G4Media.ro

Cele două mari controverse în cazul fetei dispărute și presupus ucise din…

Cele două mari controverse în cazul fetei dispărute și presupus ucise din Caracal: identificarea casei suspectului și întârzierea percheziției din motive procedurale

Cazul adolescentei dispărute din Caracal, cu un suspect interogat de poliție după ce în locuința sa au fost găsite indicii (oase și bijuterii), ridică două mari probleme legate de eficiența autorităților. Prima este dificultatea localizării casei suspectului, în ciuda celor trei apeluri la 112 ale adolescentei. A a doua problemă: presupusa întârziere a percheziției a poliției din cauza unui detaliu procedural.

Localizarea casei suspectului

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a acuzat Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), operatorul numărului de urgență 112, că a furnizat informații greșite polițiștilor după ce fata dispărută a reușit să sune de trei ori la 112.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a explicat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că joi, în jurul orei 11 dimineața, la o zi după dispariția sa, tânara de 15 ani a sunat la 112 și a dat detalii despre locul unde a fost răpită. Oamenii legii au descins în locul unde se afla victima 19 ore mai târziu.

“Minora a sunat la 112, iar cei de la STS ne-au transmis aria în care se afla telefonul mobil și ulterior trei adrese la care au făcut percheziții și nu au găsit minora. În urma acestor percheziții, colegii mei au colaborat cu procurorul și au ajuns la locatie. Au mers pe informațiile de la STS nu au gasit nimic, s-au desfășurat acțiuni specifice și s-a ajuns în această dimineață la locația respectivă”, a declarat Georgian Drăgan la Realitatea TV.

La scurt timp, STS a respins acuzațiile printr-un comunicat de presă în care a arătat că ”STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.

STS a mai arătat în comunicatul citat că adolescenta a sunat joi de trei ori la 112. Potrivit surselor Adevărul, fata a reușit să sustragă un telefon al suspectului și să sune astfel la numărul de urgență.

Controversa: nu e clar în acest moment care e explicația reală a eșuării în primă fază a operațiunii de identificare a locului de unde a sunat adolescenta răpită. Este a operatorului de telefonie, a softurilor utilizate de STS sau a poliției?

Percheziția întârziată

Joi seară, după eșecul primei operațiuni de localizare a locului de unde adolescenta a sunat la 112, poliția din Caracal a reușit în cele din urmă să identifice adresa. Informațiile arată astfel:

– Potrivit Adevărul, localizarea casei suspectului s-a produs undeva la miezul nopții de joi spre vineri.
– Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Olt, Anca Anuța, a declarat la Realitatea TV că mandatul de percheziție a fost emis de Judecătoria Caracal la ora 3-3.30 dimineața
– Polițiștii au început percheziția la ora 6.00 dimineața

Ce s-a întâmplat însă între momentul identificării casei și percheziția propriu-zisă? De ce nu au intrat polițiștii și procurorii direct în casă, în condițiile în care existau indicii că adolescenta a fost răpită și viața i-ar fi putut fi pusă în pericol?

O explicație a întârzierii percheziției este prevederea din Codul de procedură penală (Articolul 159, alineat 3), care arată că ”Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”.

Dar această ipoteză este invalidată atât de Constituție, cât și de o altă prevedere din Codul de procedură penală, ambele dând dreptul organelor judiciare să intervină fără mandat dacă există pericolul ca o victimă să fie agresată.

Astfel, Constituția arată la articolul 27 că prevederea privind inviolabilitatea domiciliului dispare când e nevoie de ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

De asemenea, Articolul 159, alineat 14 din Codul de Procedură Penală arată că ”În mod excepțional, percheziția poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziție, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenței unui avocat ori a unei persoane de încredere dacă există suspiciunea că în spațiul în care urmează a se efectua percheziția se află o persoană a cărei viață sau integritate fizică este pusă în pericol”.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunțat o investigație legată exact de acest din urmă aspect: ”A trecut timp de câteva ore de la identificarea locației până la efectuarea percheziției, or Constituția permite intrarea rapidă. Ne-am autosesizat, facem verificări legate de faptul că trecut o perioadă lungă de la identificarea locației și până la efectuarea percheziției, e posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viață”, a spus Licu la Realitatea TV.

Context: Poliţiştii au efectuat, vineri dimineaţa, o percheziţie la domiciliul unui bărbat din Caracal, într-un caz de dispariţie a unei fete de 15 ani. Potrivit unor surse din Poliție, la locuinţa bărbatului ar fi fost găsite fragmente de oase în butoaie metalice şi într-o fântână. De asemenea, în casa acestuia au fost găsite bijuteriile unei alte fete, dispărute în urmă cu trei luni, bijuterii identificate de mama acesteia. Bărbatul ar fi luat la ocazie, în maşină, tinere din comunele învecinate Caracalului, apoi le ducea acasă. Casa bărbatului este împrejmuită cu ziduri din cărămidă şi ciment şi în grădină ar avea săpate gropi umplute cu apă.

Foto: Mașina suspectului din Caracal, cu care poliția susține că acesta lua tinere la autostop

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. art. 159 alin. 14 ) din Codul de procedura penala nu din Codul penal

  2. Mda, acum o să strâmbăm din nas și o să arătăm cu degetul spre politie jandarmerie, etc.
    Acum câteva săptămâni jandarmii au intervenit la Vatra Dornei unde un bărbat agresa o minoră. În urma intervenției bărbatul a decedat, toată societatea s-a oripilat.
    Acum aproximativ jumătate de an un polițist din județul Vaslui a fost condamnat pentru că a prins un hoț în fapt și l-a dus la poliție.
    Dacă intervenea fără mandat acum și criminalul pățea ceva cel mai probabil polițiștii aveau dosar penal pe rol…
    Hai să nu fim ipocriți, nu este eșecul autorităților, este eșecul întregii societăți, vrem autorități dar fără instrumente și posibilități reale de intervenție…
    Este eșecul societății, al nostru al tuturor, nu doar al autorităților.

    • Este vina exclusivă a autorităților. Reprezentanții acestora sunt foarte prost pregătiți.

    • Andrei , si după o intervenția de la vatra Dornei ca și in cazul de la Caracal trebuie sa fim oripilați , și una și alta arata crasa incompetenta a dilentantismului acestor organe de ordine , atât timp cât mizeriile astea de politicieni care sunt la putere se implica in numirea cunoștințelor la vârful acestor instituții , și sa îți mai duc aminte de cazul patroanei de grădinița din București (str. Agricultori) care a fost înjunghiată in grădinița unde se aflau și copii patroanei. Cu circa 3 săptămâni înainte de crima, tot soțul acesteia a bătut-o cu o bată și a lăsat- o intr- o balta de sânge , autoritățile nu putut sa facă decât ordinul de restricție , nu tu brățări de localizare GPS, nu au putut nici măcar sa îl aducă pe soțul nebun de-a binelea , la o evaluare psihiatrică , și mai mult de atât in timpul intervenție i-am auzit vaicarindu-se ca de ce a trebuit nebunul sa o înjunghie pe nevasta-sa vineri, ca ei nu știu ca vinerea e zi scurta ?! sa nu mai vorbim de criminalul de la Timișoara de acum 3 săptămâni, sau de nebuna aia care împingea lumea la metrou, frate , problema e ca noi acceptam mizeriile astea , trebuie sa ieșim in strada și la la vot, si nu se poate ca politicienii ăștia sa tot favorizeze infracțiunile ca sa scape ei,ca ăștia ne pun in pericol viețile prin incompetenta și corupție

  3. Nici nu era nevoie de mandat.Art.27 alin.2 lit.b din Constitutia Romaniei le permitea sa actioneze imediat.Trebuie sanctionati cu totii in frunte cu procurorul de caz.

  4. Au venit, au constatat, au plecat.

  5. Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului.
    (4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

    Constituția nu dă voie la percheziții noaptea.

  6. n-ar mai trebui sa permitem amestecul strainilor in treburile interne ale tarii.
    strainii au stricat afacerile unor clanuri din craiova. afacerile mereau de ani de zile, erau in crestere. se exisnesera pe alte continente.
    plateau tevea la autoritatilii locale….
    si acum ?
    sectia speciala trebuie sa ia in considerare amestecul strainilor si sa blocheze dosarele.

  7. NOTA PT AUTORUL articolului (de la un jurist):
    -ceea ce spune Licu este eronat si manipulator, facut doar pt atentie si propaganda mediatica
    -prevederea invocata din Constitutie (art 27, alin.(2) prevede o derogare fireasca de la inviolabilitatea domiciliului reglementata de alin.(1) al aceluiasi articol, dar trebuie inteles IN CORELARE cu alin.(4), care consacra faptul ca perchezitiile nu pot fi facute pe timpul noptii (adica exact ce spune si art. 159 alin.(3) din Codul de Procedura Penala, cu exceptia infractiunilor flagrante. Infractiunea flagranta este definita in art 293 din Codul de Procedura Penala, fiind infractiunea constatata in momentul savarsirii sau imediat dupa, ori in cazul in care faptuitorul e urmarit de organe imediat dupa savarsire (cazuri care NU SUNT INCIDENTE in speta).
    -prevederea invocata in articol, respectiv art 159 alin.(14) din NCPP nu transmite faptul ca perchezitia poate incepe FARA MANDAT, ci ca poate fi pusa in aplicare fara aratarea copiei mandatului si fara alte demersuri prealabile, adica imediat (sesizati diferenta!).
    -de asemenea, daca s-ar merge pe ipoteza ca actiunea politistilor NU TREBUIA sa fie o perchezitie, ci doar o actiune de salvare a persoanei sechestrate, iar aceasta ar fi fost autorizata de procurorul de caz, cine ar fi raspuns IN CAZUL IN CARE nu se constata nimic inauntrul domiciului violat? Asta mai ales in contextul in care inainte se gresisera alte doua adrese! Cine ar fi putut autoriza asa ceva, ce procuror normal la cap, fara alte dovezi sau elemente concrete?

    Concluzie: legea e proasta!

    • Din pacate, indiferent cum se interpreteaza (intotdeauna legea e interpretabila – o demonstreaza cu brio CCR), concluzia este reala, neinterpretabila, fara echivoc! Legea e pur si simplu prost scrisa si nu protejeaza cetateanul.

      De mancat, ce au mancat parlamentarii in ultimii 3 ani? In goana dupa imagine, sigur vor da buzna sute de parlamentari, din cei 5-600 de parlamentari, la inregistrare amendamente, articole, s.a.m.d.

      Tuturor acestor eroi le urez succesuri!

    • in speta se putea invoca, pentru interventie, starea de necesitate, ca si cauza justificativa …art. 20 Cod penal…esential era insa ca localizarea sa fie facuta la foarte pt timp, dupa primirea apelurilor la 112…

  8. Legea care permitea politiei sa intre peste criminal a fost trimisa la ccr de 2 ori de bouleanul de la cotroceni! Asa face un hot de case care in trecut s-a ocupat de „traduceri” in cazuri de adoptii de copii !

    • Bineinteles te referi la legea modificata de Ciordache la indicatia unui temut infractor cu mustata, conform careia criminalul-violator nu poate fi arestat daca, sa spunem, politistii au mandat de perchezitie pentru trafic de droguri de tras pe nas…

  9. Ce circari, 18 ore, si acum min de interne fuge repede la Caracal, vor pensii speciale ca isi fac treaba, si pensionare dupa cativa ani de servici si facut afaceri cu interlopi politicieni si judecatori…
    Bafta Romania oriunde ai fi

  10. Pana atunci afara cu ei.

  11. Care controverse boss? Si care presupuneri? Incometenta crasa. Toti politicienii, incepand cu Iohanis si terminand cu ultimul primar ar trebui sa isi dea demisia. E statul care l-au cultivat.

  12. Dați-o naibii de treabă, indiferent daca STS a localizat telefonul pe o arie cu raza de trei km, nu exista nicio justificare sa fie găsită abia după 19 ore!! In 19 ore razi totul pe o arie mult mai mare!
    In plus, fata a spus clar că este într-un fel de service-auto, cu o curte neîngrijită și cu aspect de loc părăsit! Si unde mai pui că acest individ era deja vizat de alte anchete!
    România a ajuns raiul infractorilor, organelor abilitate le este frica sa mai ia infractorii la întrebări, trebuie sa le facă masaj înainte
    Poți sechestra două luni un copil, că după tot tu ești ridicat în slăvi la televiziunile borfașilor și poți reclama „abuzurile justiției”!
    Procurorilor, judecătorilor, polițiștilor, le e frica sa își mai facă meseria, să nu deranjeze infractorii și borfașii. Nu ar trebui, PSD nu e veșnic, se bazează pe frica lor de înfăptuire a justiției.
    De asta au salarii așa mari, plătite de popor nu din buzunarul infractorilor și pesediștilor, să slujeasca poporul, să lucrez pt popor, nu pt partid și infractori

    • Ai mare dreptate, in 19 ore ar fi fost timp suficient ca politistii sa se organizeze si sa scotoceasca oricare Service Auto, fie si improvizat, pe o raza de kilometri…Cate ”maghernite” unde se repara clandestin autoturisme pot fi pe o raza de 5km ? Sa spunem 50 … Intr-o tara civilizata 100 de politisti ar fi ”pieptanat” zona in 2 ore, dar nu si-n Romanica, unde functonarii Statului asteapta doar beneficii, fara a oferi nimic in schimb…
      Imi cer scuze, dar sunt tatal unei adolescente de varsta apropiata cu varsta victimei si pot doar sa va spun ce as face intr-o astfel de situatie: as face in asa fel incat bestia cu fata de om sa sufere ca un caine tot restul zilelor! Alo, beciul arestatilor preventiv Olt, la dvs. se aude…?!

    • Atentie, nu-l vreau ”spanzurat” precum criminalul politistului din Timis ! Vreau sa ”ma vada la fata ” pret de macar cateva zile…!
      La treaba…! Drept ‘…compensatie veti beneficia de cate o pagina cu pacate stearsa din catastif…!

  13. Ca sa aperi o mana de analfabeti oportunisti si lacomi, gasesti efective impresionante de jandarmi inarmati pana in dinti, echipaje si ambulante smurd fara numar si , ce sa vezi?, STS-ul e numai bun cand isi face treaba cu apelul de la Spring Time. Cand vine insa vorba sa scoti din gheara mortii un om obisnuit , iti dai cu stangu’ in dreptu’ , STS-ul nu mai e bun iar politia si procurorul asteapta „la poarta noua” sa vina ora 6:00
    La capatul lucrurilor, faptul ca tragedia din Caracal a dost posibila, arata un lucru: ca neam nu am invatat nimic dupa Colectiv , pt ca in decembrie 2016 le-am permis acelora care azi fac legea sa promoveze pilele&incompetenta peste tot.