G4Media.ro

Surpriza de la vârful Comisiei Europene: Ursula von der Leyen, ministrul Apărării…

Foto: Armata Germaniei

Surpriza de la vârful Comisiei Europene: Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, va fi noul președinte. Liderii UE au ajuns la un acord după negocieri-maraton

Donald Tusk a anunțat marți că liderii europeni au convenit asupra viitoarei conduceri a instituțiilor Uniunii Europene. Ursula von der Leyen (ministrul Apărării din Germania) va conduce Comisia Europeană, Charles Michel (premier interimar al Belgiei) va conduce Consiliul European, iar Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă a UE va fi Josep Borrell (fost președinte al Parlamentului European), Banca Centrală Europeană va fi condusă de Christine Lagarde (șefa FMI). Tusk a mai anunțat că Parlamentul Uniunii Europene va fi împărțit între Manfred Weber (Germania) și Serghei Stanișev (Bulgaria, care va avea prima parte a președinției), dar cei doi nu s-au înscris încă oficial în cursa de miercuri pentru șefia PE.

Numele Ursulei von der Leyen a apărut în premieră în negocieri duminică, la discuțiile-maraton de peste 15 ore rămase fără rezultat. La acel moment, cele două candidaturi care se profilau pentru șefia Comisiei Europene au fost Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (socialiști). Cei doi nu au putut strânge însă voturile de care aveau nevoie, așa că a fost nevoie de o soluție de compromis.

Ursula von der Leyen este ministrul german al Apărării începând cu anul 2013. Are 60 de ani și a fost în mai multe rânduri ministru și de mai multe ori a fost prezentată drept o posibilă succesoare a Angelei Merkel. Numele Ursulei von der Leyen a fost propus de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, însă această propunere s-a lovit de nemulțumirea eurodeputaților germani, potrivit mai multor surse citate de News.ro.

Charles Michel, cel care va conduce Consiliul European, are 43 de ani și este premierul interimar al Belgiei. Charles Michel a fost numit premier la doar 38 de ani, dar și-a dat demisia în decembrie 2018, după depunerea unei moțiuni de cenzură de către socialiștii și ecologiștii belgieni.

Josep Borrell are 72 de ani și a fost cel de-al 25 președinte al Parlamentului European, în perioada 2004-2007. Este parlamentar european din partea Spaniei.

Manfred Weber are 46 de ani și este parlamentar german susținut de creștini-democrați, face parte din grupul PPE. A intrat în Parlamentul European la 31 de ani.

Sergei Stanishev are 53 de ani, este născut în Ucraina și și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moscova. Face parte din Partidul Socialist Bulgar și a fost premierul Bulgariei în perioada 2005-2009.

Christine Lagarde are 63 de ani și este avocat francez. În prezent conduce Fondul Monetar Internațional, dar are o carieră politică bogată. Printre altele, a fost și ministru de Finanțe, ministrul Agriculturii și ministru al Comerțului și Industriei. În 2009, Financial Times a numit-o pe Lagarde ”cel mai bun ministru de finanțe din zona euro” și tot atunci Revista Forbes a situat-o pe Lagarde pe locul 17 în topul celor mai puternice femei din lume.

sursa foto: Armata germană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Jenant. Împărțire ca la biserica. Sa speram ca struțocămila ue o sa se reformeze o data și o data

    • Aham. Auzi, ia zi, tu la ce contracte nemeritate esti abonat?

    • Cum ar trebui procedat in opinia ta ?
      Cum ar trebui sa se reformeze UE ?
      Sa dispară si sa se refacă URSS -ul, la care sa aderam ?

    • Nu va asteptati la un raspuns de la Harley. E doar in trol limitat, e pus de stapanii lui sa bage fitile prapadite si atat. Daca-l scuturi, se imprastie de tot. Si se duce la bere rece.

  2. Penibil. Europa de Est a luat mai putin ca data trecuta. Am luat cea mai neimportanta functie dintre cele care trebuiau impartite, si pe aia am luat-o doar pe jumatate. Si mai ziceau ei ca nu trebuie sa se adanceasca falia dintre Est si Vest.

  3. Deci cel mai dubios de aici este metisul socialist bulgar crescut și educat in blocul comunist. Dacă deja s-au infiltrat e de rău.

  4. Felicit Bulgaria! Stie ce vrea!

  5. Foarte buna echipa.
    Pana la urma Macron a avut cuvantul cel mai greu (Ursula von der Leyen, Charles Michel, Christine Lagarde), iar ceilalti l-au urmat, inclusiv Merckel.
    Preferata mea Margrethe Vestager, ramane in continuare comisar responsabil cu concurenta; e bine si asa.

    Mult succes!!!!!!!!!!!!!!!

    • These are bad times
      These are real bad times
      These are sad times
      These are bad times

    • Margrethe este socialista daneza.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Margrethe_Vestager

      Lagarde vrea un globalism(stanga) care nu lasa pe nimei in urma(stanga).

      Serghei socialist.

      Borrell – partidul muncitoresc spaniol

      Weber este un om de dreapta.

      Ursula – cu numele de dreapta, dupa istoricul de pe wiki nu as crede

      Michel – stiu doua partide de dreapta pe bune in Belgia si nici unul nu are treaba cu el

      Va fii un viraj (mai)la stanga la varful UE…

    • @Mondialul
      Nu cred ca virajul va fi la stanga.
      Lagarde are o f vasta experienta in Fr si la FMI, este un om de dreapta, cunoaste toate tertipurile bancare, este f atasata Europei.

      Serghei si Borrell sunt socialisti, dar asta este, trebuie ca si socialistii sa aiba reprezentantii lor; in plus posturile lor nu sunt f importante, diplomatia UE (vezi ce rol minor a avut biata Mongherini) si jumatate de timp la presedentia PE (Tajiani, nici rolul lui n-a fost f vizibil).

      Ursula, tata politician de dreapta, ea a militat pt armata europeana unita. E f intransigenta.

      Pe Charles Michel il cunosc f bine. Nascut intr-o familie de politicieni de dreapta, se invarte in politica de cand era mititel. E f bun negociator si f tenace. A guvernat in Belgia intr-o coalitie extrem de dificila, cu walloni si flamanzi care nu se inteleg intre ei; guvernul lui a demisionat anul trecut pt ca flamanzii din guvern n-au vrut sa semneze pactul de la Marrakech.

      Cele mai importante posturi, pt bunastarea cetatenilor sunt Comisia si Consiliul. Presedintele PE e mai mult fatada, acolo grupurile sunt importante.

      Eu cred ca e buna formula asta noua. Doream ca si Iohannis sa aiba un loc printre astia, il vedeam bine la Consiliu, dar Michel e mult mai dinamic.

    • @Mondialul
      Margrethe Vestager este socialista-democrata, dar in Danemarca nu-i ca-n Romania.
      In timp ce era Ministru sau PM, nu-mi amintesc a dat o lege care i-a pus pe sindicalisti la punct, le-a taiat din drepturi.

      Nu tolereaza abuzurile marilor capitaluri, a amendat Google, Amazon, Gazprom. Nu este deacord cu capitalismul salbatic care imbogateste peste masura pe unii si-i saraceste din ce in ce mai mult pe altii. A fost cel mai bun comisar al echipei Juncher.

    • N-are rost sa discutam cu postaci nazi ca manelistul asta de mai jos, lasa-i in nenorocirea lor. Echipa e OK, nimic mai mult pentru ca PPE au crezut ca daca tin cu dintii de Comisie isi mai acopera din esec. VdL incepe in umbra unei vice-presedinte cu mult mai competenta, carismatica si populara ca ea. Vestager e cu mult peste sefa ei. Vestea buna e ca portofoliul ei de vice e unul modificat si cu mai multa putere ca pana acum. Vestea excelenta e ca Macron ne-a scapat de Weber, posibil de Weidmann si de Selmayr + vom avea liste transnationale si posibil modificarea tratatelor. Merci, patron.

    • Ce va fii, va fiiii. Si fiice. Daca zice postacul mondial.

  6. Nu știu politica UE, dar de ce dintr-o dată un olandez pierde și apare o nemțoaică? Nemții să mai și piardă, nu sunt buricul pământului, nici măcar la politică. Grotesc

  7. Unde sunt postacii care-l acuzau pe Ciolos ca face „alianta” cu socialistii impotriva PPE. Inclusiv ideologul PNLului, Rares Bogdan, spunea acelasi lucru. Aveti macar curajul si demnitatea sa recunoasteti ca ati gresit?

  8. probabil ca a fost aprobata de catre gazprom daca a fost aleasa

  9. Ba… Ăștia l-au pus pe unu care are scoala la Moscova?
    Catzule… ești în perfuzii?
    Rareș… unde ești?
    Ia steagu pa tine și mergi la brucsel. Au!

  10. Oribil: un fost vicepresedinte de Comisie care a aparat statul de drept este blocat tocmai de tarile care incalca statul de drept: Ungaria, Polonia, Cehia si mai nou Italia. Sa mai crezi in democratie si sa o mai aperi… Halal
    /
    Consilul European format din sefi de state decide ceea ce ar trebui sa voteze Parlamentul European ales direct. Cine sa mai inteleaga cum functioneaza „democratia” asta…
    /
    Pe aceeasi reteta evident ca si Kovesi va pierde, francezii nu si-au adjudecat suficiente posturi…Halal

  11. Macron, desi face parte din cel de-al treilea grup ca marime, a reusit cu mult tupeu sa incurce apele. Sa vedem ce politica va duce el acum (alaturi de seful grupului, Ciolos), un grup care vrea o Europa cu „doua viteze”. Noroc ca von der Leyen (de la PPE!) e o federalista convinsa, adepta a unei europe unite, nu discriminatorii.

  12. Până la urmă toată lumea poate să fie mulțumită. Euroscepticii, ca Orban și gașca pentru faptul că nici Weber dar mai ales nici Timmermans n-a ajuns președinte. Socialiștii pot fi mulțumiți că Von der Leyen este mai liberal ca Weber, dar cred că Merkel este adevăratul câștigător dacă luăm în considerare că Von der Leyen este ministrul cel mai vechi și constant din guvernul său. Cred că candidature lui Timmermans a fost un red herring pentru eurosceptici ( Orban a și scris o scrisoare în acest sens lui Dahl în care anunță sfârșitul lumii dacă Timmermans ajunge președinte). Acuma și euroscepticii consideră candidatura lui von der Leyen o victorie ( lol – doar nu vor recunoaște că strugurii sunt acri ).