G4Media.ro

Camera Americană de Comerț în România: Creșterile de cheltuieli generate de proiectul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Americană de Comerț în România: Creșterile de cheltuieli generate de proiectul legii pensiilor sunt nesustenabile / ”Sunt așteptate creșteri semnificative de impozite și taxe și reduceri masive de cheltuieli”

Camera Americană de Comerț în România (AmCham) semnalează, într-un comunicat, lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din proiectul noii legi a pensiilor, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depășesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potențialul de finanțare de care dispune economia românească.

”Este de așteptat ca în lipsa unor surse de finanțare clar identificate, astfel de măsuri să fie urmate de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creșterilor semnificative de impozite și taxe și/sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificând de cele mai multe ori investițiile, atât de necesare pentru o creștere economică sănătoasă”, precizează AmCham.

Totodată, instituția face un apel public ca Guvernul României, în calitate de inițiator al legii să prezinte o analiză completă și explicită a implicațiilor noului cadru legislativ și ca Parlamentul, înainte de adoptarea legii să cântărească cu prudență și responsabilitate efectele generate pe toate planurile pentru generațiile prezente și pentru cele viitoare.

Comunicatul integral al AmCham:

Proiectul legii pensiilor publice trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung a creșterilor generate, fără a crea dezechilibre bugetare și macroeconomice

București, 17 octombrie 2018:  În contextul recentei aprobări de către Guvernul României a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea substanțială a cheltuielilor cu asistența socială pe care acest proiect o generează la nivelul bugetului general consolidat.

Considerăm că se impune ca prezentarea și consultările pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu și lung să conțină în expunerea de motive informațiile despre sursele de finanțare a cheltuielilor, în conformitate cu prevederile Legii finanțelor publice nr. 500/2002 și ale Legii responsabilității fiscale nr. 69/2010.

Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depășesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potențialul de finanțare de care dispune economia românească. Este de așteptat ca în lipsa unor surse de finanțare clar identificate, astfel de măsuri să fie urmate de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creșterilor semnificative de impozite și taxe și/sau reducerilor masive de cheltuieli, sacrificând de cele mai multe ori investițiile, atât de necesare pentru o creștere economică sănătoasă.

În plus, fiind vorba de creșteri prezumabil permanente ale cheltuielilor cu pensiile și de menținerea unui sistem de finanțare a acestora din contributiile contemporane ale salariatiilor și a altor contributori la bugetul asigurărilor sociale (sistemul “Pay-as-you-go”), analiza de impact a legii trebuie să aibă în vedere nu doar efectele pe termen scurt, ci și impactul asupra sustenabilității pe termen mediu și lung a sistemului de pensii publice. Aceasta este cu atât mai necesară în contextul în care proiecțiile demografice pentru Romania indică o îmbătrânire accentuată a populației, și implicit înrăutățirea în ritm alert a raportului dintre numărul de salariați (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurări sociale) și cel al pensionarilor.

Credem că este important să se aibă în vedere, alături de principiile menționate de inițiatorii legii și principiul echității inter-generaționale. În caz contrar, implementarea singulară a creșterilor de pensii, fără măsuri complementare de asigurare a sustenabilității pe termen scurt, mediu și lung are potențialul de a intensifica tensiunea socială, de a afecta principiul solidarității sociale, care ar trebui sa fie simetrică, precum și de a periclita  situația macroeconomică a țării.

Facem așadar un apel public ca Guvernul României, în calitate de inițiator al legii să prezinte o analiză completă și explicită a implicațiilor noului cadru legislativ, și ca Parlamentul,  înainte de adoptarea legii să cântărească cu prudență și responsabilitate efectele generate pe toate planurile pentru generațiile prezente  și pentru cele viitoare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. N ai tu treaba bah Camera de Comert..
    Bravo PSD ca maresti pensiile…
    D aia te voteaza lumea si esti forta Romaniei !!!!

  2. VA JUPOAIE TERICEANU, VALCOV SI DRAGNEA. AVETI CHEF SA PROTESTATI? VA SPARG JANDARMII CU GAZE SI BULANE.

  3. Simplu, sasul penibil chemat de urgenta la MAE si apoi expulzat! Aseptam cu interes ambasadori capabili, care nu se afle in slujba statului paralel!
    A, si sa nu-si uite dintii din pahar!

  4. Poate ti-a rupt si tie falcile vadim si o sa ajungi sigur ministru!

  5. STATUL PARALEL… MADAMA ASTA ARE SCOALA SEKURISTILOR LUI VADIM, UNDE A FOST CRESCUTA SI EDUCATA.