G4Media.ro

Cod roşu de inundaţii în judeţul Vrancea, până duminică dimineaţă / A…

sursa foto: Pixabay

Cod roşu de inundaţii în judeţul Vrancea, până duminică dimineaţă / A fost transmis mesaj RO-Alert în 10 localităţi / Mai multe drumuri județene au fost închise

UPDATE: Mai multe drumuri judeţene au fost închise traficului rutier după ce apele s-au revărsat pe carosabil sau au erodat şoseaua, iar câteva gospodării aflate în calea apelor au fost evacuate în ultimele 24 de ore, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, relatează Agerpres.

„La această oră, mai multe drumuri judeţene sunt închise traficului rutier. Printre acestea, DJ 205 la kilometrul 21 Spulber, unde podul din satul Prahuda a fost erodat de ape, DJ 204E Mirceşti – Doaga, unde carosabilul este inundat în urma revărsării apelor, pe DN 2N a fost afectat un pod provizoriu din tuburi care făcea legătura Jitia şi Bisoca. Probleme sunt semnalate şi la Bârşeşti şi Soveja, pe mai multe drumuri comunale, pe care intervin SVSU locale. De asemenea, la Mărăşeşti, Mirceşti şi Lepşa, SVSU locale au intervenit în cursul zilei de sâmbătă pentru evacuarea apei din mai multe gospodării”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Pârvu.

În cursul zilei de sâmbătă, 12 persoane rămase izolate de vineri seara pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, au fost salvate de echipele de intervenţie cu ajutorul unui sistem de tiroliană. Printre acestea, trei femei şi un tânăr de 16 ani.

La Nistoreşti şi Nereju, unde locuitorii din mai multe sate au rămas izolaţi după ce apele au distrus căile de acces în zonă, circulaţia a fost reluată pietonal pe podeţe de lemn.

La Tulnici, în satul Coza, mai multe gospodării au rămas fără curent electric, după ce apele revărsate au rupt un stâlp de curent electric, care a fost luat de viitură. Alimentarea cu curent electric în zonă a fost întreruptă, defecţiunea urmând a fi remediată după ce debitul apelor va scădea.

La ora 20,30, ISU Vrancea a emis un nou mesaj de avertizare destinat populaţiei, prin sistemul RO Alert, în care cetăţenii sunt informaţi asupra unui nou Cod roşu de inundaţii pe mai multe bazine hidrografice.

Situaţia este în continuare atent monitorizată de autorităţi, mai ales că pe râul Putna a fost depăşită cota de pericol şi se aşteaptă noi viituri, din cauza ploilor abundente din zona montană.

Știrea inițială: Hidrologii au emis, sâmbătă, o avertizare cod roşu de inundaţii pentru judeţul Vrancea, valabilă până duminică, la ora 09.00. ISU Vrancea a transmis mesaj RO-Alert în 10 localităţi, relatează News.ro.

”În intervalul 19 iunie a.c., ora 20:00 – 20 iunie ora 09:00, se anunţă creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de pericol. Bazinele afectate: râul Putna, pe sectorul aval Staţia Hidrologică Colacu, – amonte Staţia Hidrologică Botârlău”, a transmis, sâmbătă, ISU Vrancea.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea a luat măsurile necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potenţialelor situaţii de urgenţă ce pot apărea.

”Pompierii vrânceni se află în teren pentru monitorizarea evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice periculoase, iar pentru optimizarea intervenţiilor la situaţiile de urgenţă generate de fenomenele prognozate, au fost prealertate toate subunităţile de pompieri militari, precum şi suplimentarea forţelor de intervenţie în scopul creşterii capacităţii operaţionale. În scopul protejării populaţiei, în zonele aflate sub incidenţa Codului Roşu  respective localităţile Bilieşti, Boloteşti, Garoafa, Răstoaca, Suraia, Ţifeşti, Valea Sării, Vânători, Vidra şi Vulturu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny”  Vrancea a transmis mesaj de avertizare prin sistemul Ro – Alert”, a mai transmis ISU Vrancea.

Pompierii au transmis şi recomandări pentru cetăţeni:

• curăţarea, adâncirea sau realizarea, şanţurilor de preluare a apelor pluviale;

• drenarea şi asigurarea curgerii apei către şanţurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării;

• curăţarea pilonilor de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora;

• construirea de bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează