G4Media.ro

Câteva zeci de sindicaliști protestează la Ministerul Muncii și cer salariu minim…

Câteva zeci de sindicaliști protestează la Ministerul Muncii și cer salariu minim pe economie de 2.400 de lei brut

Câteva zeci de sindicaliști de la Cartel Alfa protestează azi de la ora 10.00 în fața Ministerului Muncii. Ei cer majorarea salariului minim lunar pe economie de la 2.300 de lei brut – cât a decis guvernul Cîțu – la 2.400 de lei brut.

Protestul a fost anunțat ieri, la finalul negocierilor tripartite între Guvern, sindicate și patronate.

Mitingul la care participă doar câteva zeci de sindicaliști e primul dintr-o serie mai lungă de proteste anunțate de Cartel Alfa, confederație sindicală condusă de Bogdan Hossu. (Foto: Cartel Alfa)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. Ciudat. Din 2022, nu? Ce vina au patronii?
    De ce nu cer micsoarea taxelor pt salariul minim asa cum a propus USR?
    Ce manipulare…

  2. Asta este nivelul nostru și ne merităm soarta. Cum adică zeci de sindicaliști???? Vreti salarii mari dar să facă alții miting? Vreti politicieni corecți dar nu ieșiți la vot. Salariile minime să fie la nivelul UE.

    • Vrei salarii că în UE? Și cine le plătește?
      Dacă vrei salariu mai mare cere mărire in firma sau schimba firma…salariul trebuie sa reflecte calitatea și valoarea ta….nu cerșit de la stat pe spinarea antreprenorilor.
      Jumate din salariul îl dați la stat fără nici o problemă….apoi vă plângeți pe antreprenori că dau salarii mici…. Gândim puțin?

  3. Asta este nivelul nostru și ne merităm soarta. Cum adică zeci de sindicaliști???? Vreti salarii mari dar să facă alții miting? Vreti politicieni corecți dar nu ieșiți la vot. Salariile minime să fie la nivelul UE. Trebuie ieșit masiv în stradă până nu măresc salariile minime și alocațiile nu trebuie intrat la muncă.

  4. Cum vine dreapta la guvernare, hop si protestele. Daca se facea 2400 cereau 2500, gaseau ei ceva.
    Traiasca sindicatele, cureaua de transmisie a PSD.

  5. Asta este nivelul nostru și ne merităm soarta. Cum adică zeci de sindicaliști???? Vreti salarii mari dar să facă alții miting? Vreti politicieni corecți dar nu ieșiți la vot. Salariile minime să fie la nivelul UE. Trebuie ieșit masiv în stradă până nu măresc salariile minime și alocațiile nu trebuie intrat la muncă. Grevă generală.

    • Câți cenți e ideea? Câțu e cel mai tare acum

    • Luis: vrei bani mai mulți și nu primești?
      Pune mana și invata, specializează te in zona unde se dau bani mulți.
      Fa ceva cu viata ta, nu sta cu mana intinsa ca sclavul la pomană.
      Si sa iti dea statul prin legea salariului minim inca 1000 de lei net, stii ce sa faci cu ei? In afara de țigări și bautura?
      Stii cum sa investești in tine, in educație, apoi in alte instrumente financiare ca sa creezi bunăstare pt tine și familia ta?
      Eu sa fiu in guvern nu as da nimic la salariul minim, as lasa cererea si oferta de munca sa echilibreze acest lucru.
      As da in schimb bani pt programe de reconversie profesionala gratuite. Cel care vrea sa stea prost, sa stea pana crapă.

  6. Se activeaza toti degeneratii si spagovenii PSD-ului. S-a cam terminat cu spaga si cu jaful. La munca cinstita sau la parnaie, langa Dragnea.

    • Functionarii publici castiga mai mult decat salariul minim. Sa fie concurenta reala la angajarea la stat. Sa se mai inverseze rolurile privat/stat.

  7. Cartelul Alfa a plecat primul cu plugușorul.

  8. De ce mai este Hossu lider la acel sindicat???

  9. Problema cea mai gravă este discrepanța sistemică dintre sectorul privat și cel bugetar. Sectorul privat este singurul domeniu în care concurența, regulile pieții și profitabilitatea, pe scurt, regulile economiei de piață lucrează. Sectorul bugetar este decuplat fortuit de la aceste reguli, ”aparatul de stat” în care lucrează sute de mii de oameni au alte reguli, alte salarii. Această situație – existentă peste tot – poate crea contradicții și efecte greu de conciliat, dacă nu sunt tratate corespunzător de către cel ce la generează : statul.
    Efecte negative posibile .
    . formarea unei clientele care poate fi folosită politic, la nevoie din sectorul administrației de stat
    . generarea unei presiuni salariale către sectorul privat, care trebuie să-și genereze singur sursele financiare pentru plata salariaților săi, spre deosebire de sectorul de stat, în care salariile sunt cuprinse ”în buget” și sunt plătite din veniturile statului ( venituri care vin din sectorul privat și de la ”contribuabili”)
    . constituire unui ”model” de urmat pentru accesul la un salariu ”de la buget” și ocuparea unui post în care concurența și performanța personală nu sunt pe primul loc ( eufemism ) și care duc la creșterea birocrației. Unde s-a ajuns cu acest model de urmat, se poate vedea și din lozinca ”fără penali în funții publice”
    . existența unor ”sporuri” și alte facilități dintre cele mai diverse – preluate în mod creativ din sectorul privat, de unde au dispărut pe parcurs – de care ”luptătorii” sindicali nu sunt de loc străini. Criteriul productivității, de care depinde până la urmă creșterea veniturilor nu se regăsește în sectorul birocratic.
    Din motivele de mai sus și multe altele, putem conchide că sistemele bazate pe organisme și proceduri birocratice se caracterizează printr-o tendință de autonomizare a masei de funcționari publici și de formare a acesteia într-o categorie distinctă care tinde ( și reușește) să reproducă propriile interese, prin exercitarea puterii deținute. Birocrația sindicală lucrează identic.
    Astfel că, dimensiune și eficiența birocrației de stat este hotărâtoare, atunci când vorbim de asigurarea pe cât posibil a condițiilor economice echitabile între cele două sectoare. Trebuiesc adoptate legi care să impună competența ca singurul criteriu al puterii birocrației, digitalizarea operațiilor birocratice, folosirea bazelor de date transsectoriale, transparența operațiilor și deciziilor, raportarea periodică a rezultatelor, puse în față cu promisiile electorale, eliminarea corupției, nepotismului. În paralel este necesară adoptarea unor legi care să încurajeze sectorul privat, să elimine sectoarele de monopol ( energie, gaz, apă, salubrizare etc ), să sprijine intreprinderile private și afacerile personale bazate pe legile comerțului, facilități fiscale etc.
    În concluzie, dimensiunea salariului minim depinde în mod hotărâtor de condițile în care sectorul privat poate să asigure finanțarea acestuia.

    • Moise, tu esti? Sau ala de la digi de la 20:30?

    • @Daddy
      Puteti fi mai explicit cu formularea: „Sectorul bugetar este decuplat fortuit de la aceste reguli”.
      De asemenea, puteti spune ce este „banul”?
      Clinetela politica se formeaza in special in domeniul privat- de la care pleaca si spre care merge coruptia.
      Patronii sunt mai degraba interesati de propriul lor castig si mai putin de bunastarea angajatilor sai. Spun din proprie experienta (ca angajat). Acestia prefera sa faca evaziune fiscala si sa plateasca pe contract salariul minim si la negru restul. De aceea, patronii nu vor cresterea salariului minim. Ok cu concurenta, dar ma intreb ce s-ar intampla daca nu ar mai reglementat si garantat salariul minim.

    • ,,Fortuit ” ai scris ?
      Cu siguranță! :)))

    • Cred ca esti singurul cu „capul pe umeri” din toti cei care-si frunzaresc IQ-urile pseudo-superioare prin listele astea…! Oare stiu ei ca toate aceste mariri artificiale a nivelului salariului minim pe economie inseamna gatuirea activitatii private in Romania…? Sa-mi explice si mie cineva de unde sa dea patronul un salariu mai mare aceluia care lucreaza la fel ca inainte si nici cresterea preturilor la produsele finite nu si-o poate permite fiindca ar ajunge sa nu se mai cumpere….?

  10. Comunistul.

    • Cris, nu ma categorisi ca „rau”, „partinitor”, „necunoscator” sau cum iti vine tie prin minte cand iti spun ca ar trebui sa cunosti si vederile din celelalte unghiuri….decat de angajat ! De ce vrei tu bani mai multi la salariul minim daca nu produci nimic in plus….? Chiar crezi ca patronul ia banii pe produsul final, ii aseaza in buzunar si gata…? Daca ai stii cate calcule si eforturi sunt pana la a obtine acele fonduri pe care tu le vrei mereu, mereu mai mari….! Daca patronul nu va mai putea face fata sumelor impuse de sindicalisti si angajati si…va inchide afacerea, crezi ca-ti va fi mai bine….?

  11. Bine ca mai exista in tara asta sindicalisti care ies in strada sa apere oamenii muncii, sa le dea peste bot la asupritorii din capul trebii.

  12. Pe ei nu îi interesează efectiv să fie cumva o corectitudine socială. De reținut trebuie faptul că la stat, sporurile se calculează procentual din salariu de bază. Deci bătaia de fapt a bugetarilor acolo este. Dar ce este mai ciudat este gandirea asta de grup( a bugetarilor) pt care nu conteaza că în privat(de fapt cei care le platesc salariile) se dă afară, se inchid afaceri, se taie salarii ei bugetarii dorind decât măriri de salarii și pensii. Atenție: mizeria de Coarnă( care acum este parlamentar fmmpsd) avea peste 16000 lei salariu ca șef de sindicat iar pe vremea fmmpsd polițiștii primeau mariri de salarii doar pe hârtie sau sporuri de studii superioare. Atunci nu mai organizau sindicaliștii proteste sau scrisori deschise către ministresa Carmen Dan. Și câte și mai câte mizerii s-au făcut.

    • Nu înțeleg tu esti bugetar sau tii cu lupul? In alta ordine de idei imensul salariu de sindicalist al lui Coarna era din fondurile sindicatului. Adica Coarna era un privat. In rest mizeria asta cu privatii care plătesc salariile la bugetari… Daca eu bugetar imi fac cumpărăturile la hiper-market sau daca imi platesc factura de la compania de telefonie, televiziune prin cablu, electrica, toate private, înseamnă ca eu le plătesc salariile? Nu stiam asta…

  13. de geaba incearca unii sa declanseze proteste

  14. Sindicatele de la noi sunt sub nivelul marii ca si forta, impact si capacitate de negociere comparativ cu sindicatele din Germania. Negocierea cu guvernul pentru drepturi salariale e un lucru perfect normal, democratic. Sau era mai bine pe vremea lui Ceausescu, cand promisiunile au fost facute inainte de executie, de la balcon… cum spunea cineva mai sus, majoritatea functionarilor publici au mult peste salariul minim – in 2019 aveam in Romania 33 de salariati in domeniul bugetar care lucrau pe salariul minim pe economie). O crestere ar avea beneficii multiple atat pentru mediul privat, cat si pentru economie. Ar creste putin nivelul de trai penibil al celor care incaseaza minimul pe economie pe bune, ar scoate la lumina bani negri pentru patronii care faceau evaziune, platind oamenii cu minimul pe economie si restul “in plic”, ar incuraja consumul si ar ajuta putin sistemul de pensii si de sanatate. Doua chestii aditionale: patronii nu ar pleca din Romania, rata orara este la un nivel foarte atractiv comparativ cu alte regiuni (se vor vaicari, ca pleaca, sunt oropsiti, dar nu o fac) asta in primul rand. In al doilea rand, intre masura tembela propusa de USR-PLUS cu scutirea de la plata impozitelor si taxelor pe salariul minim si cresterea salariului minim, a doua varianta e de departe solutia. Acea scutire ar nenoroci intregul sistem din Romania, pentru ca impactul bugetar anual ar fi egal cu 883 RON x 12 luni x 5.580.000 de angajati = 12 miliarde de euro. La un PIB pe 2020 de aproximativ 212 miliarde de euro, faceti voi calculul. Sistemul de pensii ar intra in faliment iar sistemul de sanatate, si asa subfinantat, s-ar duce de tot pe apa sambetei. In plus, ce pensie vor incasa oamenii aia daca au contributivitate zero? Aceea a fost pur si simplu o masura extrem de populista, fara un fundament real, menita sa le mai aduca celor care au propus-o doua trei procente in plus, pe principiul luam voturi de la IT-isti, hai sa luam si de la “saraci”, pentru ca mergand doar pe IT-isti, bazinul electoral e limitat. De aceea au si renuntat usor la ea cand s-au vazut la guvernare. Populismul acelei masuri a intrecut orice a oferit PSD vreodata, expertul masurilor pompoase si de multe ori fara un fundament real…

    • Le-ai amestecat rau în lung si-n lat.
      Un patron cu angajati trebuie anuntat cu 1 an inainte ca o sa-i maresti taxele.
      Doar Olguta mai calcula asa in direct la A3.
      Totusi am retinut ca esti ITist si ca ții cu USR PLUS

    • Nu le-am incurcat deloc. Cine isi face un plan de afaceri ia in calcul aceasta crestere an de an. Realist vorbind rata orara in orice companie nu poate sa ramana constanta. Orice buget anual este construit tinand cont de acesti factori. Stiu asta pentru ca fac bugete in R&D de cativa ani. Sunt perfect de acord cu predictibilitatea in domeniu, dar atunci cand avem de-a face cu un ciclu electoral, nu poti sa ai date exacte pentru ca se schimba abordarea guvernarii (si acum am trecut de la un model economic destul de agresiv bazat pe stimularea consumului la unul temperat, teoretic bazat pe mai multe investitii). Nu o mai da in manipulari de doi lei cu Olguta si A3, putin imi pasa mie de Olguta, Turcan, A3, Digi sau alte aiureli… am facut un calcul verificabil… daca vrei sa ma contrazici fa-o cu cifre, nu cu aiureli. Si da, sunt IT-ist, dar nu am votat cu USR Plus. Motivele sunt multiple, chestia asta cu zero taxe pe salariul minim fiind unul dintre ele…

  15. bai frate, eu nu înțeleg treaba asta cu sindicatele și cu salariul minim.
    Eu știu ca am făcut cam 21 de ani de școală și apoi m am angajat.
    M am dezvoltat și ulterior prin cursuri și programe de perfecționare.
    Cand nu mi a mai plăcut locul de munca sau când am considerat ca sunt plătit prea puțin, am discutat cu managerul si dacă nu ne am înțeles am aplicat la interviuri și am plecat.
    Eu nu pricep cum stau unii pe salariul minim.
    Ori ești un necalificat, adica nu ai școală și nu știi sa faci nimic, ori ești prost facut gramada si nu vrei sa te specializezi sau reconvertesti profesional.
    Salariul trebuie sa fie direct proportional cu productivitatea ta.
    Generezi sa zicem 100.000 de euro pe an, primești x procente.
    Eu unul m am saturat sa aud de salariu minim si de ajutor social la putori.
    Ai cap, ai mani, ai picioare, folosește le ca de aia le ai, nu sta cu mana intinsa la pomana.

    • Tu cum gândești ca un paznic sau o femeie de serviciu sau un lucrător agricol își poate negocia salariul??? Crezi ca toți au facultăți ca tine? Dacă am face toți facultăți muncile de jos cine le mai face ???? Dacă unii nu au făcut școala din diverse motive asta înseamnă că nu trebuie să câștige și ei un ban cinstit? Uite de aia pleacă toți din tara prin agricultura altor state unde sunt plătiți cu 15 € pe ora bani pe care în țară îi luau după o zi de muncă de 15 ore Aici în țară apoi fermierii noștri sau patronii se plâng peste tot in gura mare ca nu au forță de munca. Ce motivație trebuie să aibă un om de la țară să facă naveta la oraș să muncească i fabrica 12 ore pe nici 1400 de ron. Oare nu va este jenă să vb de banii ăștia. Din 1400 de lei oamenii vor ieși la pensie după 65 de ani Din banii ăștia și se plâng că au pensii mizerabile, ne merităm soarta dacă acum nu facem nimic

  16. Luis, nu m ai convins, zau.
    Pai meseriile enumerate de tine nu presupun nicio calificare și in foarte scurt timp vor dispărea datorita automatizării si robotizarii.
    Sa iti zic eu din experienta mea cu oamenii de la tara.
    Socrii mei au o proprietate la tara în Ilfov.
    Ei sunt in varsta asa ca la munci mai grele venim și noi sa ii ajutam.
    Câteodată nu e suficient si cautam persoane din zona care sa ne ajute.
    Prețul zonei este de 100 lei cash, 1 pachet de țigări 2 mese si bautura pe zi.
    Adica peste 150 lei pe zi de munca.
    Nici asa nu găsești.
    Sunt oameni care prefera sa stea la bar pe ajutor social, beți non stop decat sa muncească. Când zici ca ai vorbit și ai stabilit, iti iei teapa. Când vin la munca, se fac ca lucreaza, mai mult tragem noi, ăștia de la birou.
    Si atunci, când scoala nu ca e grea, munca nu ca e grea și asta, de unde bani gratis?
    Adica eu din taxele pe care le plătesc, trebuie sa țin in spinare si oamenii aceștia? De ce?
    Cand am avut urgente cu copiii și am ajuns în spitalele de stat, ghici cine se baga în fata? Tot astia, asistații, care nu cred ca au plătit vreodată ceva la sanatate, dar copii fac mulți, ca mai iese un ban din alocații, pt crâșmă.
    Nu am vazut om harnic si sărac

    • Flo, generalizezi. Da, in marile orase, unde exista multe firme si ai concurenta, iti permiti sa te muti de la o firma la alta daca nu iti convine salariul. De aceea in astfel de orase dezvoltate nu ai sa vezi de obicei contracte egale cu salariul minim pe economie. Asta daca vor sa fie competitive. Dar ce te faci cu zonele mai sarace, unde isi deschide X sau Y o fabrica de pantofi, un magazin sau o ferma. Numarul de locuri de munca este foarte limitat si acei oameni nu au efectiv alternative. Acolo incepe bataia de joc, mai ales in conditiile in care angajatorul beneficiaza de facilitati fiscale din partea statului in foarte multe cazuri (ex. zone defavorizate). Nu toti oamenii au avut posibilitatea de a face o facultate si nu este vina lor. Nu poti sa faci o selectie naturala in societate pe aceste principii, este o aberatie. Da, si eu sunt impotriva asistatilor social si cred ca aici ar trebui intrat puternic in mocirla sistemului. Cazurile reale sa ramana, iar putorile sa fie trimise la munca, acolo unde e posibil (controale, anchete, amenzi). Dar nici asta nu se face peste noapte. Aia cu automatizarea si robotizarea este inca departe. Multe dintre meseriile prost platite nu pot fi automatizate/robotizate sau pur si simplu nu ar merita investitia.

  17. Niste constipati mintal care , daca reprezinta pe cineva , nu poate decit sa reprezinte decit alti constipati mintal . Salariul nu il plateste guvernul ci angajatorul . Salariu trebuie sa fie rezultatul negocierii intre angajat si angajator . Guvernul stabileste salariul minim pe economie in mod abject si nefiresc . O sula in coastele mediului de afaceri . Si constipatii mintal iresponsabili asteapta pomana legislativa de la guvern ( ca doar pomana materiala vine de la angajatorul care trebuie sa se conformeze unei ordonante sau legi imbecile .
    Popor de imbecili iresponsabili si inconstienti .

  18. Sincer vorbind acum,pai pentru salariul ( dat de multi patroni ) de POMANA si de MILA,nici nu se merita SA TE SCOLI DE DIMINEATA DIN PAT.mai bine mergi in piata SI VINZI BANANE,ca tot banii aceia UMILITI si IN BATAIE DE JOC ai vei lua,si daca ai clienti si daca nu ai.Salariul minim pe economie ESTE UN AJUTOR SOCIAL ascuns dat unora LEGAL sub forma DE SALARIU.,adica ESTI SCLAV si SLUGA REALA la patron cu ACTE IN REGULA..dragi ROMANI angajati legal, SCLAVI si SLUGI la patron pe bani DE NIMIC,pentru un asemenea ,,salariu ” NU AS MISCA UN DEGET.si la cersit DACA MERGI,din mila oamenilor,tot CASTIGI MAI MULT intr o luna normala.OK,vrei mai multi bani,MERGETI LA MUNCA pe salarii mai mari FACAND MUNCA pe o meserie buna.SALARIU MINIM PE ECONOMIE este BATAIA DE JOC a PATRONILOR umilind ROMANII.

  19. Cris, nu ma categorisi ca „rau”, „partinitor”, „necunoscator” sau cum iti vine tie prin minte cand iti spun ca ar trebui sa cunosti si vederile din celelalte unghiuri….decat de angajat ! De ce vrei tu bani mai multi la salariul minim daca nu produci nimic in plus….? Chiar crezi ca patronul ia banii pe produsul final, ii aseaza in buzunar si gata…? Daca ai stii cate calcule si eforturi sunt pana la a obtine acele fonduri pe care tu le vrei mereu, mereu mai mari….! Daca patronul nu va mai putea face fata sumelor impuse de sindicalisti si angajati si…va inchide afacerea, crezi ca-ti va fi mai bine….?