G4Media.ro

Bulgaria ar putea rata data de intrare în zona euro, sugerează premierul…

Sursa foto: Pexels

Bulgaria ar putea rata data de intrare în zona euro, sugerează premierul Denkov: Data-ţintă pentru adoptarea euro „nu este sfântă”

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a declarat sâmbătă că ţara sa ar putea să rateze termenul de 1 ianuarie 2025, data limită pe care şi-a propus-o pentru aderarea la zona monetară unică a Uniunii Europene, transmite News.ro.

Data-ţintă pentru adoptarea euro „nu este sfântă”, a declarat Nikolai Denkov în timpul unei discuţii avute la postul de radio bulgar Darik alături de vicepremierul Maria Gabriel, actuala şefă a diplomaţiei, care va deveni premier în locul lui conform acordului de rotaţie guvernamentală. Denkov nu a exclus posibilitatea ca intrarea în zona euro să se întâmple mai târziu – la 1 iulie 2025.

„Ceea ce este sfânt este să avem o direcţie clară şi să lucrăm la ea. Noi, cei din guvern, suntem convinşi că acest lucru este benefic pentru mediul de afaceri, pentru cetăţeni, pentru creşterea controlului asupra băncilor şi instituţiilor financiare”, a punctat Denkov.

Premierul a subliniat însă că actuala coaliţie aflată la putere face tot posibilul pentru a accelera procesul de aderare la euro.

Anul trecut, Bulgaria a renunţat la data ţintă pentru adoptarea euro, ianuarie 2024, deoarece rata inflaţiei nu a reuşit să îndeplinească standardul şi nu pusese încă în aplicare anumite modificări legislative.

 

„Data este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate că 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, declara vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în februarie anul trecut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu stiu conditiile de adoptare a monedei euro dar stiu ca sunt state care au moneda euro si nu sunt in UE.

  2. România când va adopta moneda comună europeană ?!

    Domnule prim-ministru, domnule guvernator al BNR, care este obiectivul României cu privire la data stabilită pentru adoptarea monedei euro?

  3. nuuuuui, nu intrati si voi, bulgarii, in zona euro. Noi, romanii, nu vrem sa ramanem pr0stii Europei.