G4Media.ro

Cât de periculoase sunt șicanele Rusiei în Marea Neagră și ce-ar trebui…

Sursa: Twitter/ NATO

Cât de periculoase sunt șicanele Rusiei în Marea Neagră și ce-ar trebui să facă România

Provocările Rusiei în Marea Neagră sunt permanente, iar filmarea de zilele trecute arată odată în plus că șicanele comandate de la Kremlin ar putea să se transforme oricând, intenționat sau nu, în ceva foarte complicat, scrie jurnalista Sabina Fati într-o analiză publicată de postul de radio Deutsche Welle.

În clipul video se poate vedea un avion de luptă rusesc zburând la mică distanță de distrugătorul american Donald Cook, aflat în apele internaționale, într-un exercițiu militar destinat „să asigure securitatea și stabilitatea” în zonă și să le dea „încredere” aliaților din regiune, după cum au explicat oficialii americani.

De ani de zile, avioanele rusești trec razant pe lângă spațiul aerian al României sau chiar îl violează intenționat, instigându-i pe piloții americani, britanici, candieni, italieni, care patrulează, sau se apropie prea mult de navele americane. Moscova testează în acest fel nu doar răbdarea României, ci și pregătirea militarilor NATO aflați în Marea Neagra pentru exerciții sau trimiși aici pentru a veghea granița de Est a Alianței Nord Atlantice. Dacă cineva stă mai prost cu nervii și ripostează, se poate ajunge la un casus belli, adică la un pretext pentru o confruntare armată.

Nici NATO și nici statele riverane nu au strategii de securizare a Mării Negre sau de apărare, în cazul unei eventuale agresiuni. La ultimele întâlniri la nivel înalt ale Alianței au fost decise doar măsuri de descurajare și de adecvare a situației din Marea Neagră, dar nimic concret pentru a opri avansul Rusiei, pentru a construi un cordon de izolare a mecanismelor militare sofisticate pe care le poate folosi Rusia.

Marea Neagră este un spațiu în care, oricând, poate exploda un un nou conflict, cum a fost cel din Georgia, în 2008, în timpul căruia Rusia a bombardat portul georgian Poti, iar Turcia le-a interzis americanilor să treacă prin Strâmtori cu navele spital pentru a da o mână de ajutor. Sau cum a fost cel din Crimeea, în 2014, unde nu s-a tras niciun foc, pentru că peninsula a fost cedată fără luptă.

Echilibrul strategic din Marea Neagră s-a schimbat după anexarea Crimeei, iar Rusia poate, din nou, controla aproape întrega regiune pontică. Până în 2014, spațiul ei de manevră era restrâns la o bucată scurtă de litoral, de aceea și-a instalat arme sofisticate cu ajutorul cărora să supravegheze din Novorossiisk intrarea în Marea Neagră. Rusia avea un contract serios cu Ucraina pentru menținerea unei părți din flota sa militară la Sevastopol, dar odată cu venirea la putere a unor lideri pro-occidentali, la Kiev, situația putea să-i scape de sub control.

Până în 2002, când Bulgaria și România au fost invitate să adere la NATO, Federația Rusă încă mai avea speranțe că poate controla Pontul Euxin. Apoi, după 2008, când la Summitul NATO de la București s-a decis crearea unei anticamere pentru Ucraina și Georgia, Moscova a înțeles că Marea Neagră ar putea deveni o Mare NATO, așa că s-a pregătit cu un scenariu de extindere pentru această situație, scenariu pe care l-a pus în operă în martie 2014, când a luat Crimeea și a destabilizat estul Ucrainei. În același timp, Moscova și Ankara au avansat mult în amiciția lor și loialitatea Turciei față de NATO a devenit îndoielnică.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au descurajat tendințele ei imperiale și nici măcar opozanții președintelui Vladimir Putin n-ar vrea să schimbe direcția. Alexei Navalnîi a spus încă din 2014 că nu ar fi de acord să dea înapoi Crimeea, fiindcă peninsula „aparține Rusiei”.

Acesta ar fi fost primul test pentru un nou lider care s-ar putea instala la Kremlin, să renunțe la conflictele înghețate din jurul Mării Negre și să demonstreze că Moscova acceptă că relațiile internaționale sunt guvernate de reguli.

Între timp, instigările Rusiei continuă aproape zilnic în regiunea pontică, iar în localitățile de pe coasta Crimeei au fost aduse arme sofisticate, inclusiv sisteme de rachete cu bătaie lungă, iar flota rusă de la Marea Neagră are fregate noi, purtătoare de rachete Kalibr, pe care le-a testat acum doi ani, pentru a demonstra că o astfel de rachetă parcurge în circa două minute mai mult de 250 de kilometri înainte de a-şi atinge ţinta. Kalibr poate străpunge scuturile de apărare antirachetă, iar în Crimeea se află peste 100 de astfel de arme sofisticate.

România stă liniștită fiindcă se consideră în siguranță, câtă vreme soldații americani rămân la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, iar navele NATO fac exerciții în Marea Neagră. Nu e clar, însă, de ce oficialii români nu încearcă să-i convingă pe liderii Alianței că e nevoie de o strategie de securizare a Mării Negre, semnată de liderii statelor NATO, cu obiective, termene și angajamente.

Generalul american, Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a vorbit de mai multe ori despre pericolul unui război în Marea Neagră, explicând că Rusia are aici capacități militare mai puternice decât cele ale Alianței.

Sursa: Deutsche Welle/ Autor: Sabina Fati

Sursa: Twitter/ NATO


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. „Nici NATO și nici statele riverane nu au strategii de securizare a Mării Negre sau de apărare, în cazul unei eventuale agresiuni.” nu pot sa cred asa ceva.

    „Marea Neagră este un spațiu în care, oricând, poate exploda un un nou conflict, cum a fost cel din Georgia, în 2008… Sau cum a fost cel din Crimeea, în 2014, unde nu s-a tras niciun foc, pentru că peninsula a fost cedată fără luptă.” exclus sa mai apara in zona riverana marii negre un nou episod crimeea. tocmai pentru ca a fost episodul crimeea, unul la fel nu va mai fi. ucraina e acum adveersara rusiei dupa ce a fost zeci de ani aliata rusiei – in transnistria, de exemplu.

    nu se poate repeta crimeea, cel putin in varianta din 2014 nicaieri pentru ca nu mai e populatie rusa si prorusa nicaieri in zona marii negre.

    tensiunile vor ramane, dar situatia de acum e ideala, cel putin pentru romania, cu rusia la cutite cu ucraina.

  2. Daca se va ajunge la un conflict, nu de la o golaneala de-asta va porni (poate doar sa fie folosit ca pretext dar in niciun caz motiv)
    Aceste manevre sunt deja obisnuite, o harjoana intre baietii cu arme care isi testeaza reciproc reflexele.
    Turcii au doborat ostentativ un avion sovietic si nu sa-a ajuns la conflict militar… s-au mai contractat niste arme rusesti in compensatie.

    • Exact. Astea sunt sicane doar in ochii presei care are nevoie de click-uri.
      Sunt manevre militare calculate, menite sa testeze viteza de reactie a adversarului (si, poate, cateodata, sa testeze o noua vopsea absorbanta radar). Militarii sau aviatorii nu se sperie de astfel de manevre decat in masura in care vreun bezmetic din asta poate sa produca o coliziune.
      Manevrele astea se tot intampla de pe vremea razboiului rece, in multe locuri de pe glob. Pentru ca e important sa cunosti viteza de reactie a adversarului, iti permite sa-ti adaptezi diverse tactici.

  3. aaa pardon, avion rusesc..

  4. Mi-as dori sa vad o opinie pertinenta despre ce anume i-ar trebui Romaniei in domeniul marinei militare astfel incat sa poata face fata cat de cat orificiului debitor de „crema maro” si pigmeului fascist de la rasarit.

    • Nu exista nici o aparare capabila sa blocheze rachetele nucleare rusesti pe raza scurta de actiune.
      Singura strategie americana e bazata pe un numar imens de rachete care sa blocheze rachetele rusesti trimise spre SUA.
      Daca esti la mijloc si ai acceptat rachete americane o sa citez un clasic in viata: Ghinioooon.

      Daca te referi la armele non nucleare nu are Romania suficient buget sa produca/cumpere suficient incat sa micsoreze decalajul.
      Ai senzatia ca Romania e Polonia? nu are nici conducere nici Pibul ei.

      Si de fapt te temi ca iti vine rusnacul sa iti fure ce anume? mamaliga? wc din curte? sau studiile de fezabilitate facute de alde Barna si Ponda +casele lu domn Iohanis sau tuica lu domn comandant Basescu?

      cica au violat spatiul neutru sau spatiul aerian romanesc 🙂
      Dar sa spunem sincer ca asa se antreneaza si cei de la radaru local ca altfel ar dormi 24/24 pana cand le baga Putin niste drone pe sub radar.
      Mai au si ambele parti de testat echipamentele de bruiaj sa arate care e mai tare deci nu e nimic rau sa se harjoneasca intre ei.

    • Vad ca dam banii pe fregate, ne gandim la submarine etc. si ma intrebam cum poti face sa eviti sa nu le mai ai in secunda a doua a unui razboi, ca de ascuns in ligheanul Marii Negre nu ai unde.
      Cat despre ce sa fure, daca nu ar fi avut ce nu veneau nici inainte. Gasesc ei. Pana si balegarul de sub coada vacii.

    • sase submarine moderne

  5. Romania ar trebui sa nu mai fie sklavete la americani si sa dea miliarde pe rachete de care nu avem nevoie

    • Mai bine sklavete la Puie Mutin, ca e rost de un sejur in SIberia!

    • Sejurul in Sibieria a fost oferit celor care, in coniventa cu Occidentul, au trecut Prutul sa faca si sa dreaga. Mai fa tu strategii impotriva vrajmasului de la Rasarit, si o sa fii in aceeasi situatie.

    • Ia o mujie…

    • Asta te-a invatat pe tine nen’tu Hrusciov? Sau stii di(n)rect de la Stalin?

  6. Mexicul salut republica bananiera RO

  7. Noi cumparam rachete pentru interesele americanilor. Asta face o colonie.

  8. Salut !
    In apele internationale, ru si usa isi testeaza capabilitatile, da nu-si provoaca daune.
    Odata, daca va amintiti, un avion rusesc a trrcut pe deasupra inor nave americane si coincidenta sau nu, sistemele electronice ale americanilor s-au blocat o vreme.
    Fara o cauza identificata, dar se presupune ca a fost un bruiaj de ultima generatie, fara antidot.
    A fost exclusa orice actiune a armatei romane !!!
    Ce poate face Romania ? Sa nu mai cheltuiasca bani pe fel si fel de pocnitori, ca nu-i vor folosi la nimic. Singurii cate bor avea de castigat, candva, vor fi afacerile cu fier vechi !
    Ai mai castigat odata, cand au reciclat rachetele rusesti .

    • Iar aduceți în discuție povestea asta de adormit copiii? Hai, zi mai departe cum și-au dat demisia toți marinarii americani și s-au dus acasă să se ascundă după fusta nevestelor. Mai zi odată, să ne râdem. Auzi, nu cumva știi ce nume avea nava aia? Păi îți spun eu: era chiar Donald Cook, nava de care am auzit zilele astea într-un incident aproape similar. Era prin 2014 când tot așa un Su-24 a bâzâit un pic pe lângă navă și cică i-a făcut praf electronica cu o armă secretă. Când colo, Donald Cook e bine mersi, marinarii sunt la locul lor, electronica la fel.

      https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-weapon-us-navy-cripple-electronic-signals-deactivate-defence-systems-a7693816.html

      Poate pe tine te-au prostit rușii că te-au văzut mai slab, dar tu chiar crezi că poți prostii pe alții?

  9. Strategia de securizare a Mării Negre ar trebui sa inceapa prin crearea unei zone A2/AD care sa cuprinda o parte a litoralului romanesc si apele teritoriale ale Romaniei. Ar fi un prim semnal ca NATO si SUA nu se joaca si isi protejeaza aliatii. „Descurajarile” nu sunt sigur ca au o eficienta atat de mare la fel ca in timpul Razboiului Rece, cand Rusia respecta granitele NATO si ale occidentului. Incursiunile ruse in spatiul NATO demonstreaza ca rusii sunt gata de orice si ca pot face fata sistemelor NATO defensive.

  10. Strategia de securizare a Mării Negre ar trebui sa inceapa prin crearea unei zone A2/AD care sa cuprinda o parte a litoralului romanesc si apele teritoriale ale Romaniei. Ar fi un prim semnal ca NATO si SUA nu se joaca si isi protejeaza aliatii. „Descurajarile” nu sunt sigur ca au o eficienta atat de mare la fel ca in timpul Razboiului Rece, cand Rusia respecta granitele NATO si ale occidentului. Incursiunile ruse in spatiul NATO demonstreaza ca rusii sunt gata de orice si ca pot face fata sistemelor NATO defensive.

  11. Sa plateasca taxa de protectie la americani.