G4Media.ro

Cazul Ţăndărei, prima anchetă româno-britanică privind traficul de copii în UK, nerezolvat…

sursa foto: The Sun

Cazul Ţăndărei, prima anchetă româno-britanică privind traficul de copii în UK, nerezolvat după 8 ani. Poliţist englez: „Sunt şocat!”

Vă mai amintiţi cazul Ţăndărei prezentat cu surle şi trâmbiţe de autorităţile româneşti în 2010? Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi în închisoare. La noi, cei 26 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni. Nici pâna astăzi, Justiţia din România nu a dat o sentinţă. Procesul se târâie la Tribunalul Harghita după restituiri şi rejudecări. Între timp, reţeaua s-a regenerat şi lucrează acum în Germania, spune Silvia Tăbuşcă, directorul unui ONG specializat în combaterea traficului de persoane. De victimele copii, acum adulţi, statul român nu mai ştie nimic.

„Sunt şocat! Acesta este cel mai potrivit cuvânt! Este unul dintre cele mai clare cazuri de trafic de persoane la care am lucrat! Sunt liberi să-şi vadă nestingheriţi de treabă şi în continuare întâlnim sute de copii pe străzile Londrei sau în toată Europa, arestaţi pentru delicvenţe „, spune acum Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Chiar dacă nu a fost rezolvat în ţara noastră, cazul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea dosarului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România. Şi este obligatorie!

Citeşte mai jos toată povestea cazului Ţăndărei, pe larg.

În vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett (foto stânga) şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster s-au lovit de o nouă provocare. Copilaşi din România cerşeau pe străzile din centrul Londrei sau furau din magazine şi buzunare. Copii de 6 ani se strecurau în cafenele şi şuteau poşete sau telefoane mobile. Ofiţerii de poliţie au făcut investigaţii şi au descoperit că nu era vorba de furturi accidentale. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei,judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

Statisticile poliţiei londoneze arată că 1087 de copii au fost aduşi din România în UK pentru cerşetorie şi furturi. Şi asta până la momentul aderării României la UE, în 2007. Împreună cu serviciul Imigrări, poliţia a declanşat operaţiunea Golf care a condus, între 2004 şi 2006, la expulzarea a 407 indivizi implicaţi în reţelele de crimă organizată. Rezultatele nu au întârziat: reclamaţiile de furturi şi tâlhării în centrul Londrei au scăzut cu o treime.

Un caz dramatic

Înainte de 2007, o adolescentă de 16 ani din România a fost arestată de numeroase ori în cartierele londoneze Westminster, Enfield, Camden, Hammersmith, Kensington, dar şi în suburbii, cum ar fi Surrey. Avea 8 identităţi şi 9 date de naştere. A fost condamnată pentru furturi de 17 ori şi trimisă în închisoarea de femei Holloway. În 2006, a fost mutată de reţea în Spania, dar în 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, s-a întors în UK – arată un raport al poliţiei londoneze către Parlamentul britanic. Şi cel mai important – notează autorii raportului – deşi fata avea un asemenea CV infracţional, trăia în sărăcie. Toţi banii îi erau luaţi de adevăraţii criminali, traficanţii din umbră, exploatatorii de fiinţe umane.

România a aderat la UE: în primele 3 luni, infracţiunile comise de români în Londra au crescut până la 786%!

Statisticile au arătat că cele mai multe delicvenţe erau comise de copii romi din România, aduşi acum legal din Spania sau Italia. Cartierul Westminster era cel mai afectat. Un grup numeros de romi români s-a stabilit în orăşelul Slough, la vest de Londra. Zilnic, până la 50 de romi călătoreau cu trenul până în centrul Londrei, unde cerşeau şi furau în zonele aglomerate. La o percheziţie a poliţiei, pe 28 ianuarie 2007, au fost găsiţi 211 copii în 16 imobile din Slough. Unii dormeau pe jos, iar altul îşi găsise culcuşul în baie. În case nu era mâncare, copiii nu mergeau la şcoală.

Maria a fost traficată de propriul tată

Poliţiştii britanici au descoperit-o într-una din casele din Slough pe Maria, o fată de 13 ani. Iniţial, a fost de acord să dea declaraţii şi să ajute poliţia. Au aflat că tatăl ei plătise 200 de euro către reţea ca să fie adusă în Anglia. Poliţiştii au descoperit că zborul ei la Stanstead fusese plătit cu un card din SUA fraudat. Maria era trimisă zilnic în Surrey şi lăsată acolo 12 ore ca să cerşească sau să fure. Nu păstra niciun ban şi era bătută dacă se împotrivea. În final, în UK, 4 oameni printre care tatăl fetei au fost condamnaţi la pedepse care au însumat 24 de ani. Maria a fost repatriată în România şi s-a alăturat mamei. Un an mai târziu, a fost dată de nevastă şi a rămas însărcinată. La numai 14 ani.

Câţi bani făceau traficanţii din exploatarea copiilor

Potrivit unui raport al Poliţiei metropolitane către Parlamentul britanic, fiecare copil care cerşea sau fura pe străzile oraşelor din UK putea strânge până la 40.000 de lire pe trimestru. 200 de copii puteau strânge 16 milioane de lire, iar 1000 – 100 de milioane de lire. Un copilaş implicat în aşa ceva valora 20.000 de lire. Banii, evident, nu rămâneau la ei, ci la traficanţi.

Aşa nu se mai poate! Poliţiştii englezi au descins în România

În aprilie 2017, inspectorii Bernie Gravett şi Colin Carswell au fost trimişi în România să vadă care e treaba aici. Aşa a fost înfiinţată, în baza unei directive europene din 2000, prima echipă mixtă de investigare româno-britanică (Joint Investigation Team – JIT) într-un caz de trafic de persoane. A fost numită din nou operaţiunea Golf. Poliţiştii britanici au lucrat cu colegii lor români şi procurorii DIICOT, atât pe pământ britanic, cât şi românesc. Colaborarea a dat roade în UK. 120 de traficanţi, dintre care 87 de membri ai reţelei Ţăndărei, au fost condamnaţi în Anglia. A fost pentru prima dată când s-a pronunţat la Londra o condamnare pentru traficarea unor copii în Regat. În plus, echipa mixtă a trimis în România probe privind traficarea de către reţeaua din Ţăndărei a 168 de copii.

Operaţiunea Europa, descinderi la Ţăndărei

Pe 8 aprilie 2010, procurorii DIICOT şi 28 de poliţişti britanici au năvălit peste romii din Ţăndărei. Au fost puse în aplicare 34 de mandate de percheziţie şi au fost arestate 18 persoane pentru trafic de persoane şi spălare de bani. Au fost confiscate 4 AKM-uri, 12 puşti de vânătoare, 6 pistoale, bani, maşini, cai şi 10 kilograme de aur în valoare de jumătate de milion de euro. Pe 29 iulie 2010, 26 de membri ai reţelei din România au fost trimişi în judecată pentru traficarea în UK a 181 de copii. Vezi aici.

Deznodământul din România

8 ani mai târziu, procesul încă se judecă. Nu s-a dat încă nicio sentinţă. Traseul sinuos al dosarului cuprinde restituiri la parchet şi rejudecări. Marţi a fost un nou termen de judecată la Tribunalul Harghita, dar finalul procesului e departe.

Preşedintele Tribunalului, Ibolya Mitrea, spune că o cauză a duratei mari a procesului este numărul foarte mare de martori, atât ai apărării, cât şi ai acuzării, peste 140. Romii acuzaţi au ajuns să se plângă chiar şi ei de durata mare a procesului. Spun că sunt plimbaţi pe drumuri de la Slobozia la Miercurea Ciuc. Susţin că sunt nevinovaţi şi că sunt victimele unor procurori abuzivi care nu au probe împotriva lor. „Al doilea Portocală sunt!”, spune Petrică Drăguşin din Ţăndărei despre anchetatorii lui, făcând aluzie la cazul celebru al procurorului Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, acuzat că ar fi faslificat probe.

Reţeaua s-a regenerat

Silvia Tăbuşcă, director al Centrului de Drepturile Omului şi Migraţie, a urmărit îndeaproape acest caz. Spune că, în acest moment, autorităţile române nu mai ştiu nimic de soarta copiilor traficaţi, acum adulţi.

„Membrii reţelei Ţăndărei au fost ţinuţi 10 luni în arest, apoi eliberaţi. Acum, reţeaua este din nou funcţională, recrutează copii şi familii vulnerabile din zona Feteşti (tot judeţul Ialomiţa) şi le trimit în Germania”, a declarat ea.

Un poliţist britanic acuză

Bernie Gravett – inspectorul şef de poliţie care s-a lovit prima dată în 2004 de problema copiilor români exploataţi la Londra şi care, apoi, a fost trimis să facă anchetă la Ţăndărei – este acum pensionat. Bernie clocoteşte însă de furie pentru că munca lui şi a colegilor săi englezi şi români nu a primit încă un răspuns din partea instanţelor româneşti.

„Sunt şocat! Acesta este cel mai potrivit cuvânt! Sunt întristat să aflu că cei 26 de membri ai reţelei din România, acuzaţi de traficarea a 181 de copii în Marea Britanie, grup infracţional organizat şi deţinerea de arme, încă nu a fost judecaţi nici după 8 ani. Din câte am înţeles, chiar şi pentru sistemul românesc de justiţie, aşa ceva este extrem de rar. Îmi dau seama de diferenţele dintre sistemele noastre de justiţie, dar ca un proces să dureze 8 ani este o tergiversare care dezamăgeşte pe toată lumea, victimele, opinia publică şi anchetatorii care au lucrat din greu la caz. Europol consideră reţeaua de la Ţăndărei drept una dintre cele mai mari din Europa. Ei sunt lăsaţi să-şi continue fărădelegile, abuzând de cea mai vulnerabilă parte a societăţii noastre, copiii”, ne-a declarat Bernie.

Cazul Ţăndărei, nerezolvat în România, a schimbat legislaţia europeană

După prezentarea în Parlamentul European de către autorităţile britanice a cazului Ţăndărei, UE a adoptat directiva 36 din 2011 care a amendat Protocolul de la Palermo. Directiva a fost adoptată de toate statele membre şi a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca o formă de muncă forţată, adică sclavie.

Cazul Ţăndărei a fost intens mediatizat în presa românească şi britanică. BBC şi Al Jazeera au relatat despre cazul de trafic de copii.




Foto: Palat din Ţăndărei – Daily Mail

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Din pacate, justitia noastra este bazata pe dreptul francez (din cate stiu eu). Dreptul de tip englez cu jurati, care se bazeaza mult pe precedente l-am considerat intotdeauna mult mai eficient. Nu cred ca in SUA sa fie posibila o tergiversare atat de mare pentru un proces indiferent de complexitatea lui. Aici la noi e simplu de lungit un proces pana la prescrierea faptelor. Exemple sunt destule.

  2. Stilul clasic romanesc: „de ce sa bagam bietii oameni la puscarie, cu ce ne ajuta asta pe noi ?” Chestia asta ma indigneaza profund, si ma lovesc de ea zi de zi, de ex. azi o spune ministrul finantelor: „despre evaziunea fiscala: plăteşti la stat toată suma, nu te duci la puşcărie, pentru că nu ăsta este interesul”. Cu alte cuvinte, furati linistiti, daca va prindem, dati banii inapoi, daca nu, bravo voua ! Infractorii de la putere imprima calea asta justitiei – pt a-si salva pielea proprie, fac tot posibilul sa distruga ideea de pedeapsa: tergiversari, legi inepte si permisive, „premierea” puscariasilor cu zile libere (si se intentioneaza chiar si cu bani), samd. A, sa nu uitam de reluarea proceselor !! ultima noutate pe tapet. TOATE pedepsele ar trebui sa fie mai dure, pentru toti cei ce gresesc.

  3. Mai e un pic si repatrierea la origini a tiganilor va deveni dezideratul intregii Europe.