G4Media.ro

Cine va înclina balanța în bătălia internă pentru șefia PNL dintre Orban…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine va înclina balanța în bătălia internă pentru șefia PNL dintre Orban și Cîțu

Campania electorală internă din PNL s-a intensificat în ultimele zile. Vedem atacuri mediatice dezlanțuite împotriva lui Ludovic Orban și interviuri de umanizare cu Florin Cîțu, deși mai sunt patru luni până la congresul din 25 septembrie care va alege noua echipă de conducere.

Tensionarea prematură a  competiției din  PNL indică înainte de toate că în partidul de guvernare există o competiție reală, dură,  între actualul președinte și premier, cu final greu de anticipat. Din informațiile G4Media.ro, este o chestiune de zile până când Florin Cîțu își va anunța candidatura, chiar dacă nimeni nu-i poate garanta că va câștiga.

Totuși, ezitările sale de până acum în a-și asuma ferm intrarea în competiție indică un grad ridicat de nesiguranță. Ceva disperare observăm și în gesticulația lui Ludovic Orban, care a mers până acolo încât i-a propus premierului să facă echipă cu el în viitoarea echipă de conducere.

Situația este volatilă în partid, impredictibilitatea mare. Filiale importante, cu influență, nu s-au poziționat încă: Giurgiu (Motreanu), Ilfov (Thuma), Falcă (Arad), Prahova (Dumitrescu), Hava (Alba). Atât Ludovic Orban, cât și Florin Câțu se bucură de susținerea pe față a câtorva filiale, insuficiente totuși pentru a decide de pe acum învingătorul la congresul din toamnă.  Prin urmare, poziționarea filialelor puternice va fi hotărâtoare.

Potrivit deciziei BEX din 25 mai, norma de reprezentare a delegaților la Congres va fi stabilită în funcție de performanțele obținute de filiale la alegerile locale și parlamentare din 2020. Cu cât filiala a avut rezltate mai bune și a obținut voturi mai numeroase, cu atât ponderea delegaților la congres va fi mai mare. (Vezi decizia BEX aici)

Apoi, încă nu este clar ce rol va juca primarul Clujului, Emil Boc. Îl susține declarativ pe Florin Cîțu, dar încă nu știm cum va acționa. Va face echipă cu premierul pentru a ajunge numărul doi în partid? Va fi al treilea candidat aruncat în luptă să rupă voturile lui Orban? Nu se va băga deloc tura asta pregătindu-se pentru o eventuală candidatură la președinție în 2024?

De notat că Emil Boc se află la rândul său într-o intensă campanie mediatică, prezent aproape zilnic pe posturile TV de știri, Antena 3 sau Digi24, fapt neobișnuit pentru un primar mai degrabă discret și fără o miză electorală imediată. Viitoarele alegeri locale sunt abia peste trei ani.

Un alt personaj influent, despre care nu știm deocamdată pentru cine și în ce fel se va implica este Iulian Dumitrescu, liderul filialei Prahova. Și el trece drept un un greu al partidului, important în economia congresului din toamnă.

Președintele Klaus Iohannis îl susține pe față pe Cîțu în bătălia cu Orban, dar nu este suficient. Spre deosebire de liderul PNL, premierul nu este iubit în partid. N-a băut, n-a chefuit cu baronii, nu i-a îndatorat prin sinecuri, promisiuni, numiri, nu comunică într-un cuvânt așa cum o face Ludovic Orban cu ei de ani de zile.

Pe de altă parte, Cîțu are în mână pâinea și cuțitul guvernării, banii și funcțiile, diferite instrumente de cumpărat bunăvoința baronilor. O poate face cu bani cash, prin clasica rectificare bugetară sau prin numiri în funcții, alt tip de răsplată politică tradusă în final tot prin deschiderea accesului la resurse.

Loialitățile față de Orban țin, și în politică, la fel ca în viață, numai atâta vreme cât ai ceva de oferit. Ce mai are liderul PNL de oferit azi în afară de promisiuni și lozinci de tipul eu sunt trecutul, prezentul și viitorul? Cel mai puternic argument intern al său se rezumă la conservarea lumii vechi, cu aranjamentele, complicitățile și regulile ei. Pe scurt, Orban oferă partidului salvarea ecosistemului binecunoscut, un viitor predictibil,

Nu e puțin lucru pentru un partid foarte asemănător cu PSD, dar mai prost organizat, mai ales că Florin Cîțu joacă pe cartea reformismului și pozează în lider al noii generații, școlit în SUA și cu pedigree occidental.

Prin urmare, se anunță un război total, de uzură între Ludovic Orban și Florin Cîțu. Am văzut deja cum liderul PNL subminează tot mai des Guvernul pe teme delicate (vezi declarațiile despre vaccinarea obligatorie și creșterea vârstei de pensionare). Orban, la rândul său, este supus unor atacuri mediatice concertate, cum s-a întâmplat cu petrecerea pe care ar fi organizat-o de ziua sa de naștere la Parlament, la care însă nu a participat.

N-ar fi exclus să asistăm în cele din urmă la o înțelegere între Orban și Cîțu, dat fiind că premierul își dorește mult să ajungă guvernatorul BNR. Fără sprijinul partidului nu va putea ajunge acolo. Fără sprijinul lui Klaus Iohannis, devenit tot mai mai irelevant pe măsură ce înaintează în ultimul său mandat la Cotroceni, poate.

Așadar, nici un scenariu nu poate fi cu totul exclus de pe masă.

Ce putem anticipa însă este că întreaga energie politică se va consuma în următoarele patru luni pe alegerile interne din PNL, ceea ce va eroda inevitabil guvernarea, dar și funcționarea coaliției. Decizia guvernamentală va avea de suferit. Nu doar liberalii, ci și cei de la USR PLUS vor avea congres, doar că acolo războiul dintre Dan Barna și Dacian Cioloș încă n-a început sau mai bine zis, încă nu se poartă la vedere.

Poziția de șef de partid are o miză importantă în ce privește stabilirea viitorului candidat la președinție în 2024. Ludovic Orban are toate șansele să fie desemnat candidat la funcția supremă în stat peste trei ani dacă va câștiga în toamnă partidul. Șansele sale scad însă dramatic dacă pierde competiția. Valabil și pentru Dan Barna și Dacian Cioloș.

Din cele două bătălii interne, PNL și USR PLUS nu vor ieși mai întărite, dimpotrivă. Vor fi, inevitabil, sancționați de public. Impresia că interesul de partid  contează mai mult, în plină criză, decât gestionarea treburilor țării riscă să le coste scump. Principalii beneficiari vor fi cei de la PSD și AUR.

Coaliția de guvernare mizează, foarte probabil, pe realitatea că până la viitoarele alegeri mai sunt trei ani, economia va dudui după revenirea la normalitate iar memoria colectivă este, în general, foarte scurtă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Greu cu analizele când nu ai de analizat decât păreri!

  2. Eu nu sunt convins ca avem de-a face cu o competitie atat de disputata pe cat suntem lasati sa credem. Cred mai degraba o facatura a presei ca sa mai dam noi click-uri pe articolele lor fade. Ceva gen „Halucinant!… N-ai sa crezi ce s-a intmplat!” asociat cu non-personaje , de obicei cine stie ce prostituate media gen lovin sau budeanu.

  3. Nu conteaza cine castiga.
    PNL va merge in aceeasi directie.
    Directia gresita.

  4. De parca ar conta: pentru noi, Romanii majoritari e tot un drcc!
    Pentru ei, in partid, probabil conteaza!
    Dar ce conteaza pentru romani nu conteaza pentru PNL!
    Isi vad de-ale lor, au ajuns la osul de ros si apoi:”Pentru ca putem”, una au promis, cu totul altceva au afcut din Octombrie 2019 de acnd PNL a ajuns la osul de ros!!!
    MINTE si Orban, minte si Catu de sting, din ce au PROMIS in campania electorala si in Programul de guvenrare al aliantei e totul dat uitarii si incuiat la sertare, in timp ce aroganta si ipocrizia si minciuna fac concurenta PSDeilor!!!
    Tot un drac, sper sa scapam de ei cat mai repede!!!!

    • Si pe cine vrei? Pe Veorik? Pe Iliuta&Ghinea&Co? Pe Sosoaca&Simion? Sau preferi sa vina KaPutin?

    • … scuze, am uitat varza securisto-funariota de Bruxelles. Probabil ca nu ai prins acei ani, dar pe vremea lui Ceasca armata la trupele de securitate (de albastru) se facea pe pile. Nu era luat oricine ca la cei „de rosu”.

    • Io-l vreau pe Simion, uite-așa d-al dracu’!

  5. Manole, cine altcineva ? Degeaba a investit bani în studiile din SUA, să-l lase șef de partid, sau urmaș la afacerea aproape personală ?!?

  6. „Memoria colectiva e foarte scurta”, asta-i ‘joker’-ul atot-jucat la nivel Global.

    Ma leg tot de ce ziceam in comentariile anterioare…

    Omul e invatat cu ‘taxe’ inca dinainte sa le inventeze Papa. Am platit tribut neam de neamul nostru, deci cum ar fi ca ‘memoria colectiva’ sa-si puna intrebarea: „Ma, dar daca eu vreau sa nu dau un leu pt. pensie sau asigurare de sanatate, de ce nu pot sa fac ? ”

    Pana la urma capitalismul inseamna dreptul a muri de foame… Se vede perfect in America, Paradisul Capitalismului, sunt mai multi cersetori in Seatle decat in toata Romania …

    N-ai asigurare, mori, nobody cares. Iti iau casa si te lasa pe drumuri chiar daca ei ti-au dat credit pe ea pt. a-ti lua masina pe care tot banca ti-a amenetat-o pt.-un televizor si tot asa.

    Sistemul e foarte bolnav. Politicenii la fel. Astia ca mine, de comentam cu neobrazare, am ajuns la disperare ca nu vrem sa ne respire copiii toate noxele in timp ce vor fi slugi o viata(motiv pt. care inca nu exista).

    Politica, dl. Tapalaga, e un sistem ‘failed by design’, dar dincolo de ‘memoria colectiva’, lipsa de ‘constiinta colectiva’ este motivul tuturor abuzurilor, de cand vreti si pana cand o sa existe(de va exista vreodata) …

    Solutia ar fi ca toti jurnalistii de inca-si iubesc profesia prin rolul ei fundamental(aducerea adevarului in mintea maselor) sa va uniti intr-o platforma media unificata, sau cel putin sa picati de acord in privinta unui ‘news aggregator’ extrem de bine pus la punct(nici macar nu cunosc un exemplu, as zice ‘Biziday’ dar e slabut maxim) si de acolo sa-i dati cu vreo 100x mai multa tarie punctului pe „i” … Construind exact ceea ce lipseste, „Constiinta Colectiva”.

    Asta doar daca voi insiva va puteti sacrifica pt. Dreptate si Adevar.

    • Imi place! Mai scrie!

    • Cersetorii din Seattle sunt „free Americans” care nu vor ca zilnic sa participe in „rat race”. Daca vrei sa muncesti, iti gasesti ceva de facut, chiar si in perioada asta de pandemie. Daca nu-ti place munca, te duci sa o freci pe stradutele din jurul lui Pioneer Square.
      Spitalele nu refuza sa te trateze daca nu ai asigurare. Vor incerca sa „collect” iar sumele sunt intr-adevar exorbitante.
      In ce-i priveste pe ziaristi, cea ce scapi tu din vedere este ca si ei trebuie sa traiasca si sa scoata cumva bani. Cu platforma pe care o propui, multi vor fi eliminati pentru ca vor fi mai putini bani de advertising si din aceia proprietarii platformei vor lua partea leului. Iti mai amintesti cand Seattle Post-Intelligencer era tiparit si avea ‘jde pagini? Acum totul e online, daca vrei sa nu platesti te descurci sa citesti tot ce vrei, mai putin eventual cateva articole de analiza.

    • Azi imi iau ‘ramas bun’ … Ne auzim in 6 luni. V-as recomanda sa nu va mai agitati … Risipa de energie.

    • Si atunci unde o să-ți mai exersezi tu spiritul analitic și critic fără filtre?

    • @AnonimGDPR: S-ar putea ca experiența dezbaterilor de pe G4 să joace un rol cheie în evoluția ta intelectuală și spirituală. Cu bune și cu rele. Fiecare trece prin experiențele de care are nevoie, pentru a deveni ceea ce trebuie să devină, ca să atingă scopul pe care trebuie să-l atingă, ca o „celulă” energetică în conștiința colectivă, prin frecvența emoțiilor pe care trebuie să le simtă care îl poziționează pe dimensiunea definită de f=1/t. Nu fugi de cunoaștere.

  7. Daca Orban castiga vom avea primul prededinte PSD-ist dupa Iliescu.
    Daca Catu castiga vom vedea pe cine va da vina pt ca nu poate face reforme.
    Vopseaua galbena e la fel la fel de nsapa ca cea rosie.
    Barna si Ciolos doi Stolojani fara Base sa le planga de mila.
    Vai mama noastra cu prostii astia.

  8. Cistigatorul nu poate fi decit cel care cumuleza sprijinul presedintelui , acceptul filialelor , obtinerea banilor din PNNR si laudele ce tin de diminuarea efectelor pandemiei impreuna cu masurile de relaxare .

  9. LITA,CATU ADAT DE 2ORI LA ASE IN ROMANIA SI NU A INTRAT,SI A PLECAT IN SUA LA O FACULTATE CU TAXA.OARE ESTE ATAT DE DESTEPT DE NU ALUAT NICI TREAPTA DUPA 10 CLASE SI AINTRAT LA PROFESIONALA?

  10. „Memoria colectiva e foarte scurta”, asta-i ‘joker’-ul atot-jucat la nivel Global.

    Ma leg tot de ce ziceam in comentariile anterioare…

    Omul e invatat cu ‘taxe’ inca dinainte sa le inventeze Papa. Am platit tribut neam de neamul nostru, deci cum ar fi ca ‘memoria colectiva’ sa-si puna intrebarea: „Ma, dar daca eu vreau sa nu dau un leu pt. pensie sau asigurare de sanatate, de ce nu pot sa fac ? ”

    Pana la urma capitalismul inseamna dreptul de-a muri de foame… Se vede perfect in America, Paradisul Capitalismului, sunt mai multi cersetori in Seattle decat in toata Romania …

    N-ai asigurare, mori, nobody cares. Iti iau casa si te lasa pe drumuri chiar daca ei ti-au dat credit pe ea pt. a-ti lua masina pe care tot banca ti-a amenetat-o pt.-un televizor si tot asa.

    Sistemul e foarte bolnav. Politicenii la fel. Astia ca mine, de comentam cu neobrazare, am ajuns la disperare ca nu vrem sa ne respire copiii toate noxele in timp ce vor fi slugi o viata(motiv pt. care inca nu exista).

    Politica, dl. Tapalaga, e un sistem ‘failed by design’, dar dincolo de ‘memoria colectiva’, lipsa de ‘constiinta colectiva’ este motivul tuturor abuzurilor, de cand vreti si pana cand o sa existe(de va exista vreodata) …

    Solutia ar fi ca toti jurnalistii de inca-si iubesc profesia prin rolul ei fundamental(aducerea adevarului in mintea maselor) sa va uniti intr-o platforma media unificata, sau cel putin sa picati de acord in privinta unui ‘news aggregator’ extrem de bine pus la punct(nici macar nu cunosc un exemplu, as zice ‘Biziday’ dar e slabut maxim) si de acolo sa-i dati cu vreo 100x mai multa tarie punctului pe „i” … Construind exact ceea ce lipseste, „Constiinta Colectiva”.

    Asta doar daca voi insiva va puteti sacrifica pt. Dreptate si Adevar.

  11. Dacă încă nu s-au prins de ce au scăzut constant de la prezidenţiale şi până la parlamentare şi care gaşcă a fost principalul vinovat atuncea da am spune că există luptă internă, dar dacă deja s-au prins de unde le vine scăderea asta tot mai mare în rândul electoratului atuncea nu e nici un stres şi deja se ştie câştigătorul.
    Deci ce e de calculat când s-a văzut două tabere care au mers constant în paralel pe strategii diferite iar una dintre ele au reuşit să omoare tot ce făcea cealaltă tabără şi chiar după parlamentare a făcut acelaşi joc dezastros constant de a culminat cu prostia cu Iordache şi au tot continuat în prostii de te minuni de cât de insistenţi sunt în prostie.
    Deci despre ce vorbim aicea?…e clar că o tabără e retardată pe bune deci nici nu ar trebui să se vorbească de două tabere iar povestea cu memoria scurtă e valabilă doar pentru electoratul lor de bază care e cel de dinainte de OUG 13 şi doar ştiţi la cât se ridică şi au mai pierdut de atuncea pe parcurs din ei.

  12. Da, atata timp cat presa caracterizeaza competitiile interne intr-un partid ca ceva rau este normal ca electoratul de rand sa spuna ca „psd e mai bun pt ca la acolo nu auzi asa scandal”.
    Ca sa iesim din meteahna asta, presa ar trebui sa informeze ca luptele interne de partid sunt ceva normal si cu atat mai bine cand sunt si la vedere. Altfel „linistea” cu care ne-a obisnuit iliescu si psd este, (nu-i asa?) o alternativa buna 🙂
    Competitiile intr-un partid nu s-au inventat in Romania. Peste tot sunt, iar in tarile ciilizate sunt la vedere. In tari precum Rusia, ajungi la inchisoare fara prea mult scandal.
    Daca vrem sa iesim din cercul asta vicios, nu ar strica sa ne schimbam un pic optica si sa prezentam faptele cum sunt, nu sa le zugravim in ton negativ.
    Observ ca presa, in scopul de a nu fi acuzata de subiectivism sau mai rau, tinde doar sa critice. Tugulanul de rand, vazand doar critici, ori renunta sa mai voteze, ori ajuta AUR sa creasca in sondaje.
    Am tot repetat acest lucru, nu este vina doar a partidelor pentru cresterea AUR sau PSD in sondaje. Presa are o contributie substantiala la acest trend.

  13. Pai daca Florin Catu vrea guvernator la BNR si pt asta are nevoie de sprijinul partidului, de ce s-ar chinui sa se lupte pt functia de presedinte de partid? Nu mai bine il lasa frumos pe Orban sa continue ca presedinte al partidului iar acesta ii intoarce serviciul spunand parlamentarilor PNL sa-l numeasca pe Catu guvernator la BNR cand se termina mandatul lui Isarescu?

    Cat despre Boc, daca nu face acum un salt undeva, la urmatoarele alegeri in Cluj nu mai are nicio sansa sa iasa primar. Mergeti si luati pulsul de pe toate grupurile clujenilor pe retelele sociale. Toti il injura in masa pe Boc pt traficul din Cluj care a devenit infernal. Clujul e un oras innecat in trafic pt ca Boc in loc sa construiasca 2 centuri a tot stat cu promisiunea metroului in gura. Peste 3 ani va fi macel pt Boc daca mai intra in alegerile locale. Fie tinteste presidentia PNL si apoi presidentia Romaniei, fie se va duce europarlamentar la Brussels.

    • „tripartita” orban, catu si ultimul pe lista cu voia dvs stimabilul, inegalabilul cosas dl boc. ilie, ilie bolojan ? nu pare interesat deocamdata de jocurile de putere si urzala tronurilor democrat-liberale.
      dl Tapalaga are un articol articulat. variantele sunt puse in joc. pariurile pot incepe.
      pariez ca dl Florin-Vasile e doar „iepurele” de cursa al lui Orban. chiar daca se va inscrie, va fi de forma, dupa 100 de m va abandona. as intreba pe dl Tapalaga ce mai stie de „buldogul” Blaga, omul logisticii si al relatiilor transpartinice? dosarele lui au disparut discret si iremediabil in neant.

  14. Citu e mai bun decat Orban, dar in termeni absoluti, amandoi sunt moartea tarii.

  15. Orban sau Cîțu – va fi vreo diferență pentru cetățeanul de rând?
    Diferențele vor fi date doar de nuanța grupurilor de influență care controlează sau reușesc să manipuleze deciziile acestora, dar altceva?

    În mare parte cetățeanul de rând cred că dorește 4 lucruri de bun simț:
    1. recuperarea prejudiciilor de la cei care au furat sute de miliarde de euro în ultimii zeci de ani,
    2. diminuarea fenomenului corupției cu 70% în următorii 4 ani (spre exemplu),
    3. eliminarea pensiilor speciale și / sau cumularea acestora cu alte venituri de la stat, în special când nu se poate justifica venitul cu valoarea zero creată,
    4. eficientizarea companiilor de stat și a celorlate entități publice.
    Aș mai adăuga corelarea veniturilor de la stat cu performanța individuală și ceva ce mi se pare corect: modificarea legi achizițiilor publice (cu impunerea unor limite de maxim EUR 200k câștiguri de la stat per beneficiar real final, persoană fizică pe 10 ani) etc.

    Din păcate aleșii (actuali, trecuți și cu siguranță viitori) nu fac niciun progres notabil pe satisfacerea doleanțelor principale ale cetățenilor. Toți dovedesc că nu au inteligența, seriozitatea și nici abilitatea să execute sistematic un program de guvernare care … promitea multe.
    Mai sunt 1-2 miniștrii care mișcă ceva, dar cu 2 profesioniști eficienți nu răsare soarele bunăstării pentru românul de rând.

    • E mult mai simplu de-atat. Cetateanul de rand vrea un trai bun si civilizat.

    • e mult mai complicat de atat. constitutia iorgovana, legile de refacut.
      altfel fiecare guvern, chiar de buna credinta, ba in decizii ceceriste, ba in aplicarea legilor strambe. vedem in administratie, functionarii de conducere debarcati pentru greseli grave pot reveni pe post lejer. cu tupeu chiar si unii cu dosare penale in curs isi cauta „dreptatea”. un carusel greu de oprit si de reparat pentru a o nua in sensul corect. parerea mea si nu a dl Goe.

    • „Daca vrei o treaba facuta ca lumea atunci trebuie s-o faci singur.” 🙂 V-am pupat !

    • Corect! Dar ca să se ajungă acolo trebuie atinse întai alte obiective „conducătoare” care vor genera acel „trai bun și civilizat”. Obiectivele pot fi atinse doar prin niște acțiuni/ inițiative concrete, monitorizate cu indicatori pe intervale de timp.
      Însă cum în România lipsește gândirea strategică, SISTEMATICA, inteligenta generală și capabilitățile de top pe partea de investigații, îmbunătățire procese și performanță – nu ai cu cine!

  16. Mai calm şi sigur de sine pare Ludovic Orban.

  17. Daaa, sigur că da.
    Așa a fost și data trecută. Au mers la jupân, au scris un nume pe un bilețel, și la sfârșit păcălicii făceau plecăciuni:
    – Da șefu, așa gândeam și eu !

    PS: Unii văd balanțe verzi pe pereți in chestiunea asta.

  18. Să mori de râs la chestiune…
    Bătălia internă o fi ca intrarea la guvernare a USR!
    Nu vrem Orban vrem Câțu, dar parcă era mai bun Orban.
    E clar!
    Ori nu mai aveți subiecte, ori le faceți pe comandă.

  19. Mi se pare că G4 Media .ro a pierdut mult la capitolul predictibilitate/ credibilitate . Păi, după alegerile anticipate din 12 iulie a.c. din Republica MOLDOVA scena politică a României va avea parte de cutremure de gradul 6 ! ORI ÎN BINE , ORI în RĂU ! De 32 de ani țara asta se face că plouă când vine ”vorba” de BASARABIA. Cu clasă politică , cu presă scrisă și vorbită, cu …societate civilă cu TOT ! Ba chiar în ciuda micului reviriment al interesului și atenției al ultimelor 4-5 luni . La mulți nu le vine a crede ce zic (prezic?),dar ”fenomenul ” creste de pe o zi pe alta . Si in intensitate și în consecințe . Valurile vor fi multe… mari și înalte … și pre mulți îi vor ”înghiți ”! ASTA E ! La urma urmei asta e si frumusețea și farmecul democrației.

  20. G4media, Dle Tapalaga, vad ca nu spuneti un cuvant despre jignirile absolut inacceptabile adresate ieri jurnalistilor de Premierul Romaniei, Florin Vasile Citu!
    NU va simtiti jurnalisti?!
    Ce mai sareati imediat cand Dragnea jignea jurnalistii, acum nu scoateti o vorba, nici Tapalaga, nici Pantazzi!
    Rusine!

  21. Deja e clar pentru multă lume ce poate fiecare. Ne-au arătat amândoi suficient. Mai rece ca acum nu m-a lăsat niciodată viitorul PNL! Mă doare-n…. cot cine va fi, nu știu când, în nu știu ce funcție politică în PNL. Într-un an și jumătate și-a dat arama pe față tot PNL – ul!

  22. Analiza este corecta.

    Nu inteleg insa de ce la sfirsit spuneti ca
    „PNL și USR PLUS nu vor ieși mai întărite, dimpotrivă. Vor fi, inevitabil, sancționați de public. Impresia că interesul de partid contează mai mult, în plină criză, decât gestionarea treburilor țării”

    Asa cum ati mentionat si dvs in articol, USR-PLUS nu duc competitia sefiei in partid in fata cetatenilor, cel putin nu acum. Atunci de ce sa-i bagam in aceeasi oala cu PNL???

  23. Niciunul nu e cinstit si serios.

  24. intrebare DT : cine va inclina balanta?
    raspuns cetatean lambda: interesele sefilor cu influenta din partid.

  25. Este foarte clar ca va câștiga tabăra susținută de președinte și servicii.

  26. @d De la antecedente. Și Johannis nu sta pe gânduri, vrea sa continue la PNL și după ce nu mai e președinte. S-ar putea sa dorească chiar funcția de președinte PNL. Nu e exclus.

  27. Premierul Cîțu nu amintește niciodată principiile Legii Mediului din UE, ratificate de RO. Curios !