G4Media.ro

București, orașul în care o reparație de 6 luni durează peste 6…

Foto: G4Media

București, orașul în care o reparație de 6 luni durează peste 6 ani: cazul locatarilor dintr-un bloc cu bulină, strămutați pentru o consolidare care nu se mai termină

30 de persoane care locuiau într-un bloc cu bulină roşie din capitală sunt nevoite să trăiască de şase ani în apartamentele sociale ale Primăriei. Lucrările de reconsolidare ar fi trebuit să dureze şase luni, dar firma SCIT IMPEX SRL a abandonat lucrările în momentul în care proprietarii nu ar fi fost de acord cu dublarea costurilor, de la 35.000 euro pe apartament la 70.000 de euro.

Blocul 12 C este situat la o aruncătură de băţ de Piaţa Universităţii, pe strada Ştefan Luchian (Sectorul 2) şi este încadrat în clasa I de risc seismic. Are 830 mp locuibili şi zece apartamente în care lucuiau până acum câţiva ani 30 de persoane.

„În anul 2011, in urma unei proceduri de licitatie publică derulată de Direcţia Generală Achiziţii a Primăriei Capitalei, a fost semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de consolidare cu SC SCIT IMPEX SRL. Potrivit contractului şi conform specificaţiilor din caietul de sarcini, termenul pentru execuţia lucrărilor era de 6 luni de la data primirii ordinului de începere. Pentru aceste lucrări societatea respectivă ar fi primit suma de aproximativ 1,7 milioane de lei (370.000 euro -n.r.).” se arată în răspunsul Primăriei Generale remis G4Media.ro.

Temându-se să mai locuiască în blocul cu bulină din cauza pericolelor la care se expuneau, toţi cei 30 de locatari au luat în urmă cu câţiva ani decizia de a se muta în locuinţele de necesitate puse la dispoziţie de către municipalitate. Numai că ceea ce ar fi trebuit să dureze şase luni s-a dovedit a dura mai bine de şase ani, iar lucrările nu sunt nici pe departe în stadiul de a fi încheiate.

„În 2013 ne-am mutat în locuinţele de necesitate ale primăriei din Naţiunile Unite. Sunt 10 apartamente şi toată lumea a plecat cu căţel, cu purcel, cu tot ce avea. În 2014, teoretic trebuia să fie gata. Acum suntem în al şaselea an cu termenul depăşit. În ianuarie facem şapte ani” a declarat pentru G4Media.ro Daniel, unul dintre cei zece proprietari.

Locatarii se plâng că s-au ales cu apartamentele distruse pentru că de ani buni nu mai lucrează nimeni pe şantier și că firma SCIT IMPEX SRL a abandonat lucrările în momentul în care proprietarii nu au fost de acord cu dublarea costurilor.

„Acum apartamentele sunt degradate 50 %. Eu unul mi-am luat gândul să mă mai întorc acolo după cum arată. Şantierul este părăsit de acum patru ani, de când au zis că măresc cu 100% costurile faţă de cele iniţiale, care oricum erau umflate după părerea mea. În cazul apartamentului meu, trebuia să dau vreo 35.000 euro pe 70 mp. Când s-au apucat de treabă, au venit cu nişte note mai mult decât umflate, dublu. Ne-am angajat diriginte de şantier şi am semnat doar pe s-a făcut efectiv şi nu pe ce au spus ei. Ei au băgat în decont că au adus macara. Le-am spus, domnule nu a văzut nimeni nicio macara, o fi virtuală? Noi nu am văzut-o. Au spus că ei au cărat cu sacul dar e ca şi cum ar fi cărat cu macaraua. Atunci le-am spun bine, dar de ce să plătim noi macaraua? Prin urmare, nu am vrut să semnăm decât ceea ce dirigintele de şantier angajat de noi ne-a confirmat că s-a făcut. La un moment dat, ne-au spus că costurile se dublează şi să semnăm o anexă. Nimeni dintre noi nu a fost de acord. În loc de 35.000 euro, trebuia să dăm 70.000. Adică 1.000 de euro pe mp, ceea ce este aberant. Asta în situaţia în care nu umblau decât la structură, un pic. Ne rămâneau nişte apartamente la roşu, micşorate cu 20% din cauza ranforsărilor, în care probabil mai trebuia să băgăm 20-30.000 de euro să le aducem în starea în care puteau fi locuite. Acum suntem în situaţia cea mai proastă, în care au ranforsat cu betoane până la etajul 1, iar restul clădirii este lăsată pur şi simplu în aer. La cea mai mică zguduială va face implozie pentru că baza este ranforsată, iar sus sunt pereţii decopertaţi, plafoanele sparte. Din apartamentul meu care este la etajul trei, mă uit până la subsol prin planşee. Tavanele nu mai există. Au rămas numai nişte armături din anii 30, subţirele” a declarat pentru G4Media, unul dintre locatari.

Varianta primăriei este însă ceva mai seacă. „Pentru că lucrările nu au mai putut continua, în lipsa unui proiect tehnic acceptat, în anul 2016, societatea SC SCIT IMPEX SRL a abandonat şantierul. Toate lucrările efectuate până la acel moment au fost, însă, plătite de către Primăria Capitalei. Nici până acum, însa, SC SCIT IMPEX SRL nu a depus la Direcţia Generală Investiţii toate documentele de execuţie a lucrărilor (buletine de analize, procese verbale de calitate a materialelor, procese verbale de lucrari ascunse etc.) Potrivit OG 20/1994, proprietarii încep plăţile pentru consolidarea imobilului la o lună după recepţia finală a lucrărilor. Cum acest lucru nu s-a intamplat, nici un proprietar nu a plătit vreo suma pentru lucrarile efectuate”, se arată în răspunsul Primăriei Generale remis G4Media.ro.

In anul 2018, pentru a debloca situaţia, Primaria Capitalei spune că a decis să rezilieze contractul de executie cu SC SCIT IMPEX SRL şi să predea imobilul către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) în vederea analizării situaţiei existente şi pentru continuare lucrărilor. „În acest moment, AMCCRS a semnat un contract cu Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti pentru realizarea unei expertize asupra lucrarilor executate deja si a lucrarilor care mai sunt de executat. Astfel, imobilul a fost deja inclus in programul de reducere a riscului seismic, derulat de Primaria Capitalei, iar lucrarile vor reincepe imediat dupa finalizarea expertizei.” se arată în răspunsul Primăriei Generale remis G4Media.ro.

Cea care ar fi trebuit să realizeze lucrările de reconsolidare, firma SCIT IMPEX SRL este cunoscută de ani buni ca fiind abonată la contractele Primăriei Generale. Potrivit puterea.ro, în 2010, Direcţia de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Bucureşti i-a încredinţat, prin negociere directă, fără anunţ de participare, un contract de peste 1,5 milioane lei. Mai exact, este vorba despre un contract care prevedea efectuarea unor lucrări la obiectivul de investiţii „Blocul M55 cu lucrările tehnico-edilitare aferente” din ansamblul Străpungerea Mărăşeşti. Potrivit site-ului de licitaţii al Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, valoarea totală a contractului a fost de 1.546.748 lei (aproape 400.000 de euro). Scit Impex aparţine lui Gelu Sorescu şi Adrianei Iftime şi a fost de-a lungul timpului implicată în scandaluri precum construirea Bibliotecii Naţionale sau a cartierului de locuinţe „Henri Coandă” al ANL.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Naţie de hoţi.

    • Vorbește de familia ta, bibol prost. Dacă voi sunteți niște hoți ordinari, nu înseamnă că toți românii sunt. Hai sictir!

    • @Aveţi ce votaţi – Gresit, ci doar are o mare masa de manipulati care voteaza ca oile la comanda o gurpare mafiota care isi intinde putregaiul peste oamenii cinstiti.

    • Este democratie. Majoritatea a ales – sa stea acasa si sa-i lase pe hoti si pomanagii sa-i reprezinte la vot. Va place sau nu, asta este realitatea.

    • Realitatea este ca suntem un neam de isterici. Uite cum vorbeste „Arcturian”, a stat cu degetul infipt in locul sacru si o ia pe turceasca … Cum sa facem ceva cand avem veninul asta ?

  2. Pai … asa e cand accepti pomana de la Stat. 🙁 Pentru ca pomana este pentru ei, nu pentru tine! 💡 Intai te bucuri la pomana si apoi te plangi de calu’ de dar … 😉

    Nu poti sa impui clauze de penalizare pentru intarzierea lucrarilor, nu poti sa impui clauze de penalizare sau sa ceri despagubiri in cazul in care, la receptie, lucrarile sunt neconforme … pentru ca Primaria este parte contractuala, nu proprietarii! Proprietarii acorda, prin contract, mandat de reprezentare … ghici cui!? Primariei! 😈

    Iar Primaria centreaza si da cu capu’ firma de constructii a lu’ varu’ lu’ dom primare … c-asa-i in tenis. Varu’ umfla devizul, ca sa poata sa-i returneze si lu’ dom’ primare para-ndaratu’ (ca are si el datorii si la partid si la amantlâc) si sa-i ramana si lui bani de profit bunicel. Dar nu umfla devizul chiar de la inceput in mod nesmitit. La inceput pare pretul cam mare dar rezonabil (pare totusi o pomana acceptabila), dupa care … incep actele aditionale la contract. 👿

    Reteta este clasica, de la bunica, vorba aia. De ce functioneaza inca cu succes, desi o cunoaste toata lumea? In primul rand pentru ca oamenii inca prefera sa fie mintiti frumos si spera ca in cazul lor se va intampla o minune si in al doilea rand pentru ca, dupa ce realitatea ii plesneste peste ochi, voteaza cu aceiasi talhari.

    Vaicarelile ulterioare – de luat in seama precum este de luat in seama vaicareala unui copil caruia i se spune ca nu e o idee sa sara de acolo si el totusi, increzator, sare si isi beleste genunchiul … 😐

    • @Sanitarule – multa vorba fara nimic real! Nu e nimic de pomana de la stat! Lucrarile sunt platite de proprietari „Potrivit OG 20/1994, proprietarii încep plăţile pentru consolidarea imobilului la o lună după recepţia finală a lucrărilor”! Asa ca mai lasa postacule gargara. Ca sa nu mai vorbim de stat – de unde are bani statul? Nu cumva din buzunarele noastre? Hai plimba-te la alta masa! Singurul care primeste pomana de la stat (din buzunarele noastre) esti tu, postacule, pe propaganda cu care vrei sa aburesti oamenii!

  3. Kafka frate! Si pana la receptie, firma lu’ varu’ lu’ primaru nu incaseaza nimic. Si dup’aia, firma incaseaza rate vreo 25 de ani. Tu nu recitesti, dupa ce termini de scris?! 😆

    Du-te inapoi in banca, ia legea respectiva si incepe cu art.9 si 10 … dupa care daca mai citezi din lucrari pe care nu le-ai citit, dar ai prins tu o fraza dintr-un comentariu’ de la colegu’ … ne vedem la toamna (cand s-or termina lucrarile, se face receptia si incepe plata. :)) )

  4. Complicii sunt insasi beneficiarii. Stau si indura. Ce pazesc ? Pasivitate specific romaneasca cu consecinte pe masura.

    • ” Romanul, asteapta sa-i faca altul … „

    • Din pacate, nu prea au ce sa faca.
      Sa cheme, in instanta, Primaria … dar ea va invoca OG-ul, care nu prevede ce se intampla in astfel de situatii si care e termenul rezonabil de finalizare a lucrarilor. – deci autoritatile sunt de buna credinta si in curs de a rezolva problema … fac studii, organizeaza licitatii, asteapta buget … 🙁

      Daca esti intr-un caz precum cel din articol, e ca si cand ti s-a nationalizat imobilul (nu-l mai poti folosi pe termen nedefinit) si ramai proprietar doar pe terenul de sub el (care, si el, e in devalmasie in proprietate!). Esti mancat! 🙁

      Iar aici e punctul unde apar socialistii consecventi cu doctrina lor si spun ca nu trebuie sa se supere nimeni, caci, desi are unele efecte perverse, legea (OG-ul) a fost data spre binele societatii in ansamblu (erau periculoase cladirile acelea si pentru ceilalti cetateni) iar proprietarii sunt oricum datori societatii (care primeaza in raport cu individul), pentru ca fara societate proprietarii n-ar fi putut sa aiba respectiva proprietate in the first place . 😆

      … sa facem o estimare daca majoritatea proprietarilor respectivi au votat cu socialistii (PSD&Co.)? 😈

  5. Probabil ca in timpul asta,avocatii rechinilor imobiliari lucreaza de zor….un caz concret: langa Gradina Icoanei,chiar langa micuta cladire a Memorialului de la Sighet ,un intreg bloc a fost evacuat in anii 90 si m-am mirat ce repede s-a consolidat,dar apoi ,ce sa vezi:o intreaga casa de avocatura s-a instalat ,in toata cladirea!In jurul ei,asteapta de mult (si bine!)celelalte ,inclusiv cea a Academiei Civice….e foarte buna asta:aveti ce votati si mai ales,ce NU votati…