G4Media.ro

Brexit – noua propunere legislativă ar include un vot al parlamentarilor pe…

Brexit – noua propunere legislativă ar include un vot al parlamentarilor pe tema convocării unui al doilea referendum, spune May

În discursul „Noul Acord Brexit”, Theresa May a identificat 10 elemente care modifică propunerea făcută parlamentarilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, arată The Guardian într-o analiză.

Majoritatea acestora sunt doar concesii care fuseseră deja anunţate în diverse momente, în ultimele şase luni. Poate termenii folosiţi pentru drepturile lucrătorilor sunt puţin mai categorici – May a propus un proiect de lege a drepturilor lucrătorilor care „garantează că drepturile lucrătorilor nu vor fi mai nefavorabile decât în UE” – dar majoritatea propunerilor nu sunt noi. Totuşi, ceea ce a spus May despre un al doilea referendum şi despre uniunea vamală sunt lucruri noi. Iată câteva consideraţii.

1) May le-a propus legislatorilor un vot pentru organizarea unui al doilea referendum – ceea ce în termeni simbolici este destul de relevant. Până acum, ea s-a opus ferm ideii că guvernul ar trebui să programeze un vot pe această temă, iar săptămâna trecută, la întreruperea negocierilor între partide, May a lăsat să se înţeleagă că unul din motive a fost că laburiştii au insistat asupra convocării unui al doilea referendum.

2) Dar, practic, această propunere are o semnificaţie mult mai redusă decât pare. În timpul adoptării controversatului proiect de acord de retragere din UE, oricum, cineva ar fi depus un amendament care face apel la organizarea unui al doilea referendum, astfel că May nu face decât să programeze un vot care ar fi avut loc în orice caz. Ea nu le-a promis parlamentarilor conservatori un vot la libera alegere pe această temă.

3) May a promis de asemenea să legifereze un referendum dacă parlamentarii votează organizarea unei consultări. Cele două nu merg neapărat mână în mână; ne putem imagina cu uşurinţă că parlamentarii ar vota pentru un al doilea referendum, dar guvernul ar reţine apoi legea necesară pentru organizarea exerciţiului.

4) Dar May nu a explicat cum ar împiedica ea un viitor lider conservator să blocheze legea privind un al doilea referendum sau să o abroge. (Un nou lider conservator ar trebui să fie învestit înainte de toamnă şi este puţin probabil ca până atunci să fie adoptat acordul de Brexit, chiar dacă va trece la a doua lectură. Partidul Laburist a anunţat deja că un astfel de proiect legislativ necesită mai mult timp.) Având în vedere orientarea pro-Brexit a membrilor Partidului Conservator, este greu de imaginat că în fruntea formaţiunii va fi aleasă o personalitate dispusă să organizeze un al doilea referendum.

5) Propunerea lui May privind uniunea vamală este mult mai subţire decât cea privind al doilea referendum. Ea nu propune un vot guvernamental privind o uniune vamală permanentă, adică ceea ce vor laburiştii, deşi propune un vot pe tema unul al doilea referendum. De ce? Poate pentru că, deşi May este probabil rezonabil de convinsă că Camera Comunelor va vota împotriva unui al doilea referendum, trebuie să fie îngrijorată că parlamentarii ar susţine o uniune vamală permanentă. (Ca în cazul celui de-al doilea referendum, va avea probabil loc un vot în această privinţă, oricum, deoarece laburiştii ar depune un amendament. Dar May se angajează să accepte rezultatul doar dacă legislatorii votează pentru ideea uniunii vamale temporare menţionată de ea în discurs.)

6) May pare a fi rezolvat problema referitoare la eventualitatea organizării unor voturi orientative înainte de votul la a doua lectură asupra propunerii de lege, sau după (presupunând că va fi înfrântă), prin decizia de a organiza voturile orientative în cadrul legii. Propunerea de vot pe tema referendumului şi cea pe tema uniunii vamale par a fi tot ce a mai rămas din planul ei de voturi orientative.

Argumentul adus de May parlamentarilor laburişti că, dacă vor un al doilea referendum trebuie să voteze proiectul ei, este plauzibil. Este ceea ce susţineau cu tărie parlamentarii lui Nick Boles, la sfârşitul săptămânii trecute. Dar, în situaţia în care opoziţia faţă de acordul negociat de ea este deja înrădăcinată, se pare că a cedat prea târziu.(…)

Articol de Andrew Sparrow / Traducerea: Adriana Buzoianu, Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Live: Farage v Cable: The Brexit Debate @The Telegraph

  2. Un reportaj scurt făcut de index.hu în orașul englez Boston. Problemele conviețuirii cu est-europenii din oraș. De ce este orașul cel mai pentru brexit.

    http://index.indavideo.hu/video/boston_brexit_anglia_eu