Federația și COSR au refuzat acel loc. Practic, în loc să trimită trei sportivi la schi alpin, trimit doar doi.

Asta dovedește clar că preferă să piardă un loc decât să o trimită pe Ania la JO. Asta arată că ei n-au vrut să trimită vreodată alt sportiv în detrimentul Aniei că e bine pentru sportivul celălalt. Asta dovedește că ei au făcut orice au putut să nu ajungă Ania la JO”, a declarat antrenorul sportivei, Ioan Achiriloaie, pentru gsp.ro.

Federația a explicat inițial refuzul de a o introduce în lotul olimpic prin prisma rezultatelor slabe pe care sportiva le-a avut la celelalte două olimpiade la care a participat.

„Dacă v-ați uitat pe rezultate, e clar pentru toată lumea. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediții de Jocuri Olimpice și la trei Campionate Mondiale unde, la probele pe care le practică, coborâre și Super-G, ori a ieșit de pe traseu, ori a terminat ultima. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca și la Super-G.

Ania vorbește de secunde, de punctele pe care le acumulează. Da, fiindcă ea concurează la campionate naționale de juniori sau competiții ale Federației Internaționale, dar de slabă calitate. Nu are nimeni nimic cu ea. Nivelul de performanță spune că, după 10 ani, nu și-a depășit condiția. Noi vrem să mergem pe strategia făcută de Federație. Împreună construim pentru viitor, cu tineri”, a declarat Puiu Gașpar, secretarul general al Federației, citat de gsp.ro.

Salomon România a anunțat joi că întrerupe o colaborare de peste 20 de ani cu Federația Română de Schi din cauza scandalului care durează de câteva săptămâni legat de alcătuirea lotului pentru Olimpiada de Iarnă de la Beijing.

Citește și Ministrul Sporturilor cere demisia conducerii Federației de schi / Solicitarea vine după ce s-a refuzat un loc suplimentar în lotul de schi alpin feminin, pentru Jocurile Olimpice

Sursa foto: Facebook COSR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. cind spui are 26 ani, deja incalci orice regula de bun simt. virsta nu trebuie sa fie un criteriu in a te angaja intr-o activitate. cred ca vina apartine comitetului carer ar fi trebuit sa gestioneze aceste lucruri dpdv decizional si nu federatia. cam multe trebuie schimbate in romania, prea multe. ce e trist, e ca nu mai avem cu cine.

  2. !cuba

    Skiul nu este sah! nu trimiti la un concurs international o persoana care nu a aratat ca ar putea ocupa un loc decent! bani aruncati in vant!

    nici taranul nu tine o vaca daca furajata fiind, ea nu da laptele scontat! adica eficacitate ( atingerea scopului) si economicitate, adica incadrarea in resurse)

    daca persoana in cauza ar fi avut 18 ani, mai trageai o speranta…la 26 de ani trebuia sa fi aratat ceva…..adica capacitatea de a atinge un tinta….

    am vazut-o recent pe sportiva in cauza la digi-sport, m-am intristat….clasare pe la coada….daca tara ar fi fost un sportiv, o sportiva din Ciad sau Etiopia sau Mozambic, m-as fi bucurat stiind ca acolo nu se poate face ski, dar la noi?

    • @stefan cel mic, mic de tot – Vorbesti in necunostinta de cauza! Chiar daca numele celei care e pe lista pentru olimpiada e protejat (e de inteles), trebuie inteles ca Ania are cel mai mare punctaj dintre toate concurentele din Romania, nu e niciuna la nivelul ei, mai mult locul in plus la olimpiada a aparut tocmai din cauza acestui punctaj optinut de Ania. Cam asa stau lucrurile. Apropo, la schi nu prea exceleaza Romania, nu poti sa te compari cu marii schiori, comparatia o faci cu cele din Romania, nu?

  3. Deci:sportiva respectivă face pregătirea din buzunarele ei, obține rezultate care îi dau dreptul de participare,iar federația lui schi prăjit din România îi refuză DREPTUL OBȚINUT.Parca, în spiritul olimpismului, important era să participi….
    Federația română de schi a refuzat,cred,din cauză că nu mai puteau pleca în excursie ceva nulități din federație sau ceva neamuri, că șanse la medalii,mai greu!

  4. !kafka

    Spiritul olimpic e mort de mult…acum totul se invarte in logica *rezultatelor*!

    Prima parte a raspunsului domniei-voastre nu prea are sens, ar fi avut daca pe acel loc ar fi fost trecuta alta schioara!

    si intrucat nu am adus in discutie alta schioara, nu inteleg de ce-mi reprosati modul de a gandi!

    eu repet, problema este ca nu avem ski si daca nu avem ski de ce trebuie sa mergem la Olimpiada?

    nu este o mare onoare care i se face Tarii sa iesi pe ultimul loc…caci vrei-nu vrei reprezinti Tara..

    daca ar fi fost un fel de Australian Open de la tenis, nu aveam ce comenta….dar logica aici este alta..decat sa faci de ras Tara fiind pe ultimul loc, mai bine lipsa…

    • @ stefan cel mic, mic de tot – Cred ca n-ai inteles, tocmai de logica rezultatelor vorbeam si eu! Daca ai in tara, sa zicem, trei sportivi, unul participa activ la competitii si aduna puncte, iar ceilalti doi nu participa dar sunt mai tineri. In competitia interna, cel cu participari active la competitii iese primul mereu, dar tu nu-l trimit la olimpiada pentru ca la competitiile profesioniste ajunge pe ultimele locuri. Tocmai in logica rezultatelor, Ania, pe plan intern, are cele mai bune rezultate dintre candidatii pentru olimpiada. Sper ca m-am facut inteles de data asta.

  5. un lucur foarte bun. iar acest lucru ar trebui sa se extinda la nivelul tuturor Federatiilor. Este inadmisibil ca , PE BANI PUBLICI, sa existe un nene care sa taie si sa spanzure pe listele de loturi nationale. Trebuie sa existe un control de specialiatte pentru fiecare federatie. Un fel de Curte de conturi a performantei, unde sportivii sa se poata plange. COAR si Minsterele (Finante si Sport) trebuie sa controleze aceste federatii. In fiecare an exista zeci de juniori care renunta la sport pentru ca nu au loc de altii. In fiencare an exista un antrenor tanar care renunta la activitate pentru ca nu poate promova in loturile nationale de dinozaurii care au dus sportul romanesc la nivelul actual. Cu tot respectul pentru antrenorii in varsta dar ar trebui sa fie un numar minimal de locuri alocate celor tineri. IN fiecare an sa existe 35% din locuri pentru antrenorii sub 38 de ani. Iar sportivii tineri sa fie protejati si invitati la trialuri. Trialurile olimpice trebuie sa devina o proba obisnuita. Oricine, inclusiv amatorii sa poata participa la aceste trialuri, pentru ca acest aspect ar arata deschidere si egalitate de sanse. Pe cale de consecinta la Ski ar trebui sa ajunga si politia. Ceea ce au facut se numeste abuz in serviciu si in contra intereselor nationale.