G4Media.ro

Comisia de Prognoză păstrează la 5,5% estimarea privind creşterea economiei româneşti în…

sursa foto: Designed by Freepik

Comisia de Prognoză păstrează la 5,5% estimarea privind creşterea economiei româneşti în acest an şi mizează pe un curs de 4,67 lei/euro

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a păstrat, în prognoza publicată miercuri, estimarea privind un avans de 5,5% al Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an, până la 1.022,5 miliarde de lei, dar mizează pe un curs valutar de 4,67 lei/euro, în creştere faţă de prognoza publicată în toamna anului trecut. În plus, a revizuit în creştere estimările referitoare la deficitul comercial şi la deficitul de cont curent, transmite News.ro.

În prognoza anunţată în toamna lui 2018, CNSP estima, pentru acest an, un curs de 4,62 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,7555 lei, o scădere de 0,10% faţă de nivelul atins marţi.

În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul, atingând un nivel maxim de 4,7648 lei. Pentru anul 2018, cursul mediu a fost 4,6535 lei/euro, potrivit datelor BNR.

Totodată, CNSP a mărit estimarea referitoare la deficitul comercial pentru acest an, de la 16,395 miliarde euro în prognoza de toamnă, la 16,9 miliarde euro în prognoza de iarnă.

Deficitul comercial al României a avansat cu 18,2% în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, până la 13,4 miliarde euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit CNSP, deficitul comercial pe tot anul 2018 a fost de 15,09 miliarde de euro.

Totodată, CNSP a revizuit în creştere şi deficitul de cont curent pentru acest an, de la 7,03 miliarde de euro (3,2% din PIB) la 7,27 miliarde de euro (3,3% din PIB).

În 2018, tot potrivit CNSP, deficitul de cont curent a fost de 9,125 miliarde de euro (4,5% din PIB).

Totodată, CNSP estimează un venit salarial net de 3.085 lei în acest an, în creştere faţă de estimarea publicată în toamna lui 2018, de 2.902 lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ghizdeanu: – Dom’ Presedinte, cat sa fie cresterea PIB-ului in 2019?
    Draknea: – Macar 5,5%, ca sa ne dea pe 3 ani 50%.

    • Bani mai multi la ministerul propagandei (Comisia de Prognoza). Este platita minciuna cu care acesti derbedei vor improsca Romania, in statisticile mlor masluite.

  2. Cea mai mare crestere economica din lume! Asta e si motivul pentru care am fost alesi in fruntea Europei! Felicitari PSD si guvernului Dancila!

    • noi suntem miezul, tigrul economic al Europei! In frunte cu doamna viorica vasilica vom ajunge pe culmile succesului !

    • Auzi ? Cant termeni la biro sa te opresti la Bubă sa iei ciapa ,da ? Mersi

    • Las-o jos,
      Că macane!

    • de mingi

    • Cheltuielile bugetare sunt incluse in PIB. Asa e formula.
      Coroborat cu faptul ca noi avem deficit bugetar de vreo 30 miliarde lei ( adica statul imprumută 30 miliarde lei, cu care face cheltuieli pe salarii bugetare si pensii speciale!) arata ca de fapt traim pe datorie si ne mai si fălim ca ultimul haplea.
      In schimb vezi Polonia, Cehia, Ungaria. Ei au crestere , dar au EXCEDENT bugetar. Asta arata crestere sanatoasă, bazata pe investitii si productivitate. Diferență ca de la cer la pământ.

      Ai priceput?

  3. esti un ridicator de mingi ?

  4. „Guvernul a stabilit miercuri, printr-un Memorandum, instituirea schemei de minimis de 500 de milioane de euro privind Programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor”, prin care va susține construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv. Este un ajutor de stat de care ar fi interesat omul de afaceri Ion Țiriac. În luna decembrie, întrebat dacă a discutat despre această schemă cu omul de afaceri Ion Țiriac, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a răspuns: „Unele idei le-am discutat”.