G4Media.ro

Cât costă să schiezi în România: Topul pârtiilor de schi în funcție…

Sursa Foto: Facebook/ Poiana Brasov

Cât costă să schiezi în România: Topul pârtiilor de schi în funcție de prețul abonamentului zilnic pe kilometrul de pârtie / Straja e cea mai ieftină stațiune: 4,23 de lei pe zi/km

Stațiunea de schi Straja este cea mai profitabilă pentru schiori, dacă se calculează prețul abonamentului pentru o zi, la kilometrul de pârtie. O zi de schiat costă 110 lei pentru un adult, în condițiile în care aici sunt 26 de kilometri de pârtie, conform site-ului Asociația Pro Straja Lupeni. Reiese că la Straja, un schior plătește pe zi 4,23 de lei pe kilometrul de pârtie.

Trebuie semnalat faptul că acest calcul este unul pur financiar și nu include alte servicii precum calitatea pârtiei, dacă există sau nu nocturnă sau câți angajați deservesc aceste servicii. Nici alte detalii care țin de calitatea pachetelor turistice: dacă există apres-ski-uri, locuri de parcare, dacă accesul este facil sau dacă există locuri de cazare și la ce calitate.

La polul opus se află stațiunea Toplița, unde prețul per kilometrul de pârtie este de 55,5 lei pe zi. Există aici doar 1,8 kilometri de pârtie, iar costul unui abonament pe o zi este de 100 de lei de adult.

O altă stațiune cu puțini kilometri de pârtie se află pe locul doi al celui mai scump abonament raportat la trasee, e vorba de Arena Platoș din stațiunea Păltiniș (Sibiu). Aici sunt 3,5 kilometri de pârtie, iar un abonament pe o zi costă între 95 și 140 de lei pentru un adult. Diferența ține de ziua aleasă pentru schiat, este mai scump în week-end și în extrasezon, însă calculul făcut de noi se referă la cel mai scump abonament, la fel ca și în cazul celorlalte stațiuni prinse în acest clasament.

Pe locul 3 în clasamentul nostru este Mărișel Ski Resort, aflată la 50 de kilometri de Cluj. Aici sunt trei pârtii de schi, care adună 4,5 kilometri de pârtie. Prețul pentru o zi de schiat este de 145 de lei în timpul săptămânii și 165 de lei în week-end. Pețul per kilometru: 36,66 de lei.

Pârtiile din zona Brașovului, considerate cele mai scumpe din țară, sunt, dacă ne raportăm la numărul de kilometri, printre cele mai ieftine, de fapt. Iar asta, datorită faptului că aici sunt mai mulți kilometri de pârtie decât în alte zone. Astfel, la Sinaia costă 8,4 lei pe zi, pe kilometrul de pârtie, iar în Poiana Brașov doar 6,93 de lei, aici fiind 24,5 kilometri de pârtie.

La Predeal, însă este mai scump: 32,85 lei. Prețul unui abonament de o zi în Predeal costă 230 de lei și sunt disponibili în total 7 kilometri de pârtie. La Azuga este puțin mai ieftin, 22,37 de lei, însă mult peste tariful din Poiana Brașov și Sinaia. Sunt la Azuga 7,15 kilometri de pârtie, iar un abonament zilnic ajunge la 160 de lei pentru un adult.

În comparație, în Austria, la SkiWelt, cea mai mare zonă de schi interconectată din această țară, care adună 90 de telecabine și teleschi și care are în total 280 de kilometri de pârtii de schi, prețul pentru un abonament de o zi este de 60 de euro. Ar reieși, la un calcul sumar, 0,21 de euro pe kilometru de pârtie, aproximativ un leu.

Clasament în funcție de prețul pe kilometrul de pârtie:

Toplița – 55,5 lei pe zi/km (1,8 km de pârtie, abonament de 100 de lei)

Arena Platoș – 40 lei pe zi/km (3,5 km de pârtie, abonament de 140 de lei)

Mărișel – 36,66 lei pe zi/km (4,5 km de pârtie, abonament de 165 de lei)

Predeal – 32,8 lei pe zi/km (7 km de pârtie, abonament de 230 de lei)

Azuga – 22,37 de lei pe zi /km (7,15 km de pârtie, abonament de 160 de lei)

Cavnic – 19,4 lei pe zi/km (7,2 km de pârtie, abonament de 140 de lei)

Domeniul Schiabil Transalpina – 15,78 lei pe zi/km (9,5 km de pârtie, abonament de 150 de lei)

Borșa – 15,62 lei pe zi/km (6,4 km de pârtie, abonament de 100 de lei)

Sinaia – 9,2 lei pe zi/km (25 km de pârtie, abonament de 230 de lei)

Poiana Brașov – 6,93 lei pe zi/km (24,5 km de pârtie, abonament de 170 de lei)

Straja – 4,23 lei pe zi/km (26 km de pârtie, abonament de 110 lei)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. daca datele sunt corecte, la austrieci pretul e de 0.21 euro pe km, nu ce aberati voi acolo, 60 / 280 = 0.2142. adica 1 leu pe km

  2. Simpatic articol…. dar gresit ! In Austria este cel mai ieftin conform criteriul considerat. Sunt 280 km la SkiWelt si costul este de 60 EUR/zi. Deci 60 EUR : 280 km = aprox. 0.2 EUR/km adica 1 leu/km.

  3. In comparatie cu Austria, trebuie calculat si drumul pana acolo (timp pierdut la vama) si costul benzinei care poate fi cumparata de la Rompetrol, nu de la OMV, cazarea care este mult mai scumpa si mancarea care e mult mai scumpa si nu neaparat mai buna.
    Mai rentabil e sa mergi la noi langa casa, ca nici cazare nu platesti, nici timp nu pierzi si cu romanii te solidarizezi. 😆

    • Te solidarizezi la stat la coadă! Pentru o coborâre de cinci minute in Sinaia sau la Poiana Brașov stai o ora la coada la telescaun, la Predeal te aleargă ursul pe pârtie (ăsta se dovedește a fi cel mai bun monitor de schi). Ca sa nu mai vorbesc se bizonii care sunt pe pârtie precum și pe șosea. Oricum majoritatea pârtiilor de la noi, cu câteva excepții, sunt doar niște derdelușuri. Restaurantele îți servesc mâncare expirată. Să nu mai vorbesc de drumurile aglomerate care îți mănâncă ani din viața, câteodată chiar viața cu totul. Luați de va solidatizați!

  4. Nu îmi dau seama cât de relevant e un clasament de genul ăsta.
    E ca si cum dacă ai ajuns la capătul pârtiei trebuie să pleci acasă.

  5. Din pacate in Austria este cel mai ieftin la conditii, lungimea partiilor, civilizatie, cozi, siguranta si calitatea zapezii, piscine cu apa calda, patinoare in cele mai multe din zonele de ski.
    Asta e. Tara e in Alpi. Franta e mai scumpa, Italia e mai scumpa, Germania e mai scumpa.
    Si nu au facilitatile mentionate mai sus peste tot !.
    Iei avion devreme, inchiriezi masina si La revedere.

    • Cel mai ieftin e in Romania, ca nu ai nevoie de bilet de avion, nici de cazare.
      Alternativa la Austria este si Elvetia, nu doar Romania.
      Nu are nimeni nevoie de facilitatile despre care vorbesti.
      Cine merge la schi nu face decat sa se dea la vale pe niste schiuri, nu merge pentru facilitatile enumerare de tine ca nu-s fandositi.

    • Bist du sicher Heidi? Ist das dein Ernst ?! :))

  6. Daca esti director la ANRE mergi in Elvetia. Eu nu sunt. Sunt la privat si muncesc si sambata. Pt bani.

  7. Absolut irelevant un calcul de genul asta. Stau și ma întreb dacă autorii schiaza, și dacă da, dacă asta e criteriul lor de alegere a unei stațiuni. E ca și cum ai clasifica restaurantele după prețul pe gram de un anumit fel de mâncare… mici de exemplu, ca să fie mai usor de înțeles:-)

  8. Este 4,23 de lei pe zi Kilometrul , dar nu se schiaza numai 1 Kilometru , se schiaza pe zi 20 de Kilometrii , si nu stiu , cat costa Urcarea cu Schiurile pe Partie , ca si Urcatul cu Schiurile Costa alti Bani !

    • Costa ata pentru ca se da atat. Daca nu ar fi clienti la banii astia, pretul ar fi altul. Dar sunt, asa ca n-or fi prosti sa ceara mai putin ! Cozile sunt semn ca oamenii sunt dispusi sa plateasca.

  9. A făcut Udrea pârtii la țărani…….

  10. Se pot face 280 de km pe schi / zi ca sa iti iasa extraordinarul pret de 1 leu/km?

  11. Pentru mine, cel mai onest calcul e ăsta: de la ora 9 la 16:00 schiez cam 20-25 km. La prânz mănânc ceva şi beau o bere. Practic, mă costa 60 de Euro daca fac asta la Ski Welt, 50 de Euro la Obertauern sau circa 35 Euro la Muntele Mic în Banat. Indiferent dacă domeniul schiabil are 280 km de pârtie, 100 km sau 10 km. E drept, la Muntele Mic mă dau de două ori pe aceleaşi pârtii, dar şi la Obertauern mă dau de mai multe ori pe pârtiile din zona unde am cazarea. Cam asta e realitatea.