G4Media.ro

Comisia de la Veneția a fost solicitată să emită un punct de…

Comisia de la Veneţia (Sursa: Council of Europe)

Comisia de la Veneția a fost solicitată să emită un punct de vedere pe modificările pe legea electorală din România

Comisia de la Veneția a fost solicitată să emită un punct de vedere pe modificările legislative pe legea electorală schimbată astăzi prin asumarea răspunderii guvernamentale de către Guvernul Orban în Parlamentul României, anunță deputatul Iulian Bulai, care face parte din delegația română la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Decizia a fost luată astăzi de către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Senatorul PSD Titus Corlățean este cel care a ridicat la APCE problema modificării legislației electorale, cerând Comisiei de monitorizare să aibă o poziție. Liderul PSD a spus că inițiativa PNL ”va schimba regulile în timpul jocului”, catalogând-o drept ”abuz de putere”.

În același timp, grupul socialiștilor din Parlamentul European cere discutarea în plenul legislativului european, joi, 30 ianuarie, a modificării legislației electorale din România, respectiv legea prin care se revine la alegerea primarilor în două tururi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Vreau sa cer scuze publice unei jurnaliste daca s-a simtit jignita de ce am scris la un articol al ei. Ceva s-a inteles gresit.

  2. Cum, mai?
    Acum PSD asculta de recomandarile Comisiei de la Venetia? Si precis ca acum nu mai sunt doar „recomandari”, ci trebuie aplicate neaparat. Spre deosebire de legile justitiei macelarite de PSD, la care aceeasi Comisie dadea doar „recomandari”.

    Hai, oropsiti ai sortii, votaci PSD, explicati-mi de ce acum cereti parerea Comisiei, iar cu un an in urma va dadeati de ceasul mortii sa explicati ca acea Comisie da doar niste „recomandari”, in niciun caz „obligatii de urmat”.

    • Oare PNL nu trebuia sa tina cont de Recomandarea existenta a Comisiei de la Venetia cu privire la modificarea legii electorale in pragul votului?

      Atunci care este diferenta dintre cele doua mafii politice?

    • „Atunci care este diferenta dintre cele doua mafii politice?”
      Absolut niciuna.

      Dar întrebarea era de ce te duci să te plângi unui organism pe care tu însuți l-ai blamat?

      Adică e bine să-ți faci campanie electorală pentru proștii privitori la Latrina 3, băgându-le în cap că-s străini care vor să fure copiii României și care plătesc câinii să vină la proteste și ce alte prostii mai născocesc interlopii ăia, iar astea sunt girate direct de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția sau ce alte organisme europene nu ne lasă să furăm în liniște.
      Și să nu-l uităm pe bâlbâitul ăla de „Altă-întrebare”, care susținea sus și tare că ce spune Comisia de la Veneția sunt doar „recomandări”, iar „statul suveran România” nu ascultă ce zic ăia, ci doar ce spune CCR, aripa legistă a PSD…

      Iar acum ne aducem aminte că aceeași Comisie de la Veneția spune treburi obligatorii, pe care ăilalți trebuie să le respecte, pentru că… ne strică nouă afacerile dacă-i lăsăm să facă ce vor?

      Și da, scuza noastră e că… „și ăilalți fac la fel”.
      Noi am furat, dar uite că și ăilalți fură, de ce vă luați doar de noi? Și noi am fost prinși de polițiști cu caschetă, iar după aia am schimbat legile (cu ajutorul aripii PSD numită… CCR!) prin care am spus că nu putem fi prinși decât dacă polițistul are șapcă, nu caschetă, nu are mustață (pentru că mustața n-o are decât tătucul suprem, și nici el n-o mai are acum), iar judecătorii care trebuie să judece dacă eu am furat sau nu trebuie aleși de mine, cel care am furat…

      Pe bune? Chiar nu sesizați că nu mai suportăm să ne luați de proști?
      Chiar nu sesizați că ați ajuns atât de disperați să furați, încât schimbați legile pe față, în total dispreț față de oricine? Comisiile de trei, de cinci, de câți ori fi? Interceptările făcute „ilegal”?
      Și acum aveți tupeul să vă plângeți că nu mai puteți fura, pentru că unii v-au înhis portițele pe care vi le-ați făcut în legislație și nu mai sunteți mici dumnezei și cristoși și trebuie să stați la același cozi cu toți amărăștenii? De Moliceanu cu coada lui la permisele auto îți mai aduci aminte? De gheneralul „Interesul-național” care-a omorât un polițist pentru că nu suporta să stea la semafoare îți mai aduci aminte?

      Iar acum aveți tupeul să spuneți că unii nu respectă nu știu ce comisie pe care voi v-ați pișat cu boltă???

  3. Nu are nicio importanță ce cred psd-distii,noi știm că pnl-listii respecta recomandările acestei comisii. In cazul in care Venetia recomanda să nu schimbe nimic la lege cu siguranță că pnl-listii vor executa, altfel se cheamă că sunt politruci .

  4. Cat de repede s-a facut solicitarea asta la Comisia de la Venetia, dar cand a fost vorba de modificarile la legile justitiei, pana si Iohannis a trenat solicitarea asta pana a fost prea tarziu si a fost obligat sa le promulge. Mie mi se pare ca ceva pute in intarzierea sesizarii Comisiei de la Venetia pe legile justitiei.

  5. Mizerabilul Corlatean – unul din oamenii cheie in povestea furtului votului din diasporă – poate să ceară ce vrea: „regulile jocului” se stabilesc exact odată cu adoptarea legilor de organizare a alegerilor.
    Nu a schimbat nimeni regulile în timpul campaniei electorale, de exemplu.

  6. „2. Nivelurile normative şi stabilitatea dreptului electorala.
    Exceptând regulile care vizează chestiunile de ordin tehnic şi de detaliu – care pot fi incluse în regulamentul organului executiv- regulile dreptului electoral trebuie să aibă cel puţin un rang legislativ.
    b. Elementele fundamentale ale dreptului electoral, si în special sistemul electoral propriu zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate înainte de un an de la alegeri, sau ar trebui sa fie tratate la nivel constituţional sau la un nivel superior legii ordinare.”

    Citatul de mai sus se gaseste in Codul bunelor practici in materie electorală, Linii directoare şi raport explicativ, cea ce este o Recomanadare in vigoare a COMISIEI de la VENEŢIA.

    Sursa:
    https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2013/03/Codul-de-bune-practici-in-materie-electorala.pdf

    Drept urmare se poate spune ca actiunea PSD va avea castig de cauza intrucat PNL nu a tinut cont de aceasta Recomandare. (Lumea civilizata deobicei respecta Recomandarile Comisiei de la Venetia.)
    Mai mult decat atat, inaintea caderii Guvernului PSD, PNL a semnat un acord politic prin care s-a angajat sa nu modifice legea electorala.
    Dupa doar cateva saptamani de guvernare deja nu-si mai respecta angajamentul.