G4Media.ro

Bulgaria: Scandalul „Case pentru soacre” ia amploare după un raport care arată…

Foto: Wikipedia

Bulgaria: Scandalul „Case pentru soacre” ia amploare după un raport care arată că fondurile europene pentru pensiuni turistice au fost delapidați

O delegație europeană importantă merge în Bulgaria săptămâna viitoare din cauza utilizării abuzive a fondurilor europene, transmite publicația Sega, citată de Rador. Reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Comisiei parlamentare pentru control bugetar și ai Curții de Conturi Europene vor fi într-o misiune specială pentru a investiga „faptele legate de acuzațiile de corupție și utilizarea abuzivă a fondurilor publice în Bulgaria, cu potențial impact asupra intereselor financiare ale UE”.

Unul dintre subiectele principale ale inspecției va fi cunoscuta afacere „Case de oaspeți”. Luna trecută, în Parlamentul European a fost discutat un raport privind nereguli în cele 27 de țări din UE în utilizarea fondurilor europene, iar europarlamentarii au fost literalmente șocați de amploarea utilizării abuzive a banilor contribuabililor europeni, alocați pentru turismul rural. Deputații europeni au aflat că beneficiarii fondurilor de la UE, în vederea creării unui mijloc de trai în zonele agrare, au construit masiv cu sumele nerambursabile în euro presupuse case de oaspeți, dar, de fapt, vile și chiar conace de lux pentru uz personal.

Practica vicioasă a falselor case de oaspeți a fost denumită „Case pentru soacre” – din cauza unui caz emblematic cu un fost director al Fondului pentru Agricultură. S-a dovedit că soacra sa a fost beneficiara fondurilor europene și proprietară a unui obiectiv turistic în satul Lilianovo, care, însă, nu avut niciodată turiști.

Directorul general al Oficiului UE de Luptă Antifraudă (OLAF), Ville Itala, a raportat, în luna martie, că din cele 746 de case de oaspeți din Bulgaria care au primit o finanțare de peste 103 milioane de euro, 377 au fost inspectate și niciuna dintre ele nu și-a îndeplinit obiectivele stabilite legat de diversificarea activităților economice la nivel regional și de creare de locuri de muncă. El a subliniat că autoritățile bulgare au verificat 288 de locuri și au constatat încălcări în 253 dintre acestea. Pentru 158 de pensiuni fictive, s-a recomandat ca fondurile de la UE să fie returnate integral. În total, 456 de case au trecut printre picături, pentru că au expirat termenele de control și eventuala impunere de sancțiuni. Sancțiuni există totuși, dar nu există condamnați.

„Casele de oaspeți sunt doar unul dintre motivele inspecției. Există și semnale de fraudă în proiecte de infrastructură, legat de colectarea gunoiului există indicii de cheltuire necorespunzătoare a fondurilor europene. Fără îndoială, în proiectele de infrastructură sunt cele mai mari nereguli”, a comentat europarlamentarul bulgar Țvetelina Petkova. Ea face parte dintr-o delegația europeană, care își va desfășura verificarea în Bulgaria în perioada 11-13 aprilie.

„Trebuie să vedem cine se face responsabil de aceste abuzuri – de la cei care au comis încălcări ale legii, precum și de la cei care au avut funcții de control, dar au închis ochii. De acum înainte sperăm să nu se mai întâmple acest lucru, pentru că noi verificăm lucruri care au loc în ultimii zece ani, nu ceea ce se întâmplă acum. Actualii guvernanți nu pot fi trași la răspundere pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, dar pot fi responsabili pentru îmbunătățirea anumitor proceduri și funcții de control”, a comentat Țvetelina Penkova într-un interviu acordat pentru EURACTIV.bg. Ea subliniază: „Problema este foarte serioasă pentru societatea bulgară. Trebuie să ne punem întrebări despre activitatea Parchetului bulgar și despre modul în care sunt verificate semnalele pentru nereguli și infracțiuni”.

Ce urmează

Programul de lucru al deputaților europeni include întâlniri cu înalți oficiali și funcționari guvernamentali implicați direct sau indirect în administrarea și gestionarea fondurilor europene în Bulgaria (de la Ministerele Finanțelor, Internelor și Agriculturii, Parchet, Adunarea Națională, Agenția Executivă pentru Auditul Fondurilor Europene, Curtea de Conturi, Asociația Națională a Municipiilor), precum și organizații neguvernamentale. Misiunea se va încheia prin întocmirea unui raport și recomandări de acțiune cu privire la informațiile culese.

Din delegație face parte Tomasz Zdechowski (PPE, Cehia), Țvetelina Penkova (S&D, Bulgaria), Sophie in’t Veld (Renew Europe, Olanda), Viola von Cramon-Taubadel (Grupul Verzilor/ESA, Germania), Joachim Kus (ID), Germania), Ryszard Czarnecki (EQF, Polonia) și Andrei Novakov (PPE, Bulgaria) în calitate de membru însoțitor.

Traducerea: Mirela Petrescu / Foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Citesc din ce in ce mai multe stiri cu arestari, procese si in general NORMALITATE in Bulgaria, de cand la putere este o grupare reformatoare si pro-europeana. Mi-e fff teama pentru Romania ca ramane chiar ultima din Europa

  2. Si in Ro exista asa ceva. Dar au fost mai abili ca hoti si UE nu mai poate face nimic.