G4Media.ro

Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a trimis înapoi în Turcia un…

Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că a trimis înapoi în Turcia un jurnalist critic la adresa regimului Erdogan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Bulgaria pentru că a trimis înapoi în Turcia un jurnalist turc critic la adresa puterii de la Ankara, fără a-i examina cererea de azil, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Astfel, Bulgaria este obligată să plătească daune morale jurnalistului în valoare de 15.000 de euro. Pentru a concluziona că Bulgaria a încălcat articolul 3 referitor la interzicerea tratamentelor inumane degradante și articolul 13, privind dreptul la un recurs efectiv din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, CEDO notează că „graba cu care a fost luată măsura retrimiterii (…) a făcut ca recursul (…) să fie indisponibil”.

Jurnalistul a fugit din Turcia în urma tentativei de lovitură de stat din anul 2016 și a declarat că îi este teamă să se întoarcă din cauză că ar putea fi maltratat. În ciuda acestor temeri, CEDO arată că „autorităţile bulgare nu au examinat solicitarea sa de protecţie internaţională”.

În prezent, jurnalistul de 36 de ani se află în închisoare în Turcia și este condamnat la șapte ani și jumătate de detenție, pentru o presupusă „apartenenţă la o organizaţie teroristă”.

El a lucrat la agenția de presă Cihan și la cotidianul Zaman, deținute de compania Feza Media Group, considerată drept „critică la adresa regimului” condus de președintele Recep Tayyip Erdogan și care s-ar afla în relații strânse cu predicatorul Fethullah Gülen, ce este acuzat de instrumentarea tentativei de a răsturna puterea în anul 2016.

Sursa foto: Wikipedia/ CherryX – Clădirea CEDO

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter