G4Media.ro

Ciucă anunță măsurile de austeritate: Îngheață angajările la stat cu excepția sănătății…

Foto: Primarie Sector 6

Ciucă anunță măsurile de austeritate: Îngheață angajările la stat cu excepția sănătății și educației / Scad cu 10% cheltuielile ministerelor / Se înjumătățește numărul de consilieri ai demnitarilor

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni că a stabilit cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Măsurile, anticipate printr-un proiect de ordonanță de urgență publicat în premieră de G4Media în urmă cu două săptămâni, au fost criticate de opoziție și sindicate și calificate drept ”măsuri de austeritate”.

Printre deciziile anunțate de Ciucă se numără îngheâarea angajărilor – la stat cu excepția sănătății și educației. reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor, stoparea achizițiilor de automobile și mobilier, înjumătățirea numărului de consilieri ai demnitarilor.

O analiză realizată de Economedia arată că planul guvernului de a face economii de 20 de miliarde de lei pentru a respecta ținta de deficit bugetar nu va genera rezultatele dorite.

Economiștii consultați de Economedia spun că guvernul trebuie să ia alte măsuri – o mai bună colectare a taxelor, un sistem eficientizat de achiziții publice sau eliminarea scutirilor de taxe pentru anumite categorii de lucrători – pentru a avea bani mai mulți la buget și a ajunge să se încadreze în țintele stabilite în proiectul de buget.

  • Motivul tăierilor de bugete: veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Cîciu, un plan pentru economii la buget.

Anunțul făcut de premierul Ciucă pe o rețea de socializare:

Am încheiat, împreună cu partenerii de coaliție, discuțiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare
Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, să oprim achizițiile de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice. Vom îngheța angajările la stat, bineînțeles ținând cont că învățământul și sănătatea au, în continuare, nevoie de personal.
Am stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.
Tot în coaliție, am decis și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate. Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară.
Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daca scad cheltuielile cu buniri si servicii cu 10%,la invatamant si sanatate ne vom duce medicamentele la sacosa sa ne internam,vom plati prin cheta parintilor salariile profesorilor?

    • Ei spun ca invatamantul si sanatatea sunt exceptate,dar…invatamantul are cel mai mic buget si daca la rectificarea bugetara nu primesc suplimentare inseamna ca au fost deja asterizati de la inceputul anului ,cu aprobarea verzei ce-si spune ministru al invatamantului.Despre sanatate ce sa mai vorbim?Daca un medic rezident ia trei mii si ceva pe luna,garzile nu-i sunt platite,mai merita sa stai in tara asta?

  2. Faceți economie la mărar și lobodă ! Înjumătățiți numărul bugetarilor, a celor angajați în ultimii 3-4 ani pe pcr-iile voastre. Puneți miniștri care se pricep la domeniile lor și să n-aibă nevoie de 20 de ”consilieri” să-i facă treaba, să și-o facă singur. Și pensiile după contribuție pentru toată lumea, pensionarea la 62-65 de ani pentru toți.

  3. Orice, doar sa nu se atinga de pensiile speciale.

  4. Dacă am văzut eu bine, în Bugetul de Stat pe anul 2023 sunt prevăzute cheltuieli cu bunuri și servicii de 29.680.000.000 lei.
    10% din acestea reprezintă 2, 968 mld. lei.
    10% din aceste cheltuieli pentru restul anului din 15 mai încolo înseamnă cam 1,85 mld.
    Din „înghețarea” angajărilor și consilierilor „înjumătățiti” nu rezultă nicio reducere de cheltuieli.
    În concluzie, mai mult de 2 mld. lei nu se vor reduce din gaura de 20 de mld., adică tot 10%.
    Atât pot specialiștii și specialii noștri, 1/10 din cât anunță, din cât promit, din cât „analizează” ei cu lunile!
    Ai noștri ca brazii, cu m cii pe piept!