G4Media.ro

Cine e Robert Fico și cum a reușit să-și impună politica pro-rusă…

Sursa foto: Facebook/Viktor Orbán

Cine e Robert Fico și cum a reușit să-și impună politica pro-rusă după imensul scandal de corupție care l-a dat jos de la putere în 2018

Fostul comunist Robert Fico, numit adesea „Orban de stânga”, a revenit la putere în Slovacia în toamna anului 2023 după ce a câștigat alegerile parlamentare cu un discurs puternic pro-rus și anti-UE. El și-a luat astfel revanşa după ce în 2018 fusese obligat să demisioneze ca urmare a scandalului de corupție provocat de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care publicase anchete despre corupția guvernamentală.

Partidul său, Smer-SD, a obţinut 22,94% din voturi pe o orientare pro-rusă, eurocritică și anti-LGBT. Fico s-a întors la șefia guvernului după un întreg ciclu de crize guvernamentale din 2020 încoace, în care trei guverne s-au succedat pe fondul pandemiei de Covid-19 și al scandalurilor de corupție.

Robert Fico (59 de ani) s-a înscris în Partidul Comunist în în 1989, chiat înainte de căderea Zidului Berlinului. El se autointitulează pacifist pentru a nu mai livra arme Ucrainei.

Deşi condamnă agresiunea rusă, el preia teza Kremlinului conform căreia Moscova se apără de o agresiune mai largă din partea NATO – în care Slovacia este membră.

Fico a fost deja prim-ministru al Slovaciei de două ori (2006-2010, 2012-2018). Din iunie 2006 până în iunie 2010, a condus o coaliție bazată pe extrema dreaptă. La acea vreme, remarcile sale ostile împotriva minorităților romă și maghiară au șocat, inclusiv pe prietenii săi socialiști europeni, potrivit Le Point.

Calitatea de membru al partidului său, Smer, în Partidul Socialiștilor Europeni (PSE) a fost suspendată în 2006, înainte de a fi redobândită doi ani mai târziu, în schimbul angajamentului de a respecta drepturile minorităților. Din nou, în martie, PSE a avertizat Smer că trebuie să respecte valorile social-democrației, dar nu a fost făcută nicio excludere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din câte se aude Viktoraș caută veste antiglonț pentru borțoși.