G4Media.ro

Decizie finală în Parlament: Angajatorii sunt obligați să dea liber părinților în…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Decizie finală în Parlament: Angajatorii sunt obligați să dea liber părinților în caz de închidere a școlilor. Aceștia vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul mediu brut

Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat joi cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă care îi obligă pe toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme”.

Prevederea se va aplica părinților de copii până în 12 ani sau, dacă este vorba de copii cu dizabilități, până la vârsta de 18 ani.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie

Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern.

Banii care vor fi dați părinților care stau acasă vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.

Astfel, potrivit articolului 3 al legii:

  • (1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • (2) Prin derogare de la prevederile Legii nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei prevăzută la alin.(1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art.1 alin.(4).
  • (3) Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin.(2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilită prin hotărâre a Guvernului.

Potrivit amendamentelor decise în comisie, zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă.

Raportul de admitere a legii fusese adoptat puțin înainte de votul din plen cu unanimitate de către Comisia de muncă a Camerei.

Adoptarea inițiativei legislative vine pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor în perioada 11 martie – 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, unii părinți nu au soluții rapide pentru a-și lăsa copii în îngriijre, mai ales că soluția de a-i plasa temporar la bunici e una riscantă din cauza vulnerabilității persoanelor în vârstă la noul virus.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

69 comentarii

  1. Da’ Comisia de drumuri a lui Drulă nu ne scuteste de taxa de pod de la Fetești?
    Aaa.. stai ca astia nu au majoritate sa poata sa impuna ceva.
    Suntem la mila psd… care da la cei saraci si ia milioane de ori de la ceilalti…

    • Unde-s luptatorii ptr alocatii marite?Am vazut vreo cativa pe aici.O gandire simpla si rationala ar face minuni,in acest caz.In mod indirect,acordarea acestor zile libere platite,inseamna marirea alocatiilor.De ce atata inversunare la unii comentatori?! Ratiune,ratiune…

  2. 75% din salariu mediu brut …adica I-au scos din calcul pe corporatisti, bucuresteni, clujeni si bugetari. Categoriile astea nu au voie sa stea acasa
    Tare masura

  3. Alta idee imbecila, populista si cretina.
    75% din brut inseamna mai mult decat 100% din net.
    Deci stau acasa si primesc mai multi bani decat daca muncesc.
    Daca nici acum cand tara arde nu se pot abtine pizdonacii de populisme e clar ca partidul asta trebuie sa dispara.
    Un copil de 10-11 ani sta 4 ore pe zi la scoala, in restul timpului cu cine plm sta.
    Patru luni de vacanta pe an cu cine plm sta.
    Stati ca trecem noi si peste necazul asta si o sa va punem noi pielea pe bat.
    Indiferent cat de calm ai fi,simti ca vine o vreme cand trebuie sa spui AJUNGE.

    • Brut/net… nu functioneaza.
      Mai mult bulverseaza.
      Daca se facea online cu un click piate mai intelegeam.
      La noi, in România, totul e strâmb, chircit, in bataie de joc

    • La ce vocaular ai se vede cu cine ai stat de povesti, si cat de mult ai iubit cartea.

    • Gabriel, angajatorul plătește netul calculat la 75% din salariul brut…

    • Mai oameni buni, voi citiți asa pe sărite; scrie destul de clar- 75 % din salariul pe care il au,dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. ?

    • E clar ca nu intelegi ideea. Primesti salariul tau normal daca acesta este mai mic decat 75% din mediul brut. Daca ai salariu mai mare decat 75% din mediul brut, nu vei primi mai mult.

      Nu imi dau seama daca este ceva bun sau nu, insa e clar ca majoritatea oamenilor inteleg gresit (inclusiv tu). Nimeni nu isi va majora salariul cu aceasta lege. Nimeni nu va sta acasa si va castig6a de doua ori salariul.
      E doar ideea ca iti primesti salariul, sau o parte din el (daca il ai mai mare decat limita impusa), stand acasa.

      Corect sau nu? Nu stiu. Dar stiu ca tu ai premise greșite.

    • Invatati sa cititi un text: „Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie”. Subliniez: 75% din salariul pe care il au. Deci nu primesc mai multi bani stand acasa! Continuarea de ” nu mai mult de salariul mediu brut pe economie” se aplica celor cu salarii de peste 1500-2000€. Aceia nu vor primi 75% din salariul pe care il au ci MAXIM 75% din salariul mediu brut pe economie.

    • Probabil este ca la concediul medical: 75% din salariul tau mediu din ultimele 6 luni.

    • Costel.. nici tu nu ai inteles.
      Primesti 75% din salariul tau dar nu mai mult de 75% din brut.
      Adica, daca ai minim pe economie 1346 lei vei primi 75% * 1346 adica 1009lei/luna (fractionat pe zi).
      Insa, daca ai un salariu mare ce depaseste 75% * mediu brut (75% * 5429) atunci vei fi plafonat la 75%*5429.

    • D-le Costel eu nu plec de la nici o premisa gresita.
      Toata viata mea ,fiecare banut pe care l-am castigat a fost prin munca mea
      Nu am asteptat niciodata sa-mi dea cineva ceva degeaba.
      Si slava Domnului am crescut si eu copii. Stiu foarte bine ce inseamna sa cresti un copil.
      Munca cinstita mai baieti este cea mai buna afacere a secolului XXI.

    • Bahhh, asa e romanu’. Daca se cauta solutii pentru ei nu e bine, dacă de face ceva nube bine, daca nubse face ceva, iar nu e bine. Copii staubla scoala 4-5 ore, apoi la After, in cazul meu, deci da, dacavreau sa ii asigur minim 5 ore pe zi in care trebuie sa ma ocup de pregatirea lui, trebuie sa fou platita pentru asta, daca nu pot munci. Olanda si Norvegia asta fac de ani de zile, dar nu, la noi hai sa dam cu rahat in ei ca incerca sa sigure cumva ca eu si sotul suntem nevoiți sa lucram de acasa, ca nu se fac cursuri de scoala online, ca na….nu avem destul Internet, si copilu trebuie sa stea sa se uite cum eu petrec orele in meeting-uri si scriu Mail-uri. Da, e o solutie foarte buna. Mai ales cand eu trebuie sa pletesc scoala si After-ul mai departe, c-a acea institutie sa nu dea failment pentru ca trebuie la randul lor sa isi plateasca angajatii, chiria etc etc..

    • @Mihai B
      Aici vocabularul se scuza. Sant anumiti indivizi care nu inteleg limbajul academic sau de bun simt. Trebuie sa vorbesti pe limba lor.
      De carte nu sunt strain si pot sa-ti spun ca am studii in domenii pe care tu nici macar nu le banuiesti.
      Aici fiecare isi spune oful.
      Cum este d-na Isa, ne vorbeste de Norvegia si Olanda.
      Ce ati facut dvs ca noi sa ne putem compara cu Norvegia si Olanda?
      Nimeni nu ne compara cu Nigeria sau Guineea.
      Toti vor Olanda si Norvegia.
      Sa ajungem ca Olanda si Norvegia trebuie sa muncim nu sa stam cu mana intinsa.

    • Gabriel tű ai copii? Un copil de 10-11 ani stă 6 ore la școală ( program normal), după aceea la semi, sau la internat.

    • Ce plm vorbești Gabriele dacă nu cunosti? Sau îți place sa te afli in treaba aiurea ca ma-ta? 4 ore la școala 4 ore la after school. Exact 8 ore când parintele e la munca

  4. Ce stres cumplit pentru un spalator de vase cu carte de munca sa petreaca timp cu copiii lui pentru mai mulți bani

    • Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Cum e salariu mai mare daca ia 75% din salariul lui si exista un plafon maxim din salariu brut pe economie. Voi ganditi?

    • Si cu celelalte categorii cum ramane?

      Comunistii se gandesc numai la cei saraci si prosti, masa de manevra a partidului.

    • Pentru mai multi bani? Tu intelegi ce citesti? Ia maxim 75% din salariu. Cei cu salarii mari, vor lua mai putin. Nu mai visati cai verzi pe pereti :))))

  5. Cand iese de la scoala in timpul anului sau este vacanta sunt deschise after-schoolurile, sunt tabere, vin bonele, bunicii nu trebuie protejati (de boli … poate doar de nervi)
    Nu are nici o legatura situatia actuala, cand totul e inchis, cu vacanta …. asa ca nu stiu cine este populistul aici

  6. Economia românească trebuie pusa pe butuci. E ordin!
    PSD, UDMR, USL isi dau mana sa faca tot ce pot.

  7. Presupun ca aceasta masura extrema va fi impusa concomitent cu plafonarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul salariului mediu pe Economie…?! Ca altfel veti da socoteala atunci cand singura priveliste la care va veti mai putea uita va fi cea a campului de cazane clocotinde …!

  8. Legea asta este cu efect imediat ?
    Angajatorii au formularele necesare ?

  9. Nu faceti confuzii…e asemanator concediului medical. Iti stabileste pentru zilele respective brutul ca si 75% din brutul normal, iar daca acesta depaseste brutul mediu, il ia pe cel mai mic.. Asta inseamna ca nu se vor plati cu mult…si e echitabil pentru toti. E o masura binevenita, mai ales pentru cei carora nu se acorda concediu (care se plateste 100%) sau ai caror patroni nu sunt de acord cu munca de acasa. Ar fi bine sa nu fim carcotasi in astfel de momente. Bine ca se cauta soluti, se ofera alternative …sa nu ajungem ca in Italia unde abia acum am aplicat masuri. Sanatate si ganduri bune!

  10. Invatati sa cititi un text: „Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie”. Subliniez: 75% din salariul pe care il au. Deci nu primesc mai multi bani stand acasa! Continuarea de ” nu mai mult de salariul mediu brut pe economie” se aplica celor cu salarii de peste 1500-2000€. Aceia nu vor primi 75% din salariul pe care il au ci MAXIM 75% din salariul mediu brut pe economie.

  11. Care este salariul mediu brut? Deci care ar fi limita, dupa aplicarea a procentului de 75?

  12. Un copil de grădiniță stă 7-8 ore acolo, chiar 9. Grădinițele nu sunt închise toate complet in perioada vacanțelor, și în tot timpul anului există opțiuni unde sa duci copilul când ești la muncă. Pentru școlari există after school. Ce nu înțelegi tu, gabriel, e că acum, de exemplu, nu e o perioadă obișnuită din an. Nu toată lumea are bunici pensionari și în putere care sa stea cu copiii. Sau alte rude. Și clar nu toată lumea își permite bone(unde truda găsești de urgență bone de încredere?! ?)
    Pe aia cu salariul iar n-ai înțeles-o. Zice clar că nu mai mult de 75% din brutul mediu. Nu zice că toată lumea atât va primi

    • Da! Este o soluție foarte buna!
      Chiar vreau sa multumesc pentru aceasta hotărâre. Copilul nu trebuie lăsat singur in casa! Personal m-ar fi mulțumit și 50% din salariu, doar pentru posibilitatea de a supraveghea copilul îndeaproape.

  13. Sigur, noi cei care contribuim lunar neplafonat, adica la venitul real, nu beneficiem de o masura corecta. Copiii nostri pot sta singuri acasa. De ce nu plafoneaza si contributiile la salariul mediu? Atunci nu ar mai comenta nimeni la masuri de genul.

  14. Eu sunt angajată la grădiniță privată, …cum sunt plătită?

  15. Am si eu o intrebare
    Cica,trebuie sa semneze ambii parinti,daca sotul nu este in tara cum se procedeaza???

  16. Urmează și o decizie în favoarea angajatorilor ? Sau copiii lor nu au dreptul sa fie supravegheați de părinți… Pfff

  17. Doamne ajuta ca v-ati gandit .Mie imi convine sa stau cu el acasa si cu 75 %pentru ca efectiv nu am alta solutie,nu am bunici din pacate ,gradinita cu program prelungit este inchisa,efectiv este o problema pentru mine fiind singura cu copilul.Tatal copilului nu este in tara.Sunt parinti singuri care se descurca foarte greu in perioada asta,efectiv nu gasesc solutii.

  18. 5429 e salariul mediu brut. 75 % din el = 4071 brut. Adica aproximativ 2240 lei net.

  19. .

  20. Ce ne mai place matematica
    Sau cum se explica „miracolul romanesc” de marire a pensiilor/salariilor, ….

    se da 75% din salariul, care se acopera din 2.25% din salariul (acelasi?) datorati catre stat
    Eu zic sa se mareasca taxa la 4.50% – ca sa se poata acoperi 150% din salariu, si atunci 75% sunt acoperiti din jumatate: 2.25%, iar ceilalti 2.25% se vireaza ca taxa.

    • Ar mai fi o solutie:
      Fiecare isi deschide PFA, isi da ce salariu are nevoie, si apoi se plateste singur sa stea acasa cu 75% din salariul respectiv, care se acopera oricum din cei 2.25% datorati catre stat.

      Win/Win

  21. Eu zic să-i condamnăm in situația actuală pe cei care nu au copii, „Nu ai copil? Ia mergi mătăluță la munca și poate îți iei de pe drum puțin covid.”

    • Sau cei care au copii mai mari!
      Avem la serviciu astfel de cazuri, iar eu trebuie sa acopar si munca lui! Nu este prea corect, nu?! In plus are si concediu de odihna dupa ..iar eu din nou trebuie sa acopar munca ! Înteleg perfect situatia credeti-ma, doar ca nu este corect !

  22. Stați liniștiti ca pana se publica în monitorul oficial ca să între în vigoare s-ar putea ca să fie deja copiii la școală, chiar dacă au reușit sa voteze legea în unanimitate de voturi. Eu am copil de 2 ani și sunt nevoita sa îl las acasă cu copilul mai mare care are doar 10 ani, nu mi se pare normal sa avem legi aprobate după ce am închis școlile.

  23. Exista un formular pt acest concediu? Cum se procedează?

  24. Presupunand ca o firma are 100 de angajati, toti cu salariul mediu, inseamna ca plateste prin fondul de 2.25% echivalentul a doua salarii si un sfert. Intrebare: cate salarii (75%) pot fi platite din acest fond. vreo 3, maxim 4. Cati angajati au copii sub 12 ani intr-o firma cu 100 de angajati? Presupun ca mult peste 3 sau 4.

    • La acelasi calcul ma gandeam si eu.

      Partea din indemnizatiile de concediu pentru parintii „in situatii extreme” care depaseste suma totala a CAM per firma (2,25% aplicat la fondul de salarii) va fi probabil recuperata pe baza de cerere, cam asa cum se intampla acum cu concediile medicale clasice suportate din Fondul de Sanatate.
      Dar cum recupararile efective se lasa asteptate cu lunile… situatia nu se anunta deloc roz pentru angajatorii care au dificultati de cash-flow, mai ales acum ca se profileaza o noua criza…

    • Buna CATALINA. Unde pot gasii aceasta lege adoptata sa o citesc cap – coada ? Va multumesc!!

  25. coronavirusul BAU BAU si ceata de lingai cu nume romanesti , hai, sa le spunem CORCITZII

  26. Dar profesorii că stau acasă, ei primesc salariul normal? Este corect ca ei să primească salariul 100% și eu care sunt nevoita sa stau acasă să primesc doar 75%. Și pe lângă asta trebuie sa și lucram cu ei….

    • Dar eu ca lucrez sa acopar si munca celui care sta pe 75% din salar si sta acasa , iar eu trebuie sa imi iau de lucru si suplimentar ?

  27. Si pentru părinții care copii sunt mici (2ani jumate )in cazul meu și nu sunt înscriși într-o formă de învățământ pt ca pana acum a stat cu bunica acum nu mai pot sa o expun fiind in varsta se aplica legea si pt ei?Adică eu plec la munca iar copilul meu nu are cu cine sta pt ca nu este înscris într-o cresa,gradinita? ROG sa imi explice cineva care poate a inteles mai bine ca mine legea!?

    • Nu, legea nu are prevederi pentru aceasta situatie. Se refera strict la copiii care mergeau la cresa/gradinita/scoala, pe perioada inchiderii acestora. Ce puteti face dvs este sa discutati cu angajatorul pentru a putea lucra de acasa (munca la domiciliu sau telemunca – daca este posibil, evident) si sa primiti salariul integral, sau poate sa agreati cu angajatorul o perioada in care sa aveti program redus de munca si sa prestati acele ore de acasa, cu salariul redus proportional (la fel, daca tipul dvs de munca este compatibil cu munca la domiciliu sau telemunca).

  28. Există un formular de cerere pt acest tip de concediu?

  29. Dragi colegi !! Legea s-a publicat in Monitorul Oficial Parte 1, Nr.209 /14.03.2020 cu forma aplicabila din 16.03.2020

  30. Salariul mediu brut în ianuarie 2020 a fost de 5225

  31. La acest concediu foarte discutat esti oblogat sau trebuie sa lucrezi de acasa,intreb pt ca firma aduce materialu din afara (ITALIA SI SPANIA)SI VA DATI SEAMA CE INSEAMNA ASTA.DAIA INTREB.

  32. Nu exista formulare pe care angajatorii sa le ofere spre completare, in cel mai bun caz pot pune la dispozitie modele de documente. Zilele libere se acorda pe baza unei cereri scrise din partea angajatilor (pentru cerere nu exista un formular, fiecare trebuie sa stie sa formuleze o cerere, modul de adresare este acelasi ca zi in cazul oricarei cereri) si o declaratie a celuilalt parinte prin care acesta declara pe propria raspundere ca nu a solicitat zile libere pentru supravegherea copiilor sai pe perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise (idem ca si la cerere, formularea estea cea aplicabila oricarei declaratii).

  33. Spuneti-mi va rog,daca sotul nu are carte de munca,eu pot beneficia de cei 75%,de la locul de munca mi s-a spus ca se intelege ca el ar sta cu copilul acasa,însă el munceste pe Taxi si nu are carte de munca
    Multumesc pentru eventualele răspunsuri

  34. Ce facem in situatia in care angajatorii refuza sa acorde zilele libere? Nu ii intereseaza ca ai copii si ca nu ai ce face cu ei. Eu lucrez full zilele astea iar sotia si-a facut cerere sa stea cu copiii, iar raspunsul a fost ca daca nu-i convine sa-si bage lichidarea. Nu acorda zile libere nimanui.

  35. Bună ziua, până astăzi am avut contract de 8ore , de azi la 4 ore ca este criza, este normal sa imi dea 75 % din astea 4 ore sau din minimul pe economie? Va rog ajutatima…multumesc

  36. Buna ziua, am un copil de 5 ani,până ieri am avut 8ore pe cartea de munca si de astăzi am 4ore. Este normal sa imi dea 75% din astea 4 ore sau din minimul pe economie? Va rog sa ma ajutati, eu nu pot sta acasa cu 3mil pe luna… multumesc

  37. Lucrez la pariuri sportive beneficiez de cei 75% din salariu brut?

  38. Ce pot sa fac daca angajatorul refuza ?

  39. Statul iti ia jumate de salariu la trecerea de la brut la net si nu a tipat nimeni dar se urla la 75% etc.
    Traim intr o tara de cacao si nimeni nu va face nimic.
    La un salariu de 2100 ( ex eu ) o sa iau undeva la 1550 lei in conditiile in care am grija de inca o persoana de 58 de ani fara venituri .
    Ce pot sa zic, formidabil …..

  40. Buna ziua!!! Ce se intampla in vacanta copiilor? Vom.fi platiti sau?

  41. Ce facem cu copii pe perioada vacantei dacă părinții trebuie sa se întoarcă la munca?

  42. Daca unul din parinte ieste in concediu medical celălalt parinte beneficiază?