G4Media.ro

„Carnagiul crypto” continuă: Bitcoin, la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul…

sursa foto: Pexels

„Carnagiul crypto” continuă: Bitcoin, la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020, stablecoins se clatină

Bitcoin a continuat să scadă joi, investitorii evitând activele riscante în fața perspectivei înăspririi politicii monetare americane dar și a dificultăților cu care se confruntă „stablecoins” (criptomonede stabile), care afectează încrederea investitorilor în acest sector, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Prețul bitcoin, care s-a prăbușit până la 25.424 dolari în cursul nopții de miercuri spre joi, a ajuns la 28.652 dolari la ora 14:20, în scădere cu 30% în cursul lunii și la niveluri nemaiîntâlnite din decembrie 2020.

„Carnagiul crypto continuă pentru încă o zi”, a rezumat Fawad Razaqzada, analist la StoneX.com.

Bitcoin a pierdut 60% de la maximul istoric atins în noiembrie anul trecut, iar întreaga piață a criptomonedelor valorează doar 1,2 trilioane de dolari, în scădere de la peste 3 trilioane de dolari în perioada de vârf.

Între războiul din Ucraina și răspândirea Covid-19 în China, activitatea globală încetinește, în timp ce inflația forțează Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze ratele, un cocktail toxic pentru piețe.

Acest context macroeconomic „a trimis unde de șoc în sectorul tehnologic, care a antrenat criptomonedele în jos odată cu el, confirmând că bitcoin și alte active crypto nu servesc cu adevărat” ca protecție împotriva inflației, a comentat Victoria Scholar, analist la Interactiv Investor.

Fanii celei mai importante criptomonede susțineau că bitcoin, a cărui emisiune este stabilită de un algoritm și nu de o bancă centrală, este un refugiu sigur împotriva inflației, precum aurul.

Problemele industriei criptomonedelor au fost exacerbate de dificultățile întâmpinate de Terra (UST), care ar trebui teoretic să aibă o valoare indexată la dolar.

Dar, odată cu șocul de pe piață, criptomoneda se tranzacționa la 0,50 dolari.

Spre deosebire de alte „monede stabile” care pretind că asigură paritatea cu dolarul prin deținerea de rezerve de dolari, stabilitatea UST ar trebui să fie garantată de un algoritm care efectuează arbitraje și face să evolueze masa monetară.

„Potențialul colaps” al stablecoin a „tăiat apetitul investitorilor în criptomonede, fluxurile de lichiditate devenind negative”, au notat miercuri analiștii JP Morgan.

Iar moneda stabilă Tether, a cărei paritate se presupune că este susținută de rezervele emitentului său, și-a văzut prețul coborând pentru scurt timp sub 96 de cenți.

Piața stablecoin valora 180 de miliarde de dolari în martie 2022, potrivit raportului de stabilitate financiară al Fed de la începutul acestei săptămâni.

Companiile legate de criptomonede care au fost listate la bursă au suferit și ele din cauza șocului din industrie: platforma de tranzacționare Coinbase și-a văzut acțiunile căzând miercuri cu 26,4%, la cel mai scăzut nivel de listarea de acum un an.

MicroStrategy, o companie de software cunoscută pentru pariul șefului său, Michael Saylor, de a strânge bani pentru a investi în bitcoin, a pierdut 25,4%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Si uite asa unii si-au pierdut economiile, in anumite cazuri definitiv. RIP

    • Există o regulă pentru investitorii dîn piața crypto, „nu investi banii pe care nu îți permiți să îi pierzi”.

  2. Stați sa vedeți bursa Americană și odată cu ea aia europeană :)))

  3. @ DRK – Du-te ma cu prostiile tale de aici! Chiar crezi ca pune cineva botul la propaganda ta?

  4. Sigur ca da, cel mai bun moment :))

  5. Mi te si imaginez undeva pe Titanic, chiar in momentul in care loveste icebergul, frecandu-ti mainile la gandul ca ai putea cumpara Titanicul la pret de chilipir.

  6. e timpul sa apara reclamele cu cei doi copilasi din india care au devenit milionari peste noapte , sa ne convinga sa investim :)))

    • Milionar nu mai poti deveni din crypto, dar eu din 800 de euro am facut vreo 5000 pe o perioada de 3 ani. Am cumparat cand BTC era cam 10k. Ma astept sa scada pe la 20k. Regula lui Eugen se aplica, este o investitie speculativa, nu baga mai mult decat esti dispus sa pierzi. Don’t bet the family farm on it.