G4Media.ro

CNN: Diplomații europeni din SUA se străduiesc să obțină acces la aliații…

Sursa foto: Brendan Smialowski / AFP

CNN: Diplomații europeni din SUA se străduiesc să obțină acces la aliații lui Trump pentru a obține informații despre intențiile sale / El ar lua în calcul presiuni pentru un NATO pe două niveluri

Diplomații europeni de la Washington lucrează cu frenezie pentru a stabili întâlniri cu aliați ai fostului președinte Donald Trump, în timp ce se pregătesc pentru potențiala sa revenire la Casa Albă, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest efort.

La întâlniri față în față în cluburi private din DC, hoteluri, ambasade și grupuri de reflecție din oraș, diplomații pun întrebări despre intențiile politice ale lui Trump și despre posibilele sale alegeri de personal și trimit note în capitalele lor europene, unde oficialii sunt înfometați după orice informații, în timp ce se străduiesc să stabilească garduri de protecție pentru NATO și încearcă să asigure un sprijin de durată pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.

În timp ce ambasadorii și personalul diplomatic se înghesuie să intre în contact cu cei care ar putea ști ce plănuiește Trump, liste informale ale unor foști oficiali de rang înalt ai lui Trump circulă prin ambasade, inclusiv fostul director al Serviciului Național de Informații John Ratcliffe, secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien și Keith Kellogg, fostul consilier principal pentru securitate națională al vicepreședintelui Mike Pence.

Întâlnirile nu sunt întotdeauna plăcute și au devenit uneori emoționale, dar în majoritatea interacțiunilor, diplomații pur și simplu ascultă cu sârguință, potrivit a două surse care au fost prezente la unele dintre ele. Dar acestea sunt râvnite și, în multe cazuri, mai ușor de aranjat pentru unii diplomați decât pentru alții.

Ambasadorii din țările mai mari și cei care se află la Washington de mai mulți ani au acces mai ușor în cercul lui Trump, în comparație cu ambasadorii care sunt noi în DC și cu cei din țările mai mici, au declarat mai mulți diplomați.

Activitatea dinaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie contrastează puternic cu cea de dinaintea alegerilor din 2016, când majoritatea diplomaților au presupus că Hillary Clinton va câștiga și au făcut puține eforturi pentru a se conecta cu aliații lui Trump sau cu vreun cerc republican de politică externă.

Acum, ei au învățat o lecție cheie.

„Nu suntem atât de nervoși pentru că știm că, cu Trump, totul ține de relații”, a declarat un diplomat european veteran care se află în DC de la începutul administrației Trump. „Lucrăm la ele (relații) și transmitem capitalei că biroul premierului trebuie să stabilească o legătură personală cu Trump încă de la început”.

Nu este clar cât de multă influență reală mai au unii dintre aceste contacte cu Trump și campania sa, dar sursele spun pentru CNN că, în unele cazuri, diplomații aruncă o plasă largă – curtând grupuri de reflecție republicane și căutând întâlniri cu foști membri ai cabinetului Trump – pentru a obține o aparență de înțelegere.

Un consilier senior al lui Trump a declarat că nu au loc întâlniri la îndemnul campaniei.

Punctul de vedere continental

În Europa, oficialii din NATO și Uniunea Europeană depun eforturi pentru a întări sprijinul pentru Ucraina, în așteptarea unei potențiale administrații Trump care, aproape sigur, ar fi mai puțin favorabilă țării devastate de război. Sursele spun că aceste eforturi sunt de mult timp în vizor, dar că ascensiunea lui Trump în sondaje și victoria la îndemână în alegerile primare republicane le-au dat o nouă urgență.

Principalul dintre ele este stabilirea unui fond NATO de aproximativ 100 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, destinat să direcționeze bani către Ucraina. Aceste fonduri ar fi atrase în mod special de la membrii alianței ca o modalitate de a bloca o bază de sprijin înaintea unui potențial al doilea mandat al lui Trump.

„Este o pregătire pentru viitor”, a declarat un diplomat european de rang înalt familiarizat cu discuțiile, explicând că schimbările avute în vedere vor face mai dificilă modificarea și întreruperea la fel de rapidă a sprijinului continuu pentru Ucraina de către membrii individuali ai NATO – mai ales că aceștia anticipează o posibilă venire a lui Trump la Casa Albă.

La Bruxelles, oficialii UE sunt ocupați cu examinarea modului de utilizare a activelor de 300 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei, care au fost înghețate în Occident de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Mai exact, ei analizează cum să direcționeze dobânzile care s-au acumulat la aceste dețineri direct către Ucraina. Această mișcare ar necesita ca UE să ajungă la un acord cu privire la modul în care Ucraina ar putea utiliza fondurile, fie pentru cheltuieli militare, fie pentru reconstrucție. UE a adoptat la începutul acestui an o lege pentru a pune deoparte profiturile excepționale din fondurile băncii centrale rusești, pe care oficialii americani au aprobat-o.

Într-un alt semn al dorinței tot mai mari a țărilor NATO de a intra pe orbita lui Trump, ministrul britanic de externe David Cameron s-a întâlnit luni seară cu Trump la clubul Mar-a-Lago al fostului președinte.

Călătoria lui Cameron în sudul Floridei a avut loc în contextul în care fostul premier urmează să se deplaseze la Washington pentru a se întâlni cu secretarul de stat Antony Blinken în această săptămână. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a calificat drept „practică standard” angajamentul dintre miniștri și candidații opoziției din țările partenere.

Întâlnirea a fost stabilită atunci când guvernul britanic a contactat echipa de campanie a lui Trump sugerând acest lucru, au declarat surse familiare cu planificarea.

Cei doi au discutat despre cheltuielile de apărare ale NATO, despre viitoarele alegeri din SUA și Marea Britanie, despre Brexit și despre „oprirea crimelor din Ucraina”, în timpul cinei lor împreună, potrivit unui comunicat de presă al campaniei lui Trump. Cameron a refuzat să intre în detaliile întâlnirii, dar a declarat reporterilor că argumentează cu pasiune, în fața tuturor celor cu care vorbește, că susținerea Ucrainei este „o investiție în securitatea SUA” și este „bună pentru locurile de muncă americane”.

Curtarea republicanilor

Când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Washingtonul în ianuarie, a ținut un discurs despre viitorul NATO la Heritage Foundation, un think tank conservator care este un bastion al politicii externe republicane stabilite la Washington.

Locația a fost aleasă cu grijă de echipa lui Stoltenberg, un efort de a ajunge la republicani, având în vedere posibilitatea ca Trump să câștige în noiembrie și pe fondul preocupărilor legate de angajamentul său față de NATO, au explicat surse familiare cu planificarea.

Discursul, care a subliniat forța colectivă a NATO înaintea celei de-a 75-a aniversări a acesteia în această vară, a fost bine primit, au spus sursele.

„Logica de a face acest lucru la Heritage nu a fost pierdută”, a declarat Victoria Coates, consilier adjunct pe probleme de securitate națională al fostului președinte Trump, care este acum vicepreședinte la acest think tank.

Stoltenberg a prezentat argumente în favoarea continuării sprijinului pentru Ucraina, dar a remarcat, de asemenea, o înțelegere a imperativului SUA de a rezolva urgent problema frontierei americane.

„El nu învinovățește pe nimeni pentru că se gândește că trebuie să rezolvăm această problemă și apoi să trecem la Ucraina”, a spus Coates reflectând asupra modului în care discursul lui Stoltenberg a făcut un semn cu capul la o prioritate de top a republicanilor.

La mai puțin de două săptămâni mai târziu, Trump a „sărit la jugulară”.

La un miting politic, Trump a proclamat că va spune Rusiei să „facă ce naiba vrea” cu orice țară NATO care nu plătește suficient pentru alianța de apărare.

Comentariile au provocat frisoane în rândul membrilor NATO, au declarat diplomați familiarizați cu reacțiile.

Membrii NATO sunt conștienți de faptul că Trump ar face presiuni pentru ca fiecare națiune membră să atingă contribuția de 2% la cheltuieli, dar auzindu-l expunând repercusiuni atât de drastice – care ar submina efectiv Articolul 5 – a fost alarmant.

Comentariile i-au făcut pe diplomații europeni să se agite, dornici să înțeleagă ce anume a vrut să spună Trump.

„Primim o mulțime de telefoane de la ambasadori, știm ce fac, ne solicită informații și încearcă să afle ce se va întâmpla dacă Trump se întoarce”, a declarat un fost oficial al administrației Trump care a avut aproximativ 30 de întâlniri cu diplomații europeni în DC.

Jocurile de societate tipice de la Washington de a face legături cu cei aflați la putere se extind și la diplomații străini, care în unele cazuri caută în toate părțile să facă orice legătură cu fostul președinte republican.

„Semnalul de cerere a fost foarte mare. Oamenii pășesc prin tot spațiul republican, încercând să vorbească cu toată lumea pentru a afla ce se întâmplă”, a declarat James Carafano, vicepreședinte la Heritage Foundation.

„Izbucniri aleatorii de furie”

Unora dintre diplomați li s-a spus în cadrul întâlnirilor lor să nu-l ia pe Trump atât de serios după comentariile sale despre NATO la un miting, au declarat mai multe surse.

„Sunt doar vorbe de campanie, nu este ceea ce gândește el cu adevărat”, a declarat un diplomat european, descriind ceea ce li s-a spus.

Dar, în general, li s-a spus că respectarea obiectivului de cheltuieli de 2% nu va fi negociabilă, iar unii au avut un avertisment drastic pentru alianță dacă obiectivul nu va fi atins.

„Dacă sunt îngrijorați de modul în care președintele Trump va reacționa față de ei, au în mâinile lor posibilitatea de a face ceva în acest sens”, a spus Coates. „Nu există nimeni pe această planetă care să le poată spune: ‘Oh, este în regulă. Îl voi convinge pe Trump să nu iasă din NATO’. Și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cei 2%’. Oricine le spune asta îi minte”.

În timpul acestor conversații, mulți ambasadori europeni au aflat că Trump ar lua în considerare posibilitatea de a face presiuni pentru un NATO cu două niveluri. Structura ar însemna că țările care nu se ridică la 2% din cheltuieli pe apărare ar putea cădea în cel de-al doilea nivel de stat membru, ceea ce înseamnă că nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că resursele întregii alianțe pot fi folosite pentru a proteja orice națiune membră în cazul în care este atacată.

„A vorbit mereu despre criza financiară a NATO”, a declarat un al doilea fost oficial al lui Trump. „El va rămâne serios în această privință, iar noi îi spunem asta”.

În timp ce republicanii se luptă pentru finanțarea Ucrainei, diplomații europeni din Washington DC urmăresc cu atenție săptămâna aceasta, când Trump se întâlnește vineri cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Dar diplomații europeni nu sunt îngrijorați doar de NATO.

Trump este cunoscut pentru faptul că are „izbucniri aleatorii de furie”, a explicat un ambasador, citându-și îngrijorarea cu privire la mișcările sale imprevizibile.

„Este vorba mai degrabă de ceva general, decât de ceva specific: ceva poate merge foarte, foarte prost doar pentru că s-a luat o anumită decizie – practic, se întoarce la 180 de grade, fără suficiente informații, fără să aprecieze posibilele efecte de ordinul doi sau trei”, a declarat un diplomat european de rang înalt, menționând că Trump, în timpul primului său mandat, s-a angajat în mod regulat în politică prin Twitter.

Întrebat despre natura imprevizibilă a lui Trump, un fost oficial al acestuia a explicat că, chiar și atunci când Trump ia o decizie, urmează un proces de punere în aplicare a acesteia. Fostul oficial spune că le spune ambasadelor de la Washington că atunci când Trump a avut un obiectiv final declarat, cabinetul său a lucrat cu el pentru a-l atinge în mod eficient.

Unii diplomați străini din Washington DC au fost informați că planul lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina ar începe cu determinarea ambelor părți să se așeze la masă și să discute și să facă presiuni pentru un acord de încetare a luptelor, au declarat sursele.

Dacă Trump va câștiga în noiembrie, este posibil ca el să ia legătura cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a doua zi după ce va fi ales sau a doua zi după învestire pentru a începe să coordoneze discuțiile, a declarat o persoană familiarizată cu gândirea lui Trump în această privință.

Trump ar folosi probabil ajutorul militar american acordat Ucrainei ca pârghie pentru a aduce ambele părți la masă, a spus persoana respectivă.

Europenii sunt îngrijorați de faptul că urmând exemplul lui Trump ar putea însemna ca Ucraina să piardă o parte din teritoriu, dar scopul final ar fi de a pune capăt pierderilor de vieți omenești.

„Dacă Ucraina vrea ajutor în continuare, trebuie să se așeze la masă și să negocieze, iar dacă Rusia nu vrea ca noi să acordăm în masă noi ajutoare Ucrainei, atunci trebuie să se așeze la masă și să negocieze”, a spus persoana respectivă. „Aceasta nu înseamnă să cedeze Ucrainei sau să îi ofere lui Putin tot ceea ce vrea”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...