
Cercetătorul Dacian Dolean: De ce sunt unii profesori atât de confuzi?
Meseria de profesor are provocările ei, iar situațiile cu care se confruntă cadrele didactice pot crea uneori confuzie în exercitarea atribuțiilor. Cu toate acestea, ce nu creează confuzie este setul de valori morale la care aderă și pe care le promovează.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
De exemplu, una dintre valorile promovate de către cadrele didactice este încurajarea exprimării adevărului și descurajarea minciunii. Profesorii nu sunt confuzi în această privință. Când un elev culege câte 5 lei de la fiecare elev din clasă promițându-le că a doua zi îi va da fiecăruia câte un set de cărți Pokemon și după ce a încasat banii se dezice de afirmațiile sale, profesorii nu se întreabă dacă ceea ce s-a întâmplat a fost bine sau nu. Ei vor descuraja un asemenea comportament și vor ști să le explice elevilor că aceasta a fost o înșelătorie și nu o campanie de marketing.
Profesorii încurajează elevii să vorbească politicos. Nu e nimic ambiguu în promovarea acestei valori. Adică dacă un elev îi spune unei colege „scroafo”, profesorii au suficient discernământ să înțeleagă că acest limbaj este condamnabil și vor lua măsuri pentru a descuraja folosirea acestui limbaj în viitor de către elevii săi. Profesorul știe că într-un spațiu public limbajul trebuie să adere la anumite norme sociale care trebuie respectate și că este responsabilitatea sa să transmită aceste valori elevilor săi.
De asemenea, profesorii se așteaptă de la elevi să se comporte civilizat atunci când se confruntă cu opinii diferite. Adică își învață elevii că atunci când nu sunt de acord cu părerea unui coleg, să își controleze frustrarea și să se adreseze folosind argumente logice, nu să amenințe și să încerce să își intimideze colegii. Nu există nici o confuzie printre profesori atunci când trebuie să ia o atitudine față de elevii care deranjează orele sau instigă la violență.
Iar atunci când vorbesc despre eroii neamului care s-au jertfit pentru poporul român, profesorii deseori promovează curajul și demnitatea ca valori pe care elevii să și le însușească. De exemplu, elevii învață de la profesori că Horea a dat dovadă de curaj pentru că s-a revoltat împotriva împărăției de la Viena și că a murit cu demnitate apărând drepturile poporului român. Iar dacă ar fi trăit în zilele noastre, un asemenea erou național ar fi profitat de orice ocazie să se adreseze poporului și nu s-ar fi speriat în repetate rânduri de participarea la niște dezbateri electorale televizate. În plus, chinul de a fi tras pe roată bate la orice oră rușinea de a te face de râs în fața telespectatorilor.
Profesorii în general încurajează elevii educați, care prețuiesc învățătura. Mai mult, profesorii chiar sunt mândri atunci când unii dintre elevii lor obțin medalii la olimpiade. Nu cred că este nici o confuzie în promovarea acestei valori.
Cu toate acestea, se pare că unii profesori din România trec în zilele acestea printr-o criză de identitate profundă, manifestată printr-o confuzie a valorilor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu