G4Media.ro

Cătălin Predoiu, despre mărirea salariilor și pensiilor magistraților: ”Ministerul nu le poate…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cătălin Predoiu, despre mărirea salariilor și pensiilor magistraților: ”Ministerul nu le poate majora, sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani/ Ministerul nu poate ignora aplicarea unei hotarâri judecătorești definitive”

Ministerul Justiției a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că instituția nu este responsabilă de majorarea salariilor și pensiilor speciale ale magistraților, dat fiind faptul că nu poate lua decizii în acest sens prin ordin ministerial.

Ministerul, condus de Cătălin Predoiu, a mai transmis că salariile și pensiile au fost stabilite prin ”legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani”.

Cătălin Predoiu a declarat că ministerul pe care îl conduce nu a făcut decât să pună în aplicare decizii definitive judecătorești, altfel fiind pasibil de răspundere în fața legii.

Soluția pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizării în sistemul judiciar, a puterii judecătorești, se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul mai transmite că, în fapt, nu a făcut decât să dea curs unui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care ministerului i s-au alocat fonduri în acest sens:

  • ”În acest fel, Ministerul Justiției a evitat plata unor sume majorate de dobânzi, penalități, cheltuieli judiciare și de executare silită”, se mai arată în comunicatul transmis luni.

Comunicatul Ministerului Justiției

MJ nu a majorat și nu poate majora prin ordin ministerial salariile și pensiile. Salariile și pensiile în plată sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani.
Din păcate, aceste legi sunt necorelate și au dat naștere la numeroase litigii între salariați din multe familii ocupaționale și Guvern, inclusiv în domeniul Justiției.
Consecința acestor necorelări a fost apariția a sute de decizii definitive pronunțate instanțe, inclusiv ICCJ, care au impus cu obligativitatea interpretării definitive aplicarea unui coeficient salarial în întreaga familie ocupațională Justiție. Inclusiv CCR a fost sesizată și s-a pronunțat în acest sens.
MJ nu poate ignora aplicarea unei hotarâri judecătorești definitive care i se adresează obligatoriu. Neaplicarea cu bună știință a unei astfel de hotărâri ar fi pedepsită de lege.
Aceste hotărâri definitive, făcând aplicarea legilor în vigoare, au impus emiterea ordinului ministerial care nu face altceva decât să prescrie ordonatorilor secundari și terțiari aplicarea legilor așa cum au fost ele interpretate prin hotărâri definitive, inclusiv ale ICCJ și ale CCR. La rândul lor, instanțele, nu au majorat salariile prin decizii, ci au făcut o corectă aplicare a reglementărilor în ansamblu. De aceea, dacă există o problemă, ea rezidă în necorelările legislative.
MJ a procedat la emiterea acestui ordin pe baza prevederilor legii bugetului de stat, prin care i s-au alocat fonduri în acest sens. În acest fel, MJ a evitat plata unor sume majorate de dobânzi, penalități, cheltuieli judiciare și de executare silită.
(Fondurile alocate au fost de aprox. 80 milioane. În 2021, când nu s-a procedat în acest fel, fondurile cheltuite au fost sensibil mai mari, din cauza acestor cheltuieli colaterale, de sute de milioane.)
Soluția pentru rezolvarea problemei este o lege a salarizării în sistemul judiciar, a puterii judecătorești.
Juridic
OUG 20/2016 a introdus în sistemul ocupațional justiție un nou VRS, de 605 lei, dar limitat numai la o clasă din familia ocupațională, respectiv la serviciile de probațiune.
Această prevedere a condus la declanșarea unor valuri de procese, motivate de faptul că drepturile salariale ale altor clase din aceeași familie ocupațională, Justiție, sunt greșit calculate.
Prin Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 s-a admis excepția de neconstituționalitate a art.31 alin.(11) din OUG nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, și s-a reținut că „nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare care trebuie să includă și drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive sau irevocabile/definitive urmează să se stabilească prin raportare la aceeași funcție, grad, gradație, vechime în muncă și în specialitate, aceleași condiții de studii, din cadrul întregii categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale, indiferent de instituția sau autoritatea publică”. Pe scurt, CCR a stabilit implicit că VRS 605 trebuie extins la toată familia ocupațională Justiție.
De asemenea prin Decizia nr. 55/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei s-a stabilit că VRS 605 vizează pe toți ordonatorii principali de credite din sistemul judiciar. Decizia a dezlegat cauza privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă în Dosarul nr. 757/90/2020 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, în considerarea căreia, „analiza jurisprudenţei naţionale relevă, (…) că deja au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive, care au recunoscut dreptul magistraţilor la o indemnizaţie calculată pe baza valorii de referinţă sectorială de 605,225 lei, incidentă în cadrul familiei ocupaţionale „Justiţie” şi care îi vizează pe toţi ordonatorii principali de credite din acest sistem”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Minti trebuia sa anunti presa inainte de semnatura in 30 decembrie 2021 si sa iti dai demisia anuntand di n ce motiv.
    Acum nu esti decat un ticalos care incearca sa se disculpe

    • E convenabil și pentru interlopime să avem o justiție nepopulară.

    • Ce nu se spune e ca exista si judecatori care au 6000 de lei salariu. Sporurile fiind plafonate prin lege, acestia primesc, in urma ordinului semnat de Predoiu, o majorare de fix zero lei si zero bani. Pentru ca da, infractorii vor o justitie nepopulara.

  2. Asa a fost și legea dublării alocațiilor, lege votata de parlament, aprobata de președinte publicata în monitorul oficial și nu s a aplicat la fel se poate și cu legea asta a magistraților sa nu se aplice . Dar cum le este frica de procese aici repede se pune în aplicare. Rușine să vă fie .

  3. Ne credibilul ministru al justiției.Cine-l crede pe el? Nimeni.

    • CUM SA-I CREZI ? CAND EI STIAU ATAT DE BINE CE LEGI AU DAT SI DE CE !
      MINT, MANIPULEAZA, MINT, MANIPULEAZA !

  4. Legile sunt facute de politicieni nu de judecători, procurori , etc. Cum au fost făcute pot fi si anulate sau modificate.
    A fost dată lege de mărire a pensiilor cu 40 la sută care e încă valabilă dar nu s-a aplicat. Acolo nu e obligatoriu?
    Sporuri, diurne, etc pot fi anulate, dar nu se vrea.

    • Se tot lăudau că au supermajoritate , că de aceea s-au înhăitat . De ce n-au modificat rapid legea ? Adică la cei care au pensii + pensii speciale de peste zece mii de lei le mărești pensiile cu 20 % ?

  5. hahahah
    asta e din categoria „predoiu nu e in localitate. el e doar suprins. nu stie nimic”
    Si legile alea cine le-a facut? Bill gates? Soros? extraterestrii?
    Cine conduce, guverneaza si face legile in parlament de 30 de ani?
    pzd & pnl

    • Ce bine ca aveți pe cine sa dați vina… Sau mai bine zis, ce bine ca aveți o alta gradina în care sa aruncați pisica… Sper sa fie una neagra, sa va poarte ghinion vreo 4000 de ani👍🙋‍♂️

  6. Ministerul, nu, dar Guvernul, da, la propunerea ministerului!

  7. Predoiu chiar crede ca toti suntem pr(o)sti. Partidul lui are impreuna cu PSD o majoritate de in jur de 70% in parlament. Ce ii opreste sa reglementeze? De cand au venit isi impart functii, dau declaratii ca fac si ca dreg, vorbesc despre ce au facut altii gresit, iar ei nu pot decat sa constate (greaua mostenire). Si NU FAC NIMIC CA SA REZOLVE PROBLEMELE. Voteaza si aplica legi de marire a salariilor si pensiilor speciale. Voteaza legi de instrainare a bunurilor statului (Romexpo). Voteaza si aplica legi ce duc la o accelerare a cresterilor de preturi. Atat stiu si pot sa faca.

  8. ACESTA ESTE UN JAF ORGANIZAT.
    judecatorii DAU SENTINTE PRIN CARE ISI STABILESC COEFICIENTI, ccr DA BULA CA NU SE TAIE, CA TREBUIE SA SE DUBLEZE ANUAL !

    II FACEM MULTIMILIONARI IN EURO DIN SALARII, SPORURI, BENEFICII, MULTIPLE PENSII SPECIALE.

  9. CE E AIA SPOR predoiule ?
    SOLICITARE NEUROPSIHICA ? PA ASTA E PROFESIA, PENTRU ASTA E SALARIUL !

  10. SUNT LEGI ONEROASE predoiule !
    DE ASTA TRAIM IN romania ? SA IMBOGATIM NEMERITAT dornenii SI tudoreii CA SA FURE LINISTI VARANII ?

  11. CUM MANIPULEAZA „inaltii” judecatorii: E VORBA DE INDEPENDENTA justitiei !
    dorneanu E INDEPENDENT ? CEI DIN ccr SUNT INDEPENDENTI ? SI SUNT PLATITI GROTESC DE MULT IN RAPORT CU NIVELUL ECONOMIC AL romaniei.

    E VORBA DE „DRESAREA” magistratilor. LA ASA PRIVILEGII NU VREI SA VINA IJ netejoru SA-TI IA TORTUL DIN FATA, NU-I ASA ?

  12. Ce legi ba nenorocitule? Ne aburești cu niste explicații aiuritoare din care numai ‘magistratii’ pricep ceva dar totul este clar: la cât de mult și nemeritat au,lipitorile acestea atât de ‘ stresate’ mai primesc 20% iar pensionarii lor, pentru că au aplicat legea după cum le-a cerut stăpânirea mai sug și ei cate ceva in plus.

  13. Al dracului, când alții dau în judecată Guvernul cerându-și drepturile, aceeași judecători spun că nu se poate!
    În rest, nu vă mai luați de justiție că iar scoate Rezist 10 milioane de oameni în stradă să o apere!
    Bolșevicilor! Vreți să puneți justiția din control! Kovesi! Kovesi! For ever!!!!!

  14. Dacă nu vă ajung mai tăiați de la APAPROD ,de la șefii din Apaprod fiindcă , majoritatea e la minimum pe economie iar sindicatul e ignorat total.

  15. Unui pensionar, care are 1700 lei, i se mareste pensia cu 10 la suta ,adica 170 de lei .
    Pentru un magistrat, care deja invarte banii cu lopata, 20 de procente marire de salariu ,adica peste 3000 de lei in plus , inseamna aproape dublul pensiei unui om obisnuit.
    Macar daca si-ar face datoria, pentru sumele astronomice pe care le primesc…

  16. E un tip corect.are dreptate ce spune

  17. E un tip corect.are dreptate ce spune.nu ba mai bagati in seama aiurea

  18. Mustesc instantele de procese deschise de magistrati care isi castiga dreptul sa execute Ministerul Finantelor pentru drepturi. Daca va uitati in declaratiile de avere ale magistratilor majoritatea au undeva la 15.000 lei la care se adauga sporuri, drepturi salariale restante, diurne, etc. Macar daca am fi avut o justitie insa ce este acum este o rusine, procesele dureaza cu anii, iar hotararile sunt bataie de joc pentru ca sunt date de frizeri in drept. A fi judecator nu mai este o onoare ci o gura de hranit pe picior mare, privilegii peste privilegii. Daca le-ar da pensii bazate pe contributivitate ar avea undeva la 3000 lei. Pensiile speciale sunt furt din banul public si o flegma pe obrazul cetatenilor onesti din aceasta tara.

  19. Ce sa mai măriți Hoților?
    Sunt prea mari și așa.

  20. 1000 LEJES nyugdíj bol meg lehet élni most évente egyszer kapunk egy kis pótlékot mikor az árak az égig érnek ehetünk már nagyon sokat hogy kitudjuk fizetni a számlákat nem tudom meg venni a tüzelő villannyal víz kanalizalas ház eladó szemét kábel tv megint nem marad semmire jobb lenne a vonat jejek hejet étkezési utalvány adnának idős emberek nem tudnak utazni meg ígérték hogy akinek 3 vagy 4 gyereket hozott a világra. adni fognak 6500 lejt igen akkor jóban élnénk mi is egy kicsit!!!

  21. Mare ticalos acest ministru al justitiei . Demisia ar fi un act la demnitati . Predoiu nu are onoare si nici demnitate . El Doarme si doarme pe bani nostri . De cind este la conducera ministerului putea sa depuna o lege care anula aceste pensii da nu a vrut . Demisia .

  22. La Legea 154/ 2021 nu ati avut nici o jena sa prorogati punerea în plata a indemnizatilor pentru urmașii persoanelor persecutate pe motive etnice în perioada 1940 – 1945‼️ (așteptând sa se mai rărească numărul beneficiarilor legii ☹)

  23. Daca simți așa de corecți in respectarea legilor de ce nu a ți respectat și legea de mărire cu 40%a pensiilor?
    Că și aia e tot lege!
    Va spun eu de ce
    Nu are cine să facă ordine în țara asta
    Legea se aplica numai la cei care se îneacă în bani iar cei care mor de foame nu vor fi băgați în seamă niciodata

  24. Pai conform legii și în învățământ și sănătate și politie armata bugetari tot sectorul care nu produc bani pt buget ar trebui majorate nu numai în justiție. .decât sa plătiți cheltuieli de judecata penalități dobânzii majoratile ce mai așteptați. Sectorului privat si restul prostilor care realizează peste80%din buget sa-î fie intradusa o noua taxa dacă nu șanț bani….aveți salarii și pensii nesimțite raportate la salariile din România. .

  25. Bah, dispari la fratii tai pesedisti.

  26. Magistrații= Hoții noștri.

  27. – Haideţi fraţilor să ne înciocoim! Punem noi jugul pe fraieri şi îi dresăm cum vrem noi! Pensiispeciale ne mănâncă din palmă! I-am uns bine să funcţioneze perfect rotiţele corupţiei!

  28. aveau doar 30.000 ron net (nu mai punem chiria de 1000 euro per luna)!
    deci 6.000 ron net crestere salariala…. doar asa de o maslina pe o masea!

    Baieti, vedeti daca fac ce li se spune si calca legea fundamentala in picioare ? Sunt rasplatiti ! Li se astupa gura cu bani!

    Mancati bani pe paine, procurorilor! Bani pe paine, cat mai multi, fara numar! Sa vedeti unde ajungeti …

  29. Bai sugativa nu vă mai ajunge,cel care a muncit 35-40 de ani, au pensii de mizerie, voi care aveți averi imense din salarii astronomice,voi care ieșiți la pensie la 40-50 de ani și va angajează Iohannis înapoi cu mii de euro,voi vă plângeți. Pentru voi legile care va sunt favorabile, sunt constituționale pentru ceilalți muritori nu sunt,mai ales ca voi când luați un dosar de pe raft, are atâta praf pe el ca luați spor de praf.Bai securiștilor ar cam trebui sa dispăreți din peisaj,voi mai mult consumați decât produceți. Rusine sa ți fie lichea comunista.

  30. Modificati legile bai ca nu va mai suportam. S-a creat o clasa de imbuibati pe banii contribuabilului. Un furt legalizat intr-o tara monitorizata de 15 ani pe justitie.

  31. Au fost catei ascultatori:au respins pe banda rulanta cererile profesorilor,armata, politia,funcționari ,preoți ,samd!nu erau constitutionale !doar ale parlamentarilor,magistratilor,doctorilor,celor din primarii,consilii judetene,smecherii adica,doar ale lor sunt legale!saracimea trebuie doar sa le faca poftele,sa ii serveasca!ei sunt in lumea lor,cu totii!oana nu sunt dati la o parte nu pleaca ei de la os singuri,nesiliti de nimeni!

  32. Au fost catei ascultatori:au respins pe banda rulanta cererile profesorilor,armata, politia,funcționari ,preoți ,samd!nu erau constitutionale !doar ale parlamentarilor,magistratilor,doctorilor,celor din primarii,consilii judetene,smecherii adica,doar ale lor sunt legale!saracimea trebuie doar sa le faca poftele,sa ii serveasca!ei sunt in lumea lor,cu totii!oana nu sunt dati la o parte nu pleaca ei de la os singuri,nesiliti de nimeni!si este si ilegal confirm CCR,decizia 100/15.12.2020!

  33. Ursul merge,cainii latra. La ce foloseste datul din gura degeaba? Romani,stati la locurile voastre si .mergeti pe coate cu capul lasat ca atata puteti.

  34. Asa cred ei(pradatorii)!sa nu se puna cu saracimea si cu prostii,ca au mintea odihnita!si nu se stie niciodata!

  35. Procentul e de peste 25 faceti calculul de la 450 la 600,la voi se poate la sclavi nu,nici pensii cu 40 la suta ,nici alocatii duble,kacomia voastra vor transforma tara,n KazahstanVoi sa platiti datoria externa xare se face in special sa va mituiasca pe voi,uneltele puterii

  36. DOAR SA DE VREA !

    PENSIILE SPECIALE SE POT DESFIINTA !

    ESTE NEVOIE DE VOINTA POLITICA

    Asa cum a facut Emil Boc in 2010 .
    Dar Ponta le a introdus din nou .
    Si asta tine de clasa ppolitica !
    Iata ce a declarat un fost ministru al Justitiei

    „De reformat, sistemul se poate reforma.
    Pensiile speciale sunt rezultatul unor decizii politice.
    Nebazându-se pe contributivitate, nu există absolut niciun impediment
    pentru care ele să reprezinte un bun câștigat.
    Nu există așa ceva.

    Deci cine are CURAJUL POLITIC DOMNILOR !

    In Romania 60 de magistrati au pensia de
    1.000.000.000 lei, adica 100.000. lei, adica 20.000 euro.
    Copiii au primit la alocatie doar …fabuloasa suma de 29 lei iar
    pensionarii 10 % .
    la 1500 lei , care oricum nu ajungeau, mai primesc 150 lei .
    Unii cu milioanele, altii cu sutele si miile.
    CURAT, MURDAR !

    Asta e tara in care traim !

  37. Dacă s-ar face o întrebare de referendum cu de mâine 0 taxe și impozite tot așa ați proceda ? Sau de ce nu plătiți voi 1 dolar pe barilul de petrol (și eu vreau asta) ? Așa cum există o piață în comerț, producție, energie etc există și o piață a muncii ? Nu vă convine, înțeleg (nici mie factura de curent și gaze) , dar de ce nu ocupați voi, cei tare pregătiți, cele 600 de locuri libere la judecători și cele 500 la procurori ? Asta se dorește să scadă nivelul celor care mai vor să acceadă în magistratură ? Să fie cât mai puțini procurori (și eventual slab pregătiți ) să înflorească evaziunea fiscală de 11% din PIB ?

    • De ce TOATĂ lumea e interesată ce se întâmplă cu 0,03 % din PIB (pensiile muncite ale magistraților ) și se lasă furată de 99,97 % din PIB ? Poate înțelege cineva cum e să motivezi 25 000-50 000 de dosare într-o carieră de 25 de ani în magistratură ? Să aduci la buget 50 000 000 de euro (prin taxele de timbru ) și să fii acuzat că ai salariul și pensia prea mare ? Cum e să nu aibă lumea încredere în justiție dar totuși să se motiveze 3 200 000 de dosare anual de 4 400 de judecători ? Cum e să avem 1 000 000 de dosare anual la 2 416 procurori ?.

  38. Nu am văzut comentarii din partea iubitorilor de justiție românească,pro europeană, independenta, și care duce greul luptei împotriva corupției!!!