G4Media.ro

Codul Penal a fost adoptat în viteză și fără dezbateri într-o sesiune…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Codul Penal a fost adoptat în viteză și fără dezbateri într-o sesiune extraordinară a Senatului. UDMR s-a abținut la vot, dar a asigurat cvorumul. Actul normativ va fi trimis Camerei Deputaților

Modificările aduse Codului penal au fost adoptate marți de plenul Senatului, în regim de urgență și fără dezbateri. PNL și USR și-au susținut toate cele 161 de amendamente respinse în comisia Iordache, dar acestea au fost respinse pe bandă rulantă de majoritatea PSD – ALDE.

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache, inclusiv dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, pe 21 iunie, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

S-au înregistrat 74 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” și 9 abțineri – senatorii UDMR. Maghiarii au anunțat încă de la început că nu vor vota Codul penal pentru că nu sunt de acord cu redefinirea abuzului în serviciu în forma PSD și nici cu dezincriminarea neglijenței în serviciu.

Actul normativ se va întoarce în comisia Iordache, iar apoi va fi trimis, mâine sau cel târziu joi, plenului Camerei Deputaților, care este forul decizional.

G4Media.ro a transmis în regim de live text desfășurarea ședinței de plen a Senatului:

Update 13:31 Modificările aduse Codului penal au fost adoptate de Senat. Au fost 74 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE), 28 de voturi ”împotrivă și 9 abțineri (UDMR). Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

Update 12:11 Senatorii PNL și USR susțin în plen amendamentele respinse de Comisia Iordache. Sunt respinse toate pe bandă rulantă și în plen.

Update 12:09 Țuțuianu: S-au finalizat consultările, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Continuăm ședința.

Update 12:06 La solicitarea PSD s-a luat pauză de consultări de 5 minute după anunțul UDMR că nu susține forma adoptată la infracțiunea de abuz în serviciu și dezincriminarea neglijenței în serviciu.

Update 12:03 Cseke Attila (UDMR): Nu suntem de acord cu abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu. În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, noi putem susține o formă care să transpună deciziile CCR. S-au introdus însă chestii în plus: reducerea limitelor pedepsei și obținerea pentru altul a unui folos. Cu aceste două chestiuni adăugate, UDMR nu poate fi de acord. Dacă nu vor fi introduse prevederi care să transpună deciziile CCR, UDMR nu va putea să susțină propunerea legislativă.

Update 11:55 Alina Gorghiu (PNL): Fac o prinsoare cu dumneavoastră azi. Acest Cod nu va intra în vigoare în această formă pentru că nu se poate proteja hoția prin legi adoptate în Parlament. Nu se poate să protejezi infractorul, nu victima.

Update 11:43 Senatorii Opoziției s-au întors în sala de plen. Cei de la USR poartă tricouri inscripționate cu mesajul ”Fără penali în funcțiile publice” și au adus în plenul Senatului un banner uriaș cu același mesaj (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Update 11:39 Președintele de ședință, Adrian Țuțuianu, anunță că în sală sunt 73 de senatori și că cvorumul de ședință este îndeplinit. Numărul minim de senatori pentru desfășurarea legală a ședinței este asigurat de UDMR.

Update 11:33 Deși sunt doar 66 de senatori în sală, cu trei mai puțini decât numărul minim necesar, ședința Senatului continuă. A început dezbaterea Codului penal. Șerban Nicolae prezintă modificările aduse actului normativ în Comisia Iordache.

Update 11:26 Senatorii PNL, USR și PMP au părăsit sala de plen.

Update 11:23 Goțiu (USR): ”Vă rugăm să constatați că nu există cvorum și să suspendați ședința”. Doar 60 de senatori și-au anunțat prezența la verificarea sistemului electronic de vot. Cvorumul de ședință este de 69 de senatori. Și PNL cere suspendarea ședinței.

Update 11:10 A început ședința de plen a Senatului. Se face prezența prin apel nominal. Mai mulți senatori PSD sunt absenți. Doar 83 de senatori au venit la ședință din totalul de 136. Cvorumul este la limită.

Update 10:40: Dragnea i-a certat pe jurnaliștii care l-au întrebat dacă redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu din Codul penal l-ar putea avantaja: ”Despre Codul penal nu mai vreau să vorbesc. Știți ce nu am văzut la voi? Nicio reacție în legătură cu abuzurile și cu nerespectarea deciziilor CCR. Din acest motiv nu mai vreau să discutăm despre asta.” Întrebat în continuare dacă el crede că ar scăpa de condamnare în urma modificării Codului penal, Dragnea a răspuns: ”Credeți că ăștia mă lasă să scap? Să fim serioși!”

Senatul începe astăzi dezbaterea, în sesiune extraordinară, a modificărilor aduse Codului penal de comisia specială condusă de Florin Iordache. Până la finalul săptămânii, majoritatea PSD – ALDE – UDMR intenționează să dea votul final și în Camera Deputaților, forul decizional.

Cea mai importantă modificare adusă actului normativ a vizat abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției. Noua formulare a abuzului în serviciu stabilește că infracțiunea este doar atunci când un funcționar public fură pentru el sau pentru familie, nu și dacă face acest lucru pentru terți, scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune. Mai mult, articolul privind  abuzul în serviciu ”nu se aplică în cazul elaborării, emiterii și aprobării actelor adoptate de Parlament sau Guvern”.

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Cele mai importante modificări aduse de majoritatea PSD – ALDE – UDMR la Codul penal:

  • A fost dezincriminată total neglijența în serviciu. Articolul 298 din Codul penal, care prevedea o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani pentru această infracțiune, a fost abrogat.
  • A fost restrânsă posibilitatea procurorilor de a ancheta traficul de influență: ”Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.
  • A fost restrânsă posibilitatea procurorilor de a ancheta darea de mită: ”Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”. 
  • Au fost interzise comunicările referitoare la dosarele penale până la decizia definitivă de condamnare: ”Fapta funcționarului public care înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca și cum aceasta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declarația se face în numele unei autorități publice pedeapsa se mărește cu o treime”.
  • A fost dezincriminată parțial infracțiunea de mărturie mincinoasă. Potrivit comisiei, nu constituie infracțiune:  
    • refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează
    • refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare
    • modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului
    • simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos al acestora
  • S-a aprobat o prevedere din OUG 13: Nu constituie infracţiunea de favorizare a făptuitorului:
    • emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative
    • pronunțarea sau dispunerea soluțiilor sau măsurilor de către organele judiciare în cauzele cu care acestea sunt învestite
    • mărturia depusă în cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize în cauze judiciare.”
  • S-a aprobat o altă prevedere din OUG 13: Favorizarea infractorului săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte.
  • pentru spălarea banilor sau constituirea unui grup infracţional nu se mai dispune confiscarea extinsă
  • Se acordă circumstanțe atenuante pentru achitarea prejudiciului în cazul infracțiunilor de corupție (în prezent, aceste infracțiuni sunt exceptate de la circumstanțe atenunate).
  • Au fost relaxate condițiile pentru eliberarea condiționată a infractorilor:
    • Cei condamnați la închisoare pentru o perioadă mai mică de 10 ani, pot fi eliberați condiționat după executarea a minimum jumătate din pedeapsă (în prezent trebuie să execute minimum două treimi);
    • Infractorii care au vârsta mai mare de 60 de ani execută doar o treime din pedeapsă, față de minimum jumătate cât este în prezent, dacă au primit mai puțin de 10 ani de închisoare.
  • la pedepse cu închisoare se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de maximum 3 ani. Stelian Ion (USR): ”Este o relaxare incredibilă. Îi gratificaţi pe infractori, adică primesc maximum un spor de 3 ani. Atunci am spus că aveţi un interes politic, era cu dedicaţie, acum nu ştiu dacă v-aţi propus asta”.
  • în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă în integralitate
  • în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, limitele de pedeapsă aplicabile sunt cele din legea mai favorabilă precum şi termenele şi condiţiile de prescripţie din legea penală mai favorabilă”.
  • s-a decis că fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte. Ori de câte ori legea penală prevede că pentru a putea fi infractiune se impune săvârşirea faptei într-un anume scop, infracţiunea trebuie să fie săvârşită cu intenţie directă, care să rezulte în mod neîndoielnic, din circumstanţele concrete ale cauzei”.
  • A fost modificată definiția grupului infracțional organizat. Pentru a fi considerat astfel, acest tip de grupare trebuie să se constituie în ”scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material. Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracţiune gravă se înţelege oricare dintre infracţiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare”.
  • A fost abrogat articolul din Codul penal care prevedea că ”nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
  • A fost adoptat un amendament PSD – ALDE care prevede că, dacă cei acuzați de abuz în serviciu și de alte infracțiuni de corupție achită integral prejudiciul, limitele pedepsei se înjumătățesc. Prevederea se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună infracțiunea, indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. PSD+ALDE+UDMR = LEGIFEREAZA HOTIA !!!

  2. In sfarsit nu ne mai pitim. Treaba asta trebuia facuta de mult. Sa fie oficial că suntem un popor de prosti care prefera sa fure unii de la alții. Sper ca UE sa se trezeasca si sa ne dea afara ca sa fie traba dusa pana la capat

    • UE este nimic,avem zeci de conventii semnate cu diferite tari pe aceasta tema conventii de care depind cooperarea intre state,sper sa fim exclusi din toate poate asa cand ne trezim izolati in tarisoara asta alaturi de hoti avem si noi in sfarsit o reactie si ne trezim dreacu’ odata

    • Subscriu, probabil ca n o sa ma intorc de tot in tara niciodata .
      Imi pare rau de banii pe care ii cheltuiesc acolo …

  3. https://recorder.ro/video-romania-in-zece-minute-ura-furie-rusine/
    Imi cer scuze daca nu este voie insa este un reportaj de foarte buna calitate care ne prezinta romania exact asa cum este in acest moment…cu toate ca este greu sa il privesti pana la sfarsit fara sa te umplu de frustrari il recomand

  4. UDMR si-a facut din nou treaba .. a ajutat PSD+ALDE .. au revenit in banci, au asigurat prezentat, si apoi s-au abtinut .. sa mimeze „opozitia” fata de aceste legi

    • da, exact, niste javre.
      ei nu ridica mana direct dar, cum necum, mereu spijina mafia.
      niste nemernici

  5. Nu faci din trabant masina….

  6. Curiozitate
    Daca lucrez in sistemul public si pot face anumite transferuri de fonduri si din greseala transfer o suma de bani unui fost coleg din facultate…nu se mai cheama furt?si nu mai sunt anchetat penal?

    • Bineinteles ca nu se mai cheama furt, se va numi: ”rasplata post-universitara, inchinata anilor de ”suferinta” pana in zori de zi ”…

  7. Buna ziua,
    Rog o corectura in articol „Maghiarii au anunțat încă …”
    UDMR ≠ Maghiarii! A… UDMR pretinde că reprezintă maghiarii… E cu totul altceva…
    Imaginati-va daca de PSD s-ar zice: Romanii au anuntat ca…
    Sa nu se confunde sau sa generalizeze.
    Cu respect

  8. Astept aceeasi seriozitate la vot si la Camera Deputatilor, sa terminam.cat mai repede!

    • Dar mai e pana la Carnavalul de la Rio, de ce va grabiti asa de tare…?! Si atentie, o sa fie dificil sa strecurati masculii haitei printre concurente…!