G4Media.ro

Comisia Europeană presează compania AstraZeneca să livreze vaccinurile contractate: Vrem să știm…

Sursa Foto: Captura/conf Comisia Europeana

Comisia Europeană presează compania AstraZeneca să livreze vaccinurile contractate: Vrem să știm cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a informat luni seară că AstraZeneca a anunțat că nu va livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană. În consecință, i s-a trasmis companiei să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită inițial, în condițiile în care realizarea vaccinului a fost finanțată din bani europeni.

Oficialul european a precizat că vaccinul AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare privind punerea pe piață, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentelor va fi anunțată „până la finalul acestei săptămâni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.

„Însă este o problemă pe partea de aprovizionare. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod suprinzător Comisia și Uniunea Europeană că intenționează să furnizeze considerabil mai puține doze de vaccin decât a fost agreat și anunțat. Noul calendar este inacceptabil”, a spus Stella Kyriakides, într-o conferință de presă.

Comisarul european pentru sănătate a precizat că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară”, a precizat Stella Kyriakides.

Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Stella Kyriakides a subliniat că a propus celor 27 de țări membre ca un mecanism de transparență să fie implementat imediat, în condițiile în care UE a finanțat cu o sumă totală de 2,7 miliarde de euro dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-COVID.

„Vrem claritate cu privire la tranzacții și deplină transparență în legătură cu exporturile de vaccinuri. În viitor, toate companiile producătoare de vaccin anti-COVID din UE vor anunța în prealabil un eventual export către țările terțe”, a mai spus ea, precizând că livrările umanitare nu vor fi afectate de această procedură, relatează Digi24.

Sursa Foto: Captura
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Cea mai sigura comanda ramane tot in UE.

  2. Sunt sigur ca sunt si contracte paralele cu cel al UE.
    Facut de țările bogate!

    • Să vândă doar „paralel” de acum inainte și celelalte produse, că imi imaginez că ditai firma nu și-o fi propus să trăiască doar din vaccinul anti Coviduț19, iar spray-urile nazale fabricate prin tehnologia inovatoare de umplere cu găleata direct din mare să fie lăsate pe mâna fitecine…

  3. Era jale daca nu eram in UE

  4. Acum 5-6 zile a avut loc un incendiu la Serum Institute of India, cel mai mare producator de vaccinuri din lume, care are si licenta pentru vaccinul AstraZeneca impotriva Covid. Coincidenta, la cateva zile, a avut loc si anuntul firmei AstraZeneca ca nu poate livra vaccinurile conform planurilor.

  5. HAHAHA cata minciuna si manipulare.

    Nicio companie privata nu o sa iti spuna cate produse a facut si cui i le-a livrat. Nu exista asa ceva. Maxim penlizari conform contractului si la revedere.

    sau pt parerologi…le vor lua caii de la bicicleta….sigur dreptul comercial nu are taine pt voi ….tocmai acesta fiind motivul pt care le stiti pe toate

    • De obicei companiile răspund în fața investitorilor, iar în acest caz AstraZeneca a primit bani de la comisia europeană.

    • Alina, o mica confuzie:
      Investitorul este detinatorul unei participatii, actiuni, parti sociale dintr-o companie. Mai poate fi si o entitate separata care creează un grup de interes economic, un joint venture(caz in care apare o a 3-a entitate), etc.

      Daca cineva avansează bani pentru cercetare-dezvoltare de produs, pentru uzul propriu, dar fara a pretinde exclusivitate asupra acelui produs si fara a detine vreuna din calitatile de mai sus se numeste : Avans si nu investitie!

      Daca Ue creea o entiate de cercetare prin participatiune impreuna cu astrazeneca, atunci da, putea sa bata cu pumnul in masa. E drept, nu stim contractul lor de achizitie dar ma îndoiesc ca este altceva decât un contract comercial, caz in care exista doar penalitati, asigurări , garantii si cam atat. In acest caz statul, sau orice organism statal/suprastatal nu are ce intereveni politic, prin amenintari sau trimiteri de institutii in control intr-o relatie comerciala privata. Poate trimite notifica, aplica penalitati sau chiar denunga contractul daca asa sunt clauzele si….Cam atat!

      Restul e bla, bla politic.

  6. E ușor de explicat. Se numește țeapă. O școlarizare a comisiei UE în Romania prindea bine. Ce contează că a venit cu o poală de bani pentru cercetare? Să fie cadoul primit. Acum e vorba de cine dă mai mult iar prețul oferit de UE nu mai e atractiv. Așa că UE va primi așa cum a anunțat producătorul vaccinului, cu 60% mai puțin. Și dacă mai vine o oferă bună pe ultima sută de metri nu le primește nici pe aceelea.

  7. Alex impusca-te. Nu te mai ha ha ca habar nu ai.

  8. Abu Dhabi a trecut pe hidrogen, gata resursele precum petrolul dispar, noi trecem pe gaz lampand sau lampagiu de cotroceni

  9. Ar fi intersant de aflat cum de livrările AstraZeneca spre UK nu sunt afectate, doar cele spre UE.

  10. UE nu are vaccinuri pentru ca Franța a insistat sa se comande de la Sanofi, care a dat chix. Între timp englezii vor termina de vaccinat tot pana la vara.

  11. E simplu.

    Au luat banii de la UE, au facut vaccinul si dupa l-au distribuit in UK deoarece aia platedc mai mult.

    E doar o teapa iar in situatia asta UE poate sa ceara suma inapoi si sa ramana cu calendarul actual.

    Banii luati inapoi, dati la Pfizer si Moderna si AstraZeneca sa vanda la exterior, unde piata e mai mica.

  12. S-a petrecut ceva de genul celor intamplate in primavara cu italienii, cand milioane de masti de protectie contractate deja de italieni de la chinezi si aflate in avion au fost „deturnate” de pe pista aeroportului de agentii Moshad care au platit cash !

  13. Ucraina cât de bine se descurcă? Nu demult ziceau că n-au reușit să cumpere nici o doză…