G4Media.ro

Comisia Europeană: Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României.…

Sursa foto: Consiliul European

Comisia Europeană: Invadarea Ucrainei de către Rusia înrăutăţeşte perspectivele economice ale României. Inflația ar urma să crească și mai mult

Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, se arată într-un raport publicat luni de Comisia Europeană. Efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate în urma legăturilor comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia. Cu toate acestea, efectele indirecte ar putea fi considerabile, avertizează Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

„Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ. România produce cea mai mare parte a gazelor pe plan intern dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite. Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze„, se arată în raport.

Unele sectoare specifice sunt în mod special expuse. Unele industrii importante din România (cum ar fi sectorul auto şi utilajele) şi construcţiile sunt în mod special vulnerabile la importurile de energie, la evoluţia preţului energiei şi a necesarului de materii prime, consideră Comisia Europeană.

Instituţia apreciază că România este în prima linie a aceste crize umanitare şi geopolitice, găzduind un mare număr de refugiaţi din Ucraina, deşi în cele din urmă majoritatea pleacă spre alte ţări membre UE. Rezolvarea nevoilor lor va necesita mobilizarea de resurse suplimentare, în domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale (care au fost sub presiune în timpul pandemiei), dar şi în educaţie.

Pe termen mediu spre lung, integrarea pe piaţa muncii a persoanelor care decid să rămână în România ar putea ajuta la sporirea populaţiei active şi la creşterea economiei, susţine Executivul comunitar.

România va beneficia de pe urma flexibilităţilor excepţionale furnizate de Politica de coeziune pentru refugiaţii din Europa şi de pe urma prefinanţării suplimentare de la mecanismul (REACT-EU) pentru a rezolva urgent necesităţile de primire şi integrare a celor care pleacă din Ucraina în urma invaziei Rusiei, se arată în raport.

Sursa foto: Consiliul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Reducerea TVA-ului se reabsoarbe imediat in preturi. Este o chestie care s-a verificat la precedentele reduceri de TVA din Ro.

  2. Invazia rusa -> sancțiuni împotriva Rusiei -> creșteri preturi energie in UE/ SUA -> inflație/ stagflație.

  3. cica maciuca a inchis timp de doi ani economia punand fortat lacatul pe usile firmelor si tinand oamenii inchisi in casa… disperare mare la USR, se apropie tavalugul

  4. Adică pe înțelesul proștilor acum încă trăim bine, vorba fostului președinte.

  5. Pai zice bine dl. Ciolacu, trebuie marita impozitarea salariilor din sistemul privat si taxarea firmelor.
    Sa ia de la burghezi, ca au de unde. Restul categoriilor care nu muncesc dar au venituri, nu trebuie atinse. Macar asa o sa inteleaga si fraierii ca nu trebuie sa mai fie fraieri.

  6. se poate si la noi. toata lumea relaxeaza. si a mers si data trecuta. asta cu „reducerea se absoarbe” e o minciuneasca psd-ista