G4Media.ro

Cabana Vadu Crișului, emblematică pentru Bihor, a fost renovată complet cu fonduri…

Foto: CJ Bihor

Cabana Vadu Crișului, emblematică pentru Bihor, a fost renovată complet cu fonduri europene

Cabana Vadu Crişului, extrem de populară în județul Bihor, a fost reabilitată complet cu fonduri europene printr-un proiect al Consiliului Judeţean Bihor de 2,7 milioane de lei şi va fi inaugurată sâmbătă, 10 iunie, anunță Agerpres.

Prezentarea cabanei va avea loc sâmbătă, la ora 12, în cadrul evenimentului „Târgul de la Vama Sării”, organizat de Primăria Vadu Crişului.

Construită în anul 1905, lângă peştera şi cascada de la Vadu Crişului, un loc de excursii pentru generaţii de bihoreni, cabana a ajuns de-a lungul timpul într-o stare avansată de degradare. În anul 2007, Consiliul Judeţean a cumpărat clădirea şi a atras fonduri europene pentru reabilitarea ei completă care s-a realizat conform fotodocumentaţiilor cuprinse în studiul istoric.

Cabana va fi folosită ca un Centru de Monitorizare şi Promovare a Naturii Vadu Crişului.

„Lucrările de reabilitate au fost dificil de realizat, deoarece nu există un drum de acces, toate materialele necesare, echipamentele şi uneltele fiind transportate pe calea ferată şi ulterior traversate, peste Crişul Repede, manual şi cu ajutorul unui scripete special”, a precizat, în materialul video postat pe Facebook de vicepreşedintele Mălan.

Lucrările au fost executate de asocierea de firme AD West Construct SRL şi SC ClasX Design SRL, valoarea totală a investiţiei fiind de 4.378.821,25 lei, fără TVA, iar finanţarea asigurată în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020.

Prima construcţie a fost realizată prin Societatea Carpatină Ardeleană – Erdely Karpat Egyesulet, o asociaţie non-profit, neguvernamentală, înfiinţată în 1891 în Cluj. La cererea Societăţii, groful Zichy Odon a construit un restaurant turistic cu o capacitate de 113 locuri, inaugurat la 27 august 1905. Acesta avea o terasă acoperită şi o locuinţă, iar la etaj erau probabil camere pentru cazarea turiştilor. În 1909 a fost construită cabana Luiza, cu o capacitate de 14 camere.

Restaurantul şi cabana au fost cumpărate în 1918 de familia Mateescu, fiind deja avariate în urma războiului. Clădirile şi terenul au fost naţionalizate în 1945. Una dintre clădiri a fost atunci demolată (parţial sau total). În 2006, moştenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea, iar în 2007 clădirea cabanei este cumpărată de Consiliul Judeţean Bihor.

Cabana Vadu Crişului se află într-o zonă turistică importantă din judeţul Bihor, care atrage atât prin frumuseţile naturale ale Defileului Crişului Repede, cât şi prin activităţile pe care le pot face turiştii: drumeţii, rafting şi alpinism.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează