G4Media.ro

Britanicii au ajuns să-și scoată singuri dinții / Sistemul național este blocat,…

Sursa foto: Pexels

Britanicii au ajuns să-și scoată singuri dinții / Sistemul național este blocat, prețurile pe piața liberă prohibitive / România, printre destinațiile preferate de turism dentar

Dacă altădată călătoreau în Europa de Est pentru a obține un zâmbet perfect, acum mulți britanici merg pentru tratamente dentare de bază pe care spun că nu le pot obține în Marea Britanie. Turcia, România și Ungaria sunt destinațiile preferate de turism dentar ale britanicilor.

Marion Parks este unul dintre miile de britanici care pleacă în străinătate pentru tratamente stomatologice. După ce a aflat că are nevoie de o intervenție dentară intensivă, femeia de 55 de ani a decis că cea mai bună soluție este să părăsească micul ei sat englezesc pentru a-și pune implanturi tocmai la Istanbul. „Este doar un semn al vremurilor”, a declarat ea pentru Reuters de la casa ei din estul Angliei, înainte de călătorie. „Este un pic trist”.

Faimoasă deja pentru glumele cu dinți stricați, Marea Britanie are un deficit de stomatologi, ocupând locul trei de jos între 22 de națiuni, majoritatea bogate, ale OCDE, în ceea ce privește accesul în 2021.

Problemele legate de sistemul de finanțare guvernamentală au agravat problema, ceea ce înseamnă că milioane de oameni nu pot avea acces la un dentist cu prețuri mici în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS), administrat de stat.

Cu costul stomatologiei private prohibitiv pentru mulți, criza s-a adăugat la o stare de spirit de descumpănire în Marea Britanie, unde o instituție națională prețuită precum NHS este în perma-criză, cu personalul în grevă și costul vieții în creștere vertiginoasă.

Un raport parlamentar din iulie a declarat că, în cazuri extreme, oamenii își scoteau singuri dinții – un lucru pe care l-a numit „total inacceptabil în secolul XXI”. Organizațiile caritabile avertizează că, fără acces regulat la stomatologie, vor fi ratate și alte afecțiuni.

„Îmi pare rău pentru oamenii care suferă în Marea Britanie”, a declarat Parks mai târziu pentru Reuters, în timp ce ajungea la Istanbul pentru a i se scoate un dinte și a i se monta două implanturi, plătind o cincime din costul pe care i l-a oferit o clinică privată britanică.

Nu există statistici oficiale privind turismul dentar din Marea Britanie, dar interviurile cu șase companii din această industrie extrem de fragmentată arată că turismul dentar din Marea Britanie fie a atins un nivel record pentru aceste companii, fie este în creștere rapidă.

Sursa cererii

Clinica Tower Dental a lui Parks din Istanbul a tratat peste 500 de pacienți britanici în acest an, în creștere de la 200 în 2022, și se așteaptă ca această cifră să continue să crească, ajutată în parte de o liră slabă.

Alte companii stomatologice care operează în Turcia și în Ungaria și România au declarat că au văzut o cerere puternică din Marea Britanie.

Medical Travel Market, o firmă de consultanță cu sediul în Marea Britanie, a primit peste 1.500 de solicitări până la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, în creștere cu peste 450% față de 2022. Dental Implants Abroad spune că a servit un număr record de britanici în 2023, ajutând să zboare „sute” în România pentru a obține implanturi dentare.

Dental Departures, care spune că este cea mai mare companie de turism dentar din lume în funcție de venituri, se așteaptă ca rezervările din Marea Britanie să crească cu 15% până la un nivel record în 2023. Iar Dent Royal se așteaptă să fi rezervat 600 de pacienți britanici în orașul turcesc Izmir, situat la malul mării, în 2023, în creștere de la 350 anul trecut.

Eddie Crouch, președintele Asociației Dentare Britanice, a declarat pentru Reuters că închiderea clinicilor britanice în timpul blocajelor COVID a creat o mare întârziere, iar oamenii nu mai merg doar în străinătate pentru operații estetice.

„Acum, anecdotic, aud că mulți pacienți merg în străinătate pur și simplu pentru a avea acces la stomatologie generală”, a spus el.

Vedat Etemoglu, care administrează clinica Tower Dental folosită de Parks, a declarat că există o „diferență uluitoare” între facturile stomatologice din Turcia și cele din Marea Britanie, atunci când un dentist NHS nu este disponibil.

În cazul ei, Parks are un dentist NHS, dar serviciul oferă implanturi doar în cazuri rare – cum ar fi atunci când un pacient a avut cancer la gură – din cauza costurilor. „Implanturile sunt, de obicei, disponibile doar în mediul privat și sunt scumpe”, se arată pe site-ul NHS.

O clinică privată din Marea Britanie i-a oferit un preț de 5.000 de lire sterline (6.290 de dolari) pentru două implanturi, spre deosebire de Turcia, unde va plăti 923 de lire (1.160 de dolari) pentru un tratament care include o extracție. Nota de plată include costul cazării. Zborul a costat mai puțin de 200 de lire (250 de dolari).

Pentru Parks, ea intenționează să se întoarcă la Istanbul în aprilie pentru continuarea tratamentului. Ea a declarat că plecarea în străinătate a fost „o idee de nerefuzat” și că a fost foarte impresionată de servicii.

„A fost extraordinar”, a spus ea, plimbându-se pe străzile din Istanbul la două zile după procedură. „A fost o experiență care a meritat foarte mult.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează