G4Media.ro

Cine sunt liderii talibanilor? O prezentare a conducerii de vârf a mișcării…

Foto: Haibatullah Akhundzada - sursa Afghan Islamic Press

Cine sunt liderii talibanilor? O prezentare a conducerii de vârf a mișcării islamiste radicale care a revenit la putere în Afganistan după aproape 20 de ani

Funcționarea interioară și conducerea mișcării talibane au fost întotdeauna învăluite în mare măsură de secret, chiar și în timpul guvernării lor în Afganistan din 1996 până în 2001. Iată o scurtă descriere a puținelor informații cunoscute despre conducerea talibanilor.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem

Haibatullah Akhundzada a fost numit lider al talibanilor într-o tranziție rapidă a puterii după uciderea într-un un atac cu dronă al Statelor Unite a predecesorului său, Mullah Mansour Akhtar, în 2016.

Înainte de ascensiunea sa, Akhundzada era un cleric de rang inferior. Se bănuiește că el a fost numit pentru a servi mai mult ca un lider spiritual decât ca un comandant militar.

După numirea, Akhundzada a obținut o promisiune de loialitate din partea liderului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, care l-a umplut de laude pe cărturarul religios, numindu-l “emirul credincioșilor”, ceea ce l-a ajutat să câștige credibilitate în rândul grupării jihadiste afgane.

Akhundzada a avut misiunea ingrată de unificare a talibanilor, care s-a divizat pentru o scurtă perioadă pe timpul lupte pentru putere în urma asasinării predecesorului său și a dezvăluirii că conducerea a ascuns moartea fondatorului talibanilor, Mullah Omar, timp de mai mulți ani.

Profilul public al liderului s-a limitat până acum în mare măsură la difuzarea mesajelor anuale în timpul sărbătorilor islamice.

Mullah Baradar, fondatorul

Abdul Ghani Baradar a crescut la Kandahar – locul de naștere al mișcării talibane.

La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar a fost bulversată pentru totdeauna de invazia sovietică a țării în 1979, transformându-l într-un insurgent. Se bănuiește că el a luptat cot la cot cu clericul cu un singur ochi, Mullah Omar.

Cei doi au fondat mișcarea talibană la începutul anilor 1990, pe fondul haosului și corupției războiului civil care a izbucnit după retragerea sovietică.

După prăbușirea de la putere a talibanilor din 2001, se bănuiește că Baradar s-a numărat printre un grup mic de insurgenți care s-a apropiat de liderul interimar Hamid Karzai cu o scrisoare care propunea un potențial acord prin care talibanii ar fi recunoscut noua administrație.

Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut închis până când presiunile din Statele Unite i-au obținut eliberat în 2018 și de acolo s-a mutat în Qatar, inde a fost numit șef al biroului politic al talibanilor și a supervizat semnarea acordului de retragere cu americanii din 2020.

Sirajuddin Haqqani, Rețeaua Haqqani

Este fiul celebrului comandant al jihadului antisovietic, Jalaluddin Haqqani, el este, de asemenea, lider adjunct al mișcării talibane, conducând în același timp puternica rețea Haqqani.

Rețeaua Haqqani este un grup terorist desemnat de SUA, care a fost mult timp văzut ca una dintre cele mai periculoase facțiuni care luptă împotriva forțelor NATO și afgane conduse de SUA în Afganistan în ultimele două decenii.

Grupul este renumit pentru utilizarea atacatorilor cu bombă sinucigași și se crede că a orchestrat unele dintre cele mai importante atacuri din Kabul de-a lungul anilor.

Rețeaua a fost, de asemenea, acuzată că a asasinat înalți oficiali afgani și a reținut cetățeni occidentali răpiți pentru răscumpărare – inclusiv soldatul american Bowe Bergdahl, eliberat în 2014.

Cunoscuți pentru independența lor se bănuiește că Haqqani supervizează operațiunile din munții din estul Afganistanului și deține o influență considerabilă asupra consiliului de conducere al talibanilor.

Mullah Yaqoob – beizadeaua

Fiul fondatorului talibanilor, Mullah Omar, Mullah Yaqoob conduce puternica comisie militară a grupului, care supervizează o vastă rețea de comandanți de teren însărcinați cu executarea operațiunilor strategice ale insurgenței în război.

Rudenia și legăturile sale cu tatăl său – care se bucură de un statut de cult ca lider al talibanilor – servește ca un simbol puternic și îl face o figură unificatoare peste o mișcare largă.

Cu toate acestea, subzistă dubii cu privire la rolul exact al lui Yaqoob în cadrul mișcării, unii analiști susținând că numirea sa în conducere în 2020 a fost doar cosmetică.

Mullah Abdul Hakeem – judecătorul

Este un fel de șef al sistemului judiciar islamic al talibanilor. A condus negocierile cu administrația Trump la Doha în 2020.

Surse: AFP, BBC / Foto: Haibatullah Akhundzada – sursa Afghan Islamic Press

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Niste animale!

  2. E ok traducerea.. Talibanii au tot negociat pana nu au mai avut cu cine negocia

  3. niste religiosi, niste maimulte salbatice cu arme, fara nici un plan, doar cu planul de a ucide si a subjuga orice nu e medieval ca ei

    • Suna ca un plan al naibii de reusit si care a avut mult succes de-a lungul istoriei.
      Cum e posibil sa fie inca subestimati un grup de razboinici care tocmai au implementat cel mai de succes blitzkrieg al secolului 21?
      Fanatismul duce la o morala de fier si morala este foarte importanta intr-un conflict.

    • Andrei, „niște maimuțe sălbatice…fără niciun plan”? Glumești! Cum ar fi rezistat peste 40 de ani invaziilor celor două superputeri: URSS și SUA, cea din urmă chiar în fruntea unei coaliții internaționale?
      Fiecare popor are dreptul la autodeterminare, democrația nu se impune cu armele, este strict problemă afganilor cum vor să trăiască.

    • Citez din memorie: „vor sa ne învete citând dintr-o carte [coranul] scrisa într-o limba [araba] pe care ei n-o înteleg”. (Wikipedia zice ca doar 1% sunt vorbitori de araba). Deci vor impune sharia „dupa ureche”.

  4. Fara fonduri substantiale de la Qatar sau alti emirati erau eradicati de mult . Daca americanii au pierdut 100 de miliarde si inca vreo 15-20 de catre aliati inseamna ca talibanii au primit cel putin pe atat daca nu mai mult . Presedintele Afgan un cacacios care impreuna cu sleahta lui mancau banii americanilor iar in momentul cand treaba sa nasolit au dat bir cu fugitii prin tarile vecine si ce o punga ,doua de bani dupa ei . Asa zisa armata afgana neplatita cu lunile demoralizata sa predat sau au fugit . Halal conducere si au mai pierdut si armamentul american primit pe gratis . Ce conducatori de rahat . Cred ca americanii se vor intoarce imediat ce talibanii le vor ataca interesele sau tara . Asta se va intampla in cativa ani .

  5. Ai uitat sa adaugi spinsorul de o viata ….Pakistan !unde a fost omorit bin laden …..

  6. Rusii stiu mai bine ce au facut in Siria.Nu au luptat contra gruparii ISIS.Contrariul leau asigurat culuar catre Afganistán.Un pact bine facut.