G4Media.ro

Celule solare dezvoltate în Australia vor fi testate în spaţiu / Acestea…

Satelitul Optimus-1 (Sursa foto: Spaceaustralia.com)

Celule solare dezvoltate în Australia vor fi testate în spaţiu / Acestea sunt montate pe Optimus-1, cel mai mare satelit privat din istoria statului

Celule solare imprimate, fabricate printr-o tehnologie dezvoltată de Agenţia naţională pentru ştiinţă din Australia – Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) -, au fost lansate marţi în spaţiu pentru a testa fiabilitatea lor ca sursă de energie pentru viitoarele misiuni spaţiale, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Celulele solare au fost lansate în cadrul misiunii Transporter-10 a companiei SpaceX la bordul Optimus-1, cel mai mare satelit privat din istoria Australiei, de la baza spaţială Vandenberg din California.

Kimberley Clayfield, directoarea programului spaţial al CSIRO, a declarat că agenţia pe care o conduce explorează potenţialul de a utiliza aceste celule solare ca un sistem de energie cu masă redusă şi cu eficienţă ridicată pentru viitoarele proiecte spaţiale.

„Celulele solare flexibile imprimate de CSIRO ar putea oferi o soluţie energetică fiabilă şi uşoară pentru viitoarele operaţiuni şi explorări spaţiale”, a declarat ea într-un comunicat de presă.

„Dacă zborul-test în spaţiu va arăta performanţe similare cu cele pe care le-am demonstrat în laborator, atunci această tehnologie va oferi avantaje semnificative faţă de energia solară tradiţională pe bază de siliciu”, a adăugat Kimberley Clayfield.

Opt mini-module de celule solare au fost ataşate pe suprafaţa satelitului Optimus-1, care a fost construit de compania australiană Space Machines Company.

Performanţa celulelor a fost îmbunătăţită cu ajutorul perovskitului, un mineral care este foarte eficient în convertirea luminii solare în energie.

Anthony Chesman, coordonatorul Departamentului pentru sisteme de energie regenerabilă din cadrul CSIRO, a declarat că, pe baza unor cercetări de pionierat privind performanţa probabilă a noilor celule în spaţiu, echipa de cercetători din Australia se aşteaptă ca acestea să nu fie compromise de radiaţii şi să fie mai performante decât celulele tradiţionale în acele cazuri în care lumina Soarelui le atinge în unghiuri care nu sunt optime.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...