G4Media.ro

Cine deținea în Delta Dunării somnul african, specie invazivă considerată un pericol,…

Sursa Foto: ARBDD

Cine deținea în Delta Dunării somnul african, specie invazivă considerată un pericol, scăpată dintr-o amenajare piscicolă  / Rezultatele controalelor oficiale

Trei cherhanale din jurul localității Crișan din Deltă sunt suspectate că au scăpat  accidental somn african în Dunăre, specie invazivă considerată un pericol pentru resursa piscicolă, se arată într-un comunicat al ARBDD.

Organele de control ale Rezervației Biosferei Delta Dunării și Gărzii Naționale de Mediu au constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, ”cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.”

Pescarii din Delta Dunării raportau în urmă cu o lună că au prins mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă. ARBDD precizează că în ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie.

Redăm mai jos comunicatul oficial despre rezultatele controalelor efectuate în urma semnalării prezenței somnului african în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”:

”În urma semnalării prezenței speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”, respectiv în apropierea localității Crișan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenții economici situați pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localității Crișan, și anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL și la complexul turistic Lebăda.

Sursa: ARBDD

Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somn african. În urma acțiunilor de control a reieșit că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg.

Restul cantității de pește rămase, respectiv 3784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă. După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.

În urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 12 punctele 29 și 37 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, și anume pentru ”organizarea și desfășurarea de activități economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”, dar nu s-a dispus și eliminarea țarcurilor amplasate ilegal, această dispoziție fiind dată ulterior, la controlul din 03.08.2021. În urma controlului din data de 09.08.2021 s-a constatat că țarcurile au fost integral dezafectate.

Pentru a monitoriza în continuare prezența somnului african în RBDD s-a solicitat atât institutelor de cercetare cât și universităților cu care ARBDD colaborează pentru actualizarea Planului de management, cât și pescarilor, să informeze și să captureze imediat exemplarele observate, în vederea eliminării. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie.”

Context

Unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan. Acesta declara, citat de Agerpres în urmă cu o lună, că este convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii.

„E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei”, a afirmat Eduard German.

Directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak, a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că ştie situaţia şi că va face publice pe Facebook imagini cu somnul african.

„Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată.

Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Parcă DICOT se ocupă din partea procuraturii de probleme legate de securitatea statului. Cum ar fi cea legată de securitatea alimentară sau de protejare a biosferei. Ce trebuie făcut să-i trezească cineva din somn.

    • Probabil asa a scapat si virusul Chinezesc din laborator… cu autorizatii din pix… fara spaga, ca doar „suntem oameni”

  2. 2 aspecte inportante: 1. Pe români îi doare în pwlă de mediu şi ceea ce ne înconjoară. 2. La cât de mult se braconează , peştele acesta, chiar dacă va distruge tot ceilalți peşti în ani de zile … va ajunge foarte rar până şi el

  3. Cum poți sa aduci în tara niște pești care pot distruge tot ce mișcă în Dunăre.. din toate tarile riverane, la noi s a găsit un terminat ca el vrea somn african. Du te prietene și consuma-l în tara de origine. Importa cât vrei, dar mort, nu viu.

  4. Și lacul PF 1 colcăie de somnii astia de nu se mai prinde nimic

  5. Cine a amendat are habar ca exista 2 specii de somn: unul este african si creste mare iar unul este somn american cel mic si cu tepi si nu are inamici naturali la noi… Astia de scriu stiri, astia de dau amenzi stiu diferenta intre specii?? Au habar de ce amendeaza??? Cum sa scri o stire ca somnul african e problema cand de fapt e vorba de somnul american iar cei ce dau amenzi sa se documenteze referitor la speciile de pesti: cel american nu creste mai mare de vre-o 25cm si are 3 tepi 2 laterali si unul pe spate, se poate inmulti si de 3 ori pe an, mananca icrele altor pesti asta ar fi problema invatati sa identificati speciile de pesti si dupa mergeti in controale si amendati pe unii ce au somni africani, ar trebui dati in judecata si sa platiti despagubiri pentru abuz pentru daune morale, anulate amenzile! cautati pe goagal daca habar nu aveti va dau eu ideea: somn african si somn american !!! dupa mergeti si dati amenzi, dupa ce invatati cum deosebiti o specie idiotilor

    • Da ăștia care scriu comentarii fara rost stiu această diferență între specii? Ca din cate vad eu (o simplă persoană ce abuzează google, nu o experta) tu, revoltatule, ar cam trebui sa ti faci temele si sa nu te mai dai in spectacol prin comentarii la diverse articole care si asa te depășesc

    • DACA SE POATE VERIFICA SI DUPA P.F.1 PANA SI PE RAUL CERNA SUNT SOMNI DIN ACEASTA SPECIE .
      SI SUNT PREZENTI IN ZONA ORSOVA -MEHEDINTI DE VREO 10 ANI APROX.
      SE SPUNEA LA VREMEA RESPECTIVA CA AR FI FOST POPULAT INTENTIONAT

  6. Pai aia zic ca au prins sute de kile si la control diferența e de 40..

    • Cantitatea de peste este în dinamica, se înregistrează spor de creștere, mortalitate naturala, etc. Astia nu știu….

    • G4 cenzura sa traiasca!!!
      Si va plangeati de FB :))))

  7. angajatii merkeloaiei, va rog s-o spuneti pe sleau: va deranjeaza daca romanii produc sau mananca ceva

  8. La data prezentei sunt cazat la o pensiune în Dubova, jud. Mehedinți și aici pe ponton în ultimele 2 zile am prins 4 somotei care i-am arătat unui localnic și mi-a spus ca este african. Același peste l-am prins și pe Ialomița în zona orașului Căzănești, dar nu am știut ce este.

  9. Somnul american, sau ce natie o fi, nu are tepi, isi strange aripioarele laterale si coama, si iau forma de tepi. Daca pui mana pe el si te intepi in asa zisii tepi, ustura si doare destul de rau.
    Nu doar pe Dunare sunt, s-au raspandit in toate apele… exceptie fac raurile de la munte.
    Cea mai invaziva si distructiva specie de peste… inainte ne plangeam de chinezesc, ca mananca vegetatia, si mor pestii sufocati.
    A venit un retard, cu ideea sa tina captiv somnul asta, si unde? Nu in lacul lui, ci pe Dunare… cine o fi fost retardul de l-a lasat sa distruga fauna apelor?
    Nici nu stiu ce pedeapsa ar trebuii sa primeasca si cel care l-a adus, si cel care a aprobat… trasi pe roata poate…

  10. In lacul Herastrau, care străbate Bucureștiul, acest peste este de cca. 10 ani. Eu nu pot înțelege cum de abia acum se face tam-tam, de parca acum 2 ani a apărut. Problema este de mult.

  11. La Dubova am prins somn African în urmă cu 10 ani. Minciuni că a scăpat din crescătorie piscicolă.