G4Media.ro

China ar trebui să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din…

Sursa foto: NATO.int

China ar trebui să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina – șeful NATO

Șeful NATO a declarat pentru BBC că Beijingul ar trebui să suporte consecințele pentru că a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, dacă nu își schimbă modul de acțiune.

Jens Stoltenberg a afirmat că Beijingul încearcă să joace la ambele capete, susținând efortul de război al Rusiei și încercând în același timp să mențină relațiile cu aliații europeni.

„Acest lucru nu poate funcționa pe termen lung”, a spus Stoltenberg pentru BBC News în timpul unei vizite la Washington.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia nu dă semne de relaxare în războiul său împotriva Ucrainei.

În cadrul unui summit pentru pace desfășurat în Elveția la sfârșitul săptămânii, zeci de națiuni s-au angajat să sprijine Kievul, dar Rusia l-a calificat drept o pierdere de timp și a declarat că va fi de acord cu discuțiile de pace doar dacă Ucraina va preda teritoriile deja cucerite de ruși.

Când a fost întrebat ce ar putea face membrii NATO în legătură cu sprijinul acordat Rusiei de către China, Stoltenberg a declarat că există o “discuție în curs de desfășurare” despre posibile sancțiuni.

El a spus că Beijingul „împărtășește o mulțime de tehnologii, [cum ar fi] microelectronica, care sunt esențiale pentru Rusia pentru a construi rachete, arme pe care le folosesc împotriva Ucrainei”.

Oficialul NATO a adăugat că „la un moment dat, ar trebui să luăm în considerare un anumit tip de costuri economice dacă China nu își schimbă comportamentul”.

Beijingul este deja supus unor sancțiuni pentru sprijinul acordat Rusiei – luna trecută, SUA au anunțat restricții care vor viza aproximativ 20 de firme cu sediul în China și Hong Kong.

China și-a apărat afacerile cu Moscova, afirmând că nu vinde arme letale și că „gestionează cu prudență exportul de produse cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările”.

Vizita lui Stoltenberg la Washington a avut loc în timp ce Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin se va deplasa marți în Coreea de Nord.

Aceasta urmează vizitei sale în China de luna trecută.

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată pe scena mondială de când a lansat războiul la scară largă cu Ucraina în 2022. Putin a declarat în mod repetat că echilibrul de putere din Occident se schimbă și a lucrat pentru a consolida legăturile cu liderii cu vederi similare.

„În acest moment, Rusia se aliniază din ce în ce mai mult cu lideri autoritari”, a declarat Stoltenberg pentru BBC, enumerând Iranul, Beijingul și Coreea de Nord.

El a spus că Nordul a trimis obuze de artilerie în Rusia, iar în schimb Rusia a oferit tehnologie avansată pentru programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.

„Astfel, Coreea de Nord ajută Rusia să ducă un război de agresiune împotriva Ucrainei”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vine Trump… Se vede.