G4Media.ro

Nicoleta Țînț este noua președintă a CSM

Nicoleta Țînț este noua președintă a CSM

UPDATE 2: Noua președintă a CSM, Nicoleta Margareta Ţînţ, a declarat, miercuri, că obiectivele pe care şi le-a propus în proiectul de candidatură sunt centrate pe realizarea unor măsuri concrete menite să consolideze încrederea magistraţilor în capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Obiectivele pe care mi le-am propus în proiectul de candidatură (…) sunt centrate pe realizarea unor măsuri concrete menite să asigure îndeplinirea efectivă şi sub toate dimensiunile sale a rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, dar, în egală măsură, şi pentru a consolida încrederea magistraţilor în capacitatea Consiliul Superior al Magistraturii de a gestiona corespunzător toate problemele justiţiei. Personal, cred cu toată tăria că pentru atingerea fiecărui obiectiv pe care l-am expus în proiectul meu de candidatură este nevoie mai mult, cred, ca oricând, de echilibru, de unitate, de dialog şi nu în ultimul timp de viziune, pentru a face faţă tuturor provocărilor pe care, probabil, anul 2020 ni le va aduce. Am convingerea că obiectivele pe care le-am punctat în proiectul de candidat sunt priorităţi pentru toţi colegii mei din consiliu şi o spun deschis că mizez pe sprijinul şi pe implicarea tuturor, pentru că sunt convinsă că doar împreună prin efortul nostru conjugat vom putea reuşi în demersul de a avea o justiţiei independentă, o justiţie performantă şi care să se bucure de respectul societăţii în a cărui slujbă se află”, a afirmat Margareta Ţînţ la sediul CSM, citată de Agerpres.

UPDATE 1: CSM a anunțat oficial alegerea Nicoletei Țînț. „Dna judecător Nicoleta Margareta Țînț a fost aleasă în funcția de președinte CSM”, a anunțat CSM.

Știrea inițială: Nicoleta Țînț a fost aleasă, miercuri, în funcția de președintă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au declarat pentru G4Media.ro surse din CSM.

Potrivit surselor citate, Nicoleta Țînț a fost aleasă cu 15 la 4 voturi, după ce săptămâna trecută nu s-a reușit alegerea sa, înregistrându-se de trei ori egalitate la vot.

Cine este Nicoleta Țînț

Țînț este considerată apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena. Nicoleta Țînț, de la Curtea de Apel Brașov, este membru al CSM din ianuarie 2017.

Favorită pentru preluarea funcției de vicepreședinte al CSM este procuroarea Tatiana Toader, au mai precizat sursele citate.

Membrii CSM au mandat de câte șase ani, în timp ce președintele și vicepreședintele forului, de câte un an.

Astfel, Lia Savonea își încheie mandatul de președintă CSM.

Lia Savonea, unul dintre cei mai controversați președinți al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost șefa Curții de Apel București și este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu (condamnat definitiv în două dosare penale).

În mandatul de la CSM, Savonea a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului, printre care cu fostul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall. Tot Lia Savonea este cea care a susținut numirea Corinei Corbu la șefia Instanței Supreme.

Însă, cele mai mari controverse au fost generate de încercările acesteia de a o impune pe Adina Florea la conducerea Secției Speciale. De 7 ori s-a încercat, fara succes, validarea lui Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, iar într-un final Adina Florea a decis să își retragă candidatura.

În luna octombrie, șapte membri ai CSM au cerut revocarea Liei Savonea din fruntea Consiliului pentru ”modul defectuos„ în care a condus instituția. Tot în luna octombrie, Asociația procurorilor ”Inițiativa pentru Justiție” a depus o plângere penală împotriva lui Savonea, pe care au acuzat-o de infracțiunea de uzurpare a funcției, pe motiv că a transmis Senatului proiectul de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate „fără a se întemeia pe o hotărâre a plenului CSM”. Aceleași acuzații publice au venit și din partea ministrului Justiției de atunci, Ana Birchall.

Potrivit proiectului, propunerile făcute la legea ANI vizau publicarea declarațiilor de avere și de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitarea posibilității ANI de a verifica un funcționar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile sau anonimizarea venitului soțului sau soției celui care depune declarația de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură.

Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat. Forul are și 3 membri de drept: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Sunt primele alegeri la care participă ministrul Justiției Cătălin Predoiu de la preluarea mandatului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Bine c-am scapat de predecesoarea….

    • e din aceeasi gasca

    • Mafia psd si CSM si-a impus din nou omul, cu sprijinul ministrului justitiei.
      Ministrul justitiei a facut pe prostul in sedinta trecuta, prefacandu-se ca nu stie despre ce tabere este vorba.
      Daca erau doua tabere formate din magistrati cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, am fi putut intelege sa se abtina.
      Dar, era vorba despre o tabara a magistratilor cinstiti si competenti si o tabara a celor corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei psd.
      In plus, mafia psd si-a infiltrat si doua likele, chipurile, din partea Societatii Civile, dar de fapt tot din partea mafiei.
      Cum sa fii neutru intre aceste doua tabere ?
      Ministrul justitiei a facut jocul mafiei psd din CSM.

    • Mafia psd din CSM si-a impus din nou omul, cu sprijinul ministrului justitiei.
      Ministrul justitiei a facut pe prostul in sedinta trecuta, prefacandu-se ca nu stie despre ce tabere este vorba.
      Daca erau doua tabere formate din magistrati cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, am fi putut intelege sa se abtina.
      Dar, era vorba despre o tabara a magistratilor cinstiti si competenti si o tabara a celor corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei psd.
      In plus, mafia psd si-a infiltrat in CSM si doua likele, chipurile, din partea Societatii Civile, dar de fapt tot din partea mafiei.
      Cum sa fii neutru intre aceste doua tabere ?
      Ministrul justitiei a facut jocul mafiei psd din CSM.

  2. Alta jigodie kaghebista

  3. Mulțumim Predoiu ! Via Băsescu…nu ?!!!

  4. Ultima data a fost 9 la 9.
    Astazi, 15 la 4.
    Se pare ca s-au gasit solutii eficace pt a convinge 5 membri CSM sa-si schimbe optiunea de vot.
    Cam dubios.

    • Nu este deloc dubios, este o demonstratie de forta fata de perspectiva desfiintarii pensiilor speciale pentru magistrati. Astia sunt judecatorii.

  5. Ramane dubioasa si pozitionarea lui Predoiu atunci cand votul a fost de 9 la 9, dupa doua incercari.
    El spune ca n-a dorit sa isi implice votul in alegerea sefului CSM.
    Pai, bai berbecule, daca legea ti-a oferit drept de vot, intr-o speta atat de importanta pt justitie, de ce mama zmeului te-ai abtinut?
    Daca ar fi votat, ar fi clarificat situatia, cu 10 la 9 si Țînț ar fi fost respinsa.
    Dar a preferat sa se abtina si la a 2-a incercare, cu toate ca stia f. bine ca aceasta Țînț este o apropiata a Liei Savonea.

  6. indiferent de tabara si scor, am sa spun o gluma, sper sa fie normala la cap, ca sa dea decizii bune, normale, nu de alea care sar in ochi pana si celor neavizati ca sunt niste tampenii partinitoare pentru anumite tabere, adica cu celeritate .. sa folosim limbajul lor de lemn

  7. Zice-se ca ar fi promis ca era savonea s-a incheiat. Predoiu a avut doua actiuni prin care ar fi putut influenta cinci persoane din CSM s-o voteze, una o reprezinta abtinerea si votul nul dat in primele doua runde, iar a doua, mesajul aparut acum cateva zile prin care spunea ca presedintele CSM trebuie sa fie ales cu majoritate consistenta, nu trebuie sa stea in votul ministrului justitiei, plus niste vizite pe la CSM, in ideea de conciliere si sugestia deblocarii CSM. Asa de fapt si-a explicat public gestul. Vom vedea cum se poarta aceasta cumatra, am inteles ca daca era respinsa initial, a doua propunere ar fi fost baltag sau oprina, considerate mult mai nocive decat asta.
    In fragmentul dat, nu apar efectiv obiectivele pe care si le-a propus aceasta tint, as fi vrut sa stiu daca sunt trecute in document indeplinirea cerintelor MCV, respectarea recomandarilor comisiei de la Venetia, si a GRECO.