G4Media.ro

Ce a rămas în Borodianka după retragerea trupelor rusești: Civili uciși în…

captura twitter

Ce a rămas în Borodianka după retragerea trupelor rusești: Civili uciși în stradă, clădiri rase de la suprafața pământului și semnele V și Z pictate pe clădiri (reportaj CNN)

Oksana Kosticenko merge pe o alee îngustă, care duce spre grădina sa din Borodianka. Lângă șopronul din grădina ei se află cadavrul unui bărbat, întins cu fața în jos, cu o pungă pe cap și cu mâinile legate la spate. Pantalonii îi sunt trași în jos. Are vânătăi mari pe piciorul stâng și o rană mare la cap, potrivit unui reportaj CNN.

Lângă corpul său se află un singur cartuș de glonț.

„A fost executat, împușcat în cap”, a declarat un ofițer din cadrul Poliției Naționale ucrainene. Nu există documente despre bărbat, dar autoritățile de la fața locului spun că toate indiciile arată că este o altă victimă civilă a războiului președintelui rus Vladimir Putin.

Este unul dintre numeroasele cadavre găsite recent în orașele din estul Kievului care au fost ocupate de forțele rusești.

 

În Borodianka locuiau 13.000 de oameni înainte de război, dar majoritatea au fugit după invazia Rusiei. Ce a mai rămas din oraș, după bombardamente intense și raiduri aeriene devastatoare, a fost apoi ocupat de forțele ruse, care s-au instalat aici în 28 februarie.

 


Iurii Pomin se afla încă în oraș când a început atacul rusesc.

„Cea mai înfricoșătoare parte a fost când au venit avioanele lor. Zburau deasupra casei noastre și aruncau bombe”, a declarat Pomin pentru CNN.

Astăzi, bărbatul în vârstă de 33 de ani face curățenie în apartamentul său de la etajul patru. Clădirea cu mai multe etaje de lângă a sa a fost rasă de pe fața pământului de un atac rusesc, iar el își mută ce a mai rămas din bunuri într-o altă casă din afara orașului.

„Nu pot rămâne aici”, a spus el. „Nu este sigur”.

Orașul a fost distrus aproape în întregime de atacurile cu rază lungă de acțiune – clădirile fiind reduse la simple mormane de moloz.

„Nu sunt altceva decât niște jefuitori”

Kosticenko și soțul ei, Oleksandr, au fugit atunci când au început bombardamentele, pentru a se întoarce doar după ce orașul a revenit sub control ucrainean, la 1 aprilie.

Deși casa lor a scăpat neatinsă de bombardamentele puternice care au distrus Borodianka, aceasta este răvășită în interior.

„Alcoolul este peste tot; sticle goale pe hol, sub lucruri”, a spus bărbatul de 44 de ani.

„Au făcut tot ce au vrut”, a spus Kosticenko. „Ne-au luat bijuteriile. Nu sunt altceva decât niște jefuitori”.

 


Magazinele din apropiere au fost, de asemenea, jefuite, cu geamurile sparte și conținutul fie furat, fie împrăștiat pe podea.

Litera „V”, prescurtarea de la Vostok (care înseamnă „est” în limba rusă) – și un simbol folosit de districtul militar de est al Rusiei, împreună cu litera „Z”, o emblemă pentru așa-numita „operațiune militară specială” a Moscovei – au fost desenate pe clădiri, vehicule și puncte de control.

Borodianka a fost o bază de plecare pentru unitățile rusești în timp ce avansau spre Kiev prin Bucea și Irpin.

Rămășițe de echipamente rusești distruse cu zecile acoperă acum orașele și localitățile din jurul capitalei.

Autoritățile au impus stare de asediu în întreaga regiune a Kievului până la 7 aprilie, cerând locuitorilor să rămână în case în timp ce desfășoară operațiuni de deminare.

Moscova a negat că ar fi vizat civili, dar voluntarii colaborează cu poliția pentru a ridica cadavrele civililor uciși, lăsate să putrezească în aer liber. „Adunăm oameni care au fost împușcați de ruși. Civili care au fost torturați. Lucrăm de două zile”, a declarat Hennadiy Avramenko, în vârstă de 45 de ani.

CNN a urmărit cum Avramenko și colegul său au extras dintr-o mașină cadavrul unui ucrainean în vârstă de 44 de ani. Acesta a fost împușcat în inimă în timp ce conducea, mașina sa prăbușindu-se într-un șanț de lângă drum.

„Din punct de vedere psihologic, este dificil”, a spus Avramenko. „Cel mai rău lucru este că nu găsim soldați, ci doar oameni nevinovați”.
„Au fost împușcați fără niciun motiv”, a adăugat el.

Voluntarii ridică alte două cadavre în decurs de o oră. Unul dintre ele era cadavrul carbonizat al unei persoane lovite de un proiectil de artilerie, iar celălalt un bărbat în vârstă care a fost împușcat în timp ce mergea pe bicicletă.

 


„(Luni) am ridicat șapte persoane și (până marți la prânz) suntem deja la șase”, a declarat Avramenko.

În Borodianka și în împrejurimi, autoritățile abia acum încep să scotocească prin ceea ce a mai rămas din majoritatea clădirilor, știind că vor continua să găsească cadavre.

În ciuda retragerii armatei lui Putin din orașul lor, locuitorii din Borodianka se tem că distrugerile pe care le-a semănat vor persista luni, dacă nu ani de zile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Oare exista vre-un loc pe planeta asta unde să fi fost rusii și sa fi rămas oamenii fericiți ?

  2. La Monaco….

  3. Rușii sunt neoameni! 🤮

  4. Reportaj CNN… mda…

    • Ce vrei să zici amice ? Reporterii ăștia își pun viața în pericol în fiecare minut, documentând atrocități de război. Ție îți plac fotografiile trucate în laboratoarele fsb ?