G4Media.ro

Cătălin Tolontan, prima reacție după ce a fost demis de la Libertatea:…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cătălin Tolontan, prima reacție după ce a fost demis de la Libertatea: ”O companie de presă pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor”

Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie, sâmbătă, pe Facebook, despre plecarea sa de la Libertatea şi despre distanţa dintre vorbe şi fapte la Ringier, relatează News.ro.

El scrie că în septembrie 2023, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a apreciat activitatea Libertatea, asociind-o cu ”integritatea jurnalistică”. În luna decembrie, Ringier a anunţat concedierea a 20% din redacţie. ”Când m-au concediat, a avut loc unul dintre episoadele ameţitoare, pe care numai în aerul rarefiat al înălţimilor corporatiste îl poţi întâlni: m-au anunţat că se desfiinţează departamentul de sport al Libertăţii. Care nu mai există de cinci ani”, a transmis Tolontan.

”Michael Ringier, septembrie 2023: «Mărci precum Libertatea reprezintă integritatea jurnalistică». În decembrie, după ce ziariştii au cerut stoparea imixtiunilor în editorial, Ringier a anunţat concedierea a 20% din redacţie”, scrie Tolontan.

Acesta povesteşte că, la o întâlnire care a avut loc pe 4 septembrie 2023, la Zurich, cu şefii editoriali, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a selectat 3 dintre cele 110 publicaţii pe care compania le editează în Europa şi Africa. Libertatea a fost una dintre ele.

”Când Michael Ringier a vorbit despre «seriozitate jurnalistică» şi «integritate», a dat trei exemple: Blick (Elveţia), Libertatea (România) şi Onet (Polonia). De faţă erau Dan Duca, redactor-şef Libertatea, şi Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea. Peste trei luni, Iulia Roşu şi alţi doi editori au fost concediaţi. Iar CEO-ul Ringier din România a anunţat că Ringier a decis plecarea a 20% dintre jurnaliştii redacţiei Libertatea”, mai scris Tolontan.

Acesta se referă şi la momentul în care a fost concediat: ”Miercuri, 6 decembrie, când m-au concediat, a avut loc unul dintre episoadele ameţitoare, pe care numai în aerul rarefiat al înălţimilor corporatiste îl poţi întâlni: m-au anunţat că se desfiinţează departamentul de sport al Libertăţii. Care nu mai există de cinci ani”.

Tolontan se referă la încrederea de care se bucură Libertatea.

”Dintre toate publicaţiile de news ale Ringier, din toate ţările, avem cea mai mare încredere a publicului. Sigur că, în anul electoral 2024, relaţia aceasta de încredere era un pericol pentru Putere. Public şi ziarişti, deopotrivă, suntem o marfă bună de îndepărtat, asta se premiază cel mai mult: să fie blocate informaţiile corecte, să fie oprite să ajungă la oameni”, a mai scris Cătălin Tolontan.

Potrivit acestuia, ”ceea ce se întâmplă la GSP şi Libertatea nu descrie munca jurnaliştilor şi nici efortul excepţional al colegilor de la publicitate, contabilitate, marketing, HR, difuzare, IT, produse”.

”Ceea ce se întâmplă califică comportamentul unei companii. O companie orbită de dispreţ şi la care spaţiul dintre vorbe şi fapte se cască până va înghiţi realitatea. Ringier este astăzi o firmă de media care a ajuns să nu vadă că distorsionează piaţa, când face lobby pentru firmele de pariuri. «Have a stake in the representation of the industry to the government and regulator», asta scrie că face Ringier pentru firmele de gambling. Am lăsat-o în engleză că e clar. O companie de presă pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor şi pariurilor sportive. Unde în lume s-a pomenit aşa ceva? Şi cât va dura până când firmele din auto, agricultură, banking şi din orice altă industrie o să reacţioneze?”, a mai afirmat Cătălin Tolontan.

Conducerea Ringier România a anunţat, miercuri, că ziarul Libertatea, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va extinde în continuare oferta digitală, executând în acelaşi timp măsuri interne de reducere a costurilor pentru a asigura un viitor sustenabil pentru companie, după ce a constatat o scădere a vânzărilor de print ale Libertatea cu 64% din 2018.

În comunicatul de presă, Ringier anunţa că trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare strategică. Potrivit paginademedia.ro, cei vizaţi erau Cătălin Tolontan, ziaristele Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea şi Camelia Stan, redactor-şef adjunct.

Decizia vine după ce Cătălin Tolontan a fost îndepărtat iniţial de la Gazeta Sporturilor, în urmă cu o lună.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Acuma serios să ajungi să susţii astfel de dinozauri şi să nu fie evident că te vor hali în etapa când vor dori controlul total pare că trăiţi într-o poveste cu Moş Crăciun.

  2. Eu mi-am făcut lista de dorinţe pentru Moş Crăciun şi cam aşa arată
    ————-

  3. acest ziar se vinde foarte bine in provincie …evident, ca-și fak griji cu privire la informarea electoratului tradițional 😁

  4. – Aş vrea justiţie pe bune nu pe fabricate.

  5. – Aş vrea şcoală cu profesori care să nu mai voteze cu ultimele scursuri ale societăţi că este evident că nu vor învesti în ei.

  6. – Aş vrea pensionari care îşi iubesc copiii şi nepoţii şi să îi ţină aproape de ei nu departe în străinătăţi pentru că l-au preferat pe politicianul care l-au votat şi care urăşte tare mult tinerii frumoşi liberi că au sechele de prin 90.

  7. – Aş vrea autostrăzi nu politicieni necalificaţi cu ifose de mare magician.

  8. – Aş vrea spitale nu vraci şi vânători de vrăjitoare.

  9. – Aş vrea economie nu politicieni necalificaţi cu ifose de mari cărturari.

  10. – Aş vrea tradiţiile respectate nu circari ignoranţi care umblă după un vot ca apoi să le calce în picioare.

  11. – Aş vrea agricultură nu politicieni care au văzut o sapă doar în poveşti din palatele lor de cleştar de unde simandicoşi ne scuipă în cap.

  12. – Aş vrea bani la buget nu în buzunar la ei şi plini de datorii că în buzunar la ei s-au pierdut banii.

  13. – Aş vrea poliţie nu miliţie.

  14. – Aş vrea jandarmi care să ba/tă politicieni când îşi bat joc de popul/aţie.

  15. – Aş vrea taxe corecte nu biruri pentru stăpâni de sclavi.

  16. – Aş vrea armată cu mai mult armament decât cu generali puşi de sperietori de ci/ori.

  17. – Aş vrea ca salariile să nu se tot mărească şi toţi nebunii să creadă că puterea lor de cumpărare va creşte odată cu mărirea lor în timp ce economia scade.

  18. – Aş vrea biserica să fie de partea celor horopsiţi nu salvarea celor care îşi şterg păcatele în fiecare duminică că adună alte păcate de la o duminică la alta.

  19. – Dar cel mai mult AŞ VREA ca românaşul nostru să se uite la om înainte să pună votul pe el şi să alegă pe ăla care ar pune mâna pe sapă şi morcovul mare şi falnic să îl facă de toţi corupţi să roşească, pe ăla care a bântuit pe la vreo şcoală să ştie ce ar trebui să facă, pe ăla care e cinstit şi muncitor nu mare lăudăros cu datorii pe la toţi, pe ăla care toată propaganda îl linşează prim studiourile lor de la sfârşit tot el iese câştigător de toţi îl acoperă în cor să nu îl mai auziţi deloc, pe ăla care vă spune în faţă chiar dacă nu vă place şi nu vă dă speranţe deşarte, pe ăla care este om nu doar un păcălici de escroc.

  20. Glumeam măi, eu i-am cerut lui Moş Crăciun doar un singur lucru: „să vă dea minte şi să creşteţi mari să nu mai aveţi nevoie de Moş Crăciun că astfel de Iepuraşul de Paşti tot aceeaşi listă o să faceţi”. Noroc că Făt Frumos nu mai este la modă că astfel şi lui i-aţi fi făcut liste.

    Acuma serios când creşteţi mari?

  21. M-au dat afară, stai sa vezi ce le fac . .
    In fine să spună ce are de spus, sa apere ce are de apărat, dar există și altfel de oameni care spun la timp, care nu se dau cu jigodiile până sunt aruncate ca măselele stricate afara.
    Multă mizerie in subteranele pe unde se mai scaldă câte unii!

  22. Asteptam o pozitie similara de la Tolontan cand mai multe companii de presa puneau presiune pe Guvern sa favorizeze industria pharma cumparand sute de milioane de vaccinuri fara a se cunoaste pretul per doza, eficacitatea lor sau efectele adverse. Ori atunci cand „o companie de presa” punea presiune pe Guvern sa inchida un producator roman de dezinfectanti pentru a lasa piata la discretia concurentului francez.

  23. Constantine dute se te im.puscă frate…ești cu capu”