G4Media.ro

China afirmă că refuză să „susțină orbește sancțiunile” împotriva Coreei de Nord

Sursa foto: Unsplash / Aboodi Vesakaran

China afirmă că refuză să „susțină orbește sancțiunile” împotriva Coreei de Nord

China a declarat vineri că refuză să „susțină orbește sancțiunile” împotriva Coreei de Nord, după ce s-a abținut de la un vot în Consiliul de Securitate al ONU în care Rusia a folosit dreptul de veto la reînnoirea comitetului de monitorizare a sancțiunilor împotriva Phenianului, transmite agenția AFP.

„Situația actuală din peninsula coreeană rămâne tensionată, iar impunerea de sancțiuni orbești nu poate rezolva problema”, a declarat Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Joi, Rusia a impus dizolvarea sistemului de monitorizare a sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord și a programului său nuclear, o măsură denunțată de Statele Unite și aliații săi. Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a reacționat: „Ceea ce Rusia a făcut astăzi în mod cinic subminează pacea și securitatea în lume, totul pentru a promova un troc pătat pe care Moscova l-a pecetluit” cu Phenianul, în special în materie de armament.

La rândul său, Seulul a calificat veto-ul Rusiei drept o „decizie iresponsabilă”, într-o declarație emisă de Ministerul sud-coreean de Externe. Din 2006, Coreea de Nord face obiectul unor sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU legate de programul său nuclear, care au fost înăsprite de mai multe ori în 2016 și 2017. Cu toate acestea, începând din 2019, Rusia și China, subliniind în special situația umanitară a populației nord-coreene, au cerut o relaxare a acestor sancțiuni.

În pofida mai multor amânări ale votului pentru a permite negocieri, Rusia a folosit joi dreptul de veto la un proiect de rezoluție care prelungea cu un an mandatul comitetului. Textul a primit 13 voturi pentru, China abținându-se.

Încălcarea sancțiunilor

Ambasadorul rus, Vasili Nebenzia, a justificat veto-ul prin faptul că, în condițiile actuale, comisia nu mai are niciun scop, concentrându-se pe „chestiuni irelevante, care nu sunt proporționale cu problemele cu care se confruntă peninsula”. În schimb, el a propus Consiliului să reevalueze regimul de sancțiuni. „Dacă ar exista un acord pentru o reînnoire anuală a sancțiunilor, mandatul comitetului de experți ar avea sens”, a explicat el. O propunere susținută de China.

În ultimul său raport de 600 de pagini, publicat la începutul lunii martie, comitetul de experți a subliniat că Coreea de Nord continuă să „încalce sancțiunile Consiliului de Securitate”, în special prin dezvoltarea programului său nuclear, lansarea de rachete balistice, încălcarea sancțiunilor maritime și a limitelor de import de petrol.

De asemenea, comitetul susține că a început să investigheze „rapoarte” privind exportul de către Coreea de Nord de „arme și muniții convenționale”, încălcând sancțiunile, în special către Rusia. „Acest veto nu este un semn de îngrijorare pentru populația nord-coreeană sau pentru eficacitatea sancțiunilor. Este vorba despre faptul că Rusiei i se dă libertatea de a încălca sancțiunile în căutarea de arme pe care să le folosească împotriva Ucrainei”, a denunțat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

Rusia, acuzată de cooperare militară cu Coreea de Nord

Acest veto „este, de fapt, o recunoaștere a vinovăției. Moscova nu mai ascunde cooperarea sa militară cu Coreea de Nord (…), precum și utilizarea armelor nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei”, a comentat la X ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

„Rusia și-a folosit acum dreptul de veto pentru a pune capăt la două comisii de experți, din cauza dezvoltării relațiilor sale militare cu aceste guverne”, au denunțat Statele Unite, Franța, Japonia, Coreea de Sud și Regatul Unit într-o declarație comună, referindu-se la Mali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...