G4Media.ro

Comentariu în presa germană despre est-europenii care încă mai cred în Iad:…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Comentariu în presa germană despre est-europenii care încă mai cred în Iad: Pe noi crimele de război ale ruşilor ne-au marcat doar politic şi economic, dar în altă parte au zguduit cele mai adânci resorturi

Comentariu semnat de Simon Strauss în publicația germană FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, preluat de Rador:

Dintre români şi polonezi, majoritatea crede încă în iad. În Occidentul „luminat” acest rezultat al unui sondaj provoacă o veselie care apare drept frivolă în lumina războiului din Ucraina.

Nu putem decât să râdem auzind acest lucru. Peste 50% dintre cei chestionaţi în cele două ţări au răspuns într-un sondaj realizat între 2017 şi 2020 de World Values Survey că sunt convinşi de existenţa iadului. Din acest motiv primesc din partea unor cercuri educate o atitudine ironică, cum este şi de asteptat. Un jurist de ocazie activ şi pe twitter, stabilit la Londra, a comentat rezultatul sondajului cu un desen înfăţişând o faţă glumeaţă de drăcuşor.

Un sociolog german a declarat ironic pe twitter că ambele ţări sunt astfel „singurii realişti din UE”. Pentru aceasta a fost răsplătit de lume cu mutriţe rânjinde şi stropi de sudoare. Este vorba de asudarea lejeră a celor raţionali care, dacă este cazul, nu cred decât explicaţiei care le-a garantat un sistem de navigare. Din aceste „mutriţe” răzbate vanitatea celor care au pierdut orice înţelegere a unei concepţii despre o lume transcendentă. Noua iubire bruscă faţă de Polonia îşi are şi ea limitele sale. Iar acestea apar dur şi militant tocmai acolo unde este vorba despre opera lui Dumnezeu şi contribuţia Satanei.

Nu este deloc nevoie să se exagereze sentimental în privinţa credinţei populare est-europene pentru a constata că sondajul relevă din nou în faţa ochilor noştri cortina de fier care separă Europa de Est de Europa de Vest. Toate acestea par de la sine înţelese într-o zonă în care enoriaşii fug de bisericile creştine, lipseşte imaginea unui loc al păcatului etern – în Germania, doar aproximativ 15% dintre cei chestionaţi cred în iad. Ironia condescendentă faţă de simplitatea metafizică a vecinilor noştri europeni primeşte un gust amar când ajungi să citeşti un articol al scriitoarei ucrainene Anastasia Kosodii apărut în „Tagesspiegel” în care aceasta a recunoscut fără a clipi, referindu-se la cadavrele carbonizate ale soldaţilor ucraineni schingiuiţi: „Ateismul meu s-a terminat la 24 februarie, deci cred în Dumnezeu – sau cu atât mai mult în pedeapsa lui Dumnezeu în cazul celor care o merită.”

Pe noi crimele de război ale ruşilor ne-au marcat doar politic şi economic, dar în altă parte au zguduit cele mai adânci resorturi. Pentru noi noţiunea de păcat este doar o ipoteză religioasă abstractă, iar pentru cei mai mulţi o imagine chiar neghioabă. Fiind mai aproape de evenimentele groaznice ale războiului îţi vine în minte îndoiala dacă excesele groaznice de pe pământul ucrainean nu cumva au de-a face şi cu faptul că prea mulţi şi-au pierdut teama faţă de un păcat care pune sufletul în pericol. Dintr-odată îţi vine în minte din nou teza Hannei Arendt, potrivit căreia cele mai groaznice orori ale secolului 20 nu s-ar fi întâmplat „dacă oamenii ar fi crezut încă în iad”. (Traducerea Rador: Imola Stănescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Ce articol interesant despre occidentul decadent care nu mai crede in iad…in comparatie cu orientul rusesc, care crede inca..si aduce iadul pe pamant.

    • Superb comentariu!

    • Nu ai înțeles nimic.

    • Nu ai înțeles nimic!
      Estenta articolului
      „Fiind mai aproape de evenimentele groaznice ale războiului îţi vine în minte îndoiala dacă excesele groaznice de pe pământul ucrainean nu cumva au de-a face şi cu faptul că prea mulţi şi-au pierdut teama faţă de un păcat care pune sufletul în pericol. Dintr-odată îţi vine în minte din nou teza Hannei Arendt, potrivit căreia cele mai groaznice orori ale secolului 20 nu s-ar fi întâmplat „dacă oamenii ar fi crezut încă în iad”
      Sa ne aducem aminte și noi cum si-a adus autorul articolului de „ispravile” nemților atei în WWII
      Pricepi despre ce este vb în articol?!

    • Mai Bizzar, ortodoxismul e tolerat in Rusia doar pentru ca ofera o identitate diferita de occident, numai buna pentru a construi pe el o iluzie de superioritate a lumii ruse si pentru a justifica barierele intre „noi” si „ei”. Doar nu crezi sincer ca tavalugul comunist care a incercat sa suprime religia si-a schimbat naravul. Doar au realizat ce unealta minunata e „drogul maselor”.
      Cand il vad pe Putin la televizor, la spujba de Paste sau Craciun, imi pare bine ca televizorul nu pote transmite mirosul de pucioasa pe care il emana individul.
      Nu sunt un om religios, dar, uneori, simt ca iadul ar putea fi real, tocmai pentru ca oameni ca Putin fac umbra pamantului.

    • Tiberius, în ceea ce privește creștinismul, învățăturile, morala crestina, clar nu ai nici cele mai mici cunoștințe.
      Printre altele creștinii sunt invatati ca omul nu are drept de moarte . Atat supra sa prin suicid cat mai ales asupra altuia, crima/omor. Chestia asta, credința asta, este unul din argumentele pt care pedeapsa cu moartea a fost scoasa din codurile penale.
      Ce ți se pare gresit în ideea ca omorul este o fapta pedepsita cu iadul?!

  2. Că să intelegi religia trebuie să o practici, să fii spălat pe creier zilnic, să lingi tot ce iti zice ninjalaul, icoane, oase de oameni morți să iti cumperi loc în Rai prin donații la mafiotii BOR!
    Suntem departe de a fi o nație care evoluează rapid. Se vede din ce votam, ne pr0stesc toți de peste 30 de ani! Șmecherii iau șpagă 1mil si dupa 2 ani ne rad în fata ce fraieri suntem! Ne meritam soarta!

    • Poți sa fii credincios fără sa ai de-a face cu BOR, Biserica Catolica, Muftiatul din Istanbul, etc, lins moaște/ icoane, mers la Mecca, etc.

      Doi ani la „mititica” nu merita toți banii din lume.

  3. Credința poate fi o problemă, dar ce te faci atunci când ipoteza se poate verifica!

    • Ia zi tu Pitagora! Acum poți să demonstrezi caii verzi de pereți și experiența în metafizica?
      Ai văzut luminița de la capătul tunelului?
      Era doar creierul fără oxigen!

    • Eu am zis doar că ipoteza rămâne valabilă atâta timp cât nu poate fi verificată, dar nu e nicio problemă, vei verifica singur când vei afla cine ești.

  4. Te pomenesti ca ale lor in cele 2 razboaie mondiale or fi fost ok.

  5. Cai verzi pe pereți și metafizică de doi lei

    • el macar are casa nu sta ca voi in buncar. Trolii se aproba intre ei. Epic. Cu replici de gradinita. Deh daca atat se poate….😂😂😂

  6. sa vina cazanele sa ii umple de bani pe cei care vind zmoala dracului .

  7. Acum gata, au devenit toți credincioși. Oricum nu înțeleg cum poți trece de la ateism la religie, dacă e adevărat ce scrie individa.

  8. Va dati seama ca in Bucuresti inca mai traiesc oameni care au vazut Palatul Regal bombardat de germani? Era gol si nepazit la momentul bombardamentului… Cata impotenta si ticalosie zacea in kaizerii astia, care trecusera Bucurestiul pe ora berlinului in 1918…

  9. cum sa nu razi de romani care la varsta adulta inca mai cred in mos craciun; fac foamea si frigul in case dar ei se gandesc la nemurirea sufletului si se multumesc cu cele vesnice; romanul nu se crascoala impotriva fsn usl pentru ca sunt siguri ca ei politicienii vor fi pedepsiti exemplar la judecata de apoi; ce sa mai zici decat dormi asa cum iti asterni

  10. Exista Rai si exista Iad . Raiul este la Cimitir , iar Iadul este la Caldura .

    • Nu vreau sa te dezamăgesc, dar conform legii conservării energiei „nimic nu se pierde nimic nu se crează, totul se transformă”.
      Este adevărat că natura reciclează cel mai bine rebuturile și deșeurile și cu puțină fizică se poate determina ce informație rămâne utilă evoluției.

  11. Și când te gândești că nemții au in toate sistemele români care fac performanță în domeniile lor, dar care cred în Ăl de Sus.

    Nu voi putea niciodată înțelege care e problema unor necunoscuți in ce cred eu.

    Mă iau de viața ta? Îți spun in ce crezi? Îți spun eu ce sa faci?
    Cu ce ești mai inteligent daca afirmi că nu crezi? Este doar o alegere … Și nici nu mă interesează ce faci, dar te rog să nu te intereseze nici pe tine ce fac și în cine cred

    Fix cei care nu cred în ceva și se cred liberi și deschiși îngrădesc dreptul de a alege al celorlalți.

    Nu mă interesează ce fac preoții, cât de păcătoșii sunt, pe mine mă interesează liniștea pe care o dobândesc eu crezând în Ăl de Sus.

    • Apreciez comentariul, dar câteva precizări sunt necesare.
      Natura funcționează după legi universal valabile, așadar ne sfătuiește să credem că există un mod de funcționare prestabilit.
      Ca atare sunt lucruri în care este bine sa crezi dacă nu înțelegi cum funcționează, dar ideal este să înțelegi cum funcționează.
      La fel este și cu credința. Niciodată nu este suficient sa crezi.
      Sunt destui care fac rău și cred că fac bine.
      În concluzie:
      Doar în aparență credința este o chestiune personală.
      În realitate este o chestiune universală si este susceptibilă de a fi doar o superstiție (o posibilă cale spre infern) dacă în final nu devine cunoaștere și nu este împărtășită.

    • stim stim vei fi judecat doar de marea adunare a ingerilor :DD