G4Media.ro

Comisia Europeană primește propuneri pentru un nou ciclu de rețele tematice în…

Sursa foto: Unsplash / National Cancer Institute

Comisia Europeană primește propuneri pentru un nou ciclu de rețele tematice în domeniul sănătății. Utilizarea AI împotriva cancerului, printre noile teme de importanță majoră

Comisia Europeană invită actorii din domeniul sănătății să trimită propuneri pentru un nou ciclu de rețele tematice în cadrul Platformei UE pentru politicile în domeniul sănătății.

Rețelele tematice sunt create pentru ca organizațiile părților interesate (spitale, organizații din domeniul medical, asociații și structuri publice) să colaboreze și să producă o declarație comună pe o anumită problemă.

Reprezintă, de asemenea, o platformă de dezbatere a celor mai importante probleme din sistemul medical european și a soluțiilor care ar putea fi implementate.

Declarația comună rezumă poziția acestora și propune acțiuni în unul dintre următoarele domenii de sănătate publică:

  • Schimbările climatice și sănătatea, în special în ceea ce privește stresul termic sau dezvoltarea capacității sistemului de sănătate
  • Contribuie la o abordare cuprinzătoare și multisectorială a longevității;
  • Deblochează puterea inteligenței artificiale împotriva cancerului.

Comisia Europeană poate lua în considerare, de asemenea, propuneri din alte domenii de politică în domeniul sănătății, dacă părțile interesate oferă motive și dovezi temeinice.

Termenul limită de depunere este 3 aprilie 2024, ora Bruxelles-ului 23:59.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană va evalua propunerile primite pentru fiecare temă și va face o selecție preliminară până la sfârșitul lunii aprilie cel târziu, care va fi deschisă pentru vot în rețeaua Agora a Platformei Politicii de Sănătate a UE.

Cele trei propuneri cu cel mai mare număr de voturi vor fi selectate pentru a participa în ciclul final al Rețelelor Tematice din 2024.

Modul în care se poate aplica, poate fi consultat aici.

Cum poate contribui AI la lupta împotriva cancerului

Utilizarea Inteligenței Artificiale în lupta împotriva cancerului poate fi considerată o noutate în contextul exploziei tehnologice a acestui domeniu, din ultimul an.

Prin integrarea tehnologiilor de inteligență artificială în practica medicală, poate fi îmbunătățit diagnosticul, tratamentul și managementul cancerului.

Inteligența artificială este de aproape două ori mai bună decât metoda actuală în ceea ce privește evaluarea agresivității unei forme rare de cancer prin scanare, arată un nou studiu citat de BBC.

Concret, AI poate contribui pe partea de diagnostic precoce și detectare. Algoritmii de învățare automată pot fi antrenați să detecteze semnele precoce ale cancerului în imagini medicale, cum ar fi radiografiile, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și tomografii computerizate (CT).

AI poate fi folosită pentru a analiza datele genomice și moleculare ale pacienților, identificând astfel mutațiile genetice specifice asociate cu anumite tipuri de cancer.

De asemenea, AI poate contribui la descoperirea de medicamente. AI poate accelera procesul de descoperire a medicamentelor prin identificarea compușilor chimici potențiali care ar putea fi eficienți în combaterea cancerului.

Algoritmii de învățare automată pot analiza mari baze de date de molecule și pot prezice activitatea biologică a acestora, facilitând astfel identificarea candidaților promițători pentru dezvoltarea ulterioară și testarea clinică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...