G4Media.ro

Cât se câștigă în Germania. La cât ajunge un salariu mediu, cât…

Cât se câștigă în Germania. La cât ajunge un salariu mediu, cât reprezintă taxele către stat și cât de mare este salariul raportat la cheltuieli

Salariile în Germania sunt mari – cel puțin așa cred migranții, care vin pentru a trăi și a munci aici. Dar cât de mari sunt în realitate veniturile în Germania? Și cât îi revine statului? Citește mai jos o ananliză bazată pe exemple concrete realizată de Deutsche Welle.

Cifrele nu mint niciodată, important este însă ca ele să fie corect „interpretate“. De exemplu, este bine de știut că atunci când se referă la salarii, germanii indică varianta brută și nu cea netă. Aceasta doar dacă accceptă să vorbească despre salariu. Germanii consideră întrebarea ca fiind indiscretă și nu răspund cu plăcere.

Potrivit statisticilor, venitul mediu brut în 2018 a fost de 2.950 de euro. Salariul net a fost mai mic, cu circa 33 de procente, ajungând la 1.945 de euro. Diferența de peste 1.000 de euro este reprezentată de contribuțiile și asigurările obligatorii.

Volumul acestor contribuții depinde de clasa de impozitare a angajatului, de la 1 la 6. Iar aceste clase sunt determinate de diferiţi factori, între care: statutul civil (căsătorit sau necăsătorit), despărțit sau părinte singur, principal întreținător al familiei sau de exercitarea mai multor servicii, cu venituri impozabile.

Venit brut şi net

Cum se prezintă situația în mod concret? Primul exemplu: un tată căsătorit, cu doi copii, principalul întreținător al familiei, are un venit lunar brut de 2.948 de euro. Salariul lui reprezintă practic venitul mediu din Germania.

Din acesta se rețin 167 de euro impozit pe venit, 215 euro (7,65 la sută) pentru asigurarea medicală, 274 de euro (9,3 procente) pentru fondul de pensii, 36 de euro (1,25 la sută) pentru asigurarea de șomaj și 45 de euro (1,5 la sută) pentru asigurarea de îngrijire. La finalul lunii, îi rămân 2.209 euro, venit net.

Al doilea exemplu: o persoană necăsătorită, fără copii, primește același salariu brut, adică 2.948 de euro. Plătește însă mai mult impozit, la care se adaugă și contribuția la fondul de solidaritate de 22 de euro (5,5 procente din salariul brut), pe care tatăl de familie din exemplu anterior nu trebuie să o plătească.

Prin urmare, venitul net este mai mic, reprezentând 1.944 de euro. Dacă angajatul în cauză este catolic sau protestant, atunci venitul final se mai reduce cu 40 de euro, contribuție care intră direct în bugetul administrației cultului respectiv.

Profesii bine și mai puțin bine remunerate

Venitul mediu reprezintă doar o valoare statistică și nu oferă informații despre salariile din diversele domenii. În anumite branșe, salariații sunt foarte bine remunerați, în vreme ce în altele de abia reușesc să supraviețuiască.

În topul celor mai bine plătite profesii, fără a avea responsabilități de conducere, sunt medicii primari, cu un venit anual mediu de 120.000 de euro. Și medicii specialiști câștigă aproape 90.000 de euro pe an. Printre salariații cu venituri mari se numără și cei care activează în sectorul financiar sau economic, managerii de la burse, account managerii sau șefii de vânzări.

Cel mai slab plătiți sunt cei necalificați, care lucrează în gastronomie și care primesc mai puțin de 2.000 de euro brut pe lună. Doar puțin mai mult câștigă chelnerii și frizerii. Din topul celor mai slab plătite profesii mai fac parte și agenții din Call Center, personalul din cabinetele stomatologice și îngrijitorii de bătrâni. Un venit relativ mic are și personalul medical auxiliar, asistentele medicale câștigând lunar între 2.000 și 2.400 de euro.

Salariul minim pe economie

În Germania, salariul minim se ridică la 9,19 euro pe oră (în noiembrie 2019). Cea mai mare valoare a salariului minim pe oră din UE se regăsește în Luxemburg, unde a fost stabilit la 11,97 euro. Există și alte state comunitare în care venitul minim stabilit prin lege depășește nivelul din Germania, cum ar fi Belgia, Irlanda, Olanda și Franța.

La polul opus, cu cele mai mici salarii minime în UE, se află Bulgaria (1,72 euro), urmată de Letonia (2,54 euro), România (2,68 euro), Ungaria (2,69 euro) și Croația (2,92 euro). Acestea sunt valorile brute ale venitului minim.

Dacă salariații nu sunt funcționari publici sau agajații unor companii private, ci lucrează pe cont propriu sau pe baza unui onorariu prestabilit, atunci ei trebuie să își plătească singuri impozitele și contribuțiile obligatorii. Se recomandă în acest caz să apeleze la serviciile consultanților financiari, pentru că declarația de impozit nu este deloc simplă în Germania.

Important este să fiți conștienți că , în Germania, autoritățile care se ocupă de colectarea impozitelor nu știu de glumă. Legislația în domeniu este complicată și un consultant finciar de nădejde ar putea identifica surse pentru reducerea impozitului obligatoriu plătit statului.

Peste media europeană, dar sub nivelul salariilor din Elveția

Sunt, așadar, salariile din Germania mari? Analizate din perspectiva multor state comunitare, veniturile sunt mari, uneori de două sau trei ori mai mari decât în alte țări din Uniunea Europeană. Salariul mediu net din Croația, de exemplu, a fost, în prima jumătate a anului, de 6.436 kuna (circa 870 euro).

Ne referim însă, ceea ce trebuie subliniat, la joburi legale și oficial înregistrate. „Munca la negru“ nu reprezintă obiectul statisticilor, fiind evident ilegală.

Cifrele din actualele statistici arată că veniturile lunare din Germania depășesc cu mult media europeană, dar se situează sub nivelul celor din Elveția, Luxemburg sau Danemarca. Dar cifrele singure nu au valoare, ele trebuie analizate în context.

Este important de știut că, la nivelul anului 2017, costurile medii într-o familie germană erau de 2.517 euro pe lună, din care numai locuința și întreținerea reprezintă 900 de euro. Aceste informații sunt evident utile atunci când este analizat venitul mediu din Germania.


Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Votați Klaus Iohannis!
  Votați bunăstarea și echilibrul!

 2. Tot mai bine e la noi cu 300 de cocoveti, să nu mai vorbim de ajutorul social,stați acasă fraților nu mai plecați la săracii ăia de nemți

 3. Salariu mediu da, este de 1900, dar distributia nu e uniforma sau normala, si cumulata spre stanga. Mediana este la 1300 de euro, adica jumatate din populatie este sub 1,3K. Extrem de putin pentru o jumatate de Germanie.

  https://www.zeit.de/wirtschaft/2018-12/mittelschicht-einkommen-deutschland

  • Amice, eu zic sa citesti mai atent articolul ala din link-ul tau. In primul rand scrie negru pe alb ca jumatate din germani sunt in „clasa de mijloc”. Apoi, venitul median este pe familie, in functie de marimea familiei. Adica mediana aia de 1400 euro (scrie clar 1400, nu stiu de unde ai scos 1300) este doar pentru adultii care locuiesc singuri. Asta nu inseamna jumatate din Germania. Cand ai venit 3400 de euro intr-o familie de 3 persoane – 2 parinti si 1 copil – viata nu este deloc grea.

 4. Doar cateva comentarii:
  – nemtii muncesc cu totii (noi avem 2 milioane de concetateni care nu au muncit niciodata, deci stau pe ajutor si aglomereaza carciumile de la ora 9 dimineata)
  – impozitul total este mai mic comparativ cu cel din Romania
  – impozitele se intorc catre cei care il platesc prin servicii de calitate si prin proiecte sociale adevarate (nu mai e nevoie de exemple)
  – noi nu vom putea fi nemti niciodata, pentru ca suntem diferiti genetic.
  In rest, sa speram ca se va fura mai putin si se va munci si investi mai mult., sa reducem macar la 50.000 de ani lumina diferenta dintre noi si ei.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • Poate tu esti diferit genetic, nu stiu. Noi, restul, nu prea. Bineinteles, asa sa te ajute Dumnezeu!

  • Banul nemuncit e religia romanului.

  • Cu siguranta sunteti „diferit genetic”! Pentru asa colectie de clisee trebuie sa posedati un dar special. Iar dumneavoastra il aveti in exces!

 5. Diferenta este ca in Germania cu un salariu mediu te poti descurca destul de bine tocmai pentru ca sistemul social este pus la punct. Exista apartamente cu chirie controlata (de ex in Munchen care este un oras foarte scump, o familie cu 2 adulti si 2 copii cu venituri mediu beneficiaza de un apartament de 3 camere cu chirie de pana in 700€ care include si taxele, altfel un apartament de acelasi nivel e in jur de 2000€/ luna).
  Asta ca sa nu mai vorbim ca exista o foarte mare diferenta in ce poti cumpara dintr-un spuermarekt cu 50€ fata de ce poti cumpara la noi. Clar ca foar cu un venit mediu nu te imbogatesti in Germania, insa poti trai decent.

  • „Exista apartamente cu chirie controlata”- din cate stiu, doar pentru cazuri sociale, sa nu idealizam! Piata imobiliara in Germania e cumplita, mai cu seama pentru romani, avem o „reputatie” cu care greu putem primi ceva decent, decat daca ai noroc si gasesti niste proprietari normali la cap. Dar… surprinzator, ca peste tot in lume, nici asta nu e atat de usor.

   Sa nu idealizam Germania, mai bine sa invatam de la ei, dar sa nu luam totul pe nemestecate, ca nimic nu e perfect!

  • Asta cu 50 euro cat poti cumpara din supermarket e gogonata rau.. poate la aldi cand sunt reduceri

  • Cu mentiunea ca salariul mediu este castigat de doar 13% din populatie. Nu prea e mediu, nu?

 6. Ce surpriza! Credeam ca o duc mai bine nemtii!

 7. #Radulescu Marcel : ca sa vezi…nici macar n-ai fost curios sa afli de ce dau nemtii buzna in Romania …

 8. Stau de 2 ani in Germania si muncesc legal.Nu are importanta landul unde stau.Aici numai cine nu vrea sa munceasca nu are bani.Intradevar casele si apartamentele in aproprierea oraselor sau in orase sunt foarte scumpe,dar daca ai un contract de munca pe o perioada nedeterminata poti accesa bani de la banca pentru nevoi personale sau cumpararea de imobile foarte usor.Cunosc oameni care si-au luat case la preturi astronomice pentru noi cei din Romania ma refer la peste 500 de mii de euro,sunt 2 persoane in familie care muncrsc cu venituri pana in 3500 euro lunar si ce este interesant platesc si ratele merg si in concediu traiesc si le mai raman si ul leu de suta ca sa zic asa.La noi am facut o rata de 20 de mii si a trebuit sa las casa gaj.Aici daca ai un salariu de 2000 pe luna iti dau banii astia pentru nevoi personale fara sa lasi ceva garantie.Binenteles ca si aici sunt cei care te urmaresc sa vada daca ai un contract s.a.m.d..Dar se poate.Pacat ca nu sunt aceste lucruri la noi in tara.Ce sa zic oftez,aplec capul dupa dorul de casa strang din dinti si zic ca mai stau un pic.Cat?Nu stiu din pacate ce rezerca viitorul.Hai sa ne auzim cu bine si sa aveti si voi succes in ce vreti sa realizati.