G4Media.ro

BREAKING Valeriu Gheorghiță: Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin.…

Sursa foto: captură video

BREAKING Valeriu Gheorghiță: Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale și nu au boli cronice / Profesorii NU vor intra prioritar la vaccinare

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, astfel că din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale și care nu au boli cronice sau nu au mai mult de 65 de ani.

Reprogramarea se va face automat în platformă.

Valeriu Gheorghiță a explicat că este vorba despre o perioadă de 10-14 zile, care include 35.000 de persoane.

G4Media.ro a transmis LIVE declarațiile.

Valeriu Gheorghiță:

Obiectivul pentru etapa unu a fost atins – peste 90% din persoanele eligibile din sectorul medical

Etapa a doua – 175.103 pacienți peste 65 ani și cu boli cronice, plus 56.999 din activitățile esențiale.

Programările până pe 15 aprilie sunt ocupate 1,8 milioane locuri pentru vaccinare. 73% din locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice sau persoane peste 65 de ani.

La acest moment, numărul centrelor de vaccinare: 583 de centre active, dintre care pentru etapa I sunt 269 de centre. Pentru etapa a doua sunt 212 centre cu 337 de fluxuri, adică peste 20.000 de locuri. Mai sunt 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin 1000 de doze pe zi, plus centrele MAI tot cu 1000 de doze zilnic.

784.349 de doze de la Pfizer au fost recepționate. Au fost distribuite 610.433 de doze.

1249 de doze au fost irosite din motive care presupun abateri de la lanțul de frig, deteriorarea flacoanelor, reconstituirea incorectă.

Mai sunt 14.000 de doze de la Moderna. la finalul lunii vor mai veni 21.000 și avem prromisiunea pentru februarie pentru încă 53.000 de doze.

Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că într-o săptămână am recepționat cu 53% mai puține doze decât trebuia, adică cu peste 90.000 mai puțin. Soluția noastră: începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane.

Practic persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării iniţiale. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate ceea ce înseamnă 176.861 de persoane. La acest deficit de doze noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate şi fiind reprezentate de excepţii menţionate

Perioada dificilă pentru noi este până în 15 februarie. E nevoie de solidaritate și trebuie să avem răbdare.

Numărul dozelor care va reveni României în etapa a doua de livrări va fi semnificativ mai mare. Încă nu avem un calendar.

Ne menținem obiectivul ca, până la sfârșitul lunii martie să vaccinăm 1,2 milioane de persoane.

Secretarul de stat Andrei Baciu:

Până la sfârșitul lunii martie trebuie să vină restul de doze până la 2,5 milioane de la Pfizer și 430.000 de la Moderna.

Dacă se aprobă vaccinul AstraZeneca, până la finalul lunii martie ar trebui să primim încă 1,2 milioane de doze.

Răspunsuri la întrebări:

Valeriu Gheorghiță:

Soluții pentru vaccinarea cadrelor didactice: am analizat mai multe scenarii posibile pentru a asigura continuitatea campaniei de vaccinare. Avem opțiunea ca din 7 februarie să începem vaccinarea cadelor didactice, dar am avut de ales între a amâna persoane peste 65 de ani și cu boli cronice sau persoanele din activități esențiale.

Vaccinarea personalului din învățământ depinde de momentul la care celelalte vaccinuri vor fi aprobate. Dar deschiderea școlilor nu e condiționată de vaccinare. E o decizie care depinde de situația epidemiologică.

Când vom avea un calendar de livrare de la Moderna și AstraZeneca… Nu putem spune acum o dată concretă pentru deschiderea altor centre de vaccinare.

Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. E vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 de mii care au fost programate de angajatori. Am extras fix acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile.

Adriana Pistol – INSP:

Secvențierea testelor pentru COVID: Nu există un număr de teste se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar. Necesitatea vine de cum arată tulpina identificată la primul PCR. Există anumtie tulpini suspecte care fac pe omul din laborator să supună secvențierii.

E un proces laborios, costisitor. Din câte știu, costă în jur de 500 de euro, nu avem foarte multe laboratoare care să facă acest lucru.

Nu ar fi corect să stabilim un număr. Corect e ca dacă omul din laborator are o suspiciune, să facă demersurile necesare pentru secvențierea.

La școala 128 e clar un focar datorat acestei tulpini. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor, la cele patru probe prelevate.

Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat.

Niciuna dintre persoane nu are o formă de îmbolnăvire care să fie nici măcar medie, deci nu îi este periclitată viața.

Valeriu Gheorghiță:

Se poate ceda locul la vaccinare, dacă persoana respectivă face parte din aceeași etapă de vaccinare.

Sunt sub 10.000 de persoane din învățământ vaccinate, din cele 300.000 angajate. 126.000 și-au exprimat dorința de vaccinare.

Nu cred că vorbim de o întârziere a etapei a treia. Situația din februarie este una punctuală. La acest moment, tot luna aprilie este luată în calcul pentru începerea etapei a treia.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. mai bine asa, ca oricum s-au ingramadit in fata batranilor si bolnavilor toti nesimtitii

    • Și totuși…
      Bătrâniisi pot sta si acasă, ca e și periculos sa umble pe ploaie și zăpadă.
      In plus, copiii lor iubitori ii pot aproviziona.
      In timp ce salariații din domenii esențiale, merg zilnic cu mijloacele de transport aglomerate și la serviciu iau contact zilnic cu zeci sau sute de persoane..
      De aici se vede clar cine este mai expus.

  2. Bine Gheorghita!! De ce crezi ca te au pus astia sef peste „marea coordonare” !! La sf o sa iti iei cele mai multe p__e-n cur!!! Pana la urma gaseau un pro_st sa l bage la -naintare, mai bine tu ca oi avea si tu beneficii cand te oi retrage!

    • da ma .. sa sti, acuma vine ala de la pesede si incepe sa urle … ca se duce el la fabrica de medicamente si face vaccinurile mai repede … no, si mai bine, deschide el o fabrica de asa ceva la videle .. pune acolo in planul cincinal …

  3. Hopa, s-a prins si Gheorghiță că nu sunt vaccinuri, până acum prezenta planuri cincinale cu înscrierile.
    I-ati vaccinat cu prioritate pe Ciutacu, pe Radu Duda, pe Sabin Orcan, pe adulții tineri si sănătoși din guvern, din ministere si din instituțiile publice, iar acum, ce chestie, vi s-au terminat dozele, fix la profesori, la bătrâni si la bolnavii cronici.
    Toată Europa avea /are probleme cu dozele si prioritiza destept pe cei care au un grad ridicat de risc, doar România a deschis cabinete speciale pentru pilosii tineri si sănătoși. Rusine!

  4. Eu zic ca p-astia care deservesc sa-i amine pe termen nedefinit.
    Pai daca deservesc, ce nevoie avem noi de insi vaccinati daca fac deservicii?
    Pacatoasa limba!

  5. Bravo, fabuloase priorități. Cel puțin 17000 de doze au fost irosite pe esențiali gen prefecturi, Curtea de Conturi etc. Felicitări, vă cunoașteți bine specialii.

  6. De ce 10 zile si nu 7 sau 14? Eu ma programasem in weekend, nu pot sa lipsesc de la serviciu. Cand am facut programarea, ne am gandit in ce zi a saptamanii putem

  7. Vacinati cu prioritate grangurii si tinerii ca sa se inghesuie fara tema si masca, la schi, in carciumi si discoteci.
    Exterminati prin aceasta arma bacteriologica, batranii si bolnavii ca sa echilibrati bugetul de pensii si al sanatatii.

  8. Va roade o intrebare:
    Cine sunt cei rămași dintre „esentiali” , adică PRIORITARII ESENTIALILOR? LOL
    Si pe ce criterii i-a scos pe unii dintre esentiali?

  9. Interesanta asta: Se poate ceda locul la vaccinare, dacă persoana respectivă face parte din aceeași etapă de vaccinare.

    Sa vezi acum vanzare de locuri la vaccinare

  10. Ar trebui sa ne explice dl colonel cum au ajuns „esentialii”sa fie 37%din cei programați,cand platforma permitea doar max. 25%.

  11. Hai ca suna bine ::: incepe scoala dar amanam vaccinarea profesorilor.
    „Nu e mare risc de infectare sa stai 6 ore cu 30 de copii intr-o clasa”
    „Imposibil sa te infectezi”
    Cand unii medici sau persoane bolnave cronic au refuzat vaccinul , de ce dozele nu au fost date la alte categorii de risc ? Doar cei cu pile si interventii s-au bagat in fata.
    In rest , respect pentru Gheorghita. Omul este capabil dar nu are aliati capacitivi si nici bine intentionati.

  12. Bine bah, daca acum cateva zile spuneai ca suntem „aproape pe fix”, acum intelegem in viziunea armatei romane ce acuratete avem: fix -117.000 !
    Bravo!

  13. „Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin.”

    În acest context, de ce risipește guvernul banii [inclusiv ai] mei pe reclame în mass-media, în favoarea vaccinării?!

    Rog pe dl Gheorghiță să oprească deîndată, adică imediat, publicitatea pentru vaccinare, atât timp cât aceasta este imposibilă, din cauza lipsei vaccinului!

  14. Bineinteles ca s-au vaccinat esentialii care stau in birouri prin ministere, prefecturi, etc….si s-a renuntat la vaccinarea profesorilor dar vor sa inceapa scolile. Sa plimbe copii virusul la greu.
    Cei peste 65 ani mai puteau sta in casa 10 zile, nu trebuiau sa ia plasuta sa se plimbe prin 2 piete si 2 supermarketuri pentru 2 kg de cartofi

  15. Profesorii NU vor intra prioritar la vaccinare, pentru ca prioritar trebuie sa se vaccineze CCR, Curtea de Conturi, s.a. institutii super speciale din aceasta mizerie de tara. Plus cei care platesc „constributia” de 100 EUR/doza…