G4Media.ro

Ciolacu susține că guvernul nu mai poate funcționa după data de 20…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ciolacu susține că guvernul nu mai poate funcționa după data de 20 octombrie din cauză că expiră interimatul la justiție și nu mai poate fi prelungit / Ce spun specialiștii în drept constituțional

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți seara, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis ar trebui să rezolve criza politică cel târziu la data de 20 octombrie, când expiră interimatul la ministerul justiției, și că de la data respectivă încolo Guvernul nu mai poate funcționa.

Specialiștii în drept consultați de G4Media.ro îl contrazic însă, pe motiv că după căderea guvernului Cîțu în data de 5 octombrie se aplică altă instituție juridică și că din acest moment toți ministri sunt interimari, curg alte termene iar președintele are la dispoziție alte 45 de zile pentru a rezolva criza politică.

Liderul PSD a declarat marți seara că pe 20 octombrie expiră termenul de ministru interimar al ljustiției.

Lucian Bode a fost numit ministru interimar la justiție pe data de 2 septembrie, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion (USR).

PNL n-a făcut până acum o propunere de ministru plin, deoarece ar fi schimbat compoziția politică a guvernului și ar fi trebuit să meargă în Parlament pentru un vot de încredere.

Pe 20 oct se termină termenul limită de ministru interimar la Justiție. Ministrul Justiției a fost demis de Cîțu, nu a fost făcută nicio propunere, în 45 de zile premierul trebuia să vină la un vot în fața Parlamentului. Guvernul, nu doar că e căzut, dar nu mai poate funcționa deloc”

”Termenul până când Iohannis trebuie să rezolve problema este deja 20 octombrie”, a declarat liderul PSD marți seara la Antena 3.

Specialiștii în drept constituțional consultați de G4Media.ro susțin însă că Marcel Ciolacu nu are dreptate, deoarece din momentul căderii Guvernului Cîțu în Parlament, toți miniștri devin interimari și curg alte termene începând din date de 5 octombrie.

Astfel, din momentul adoptării moțiunii de cenzură în Parlament, toți miniștri devin interimari pentru 45 de zile. În interiorul acestui termen, adică până după jumătatea lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis are timp să rezolve criza politică.

Potrivit specialiștilor în drept, există și două decizii în acest sens care stabilesc obligațiile președintelui în ce privește numirea miniștrilor interimari: Decizia CCR 504 / 2019 (dată pe vremea guvernului Dăncilă) și decizia 1559 / 2009 (dată pe vremea guvernului Boc).

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. ciolacul VREAU SA NE SPUNA CA ARE varanul PE cineva DE PUS.

    • Varanul îl are pe cel de la Cotroceni , care lingea clanțele la GRIVCO , și l-ați făcut stăpân absolut peste colonia Romanica . Vă felicit !

    • F greu va pleca ciuma galbena pnl pdl de la guvernare, au simțit miros de bani din pnrr și trebuie devotați către clientela mafiota de casa

    • Codruta ), nu cred ca a uitat! PNNR…musca momeala pdl?

  2. Guvernul interimar functioneza pina in momentul in care se creeza o majoritate parlamentara ce va prelua guvernarea .Parlamentul care a decis caderea trebuie sa vina cu solutii . Alegeri anticipate nu se pot face .Presedintele comstata prin discutii majoritatea creata si numeste premier desemnat care face guvernul . scopul unei motiuni este caderea guvernului si inlocuirea lui cu alta majoritate nu caderea unui om .

    • In conditii normale da dar cand ai un dictator in fruntea statului nu va schimba nimic ba mai mult va merge pe santaj , Catu sau anticipate si bineinteles vor vota Catu.

    • Nu scrie niciunde in constitutie ca Parlamentul TREBUIE sa vina cu solutii. Pentru asta chiar este prevazut scenariul alegerilor anticipate. Pentru cazul in care Parlamentul nu poate oferi solutii.

    • De ce nu se pot face alegeri anticipate?
      Dulapul de la Cotroceni trebuie sa discute cu partidele si sa faca o prima propunere de PM, oricare ar fi acel nume. Daca acel PM potential nu aduna o majoritate care sa-i voteze Guvernul, dulapul de la Cotroceni face o a 2-a propunere. Daca nici de data asta nu se aduna o majoritate, atunci dulapul nu are alta optiune decat sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate.
      Evident ca in Romania procedurile pot fi blocate si lungite mult peste termenele prevazute in Constitutie si in contradictie cu deciziile CCR. Evident ca in Romania CCR poate inventa noi termene sau motive de a amana o decizie, noi interpretari ale Constitutiei si noi decizii surprinzatoare, asa cum s-a petrecut si cu motiunea de cenzura semnata de USRPLUS si AUR, care nu a ajuns sa mai fie votata.
      Chiar si cu toate aceste trageri de timp, alegerile anticipate sunt posibile.

    • M-am saturat sa tot va zic care este procedura de declansare a anticipatelor . Decizia comuna a tuturor partidelor plus decizia presedintelui de a dizolva parlamentul declanseaza anticipatele , nimic altceva .Daca o majoritate il propune tot pe citu premier atunci presdintele il numeste premier desemnat si el formeza guvernul fiind propus de o majoritate . Pentru cei care nu pricep : va zic pt ultima data .Anticipate nu se pot face decit in momentul in care intreg parlamentul accepta (parlamentarii sunt alesi si decid in nume propriu indiferent pe ce liste au fost alesi ) si daca Presedintele ,dupa consultari, declanseza in nume propriu dizolvarea parlamentului .Alminteri procedura se reia

    • Plictisitor sa va tot zic .Citu ramane premier pina le vine mintea la cap usristilor si il accepta tot pe el in noua majoritate formata dupa caderea guvernului .Adica tot USR PNL UDMR dar fara conditiile absurde ale USR . Singura formula alternativa este ca USR sa merga linga PSD dar cad din lac in put

    • „Plictisitor sa va tot zic .Citu ramane premier pina le vine mintea la cap usristilor”

      Iata un liberal ultra-optimist.

      In fiecare saptamana in care pastram un guvern interimar, PNL mai scade un procent in intentia de vot. Pentru ca nu sunt vremuri normale: avem o criza medicala uriasa, cum nu am mai avut de la razboi. Bonus: inflatia a luat-o razna, iar preturile la energie au explodat. Mare parte din populatie e cam terorizata de venirea iernii. Super-bonus: 80% din populatie crede ca mergem in directia gresita.

      Intrebarea: La cat se opreste PNL-ul, daca vrea musai sa faca jocul asta?
      Intrebarea doi: Exista si intentii de vot negative?

    • Gică, mai zi-o o data p-aia cu anticipatale ca tot n-am inteles. ;))🤓
      „…fără condițiile absurde ale Usr”
      Esti varză.

  3. Totul e frecție! USL 2.0 !

    • E nasol faptul că am votat formarea unei majorități pt reforme și premierul de la Grivco ne-a tras pe sfoara dupa numai 8 luni ! Ăsta da jigodie !

  4. ciolacu a improvizat nu stia subiectul

  5. Ciolacule, de ce nu recunosti negocierile PNL-PSD pentru sustinerea guvernului Citu PNL-UDMR, crezi ca nu afla lumea?
    Voi cica va certati la greu pe la TV, dar Rares Bogdan, Alina Gorghiu si alti reprezentanti ai #echipeicastigatoare se intalnesc pe ascuns cu Vasile Dancu si Grindeanu si negociaza sustinerea unui guvern minoritar Citofrenic.
    Cand sunt zeci de miliarde de euro de furat, din PNDL3 si PNRR, PSD si PNL sunt prietene la catarama!

    • Deja lucrurile devin din ce in ce mai vizibile de catre multi oameni. Ovidiu Voicu – director executiv la Centrul pentru Inovare Publică:

      „Pentru toate partidele vechi (PSD, PNL, UDMR), USR+ reprezintă o anomalie pe scena politică, pe care acum se chinuie să o elimine.

      Tensiunile s-au acumulat, dar ruptura s-a produs la PNDL3 (numit și „Anghel Saligny”). PNL a propus un program clasic de sifonat bani de la buget, prin intermediul primarilor, către firme de casă. Tradițional, ar fi urmat negocierea „nouă cât ne dați”. Așa procedează UDMR, clasicul partid balama: își negociază partea și votează schema.

      USR+ a făcut un gest neașteptat. A cerut principii: transparență, criterii obiective de alocare, urmărirea și controlul banilor. Presupun că pentru majoritatea celor ce citesc aici astea sunt lucruri de bun simț. Pentru partidele politice vechi, nu doar că nu sunt (sau poate ei nu au bun simț), ci, mai mult, în mintea lor se produce o fractură imposibil de reparat.

      Peneliștii, pesediștii și udemeriștii pur și simplu nu înțeleg cum poți să discuți de principii când e vorba de bani, iar asta îi unește mai mult decât îi separă aparentele diferențe ideologice.

      Este motivul pentru care cel mai probabil scenariu de ieșire din criză este o coaliție, formalizată sau nu, între cele trei partide. Au bani de împărțit și vor ajunge la o înțelegere, indiferent cât va dura și cu ce costuri pentru societate.”

  6. Sunt curios daca in constitutie specifica daca interimarii raman automat interimari. Cat vad ca se vorbeste doar de Ministrii in functii depline. O intrebare buna pentru „specialistii” in constituie, nu?
    In cazul asta, posturile vacante mai pot fi umplute cu interimari cu un gurvern cazut? Acei ministrii interimari (automat) mai pot fi pusi interimari in posturile vancate?

  7. Si ce se intampla dupa ce trece termenul ala, care o fi, de 20 sau chiar 45 zile, si guvernul nu mai poate functiona? Se suspenda legile, se inchide totul, oricine face orice vrea?

  8. ROMANICA PROFUNDA ar trebui sa ii explice ca totul e relativ, sau depinde cine controleaza CCR

  9. Pentru Gică! Nu mai insista cu ,, toate partidele” că o iei aiurea. Pentru anticipate ai nevoie de o majoritate absolută care să îți respingă o propunere de guvern, adică jumătate plus unu, ca la motiune, 234 de parlamentari. A, că nici asta nu s-ar putea întruni pentru că nu vor să își piardă locul..e altă poveste

  10. Ce frumos vă stă, o ceată de miniștrii neconfirmati de catre parlament, aflați la furat prin ministere incă 45 de zile.
    Ati distrus orice urmă de democrație, secăturilor, v-ați bătut joc de țara asta la maxim,

  11. Ciolacu este un plopist, bun de gonaci la vanatoare de mistreti pentru Haisam si sa dea la vasle in barca la Belina pentru Dragnea si Grindeanu.

  12. Pt.nea Gica, în termenul prevazut de 45 de zile, Președintele este obligat să numească un premier care are o majoritate sau poate crea o majoritate, cum observăm Johanis o să numească o persoana și fără aceasta majoritate, cade în parlament la vot,vine a doua nominalizare,la fel cade la vot.Urmatorul pas este dizolvarea Parlamentului și declanșarea procedurii pentru alegeri anticipate. După 45 de zile interimatul a expirat. Un Guvern demis nu poate trăi mai mult de 45 de zile.

    • Dar tot in Constitutie scrie ca anticipatele nu se pot declansa mai repede de 60 de zile. Rezulta ca intre cele 45 si anticipate chiar nu avem guvern, nici macar interimar? Nasol cand citesti doar ce iti convine si nu faci nicio corelatie cu restul.

    • Iar nu intelegeti. E ultima data cind va zic . Presedintele nu este obligat sa dizolve Parlamentul . Procedura de numire a unui premier se reia la nesfirsit sau pina partidele din parlament se pun de acord . Un ales al poporului este ales(nu numit ) pentru fix 4 ani si nimeni nu il poate clinti din loc decit daca toti decidentii din Parlament si Presedintele se pun de acord . Trebuie realizat un consens general .Altfel ramane interimar Citu .

  13. Măi Ciolacu acuma că ai învăţat şi tu că prima dată trebuie să bagi moţiune(nu ţi s-a dat de ales 😏) ca să ajungi la anticipate că e primul pas în astfel de cazuri te anunţăm că singurul mod ca să faceţi anticipate va trebui ca următorul pas să îl suspenzi pe Iohannis astfel vă bagă interimat pe Cîţu iar voi o să trebuiască să îl susţii din umbră cum ai făcut de o lună de o să îţi plece şi electoratul care ţi-am mai rămas şi toată structura politică care ţi se împuţinează pe zi ce trece la partidul lui Dragnea (doar ai fost avertizat că veţi intra în panică şi aţi intrat că s-a văzut la moţiune).
    Deci măi Ciolacu îl suspenzi pe Iohannis ca să mergi la anticipate că astfel Iohannis nu va vrea în ruptul capului să vă dea anticipate sau continui blatul cu ei?

    PS: Cum nu sunteţi capabili decât să priviţi doar din perspectiva interesului vostru (ambele tabere) iarăşi vă veţi arde pentru că sunt câteva variante care nu le-aţi văzut dar le lăsăm să vă surprindă 🙂.

  14. Când aud de bișnițarul ăsta,mi se face dor de ponta.barem ponta știa să vorbească și avea ceva carte.

  15. Clona 👽OIO, vorbești de ciuma galbena? Pai aia roșie a voastră, de 32 de ani a stat la putere, cu mici pauze. Tu vorbești???