G4Media.ro

București: Denumirea Bulevardului Primăverii va fi schimbată în Bulevardul Monica Lovinescu, iar…

sursa: captura

București: Denumirea Bulevardului Primăverii va fi schimbată în Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herăstrău va fi redenumită Virgil Ierunca

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate în şedinţa de joi un proiect de hotărâre conform căruia denumirea Bulevardului Primăverii urmează să fie schimbată în Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herăstrău va fi redenumită Virgil Ierunca, relatează Agerpres.

Proiectul este semnat de către consilierii PNL Cătălin Deaconescu şi Răzvan Socolovici, precum şi de consilierii USR Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor.

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca sunt două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist. Ambii au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara după instaurarea regimului comunist în România şi au trăit împreună o viaţă întreagă cu gândul la România, visând mereu la momentul întoarcerii acasă. Vocile lor, devenite familiare pentru milioane de români aflaţi de o parte sau alta a Cortinei de Fier, au transmis speranţă poporului român în anii cumpliţi ai dictaturii comuniste. Prin miile de ore de emisiuni realizate pentru Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi-au dedicat o mare parte din activitate nu doar promovării culturii româneşti, ci mai ales luptei împotriva comunismului”, se arată în referatul de aprobare.

Conform aceleiaşi surse, de la microfonul Europei Libere sau din stradă, prin organizarea de proteste, în faţa Ambasadei României la Paris, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca „nu au ezitat să îi apere pe românii persecutaţi de regimul comunist”, fie ei oameni de cultură sau simpli cetăţeni. Astfel, actele de „represiune şi persecuţie” împotriva lui Paul Goma, Mihai Botez, Dorin Tudoran sau Vasile Paraschiv au devenit publice prin vocile celor doi, de la microfonul Europei Libere.

„Ideea de a conferi numele celor două figuri importante ale exilului românesc – Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca – ca denumire pentru două artere din cartierul fostei nomenclaturi comuniste nu este una nouă. Aceasta a fost formulată într-o solicitare oficială către PMB, încă din anul 2008, de către Vladimir Tismăneanu (la acea vreme preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România) împreună cu Horia Roman Patapievici (membru al comisiei, la acea dată preşedintele Institutului Cultural Român). De asemenea, ideea este prezentată şi în capitolul dedicat Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca din cartea ‘Declaraţie de iubire’ a lui Gabriel Liiceanu, publicată într-o primă ediţie în anul 2001”, se mai arată în document.

Iniţiatorii menţionează că despărţirea de comunism înseamnă şi eliminarea simbolurilor pe care regimul comunist şi-a întemeiat existenţa, iar „un astfel de simbol” este Cartierul Primăverii, „devenit imediat după instaurarea comunismului o adevărată fortăreaţă în care nomenclaturiştii regimului s-au baricadat” împreună cu familiile lor.

„Modelul izolării liderilor de mase al puterii comuniste de la Bucureşti nu este unul original, acesta fiind inspirat de regimul bolşevic din perioada interbelică şi desăvârşit de nomenclatura din fosta Republică Democratică a Germaniei, cu al său celebru cartier închis Pankow. Până în 1962 Bulevardul Primăverii a purtat numele Andrei Alexandrovici Jdanov, cel care a pus bazele ideologiei Partidului Comunist în Uniunea Sovietică”, se mai arată în referatul de aprobare.

După aprobare, hotărârea urmează să fie comunicată: Administraţiei Străzilor, Primăriei Sector 1, Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti, Companiei Naţionale Poşta Română, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară al Municipiului Bucureşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

  1. Ce prostie!!!

  2. Ce porcarie. Suna foarte frumos blvd Primaverii nu inteleg ce au cu el. In schimb sunt alte strazi cu nume de tot râsul gen strada Lucifer

  3. Eu zic ca e mai bine sa le lasati asa ca ne bulversati de tot! Sunt denumiri cu care am crescut si cu care suntem obisnuiti!

    • Pai atunci sa ramana ceausescu ca erai obisnuit cu el. Sau Iliescu. ce rost are sa tot schimbi?!

    • @istvan

      Ai idei putine si fixe

    • Ar trebui și o rotondă, în sărăcăcioasă, grădina din Piața Unirii, cu busturile principalelor Voci de la Europa Liberă, cum avem una a scriitorilor clasici în Cișmigiu.

    • Corect…cu stima…

    • are dreptate camelian, Piata Unirii e cea mai potrivita pentru comemorarea trompetelor cosmopolite salariate la USAGM / BBG

      Deja mai sunt niste ramasite ale trecerii acelor lacuste etnicie prin zona. Ar fi pacat sa poluam si restul tarii cu toteme idosuprematiste.

  4. De ce? Cu ce îi încălzește pe bucureșteni?????

  5. Nu era mai simplu să se numească Bulevardul CIA?

    • in memoria varstei mintale a halitorului de propaganda „independenta” de la Munchen

  6. Stupide idei au unii. Faceti o strada noua si botezati-o cum vreti, nu va faceti publicitate de doi bani. Adica proportional cu cat va duce capul.

  7. Dar oare de ce nu se supune dezbaterii publice? Au ales ei asa doua nume-sigur cu imporatnta lor-si hotarasc sa schimbe nume de strazi si fara consultarea cetatenilor. Atatea probleme are sectorul 1 si dintre toate se ocupa sa schimbe nume de starzi ca urgenta.!!

  8. Bdul Iuliu Maniu Colaborationistul Lui Carol, Sima, Antonescu (si respectiiv Hitler + Musolini + Horthy), dar Care s-a Speriat Brusc de Dr Petru Groza Si Incerca Sa fuga la Inamicii Britanici

    Strada Corneliu Coposu, Tucalarul Tradatorului de Mai Sus

    Aleea Gheorghe Ursu Valutistu

  9. Ne pute istoria recenta. Multe denumiri sunt marturii istorice. O scoala sau un liceu pot sa poarte numele de VI sau M.L. Demolam totul, monumente, case, hale, altii le pastreaza si le modernizeaza.

  10. toti nomenklaturistii,sekuristii si ceausistii din ,,primaverii,, trebuie sa recunoasca crimele comunismului cu noile nume anti comuniste …frumoasa lovitura, o sa le stea in gat lor si odraslelor…‼️‼️‼️‼️‼️‼️👍👍👍👍👍👍👍🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳

    • Asteapta s-auzi ca-i va durea undeva!!
      Acum n-au nicio apasare toti sa sustina ca au ascultat Europa Libera 24 din 24 ca toti au fost dizidenti.
      Daca stam sa cugetam s-ar putea sa fi fost multi care ascultau… ca pentru asta erau platiti!

  11. Pe una ar putea sa o numeasca Nastase iar pe alta Tariceanu. Unul cu petrolul, altul cu gazul. Pentru servicii aduse altor tari din Europa si nu numai.

  12. N au ce face. Lumea arde si baba se piaptana. Iar persecutie si paul goma in aceeasi propozitie e un oximoron. Goma a fost turnator la securitate.

  13. De Primăverii nu zic, că sună cumva când zici că vila lui ceașcă e pe strada unui anti-communist. E ceva frumos. Dar cu Herăstrău ce au avut? N-au mai avut străzi de rebotezat? În sectorul 3 încă există un bd. Lucrețiu Pătrășcanu sau o zonă denumită după Leontin Sălăjan. Și cine știe câți alți comuniști încă or mai avea nume de străzi.

  14. Actualul bulevard Regina Elisabeta s-a numit Kogalniceanu, inainte de asta s-a numit Gheorghe Gheorghiu-Dej, si inainte de asta s-a numit 6 Martie. Toate aceste modificari s-au facut in 30 de ani. Stiti ce inseamna pentru cei ce locuiesc pe o strada sau bulevard schimbarea denumirii ? Inseamna schimbari in actele fiecarei persoane, alergatura, confuzie, haos, nemultumiri, incurcaturi, birocratie. Si toate astea pe timpul, banii si nervii contribuabilului !

    • subânţeleg că ai fi preferat să stai pe 6 martie sau gh gh dej decât să te deranjezi cu actele…
      „frumoasa” atitudine, n-am ce zice…

  15. Vă mănâncă in dos, așa numiții luptători anticomuniști,au fost niste slujbași în solda altora . Vai mama lor !

    • Indiferent ce au fost, daca merita sa li se dea numele unor strazi se pot gasi strazi fara nume sau cu nume compromise.
      Cu ce ne-o fi suparat Primavara?
      Are legatura cu incalzirea globala sau…

      Cateva sute de cetateni trebuie sa mearga la politie sa-si schimbe cartea de identitate, permis de conducere si cine mai stie care alte acte, fiindca-i mananca pe unii undeva.
      Nici vorba de respectul pentru Monica Lovinescu sau Virgil Ierunca. Se vor gasi destui suparati contra lor si efectul obtinut e chiar opus. Doar isi mai fac niste epigoni prilej de a se baga in seama.

  16. daca se intampla asta, atunci b-dul Nicusor Dan se va numi Vranceanu Firea

  17. Cati se duc in parcul Regele Mihai si cati in Herastrau?🤔🤔🤔

  18. Ca sa inteleaga lumea de ce nu mai trebuie pusa adresa pe cartea de identitate.
    De cate ori se trezeste careva sa schimbe denumirea strazii trebuie sa merg la „circa” ca sa-mi preschimb buletinul?
    Asta in timp ce atat politia cat si anaf stiu unde am domiciliul ca sa-mi trimita eventuale amenzi sau taxe… fara sa se sinchiseasca de numele strazii

  19. subscriu la părerea celor ce susţin denumirea cu numele celor doi celebri radiofonişti mai degrabă a unor instituţii culturale decât străzi.
    iar în materie de străzi, de ce să schimbi primăverii (cel mai frumos anotimp) sau herăstrău când bucureştiul e plin de nume de străzi idioate sau anacronice? doar pt. că acolo au locuit temporar nişte gunoaie comuniste?

  20. Ați punctat de minune faptul că in perioada comunistă în Bulevardul Primăverii locuia nomenclaturistii. Este strigător la cer ce s-a pus in loc în perioada actuală, palate exorbitante in fiecare oraș, despre proveniența fondurilor alocate nici nu poare fi vorba să întrebe cineva, si asta la 33 de ani de la Revolutie. O țară vândută bucată cu bucată..

  21. dar numai in anii de ocupatie americana sau otomana

    in ceilalti ani, se va reveni la „piata stalin”

    tradatorii de neam sun concentrati si azi pe strazile acelea, nu degeaba se redenumeste piata

  22. Alta treaba nu mai au decat sa renumeasca niște strazi. Nu poti sterge trecutul oricat de mult ai vrea. Comunismul a avut si bune si rele. Pe vremea comunismului Romania era mult mai independenta in raport cu alte tari decat este acum. Aveam fabrici, uzine, mine, combinate petrochimice, nu trebuia sa prelucram petrolul la austrieci si sa ni-l vanda aia la supra pret. Aveam sere, agricultura, locuri de munca, trenuri, dispensare in comune, fiecare oras avea un scop. Lumea nu era nevoita sa se imbulzeasca la Bucuresti pentru un venit mai bun. Dar, regimul comunist a avut multi dusmani din afara dar si din interior. Bineînțeles ca bogatanii, descendentii boierilor care si-au facut averi si mosii pe seama celor saraci si fara pamanturi, sclavi pe plantatie cum a fost si in Sua, au fost nemultumiti cand li s-au confiscat averile. Preotimea la fel.
    Oricat de mult rahat ar manca actualii politicieni, comunismul a insemnat crestere economica, drumuri si poduri de care astia de 30 de ani nu sunt in stare sa faca. E bine acum ca ne imprumuta la straini, ca avem datorii externe de miliarde de euro, ca nu avem industrie nici pentru a face nasturi in Romania, ca am devenit groapa de gunoi a vesticilor, ca petrolul si gazele românești sunt exploatate de vestici si ni le returneaza la triplu pret? Nu o sa mai avem tara cu lingaii astia de la Casa Poporului!

    • Ai dreptate, aveam industrie si agricultura. Atunci te intreb simplu-de ce muream de foame si de frig? Tot ce produceam pleca la export iar noi priveam rafturile goale sufland in palme sa ne incalzim…
      Concluzie? Toate regimurile sunt bune la inceput, tot aceiasi oameni schimba un regim cu altul. Lor le este bine mereu, noua…. ce le mai scapa printre degete.
      Astept sa ma contrazica cineva cu argumente!

  23. Aha, mult ma intereseaza ca pana in 1962 strada s-a numit AAJdanov, daca nu spuneti si cum s-a numit strada inainte de venirea comunistilor la putere?? Acele vile banuiesc nu au fost construite dupa 1944, cartierul o fi avand o istorie mai veche, cu oameni alungati din casele lor de catre comunisti.
    Ce ma ingrozeste este imaginea unor politicieni decizand totul fara sa aiba -obligatoriu – o comisie de istorici si arhitecti, care musai sa fie consultata, in orice privinta. Nu poti lasa orasele pe mana politicienilor, primarilor, se vede de pe luna dar azi si de pe GoogleEarth cum au distrus, lasat sa se distruga orasele ca apoi sa le vanda rechinilor imobiliari si carciumarilor. Ne-am intors in Evul Mediu cu trotoare meschine, daca exista, lipsa de zone verzi si a deschiderilor reprezentate de piete in sens de zone de intalnire a mai multor strazi. Lipsa de cultura generala ne face sa fim urati si sa facem lucruri urate.

  24. MĂ,voi sunteți sănătoși la cap?Ce vină am eu să locuiesc pe o stradă ce poartă numele unei tabagiste răgușită.

  25. Ce repede au sarit toti sobolanii rosii de tur in sus, de parca toti ar locui in Primaverii si nu cumva sa se schimbe ceva ca fac toti infarct!
    Comunistit scarbosi ce sunteti!

  26. Astia nu sunt sanatosi la cap , totul este perfect avem caldura , strazile nu mai au gropi, semafoarele functioneaza perfect , strazile sunt curate in general curge lapte si miere in Bucuresti iar ultima problema este denumirea unor strazi, de ce nu schimba si denumirea bulevardului Kiseleff ca si asta este un maresal rus , puneti mana si faceti lucruri utile si bune nu frecati menta cu schimbarea de nume de strazi iar pentru asta consultati locuitori Bucurestiului nu o faceti voi ca asa vreti voi , poate nou nu dorim schimbarea denumirilor unor strazi si bulevarde .

  27. Mai bine ar fi ion Iliescu și Petre Roman!!