G4Media.ro

China: Vicepremierul Sun Chunlan semnalează o schimbare în gestionarea epidemiei de coronavirus,…

Sursa foto: AFP

China: Vicepremierul Sun Chunlan semnalează o schimbare în gestionarea epidemiei de coronavirus, o serie de carantine au fost relaxate

Unul dintre cei mai importanți oficiali chinezi din domeniul gestionării pandemiei a declarat că țara intră într-o „nouă etapă și misiune”, în cel mai recent indiciu al schimbării de abordare a guvernului după protestele în masă împotriva politicii „zero-Covid”, relatează The Guardian.

Sun Chunlan, vicepremierul Chinei, a făcut miercuri aceste comentarii în fața oficialilor din domeniul sănătății naționale, potrivit mass-mediei de stat Xinhua. Aceste comentarii au venit în timp ce mai multe regiuni, inclusiv Shanghai, au început să ridice măsurile de izolare, în ciuda numărului mare de cazuri care continuă să fie înregistrat.

„Odată cu scăderea patogenității variantei Omicron, cu creșterea ratei de vaccinare și cu acumularea experienței de control și prevenire a focarelor, izolarea pandemiei în China se confruntă cu o nouă etapă și o nouă misiune”, a spus Sun.

Sun a fost audiată de o masă rotundă de experți în domeniul sănătății, care, potrivit Xinhua, au lăudat eforturile Chinei înainte de a oferi sugestii privind „îmbunătățirea” măsurilor actuale. Ea a spus că China a adoptat, de asemenea, o „abordare mai umană” în ceea ce privește răspunsurile sale la epidemii.

În ultimele zile, oficialii chinezi au început să sublinieze gravitatea mai mică a tulpinii Omicron a Covid-19. Mass-media de stat a început, de asemenea, să publice asigurări că publicul nu ar trebui să intre în panică din cauza acestei variante. Schimbarea de ton vine în paralel cu o nouă campanie de vaccinare destinată persoanelor în vârstă, anunțată marți. Mai mult de 90% din populația Chinei a primit cel puțin două doze de vaccin, dar rata scade brusc în rândul populației vârstnice, în special a celor de peste 80 de ani.

China a raportat miercuri 36.061 de cazuri, o ușoară scădere față de cele 37.828 de marți. În ciuda numărului relativ ridicat, unele zone au început să relaxeze restricțiile.

Joi, 24 de districte din Shanghai desemnate ca fiind de „risc ridicat” au fost eliberate de măsurile de izolare, a anunțat presa de stat. Miercuri au fost relaxate măsurile de izolare în 11 districte din Guangzhou, în ciuda faptului că ambele orașe au raportat o creștere a numărului de cazuri. Ridicarea măsurilor de izolare a sugerat o relaxare a măsurilor stricte împotriva cărora protestatarii s-au mobilizat. Cu toate acestea, deși poate fi un semn că nemulțumirile au fost auzite, autoritățile nu manifestă nicio toleranță față de proteste și continuă să urmărească și, în unele cazuri, să rețină persoanele care au ieșit în stradă.

Zhengzhou, unde angajații de la o fabrică Apple au organizat în ultimele săptămâni proteste extraordinare pentru a scăpa de restricțiile Covid, a redus, de asemenea, restricțiile. Presa de stat a raportat, de asemenea, că Chongqing va începe să ridice carantinele din oraș.

Analiștii au declarat că aceste schimbări sunt un semn clar că guvernul îi ascultă pe protestatari, chiar dacă nu îi recunoaște public.

Săptămâna trecută au avut loc mai multe zile de proteste de o amploare nemaiîntâlnită în China de zeci de ani, în timp ce frustrările tot mai mari față de politica „zero-Covid” s-au transformat în furie și durere după moartea a 10 persoane într-un incendiu într-o clădire din Urumqi, Xinjiang.

China rămâne ultima țară majoră care încă se mai angajează să aplice o strategie de eliminare ca răspuns la Covid-19. Politica a avut succes în prima parte a pandemiei, ținând virusul în mare parte la distanță și numărul de morți minim în comparație cu alte țări. Cu toate acestea, urgența unor variante mai transmisibile a pus la încercare și, uneori, a copleșit sistemul, ducând la închideri frecvente și bruște, restricții de călătorie și privațiuni, inclusiv penurii de alimente, decese secundare și daune economice.

La unele mitinguri s-au strigat, de asemenea, revendicări pentru democrație și stat de drept și – în Shanghai – pentru ca liderul Xi Jinping să demisioneze. Observatorii spun că este probabil ca cei care au protestat împotriva lui Xi și a guvernului să se confrunte cu pedepse aspre, deoarece autoritățile încearcă să le reamintească cetățenilor de toleranța lor zero față de disidență.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Zero Covid, zero Xi, zero PCC.

  2. Bine ca s-au relaxat, poate sa mearga arafat in concediu.