G4Media.ro

Iohannis, apel de urgență către Juncker și Tusk: Să identificăm acțiuni concrete…

Iohannis, apel de urgență către Juncker și Tusk: Să identificăm acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor UE.

Președintele Klaus Iohannis a trimis miercuri o scrisoare președintelui Consiliului European și președintelui Comisiei Europene privind situația din Republica Moldova, în care cere găsirea ”în regim de urgență” a unei soluții negociate pentru a pune capăt ”gravei crize constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”.

Iohannis arată în scrisoare că România are ”o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune” și  este ”preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău”.

Președintele se referă indirect la noua coaliție guvernamentală, arătând că UE ”trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019”.

Textul integral al scrisorii, potrivit Administrației Prezidențiale:

„Stimate domnule Președinte al Consiliului European,
Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stimă,
Președintele României
Klaus-Werner Iohannis

Excelenței sale Domnul Donald Tusk
Președintele Consiliului European,

Excelenței sale Domnul Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene

Cc: Doamnei Federica Mogherini
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședinte al Comisiei Europene

Domnului Johannes Hahn
Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii”

Foto: InquamPhotos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Excepţional de bine calculat. Altfel trollii veneau cu suspiciunile. E o şansă pentru echilibrul Est-Vest schimbarea firească de guvern:
    https://adevarul.ro/news/eveniment/din-chisinau-exclusivitate-interviu-premierului-republiciimoldova-maia-sandu-presa-romania-1_5d00bef1892c0bb0c648411a/index.html

  2. De ce a fost bine ca presedintele nu s-a grabit sa recunoasca guvernul sustinut de Putin?Pentru ca era un semnal de incurajare pentru rusi sa acapareze puterea totala ,ajungand sa ameninte granita de est a UE si NATO!Credeti ca plahotniuk nu mai este agreat de rusi?Nici pomeneala,il sprijina in continuare,dar nu fatis,pentru ca este in interesul lui Putin ca in Moldova sa fie haos!SUSTINE AMBELE GUVERNE,OAMENI BUNI,DIN UMBRA!

    • Rolul constitutional al presedintelui Romaniei nu este sa recunoasca guverne ale altor tzari. Este doar atributul guvernului iar parlamentul sa ratifice. Presedintele a intervenit pentru a aduce in scena Comisia si Consiliul European pentru a bloca Rusia.

  3. Foarte buna actiune, d-le Iohannis! Chiar daca nu a fost imediat semnalul dvs. de alarma, el este excelent, acum este nevoie de cat mai multe interventii si presiuni, cred ca si SUA pot fi mai mult implicate, in baza parteneriatului strategic largit chiar in aceasta vara, pe care Romania il are cu americanii.

  4. La obiect, logic si prompt. Foarte buna aceasta deschidere a procesului.
    Acum este momentul pentru o prezenta masiva a UE in RM, cu Romania in avangarda.
    Cetatenii RM vor vedea si

    • … si vor sti sa aprecieze.

  5. S-a activat dupa ce a vazut atatea critici la adresa atitudinii sale!

    • Nu cred ca s a „activat” inurma criticilor… momentul e bine ales si citeste comentariul Liei, are mare dreptate.

    • Daaaaa, e un artist in alegerea momentelor! De 4 ani si jumatate numai asta mi-a confirmat: abilitate, oportunitate, clarviziune si actiune! E cel mai bun! Le da clasa alora care au recunoscut guvernul legitim Maia Sandu cu 4 zile inainte!

  6. Bravo! UE trebuie sa sprijine R. Moldova, nu sa agreeze aliante dubioase si sa împartă sfere de influență. R. Moldova este Romania si asa va fi, iar UE trebuie sa ne sprijine acum. Oricum, cred ca scrisoarea trebuia adresată in primul rand lui Merkel, pentru ca ea are interese prin Rusia.

    • ghinion dar zilele astea tocmai Germania si Rusia au negociat ceea ce avem astazi la Chisinau, si ghinion ca Germaniei nu ii este atit de prioritar sa schimbe ceva spre bine in RM pe cit Rusiei ii este prioritar sa schimbe in rau RM, sa destabilizeze situatia politica/economica/civila. din pacate e asa..cel mai mult in RM investeste Rusia, si cel mai mult tot Rusia cistiga..din pacate

  7. Singura solutie – banda criminalului Plahotniuk sa paraseasca cladirea guvernului si sa se conformeze

  8. Tarzie, interventia celui ce reprezinta Romania pe plan extern. Romania care are relatii privilegiate cu Republica Moldova si care detine si presedentia Consiluilui, trebuia sa fie in avangarda. Noroc ca altii, UE, SUA si chiar Rusia au luat deja deciziile

  9. Domnul Iohannis face pe ageamiul…Solutia e sa scoateti mafia si crima organizata din institutii si politica.

    • Hopa, iar postache-pesedache face pe dizidentul !
      Stim ce ai facut asta vara!
      Ai fost in uichend pe la vorbitor la Rahova?
      Si? Care este directivele actualizate?

  10. Comentariu din categoria:
    Si daca ramuri bat in geam,
    De ce nu taiati craca…?

  11. ” și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune””

    Probabil ca, in fraza de mai sus, Johannis a omis intentionat „acelasi popor” ca sa nu-i includa in neamul romanesc si pe cei 500.000 de rusi din rep. Moldova 🙂

    • sunt doar 5% de rusi = 150 000 conform datelor ultimului recensamint, ai marit cifra aproape de 3 ori, apropo ce nota ai avut la matematica ?, si mai sunt vreo 6% de ucraineni, mai sunt si alte minoritati, iar restul 80-85% sunt moldoveni dintre care unii zic ca sunt romani altii nu recunosc.

      Romania si de data aceasta ca si aproape de fiecare data nu are pirghii reale de a influenta situatia, nu are politica de stat in privinta RM, nu au oameni pusi special care sa dea solutii, in schimb kgb-ul in kremlin are un departament special care 365 de zile pe an se „ocupa” de RM, de asta si Romania nu are influenta necesara si tot timpul este in offside

    • si cine crezi ca la Bucuresti poate da solutii in ceea ce priveste RM ? dinozaurul de Melescanu ? poate Dancila sau Vilcov ? poate astia din UDMR ? Iordache ? politicienii romania au alte prioritati, pe lista prioritatilor RM este pe pozitia 99, dar ar trebui sa fie in top 10 macar..