G4Media.ro

Comisia Europeană ia în calcul să facă stocuri comune de gaze pentru…

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Comisia Europeană ia în calcul să facă stocuri comune de gaze pentru a preveni viitoare crize energetice/ Anunțul a fost făcut într-un răspuns la interpelarea eurodeputatului Eugen Tomac

Comisia Europeană a transmis, într-un răspuns la interpelarea europarlamentarului PMP Eugen Tomac, că pentru viitor este luată în calcul varianta stocării comune de gaze, pentru a forma rezerve care să prevină viitoare crize energetice.

Răspunsul Comisiei, transmis prin comisarul pe Energie Kadri Simson, vorbește și despre revizuirea Regulamentului privind securitatea aprovizionării, dar și despre un nou cadru juridic pentru gaze și hidrogen.

În ceea ce privește criza prețurilor la energie, Comisia a prezentat un set de măsuri menite să protejeze în special consumatorii vulnerabili împotriva creșterii facturilor la energie, se mai arată în răspunsul transmis.

De asemenea, pe termen scurt, aceasta include sprijin direct, reduceri fiscale neselective sau specifice, prevenirea deconectării rețelelor, amânarea plăților și o mai bună coordonare în ceea ce privește măsurile de combatere a sărăciei energetice, mai transmite comisarul.

Printre măsurile pe termen mediu menite să atenueze volatilitatea viitoare a prețurilor se numără creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, investițiile în eficiența energetică și renovarea clădirilor, precum și facilitarea capacitării consumatorilor și consolidarea în continuare a rezilienței sistemului energetic al UE la șocurile viitoare.

Interpelarea europarlamentarului PMP Eugen Tomac

Trăim în secolul vitezei, experimentăm zi de zi avantajele tehnologiilor în continuă şi extrem de rapidă dezvoltare. Cu toate acestea, chiar şi în Uniunea Europeană, sărăcia este încă o problemă de actualitate. Sunt state în care o parte a populației se află în imposibilitatea de a-şi asigura căldură în case. În Bulgaria, în 2020, 27 % dintre oameni se confruntă cu o astfel de situație, urmată de Lituania (23,1 %) şi Cipru (20,9 %). Sărăcia energetică afectează zeci de milioane de cetățeni europeni în fiecare an.

Anul acesta însă este o situație chiar mai gravă, având în vedere creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial. Dacă luăm în calcul că iarna abia urmează să înceapă, lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare.

1. Prin urmare, poate Comisia menționa care sunt măsurile luate pentru a contracara sărăcia energetică?

2. De asemenea, ce măsuri a luat sau are în vedere Comisia pentru a sprijini statele și cetățenii europeni în timpul acestei crize care a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie?

Răspunsul integral al Comisiei Europene

Combaterea sărăciei energetice a fost și va rămâne un pilon al politicii energetice a Comisiei. Pe lângă propunerea de măsuri concrete de combatere a sărăciei energetice și de sprijinire a consumatorilor vulnerabili în cadrul pachetului „Fit for 55” și în special prin intermediul Directivei revizuite privind eficiența energetică și al Fondului social pentru climă, Comisia va facilita o mai bună coordonare și schimb de experiență și de bune practici între statele membre prin intermediul unui nou Grup de coordonare privind sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili și va oferi asistență tehnică, prin intermediul Platformei de consiliere în materie de sărăcie energetică, actorilor care iau măsuri la nivel local.

În ceea ce privește criza prețurilor la energie, Comisia a prezentat un set de măsuri menite să protejeze în special consumatorii vulnerabili împotriva creșterii facturilor la energie. Pe termen scurt, aceasta include sprijin direct, reduceri fiscale neselective sau specifice, prevenirea deconectării rețelelor, amânarea plăților și o mai bună coordonare în ceea ce privește măsurile de combatere a sărăciei energetice. Printre măsurile pe termen mediu menite să atenueze volatilitatea viitoare a prețurilor se numără creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, investițiile în eficiența energetică și renovarea clădirilor, precum și facilitarea capacitării consumatorilor și consolidarea în continuare a rezilienței sistemului energetic al UE la șocurile viitoare.

Multe dintre măsurile identificate în setul de instrumente al UE sunt în mâinile statelor membre, deoarece acestea sunt responsabile, de exemplu, de politica socială și stabilesc ratele de impozitare naționale și cunosc cel mai bine provocările specifice. Comisia va lua în considerare, de asemenea, revizuirea Regulamentului privind securitatea aprovizionării pentru a asigura o funcționare mai eficientă a stocării gazelor, va analiza beneficiile potențiale ale achizițiilor comune voluntare de stocuri de gaze de rezervă și va propune un nou cadru juridic pentru gaze și hidrogen.

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. mana de culoare neagra e a lui tomac?

  2. Vorbe!

  3. Acum și-au dat seama că Rusia folosește gazul în scopuri geopolitice și că pot apărea întreruperi?

  4. Cand am zis ca ue nu isi mai face stocurile de gaze de multa vreme draggy a zis ca mint.
    Hai bai draggy, spune ceva ca au recunoscut si cei din comisie.
    Si astia mint ca mine?

    • Aici e vorba stocuri comune pe care țările UE nu le-au făcut niciodată până acum. De altfel articolul e foarte clar în acest sens, nu s-a pus problema până în prezent. Țările UE își făceau stocuri individuale, dvs încurcați borcanele și nu știți despre ce vorbiți.

  5. Varianta cea mai bună, e să strângem gaze din aghioasele migranților!

    • Pai si-au dat singuri peste mana… Orgoliul si gogoasa cu hidrogenul au crezut ca magnatii se lasa asa usor pana este petrol si gaze?
      Iar mereu sa dai vina pe Rusia nu tine… Nici de cald se pare
      Credeau ca au acces la gaze la discretie si rusul se pune in genunchi si pupa mana ca doar, doar cumpara UE. Mai multe gaze si la pretul lror nu ?
      Mai si fac nazuri cu Nord Stream 2 nu?
      Nu contract solid pe termen lung sau mediu

  6. Adica gazele cumparate ieftin de Ungaria, sa mearga la comun? 🤣
    Astia din CE se drogheaza zilnic?