G4Media.ro

Chiriașii din Paris, confruntați cu preavize de eliberare a apartamentelor înaintea Jocurilor…

Sursa foto: Pexels / Chris Molloy

Chiriașii din Paris, confruntați cu preavize de eliberare a apartamentelor înaintea Jocurilor Olimpice / Cât costă o noapte de cazare în perioada JO

Unii dintre chiriașii din Paris se confruntă cu cererile proprietarilor de eliberare a apartamentelor înaintea Jocurilor Olimpice, fără ca preavizele să fie motivate clar.

„Proprietarul ne-a spus că își vrea apartamentul înapoi în iunie”, a declarat pentru AFP Axel, un specialist în IT în vârstă de 34 de ani care locuiește de cinci ani într-un apartament comun din Porte de la Chapelle, în nord-estul Parisului. „Am fost puțin surprinși, pentru că el are mai multe apartamente în capitală. Este evident că nu va locui în La Chapelle… Ne-am uitat la calendar și ne-am dat seama imediat”, adaugă tânărul de 30 de ani, care nu vrea să-și dea numele de familie, scrie Le Figaro.

Aproximativ 16 milioane de turiști sunt așteptați să viziteze Parisul în timpul Jocurilor Olimpice, între 26 iulie și 11 august. Confruntați cu hoteluri supraaglomerate și cu prețuri foarte mari, tarifele de închiriere pe termen scurt sunt în creștere vertiginoasă. Iar acest lucru deschide apetitul. „Numărul de cereri de înregistrare a locuințelor turistice mobilate la Primăria Parisului a crescut de la 45.000 la 60.000 în decurs de un an”, notează Pierre-Louis Monteiro, directorul Agenției departamentale de informații despre locuințe din Paris (Adil).

Aceasta este o oportunitate pe care proprietarii o pot valorifica, cu condiția să respecte legea.

„Întâlnim frecvent cazuri în care motivul invocat este neclar”, explică Sophie Morvan, expert juridic la Adil. „Cu toate acestea, legea prevede că proprietarul trebuie să justifice motivul pentru care reia în posesie” un apartament. Motivele sunt limitate și precise: „proprietarul poate să reocupe imobilul pentru a-l locui el însuși, sau ascendenții și descendenții săi, sau cei ai soțului său, sau pentru a-l vinde” după expirarea contractului de închiriere, „sau pentru un motiv legitim și serios, cum ar fi lucrări importante sau abateri grave din partea chiriașului”, în timpul contractului de închiriere.

Potrivit unui studiu realizat de Adil în Paris, în 2022, între un sfert și o treime dintre preavizele date chiriașilor nu respectau cerințele în ceea ce privește forma sau conținutul.

Primăria Parisului și agenția au înființat un număr de telefon (01.42.79.50.44) unde chiriașii pot cere sfaturi de la un expert juridic și se pot asigura că procedura este respectată. Obiectivul este de a preveni un val de evacuări neregulamentare care să satureze o piață pariziană aflată în dificultate, unde stocul de apartamente de închiriat a scăzut cu 74% în trei ani, potrivit unui studiu realizat de site-ul SeLoger în 2024.

„Nu aveam nicio intenție de a-mi părăsi apartamentul, dar a trebuit să semnez un contract de mobilitate (contract de închiriere pe termen scurt) pentru a-l putea păstra”, spune Loan, un grafician independent în vârstă de 27 de ani, care locuiește de patru ani într-un apartament de 15 m² în estul Parisului.

Între 250 și 350 de euro pe noapte

„Proprietarul mi-a cerut inițial să părăsesc locuința timp de două luni în timpul verii, fără ca eu să înțeleg de ce”, continuă ea, „iar acum văd că contractul de închiriere expiră pe 7 iulie, chiar înainte de Jocurile Olimpice”. Tânăra va trebui să părăsească Parisul înainte de a căuta o nouă locuință în septembrie, cu handicapul unor venituri neregulate atunci când va depune o cerere: „Evident, trișez. Cu un venit care variază în funcție de proiecte, nu văd cum aș putea găsi o nouă locuință la Paris”.

La fel ca Simon, care știa, atunci când a semnat contractul de închiriere pentru un apartament în Seine-Saint-Denis, că acesta se va încheia la 30 iunie, chiar înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Așa că a semnat un contract de mobilitate pe 8 luni.

În mod similar, contractul de închiriere din Codul civil este un contract de închiriere puțin cunoscut, care devine brusc popular în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice. În cazul acestui contract de închiriere, chiriile nu sunt reglementate, diagnosticul de performanță energetică nu este obligatoriu, perioada de preaviz este stabilită în mod liber, iar durata contractului de închiriere este, de asemenea, complet liberă.

„Contractul de închiriere poate conține chiar o clauză de reziliere automată, care permite proprietarului să rezilieze automat contractul de închiriere la o dată specificată în prealabil, fără preaviz sau perioadă de preaviz”, subliniază Romain Rossi-Landi, avocat specializat în drept imobiliar. Această flexibilitate este de interes pentru mulți proprietari în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice.

O locuință comparabilă cu cea a lui Axel sau Loan poate ajunge la un preț cuprins între 250 și 350 de euro pe noapte în timpul Jocurilor Olimpice, în funcție de ofertele de pe platforma Airbnb.

„Dacă motivul (plecării) se dovedește a fi fraudulos, chiriașii păgubiți pot acționa în justiție pentru a obține despăgubiri”, subliniază Sophie Morvan. „În caz de fraudă, proprietarul este pasibil de o amendă de 6.000 de euro.”

Cu toate acestea, monitorizarea se dovedește a fi dificil de pus în aplicare, deoarece chiriașii nu pot aduce dovezi decât după eveniment că proprietatea a fost recuperată dintr-un motiv fals.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...