G4Media.ro

Ciucă: E discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ciucă: E discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir în farmacii care să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie

Premierul desemnat Nicolae Ciucă anunţă că programul de guvernare depus la Parlament conţine o serie de măsuri „imediate” pentru gestionarea celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID, el afirmând că trebuie găsite soluţii pentru introducerea în farmacii a antiviralului Favipiravir, care să fie eliberat pe bază de prescripţie medicală.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a prezentat, sâmbătă, după ce a depus programul de guvernare, principalele măsuri pentru gestionarea pe termen scurt a situaţiei generate de pandemie Printre acestea se numără, conform lui Ciucă, mărirea capacităţi spitalelor în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus, sporirea numărului de call-center pentru facilitarea accesului celor care vor să fie asistaţi în diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

„Noi am apreciat că este nevoie să avem mai multe centre de diagnosticare să putem să micşorăm presiunea care este în momentul de faţă pe spitale. De asemenea, am discutat ca într-un timp foarte scurt să înfiinţăm un call-center pentru medicii de familie ca să poată să primească date şi informaţii de la medicii de specialitate pentru mai multe detalii şi tot ce apare nou în protocolul de tratare a bolii COVID.

De asemenea, este foarte important, am stabilit ca într-un timp foarte, foarte scurt să avem un protocol care să ajungă la medicii de familie legat de ceea ce nu ar trebui să recomande, pentru că există şi această posibilitate, să se recomande medicamente care nu sunt cele mai potrivite în tratamentul bolii şi de asemenea un protocol legat de ceea ce înseamnă tratarea în special în ambulatoriu.

Mai este de asemenea discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir în farmacii care să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie”, a declarat Nicolae Ciucă sâmbătă după amiază, după ce a depus la Parlament, lista cu miniştrii propuşi şi programul de guvernare.

Întrebat dacă se simte responsabil pentru criza sanitară, premierul desemnat susţine că „fiecare dintre noi avem responsabilitate ca cetăţean şi în mod deosebit ca persoană implicată în ceea ce înseamnă actul de guvernare”.

„Din punct de vedere al conştiinţei personale, a făcut tot ceea ce e omeneşte posibil să sprijinim toate instituţiile statului responsabile  de măsurile necesare pentru a rezolva această criză sanitară”, a arătat Ciucă.

În ceea ce priveşte discuţia de aproximativ o oră pe care a avut-o, sâmbătă, cu medicii Valeriu Gheorghiţă, Raed Arafat, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel şi cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, premierul desemnat explică faptul că a considerat că „e nevoie de această discuţie tehnică” prin care să fie identificate soluţiile care sunt cel mai la îndemână pentru rezolvarea crizei sanitare.

„Parte din aceste soluţii au fost deja cuprinse în anexa pe sănătate (a programului de guvernare depus – n.r.), singura problemă pe care o mai avem de rezolvat este cea legată de a vedea măsurile pe care noi le avem să fie aliniate la măsurile la nivelul UE”, a explicat Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că în cadrul discuţiilor a fost ridicată şi problema certificatului verde la locul de muncă, iar în acest context Ciucă a spus: „să vedem în cel fel se poate amenda acest proiect astfel încât să poată să fie aprobat în Camera Deputaţilor”.

Medicamentul Favipiravir nu a ajuns nici acum în farmaciile cu circuit deschis, deşi conform protocolului oficial avizat de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie au dreptul încă din luna aprilie să prescrie acest antiviral pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 monitorizaţi acasă. Medicamentul Favipiravir se administrează pacienţilor, deocamdată, doar în spitale.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Inca nu s-a realizat planul de morti pentru ca romanii sa poata primi tratament in timp util. Armata a tras in propriul popor pentru a-si apara privilegiile de speciali.

    • Dupa lupte seculare vazura si ei ca au lasat virusul sa zburde si nu îl mai pot opri. Nu au inchis suceava cand trebuia, nu au inchis capitala cand trebuia. I au inchis pe alti fraieri. Nu le vine sa creada ca atatia au murit fara tratament corespunzator. Iar acum parca se gandesc sa mai salveze cativa necajiți dar mai incolo, la sfantu aşteaptā. Ce atata grabă…

  2. Ați ajuns sa vă cățărați pe morțile provocate de incompetența voastră.
    Terapia Cluj produce acest antiviral la pret modic, dar voi nu le achiziționați.

    Guvernul tău, maCiuca , Catu si Klaustankamon, refuză sa le cumpere sau să le aprobe spre vânzare in farmaciile publice de luni de zile.
    Asasini din culpă, sau premeditat!
    Există si justiție divină când cea omenească a fost anihilată!

    K10 UM1091

    • Cercetarea românească si capitalul românesc (onest) au fost mereu sabotate si nefinanțate!

      Statistic vorbind: timp de atâtea decenii, este imposibil ca printre romani sa nu fi fost câteva capete luminate cu idei geniale care sa fii inventat ceva remarcabil sau sa fii venit cu soluții care rezolvau eficient o problema naționala la un cost mai mic decât ineficienta furnizata de firmele hoate carora le atribuie ăștia contracte prin licitații finanțate din miliardele de euro luate anual de la populatie cu forța prin taxe si impozite si transferate in conturile hoților după ce isi iau ei comisionul !

      Faptul ca nu prea a rezultat nimic notabil din activitățile intelectualilor romanilor este o consecinta a coruptiei: a îmbogățirii corupților de inteligenta sub-mediocra dar imoralitate inalta (in care deci nu are cum sa se manifeste inspirația creatoare divina!) in paralel cu tinerea populației in sărăcie si cu salarii mizerabile din care nu pot sa-si autofinanțeze cercetarea.

      Intelectualii romani de top – care si-au dat seama de impactul coruptiei nesimtite asupra mediului de afaceri si de incapacitatea MJ-ului subordonat politic de a combate corupția (fenomen care a sărăcit poporul roman transferând tot spre mafioții si grupurile politice care controlează politicul) –
      au plecat din tara, s-au realizat in mari centre de afaceri internaționale si au devenit personalități respectabile!
      Cei care au mai rămas prin țara isi distrug potențialul, nervii si sănătatea …pentru un ideal. Din fericire realizabil pana in 2030.

  3. 1. cat mai discutati, bre, pana permiteti tratarea IN AMBULATOR a celor infectati, EUGENISTILOR ??

    2. „pe bază de prescripţie medicală” ?!

    corect este pe baza de reteta medicala.

    Barbarisme si furculitione, cat cuprinde.

  4. Foarte bine ca nu se gaseste in farmacii Favipiravir. Nu are eficienta dovedita nici dupa sute de studii clinice. Sper sa ramana asa. Cand se va putea cumpara, este probabil sa fie si mai multi morti, oameni care il iau, asteapta rezultatul si intarzie sa mearga la spital. Ajung prea tarziu si numai pot fi salvati.

    Cel mai bun tratament este preventia!

  5. Favipiravir este foarte slab, Molnupiravir ar fi fost ceva. Datele despre Molnupiravir sunt încurajatoare.

    • Nu mai vorbim despre efectele adverse la favipiravir, care includ pierderea sarcinii. De asta trebuie prescris doar de specialisti.

    • De ce doar de specialisti?
      Medicul de familie nu stie sa intrebe femeia daca e gravida sau nu, cand a avut ultimu ciclu samd?

    • Asa cum am spus, asta nu e singura problema a medicamentului. E o lista intreaga de efecte adverse comune. Nu e recomandat nici la cei cu probleme grave la ficat sau rinichi, nici la copii, nici la cei cu guta, nici la femeile care alapteaza. Si din ce stiu dozele pentru COVID sunt mai mari decat dozele folosite in mod normal, ceea ce ar putea mari aceste riscuri.

      Dar, chiar si presupunand ca n-ar avea deloc efecte adverse, ideal ar fi ca eventualul tratament sa fie decis la spital. Nu sa stai acasa o saptamana, sperand ca te salveaza medicamentul asta, si sa ajungi pe urma la spital cand e prea tarziu.

      Sau, mai rau, dai peste o doctorita de familie care nici macar nu stie ce inseamna simptomatic si asimpomatic, si prescrie supa de pui cand tu ii spui ca bunicii respira greu, ca cea din articolul de zilele trecute.

      Sau peste doctori de familie care le recomanda celor cu boli cronice sau gravidelor sa nu se vaccineze, cand dovezile arata ca tocmai pentru ei vaccinul ar avea beneficiile cele mai mari. Deci, despre ce vorbim? Ce incredere sa mai ai in ei?

      Poate intr-o tara normala, cu medici de familie competenti, ar fi functionat treaba asta. La noi pare foarte riscant.

      Si nu e clar care ar fi beneficiile medicamentului, studiile au demonstrat pana acum doar o scurtare a timpului de vindecare la cei cu simptome usoare si medii. Nu pare sa ajute in cazurile grave si critice.

  6. Care „astia”, cioby?

  7. Si ideea era sa fie dat la cazurile usoare, care se pot trata acasa. Deci nu vad ce legatura are cu ATI-ul cu discutia de aici. Cum ai obiceiul sa spui, mai multa atentie.

  8. Vladutzule, stai bine cu matematica dar stai prost cu logica, empatia si experiența. Niciun caz nu e grav de la inceput, el se agraveaza pe parcurs din lipsa tratamentului. Incepe ca o raceala simpla si progresiv atacă punctele sensibile, daca omul are ghinion sa le aibă.Suna omul la dsp si vin sa il testeze dupa cateva zile, clar ca in zilele astea boala evolueaza. El nu stie sigur daca are covid, crede ca are forma usoara si nu ia tratament. Pana ajunge sa i se dea anticorpii sU antiviralul, deja se face cam tarziu, nu crezi? Ar fi mult mai bine sa gaseasca medicamentul in farmacie. Daca suna la salvare, vine dupa 3 zile. Timp prețios pierdut. Si daca acest medicament nu e indicat la gravide, pai de ce nu il dati voi la bărbați si la persoane in vârstă? Si pana la urma daca se pierde o sarcina, se salveaza viata unei femei. Si daca are probleme cu rinichii, logic e sa i dai concomitent tratament si pt rinichi! Se pierde timp si se pierd vieți, ca nu e aprobat si alte alea. Pai sa se aprobe odata.

  9. @Exact Daca ar fi dovezi clare ca beneficiile depasesc semnificativ riscurile in marea majoritate a cazurilor, s-ar aproba, la fel cum au fost aprobate vaccinurile. Dar sa te apuci sa dai preventiv la toata lumea medicamente cu efecte adverse semnificative si cu efica.citate discutabila, cand nici macar nu stii inca daca au sau nu COVID, cum propui tu, nu mi se pare cea mai inteligenta solutie.

    Tot asa s-a insistat si cu hidroxyclorochina, si s-a dovedit in final ca mai rau face si s-a renuntat definitiv la ea. Nu pare sa fie cazul aici, nu par sa fie atat de grave efectele adverse in practica. Dar, chiar si asa nu mi se pare o idee buna.

    Si prescrierea acestui tratament pentru acasa, de catre orice medic de familie, va creste riscul ca unii bolnavi sa ajunga tarziu la spital, abia dupa ce starea lor se agraveaza, daca se bazeaza doar pe acest medicament si amana internarea.

    Daca sunt predispusi la forme grave, cum spunea cioby, ei ar trebui sa fie internati si sub supraveghere continua, nu acasa la „supa de pui”, ca sa stea pe urma ore intregi asteptand o ambulanta daca starea lor se agraveaza. Daca ar fi internati probabil ar primi inclusiv acest medicament la recomandarea medicilor, nu se exclud reciproc cele doua.

    Si, Cioby, se stie ca graviditatea e factor de risc la COVID. Cazurile grave sunt mai rare pentru ca in general sunt mai tinere gravidele, nu pentru ca n-ar fi periculos COVID-ul la gravide. Este. Au fost deja cazuri mediatizate de decese la gravide in Romania.

  10. @Vladutz. Imi pare rau ca nu pot fi de acord c.u tine. Beneficiul ar fi salvarea vieții. Efectele adverse pot fi rezolvate in ti.mp, precum la vaccin. Sau vaccinul nu are efecte adverse…De aceea ţipă toți sa se tes.teze masiv, sa se descopere infectia in timp u.til, ca omul sa ia tratament din primele zile. Omul sta aca.sa o saptamana pt ca nu e primit in spital cu simptome usoare. Daca fa.ci un test rapid acasa ori la medicul de familie si iei tratament in timp util, starea nu se mai agraveaza.

  11. Toata viata „a fugit” dupa grade, si acu „fuge” dupa funcții politice!!! Un oltean adevarat, dar nu competențele l-au propulsat, ci nevoia SUA de a-si vinde „fierul vechi” cit mai profitabil in Ro.
    Daca il scuturi bine, poate o stea i mai ramine, dar de 4 in nici un caz!
    Oricum, Armata Română a „scos” pe banda rulanta, generali pt citeva generații!
    Cum e socitatea, asa sunt si mai marii conducatori ai armatei, oportunisti si crupți.
    Poate 10% sunt cu adevarat „GENERALI”, dar acestia au si bunul simț de a nu „păta ONOAREA MILITARA” !
    Cred, ca „olteanul”, i-ar fi „spalat” si mîinile lui „profesoara Viorica” dar nu era in rezerva!?!, iar lui Dragnea….