G4Media.ro

Comisia de la Veneţia se va pronunţa în luna iulie pe proiectul…

Comisia de la Veneţia (Sursa: Council of Europe)

Comisia de la Veneţia se va pronunţa în luna iulie pe proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale

Comisia de la Veneţia se va pronunţa în luna iulie în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptat în Camera Deputaţilor cu un amendament care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM, relatează Agerpres.

Conform site-ul Comisiei de la Veneţia, în luna iulie este programată adoptarea unei opinii cu privire la solicitarea Ministerului de Justiţie din România în legătură cu proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale.

Pe 29 martie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va solicita Comisiei de la Veneţia pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

„Voi trimite o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneţia pe acest proiect de alege şi pe acest amendament, pentru că lucrurile trebuie să fie clare. Ni s-a solicitat: întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare. Eu apreciez că este bine să avem acel aviz”, declara atunci Stelian Ion.

În luna martie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, susţinut şi de UDMR, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Două asociaţii profesionale ale magistraţilor – Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie – au criticat acest amendament, susţinând că avizul pe care CSM trebuie să-l dea la trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor reprezintă un privilegiu inadmisibil, iar acest filtru va fi văzut de societate ca o „superimunitate”.

Asociaţiile susţin că încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă „un privilegiu inadmisibil” şi un filtru pentru ca magistraţii să nu poată fi anchetaţi penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăţi democratice stabile.

Sursa: Council of Europe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. SI UITEA ASA, DIN VEAC IN VEAC…

    • Se poate pronunța și dupa eliminarea ei . Nu e bai .
      Numai ca alde ciolacu vor face lobby.

  2. „Conform site-ul Comisiei de la Veneţia, în luna iulie este programată” – corect ar fi fost sa faceti si o trimitere (link) catre pagina respectiva.
    „Ni s-a solicitat: întotdeauna când aveţi de făcut anumite modificări pe legile Justiţiei este bine să existe o asemenea consultare” – cine o fi facut solicitarea respectiva si cui a fost adresata? Ar fi fost interesant de aflat.

  3. Toți politicenii cu funcții de decizii sunt cercetati pentru fapte de corupție și nu vor revolvarea problemelor din justiție.
    Toți magistrati cu funcții de decizii sunt în conivență cu politicenii corupti.
    Proști să plătească pt ca politicenii și magistrati să aibă ce fura, pensii speciale, privilegii ….

  4. Pai nu zicea Orban ca Stelian Ion nu a consultat Comisia de la Venetia?
    Ne minte Orban? Nu se poate, un USList de frunte ca el?

    Sunt si boi PeNaLii astia, arunca minciuni usor de verificat. Amatori care au picat examenul de intrare in PSD.