G4Media.ro

BREAKING Guvernul pregătește o suprataxare masivă a companiilor de petrol și gaze,…

Foto: OMV Petrom

BREAKING Guvernul pregătește o suprataxare masivă a companiilor de petrol și gaze, potrivit unui proiect prezentat de Economica.net. OMV Petrom și Romgaz sunt companiile cele mai puternic lovite / Guvernul vrea să strângă un miliard de euro / Ar fi afectați puternic și micii acționari

Update 21.38: Guvernul Ciucă a confirmat oficial că are în analiză un proiect de OUG privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 2022/1854, adică reglementarea la nivel european care ar permite suprataxarea companiilor petroliere, potrivit ordinii de zi a executivului făcută publică de biroul de presă.

Articol inițial: Guvernul Ciucă a pregătit o ordonanță de urgență prin care va suprataxa producătorii de țiței și gaze, precum și rafinăriile care produc carburanți, potrivit unui proiect prezentat în exclusivitate de Economica.net și confirmat pentru G4Media de surse guvernamentale. Companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Companiile cele mai afectate de suprataxă sunt OMV Petrom (capital majoritar austriac) și Romgaz (capital majoritar de stat), potrivit Economica.net.

Guvernul a calculat că va strânge din această suprataxă suma de un miliard de euro în 2023, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.

De notat că banii vor intra într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe.

Proiectul Ministerului Finanțelor vine la trei săptămâni după ce Austria a blocat prin veto intrarea României și Bulgariei în Schengen pe motiv că Viena are o problemă cu migrația ilegală.

Baza pentru impunerea acestei suprataxe este Regulamentul 1854/2022 al Uniunii Europene, care permite statelor membre să taxeze suplimentar companiile energetice care au realizat profituri excepționale, fără să impună însă un anumit prag.

De notat că dacă această suprataxă va intra în vigoare, cel mai mare perdant va fi statul austriac, care este acționar majoritar al OMV Petrom. Statul român va câștiga oricum, pentru că este acționar minoritar la OMV Petrom și acționar majoritar la Romgaz, iar prin suprataxare își mută practic banii cuveniți ca dividende dintr-un buzunar în altul.

Altă categorie de perdanți sunt angajații români (peste 6 milioane) care au pensiile administrate de pilonul 2 și au astfel expunere de 6.4 miliarde lei pe acțiunile OMV Petrom și Romgaz, acțiuni care ar putea fi afectate de introducerea unei astfel de suprataxe. De asemenea, micii acționari la cele două companii vor avea de pierdut, dat fiind că profitul nu se va mai împărți integral între acționari, ci va fi suprataxat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

  1. Cand mai aud cate o stire de-asta ca dau texe suplimentare sau amendeaza cate o firma, imi vine sa rad. Noi consumatorii platim toate acele amenzi si taxe. Atat timp cat nu se plafoneaza profitul firmelor din energie si nu apar mecanisme de returnat banii platitorilor finali, totul e o fraiereala.

    • Pai… fix asta face. Desi nu am fost niciodata fan USL, impozitarea cu 60% a diferentei de profit intre 2022 si media 2018-2021 mi se pare o masura decenta. Limitarea profitului nu se poate face altfel decat prin supraimpozitare.

    • Nu e deloc decenta. Cum ii va opri un impozit sa creasca pretul ? Nicicum. Singura decenta ar fi sa returneze banii cu dobanda platitorilor, consumatorilor finali. Nu statului. Asa cum e acum, atat OMV cat si statul se bucura de venituri tot mai mari pe pielea noastra.

    • @ Bogdan – Am „decat” o singura intrebare (ca sa fiu in trendul uselistilor), ce te face sa crezi ca banii aia din suprataxe (o masura decenta, pana la urma, intr-un stat in care democratia are traditie) se vor intoarce catre platitorul de taxe de rand, catre investitii care chiar sa ne foloseasca noua, romanilor, cu adevarat si nu vor ajunge in buzunarele politicienilor hoti si corupti?

  2. Foarte bine !

    • „Cred că s-a redus acest fenomen” – Rafila, despre şpaga dată medicilor şi asistentelor în spitalele de stat
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • Treaba se duce în prețul la pompă..

    • @Javrelinul – Asta cu taxa e platita la pompa nu stiu daca e reala. Daca maresc pretul la pompa se mareste si profitul. Cu cat e mai mare diferenta dintre media 2018-2021 si anul asta cu atat o sa fie taxa mai mare, deci mai degraba scade pretul pentru o taxa mai mica.

  3. Un început bun.

    • tot romanii vor plati si aceasta taxa pt ca va creste pretul carburantilor

    • @mihai – Nup! Vezi mai sus de ce.

  4. Din partea mea liber la suprataxarea lui OMV.
    Nu inteleg de ce trebuie sa fie afectata si Romgaz.

    • pai nu e dar ai citit doar titlul

    • Corect.
      🤣 Vai ce ma bucur ca OMV are de platit taxe mai mari. Excelenta vestea.

    • Intr o intreprindere cu capital majoritar de stat, cum e Romgazul sunt foarte mulți actionari privați si in felul acesta le diminuează profiturile. De fațadă si Romgazul e penalizat, ca tot la stat rămân
      banii

    • Sa-si mute actiunile la hidroelectrica, sau in alta parte unde considera dansii, ca mai dureaza pana intra aceasta ordonanta in vigoare.

  5. Zice ceva și de Enel, Engie, E.ON sau de CEZ ?
    Moșu’ mi-a promis un bax cu șervețele umede de șters ochelarii, dar pesemne i-au inghețat in sac in Laponia și s-o fi lăsat păgubaș…

  6. Orice taxa va fi regăsita in pretul final platit de prosti. Profitul stapinului nu poate scadea.

    • @Rumburak – Logic, n-ar trebui, daca respectivii maresc artificial pretul la pompa nu vor face altceva decat sa mareasca diferenta de profit in cauza, deci si taxa respectiva. Mai degraba ar trebui sa scada pretul la pompa pana la limita acelui prag, tocmai pentru a nu plati taxa.

  7. Când vor baga benzinării taxa asta în prețul de la pompa! Bucurați-vă atunci. Parca a mai fost unul, Dragnea, cu taxă pe stâlp, exact in ultimile zile din an.

    • Nu chiar. Cei care sunt suprataxati mai putin, nu au ce da la pompa mai departe. Iar OMVistii n-au decat sa incerce sa mareasca preturile cand ceilalti competitori nu o fac.

  8. Usurel, sa vedem daca are sange in instalatie. Din astia tineti-ma ca ii rup am mai vazut!

  9. Perfect. Furati tot din economie pana nu mai ramane nimic. Investitii oricum nu faceti.

    • @A – Bingo! Asta e problema corecta la toata povestea. Nu inteleg de ce oamenii nu-si pun intrebarile astea care mie mi se par de bun simt. Unde va ajunge surplusul asta de buget? Nu cumva in buzunarele adanci ale coruptilor si mafiotilor pe care ii avem la butoane?

  10. Oare in aceste conditii cei de la OMV Petrom mai incep proiectul Neptun Deep – partea de exploatare ? Sa dai OUG in ” ultima”zi din an…curat/murdar _ viziune liberala 100%.

  11. Gargara!! Se uita cu bricheta în rezervor!!
    Pe prosti e bine sa nu i lași sa facă ceva pentru ca nu se știe!

  12. Romanii ar vrea benzina gratis, energie electrica gratis, dobanzi 0%, internet gratis, si vacante gratis daca se poate.
    Din pacate pe termen mediu va fi distractiv cand nu lasi bani companiilor sa faca investitii 😉
    Have fun staying poor!

    • Ai ratat faza ca o parte din taxa se intoarce la companii daca se fac investitii, nu?

    • @tudor…tu cand ti-ai citit ultima factura detaliata la curent sau gaze? Fa un experiment, ia o factura si scade din valoarea totala doar banutii aferenti consumului. Asta se poate face si cu telefonul, nu trebuie pornit calculatorul contabilei, tot 73% raman taxe, tarife, certificate, etc. Una e sa ai cultura taxelor si sa fie tara bine, si alta e sa ai 3 sferturi taxe, calitate ioc, abuzuri cat cuprinde si autoritati miserupiste

  13. Bagati euroii in pesiile speciale, acolo e dezvoltarea tarisoarei, in basinile specialilor …

  14. Probabil există informații că nu vom fi primiți curând, în niciun caz în 2023, altfel nu ar face asta.

  15. Cu cat mai repede cu atat mai bine, ce mai asteptati?

  16. Cele mai lovite sunt omv și romgqz. Romgqz produce tor pt stat.. deci nu e lovita.. ca oți dacă se duce profitul la stat sau impozitul tot aia e. La omv e altceva.. nu mai au ce sa externalizeze austriecii..

  17. jefuitorii acesti tari, junta-militaro-mafiota, folosesc orice pretext pentru a ne baga mina cit mai adinc in buzunare.

  18. Statul român trebuie să riposteze pentru că a fost atacat de Austria și Olanda. Aceste două state ne produc pagube și statul nostru trebuie să-și retragă banii din băncile austriece și olandeze. Trebuie să se retragă din companiile cu capital comun și să uzeze de dreptul de veto ori de câte ori au ocazia, la adresa acestor două state. Ei spun că își protejează cetățeni și statul nostru trebuie să invoce același lucru. Dacă cei care ne conduc nu o fac acesta este un act de trădare. Cetățenii români pot să riposteze cum vor dar statul are obligația să riposteze oficial.

    • @Un român … Io zic sa dai cu putina apa rece pe fata si sa iti revii si sa incepi sa vezi adevaratii tradatori ai romanilor: Politicienii imbuibati si corupti care manevreaza butoanele de 30 de ani! Singurul motor care ii pune in miscare in parlament si guvern este umplerea propriilor buzunare!

  19. Statul român trebuie să riposteze pentru că a fost atacat de Austria și Olanda. Aceste două state ne produc pagube și statul nostru trebuie să-și retragă banii din băncile austriece și olandeze. Trebuie să se retragă din companiile cu capital comun și să uzeze de dreptul de veto ori de câte ori au ocazia, la adresa acestor două state. Ei spun că își protejează cetățenii și statul nostru trebuie să invoce același lucru. Dacă cei care ne conduc nu o fac acesta este un act de trădare. Cetățenii români pot să riposteze cum vor dar statul are obligația să riposteze oficial.

  20. Si totusi… ce anume e rau in supraimpozitarea diferentei de profit intre 2022 si media 2018-2021? Ca eu unul nu vad nimic rau…
    Si sunt de acord si cu celelate chestii sugerate de tine…

  21. Trebuie sa faca rost de bani pentru pensionarii speciali.E tot mai multi domnule, e tot mai multi din astia.

    • Magistratii sunt trimisi în paradisul megapensiilor speciale,pentru merite deosebite.Iar în urma lor ramane o criză de personal,care va lungi procesele pana se schimba banii,mai ales cele care trebuie sa se prescrie.
      A treia putere în stat este în agonie,iar Predoiu în loc să-i aplice tratamentul îi smulge perfuzia.

  22. media profitului ROMGAZ pe 4 ani este undeva la 1.4 miliarde, plus 20% face un 1.7. Ce trece de 1.7 se impoziteaza 60%. anul asta are 2,2 la 9 luni deci va face un 3. asadar statul va lua 60% din 3 -1.7 deci un 0.5 miliarde deci in loc de 3 miliarde vor fi 2.5
    Petrom are un 2.9 media pe ultimii 4 ani, 3.6 la 9 luni deci un 4.5 tot 2022. asadar 3.5miliarde impozitul de la care se aplica 60%. 4.5-3-5 =1 miliard impozitat 60% . deci 3.5 plus inca 0.4 fac un 3.9-4 miliarde curati.
    Practic la romgaz muta banii din buzunar stang in dreptul, la Petrom ciuguleste juma de miliard. Nu e de colea se pot plati pensii speciale vreo doua luni cred

  23. Taxarea arbitrară este moartea sigură a economiei.

    • Ce înseamnă arbitrar? Si 10% e arbitrar, si 16 si 19 si 45, orice e arbitrar

    • @ Gik – Inseamna fara sa analizezi toate aspectele trecute si viitoare, toate consecintele trecute si viitoare, sa calculezi tot ce se poate calcula! Chiar crezi ca mafiotii si hotii din parlament si guvern au facut toate astea? Iti spun io, nu! Nu se gandesc decat la propriul buzunar, asta incluzand si mituirea celor care ii ajuta sa ramana la butoane!

    • @Gik
      … pe principiul cât ne trebuie și de unde ii luăm.

    • Jocurile de noroc de ce nu se suprataxeaza?

    • @Florin
      Că să aibă „noroc” spălătorii de bani.

  24. Ce treabă are Austria cu legea asta?
    Vor fi taxate și Nuclearelectrica, ROMPETROL, LUKOIL, Hidroelectrica ș.a.m.d.
    Adică toți care au mărit tarife in energie anul acesta.
    Au ajuns banii și propaganda USL și pe G4?!

  25. Oare? Problema cu suprataxarea e ca acele companii isi vor ascunde profitul in costuri. Mai multe firme capuse, mai multe premii, mai multe consultante, etc.

  26. Sper ca va imaginati ca brusc OMV si celelalte rafinarii care sunt detinute de companii din afara Romaniei vor plati mai multi bani la compania mama sa foloseasca sigla si numele. Din punctul meu de vedere, lucru asta doar “suge” mai multi bani de la Romgaz sau alte companii cu capital de stat

  27. Anul asta voi muta pensia privata obligatorie de la Bcr erst . Mai bine era sa nu o fi avut de atata timp nu stiu in ce au investit banii dar profitul foarte mic . Mai bine cred ca daca ai aduna intrun cont de banca cu dobanda era mai ok . Pentru ca tragandu-mi lunar bani din fondul de pensii de stat voi avea o pensie mica la stat si cea privata cine stie daca nu o da faliment.

  28. @roalert, chiar te rog sa nu te superi, dar problema ta este de fapt Civilizația, sau mai bine spus, lipsa ei. Nicaeri in Europa cetatenii nu sunt educați cu politia, amenzi si bastoane, cum sugerezi tu, ci la SCOALA. Scoala, prietene, elimina dificultățile cu cate te confrunți tu, nu militia. Bati la uși nepotrivite. Acei oameni de care spui tu, europeni la randul lor, cu drepturi cetățenești europene, au dreptul la exprimarea culturii lor, doar nu vrei sa le-o bagi pe gat pe asta occidentala. Tot acesti oameni, cu educația școlară pe care o au, sunt nemulțumiți ca nu au foat primiti in Schengen. Intelegi acum, de ce provlema eate sistemul de educatie? Acesta nu poate, in niciun caz, fi înlocuit de forta, asta s-a vazut si in pandemie, cu vaccinarea

  29. Dragnea încă trăiește + ucenicii lăsați la butoane! Toate chestiile astea comuniste se vor întoarce împotriva noastră, noi plătim suprataxe și tot felul de impozitări excesive, doar nu veți crede că vor da faliment cei de la OMV?! Sau mai rău, poate că nici nu se mai apuca să extragă gaze din Marea Neagra, de ce sa o mai facă , pentru PSD?!

  30. Escrocii de la conducerea țării umfla prețul la energie și gaze ca sa plătească pensii speciale. De fiecare data de sărbători, când lumea e ocupată, au mai pregătit câte o taxa și câte o lege prin care sa ne înfunde si mai rău.

  31. Din nou: proști, dar mulți. Foarte mulți.

  32. Sunt cumva banii de investitii in gazul din Marea Neagra?

    • Burghejii și chiaburii!!! Nu avem nevoie de gaze din Marea Neagră! Primim de la marele prieten Sovietic, care ne ajută să facem spitale și școli! Trăiască prietenia Româno-Sovietică!

  33. inteleg sa se impoziteze petrolul, cum e la omv, dar de ce se taxeaza si rafinarea?
    gen sunt actionar la rompetrol, care a avut pierderi ani de zile, anu asta are profit, si acu vine statul si i-a 60%

    prost sa fii ca investitor sa bagi banii in tara asta

  34. asa, dati-le peste bot dusmanilor tarii, sa faca afaceri in hu sau ru. Capital fiat in ziua de azi gasesti peste tot, cu galeata, resurse naturale mai putzin!

  35. Dacă te uiți bine peste prevederile Regulamentului UE ce stă la baza instituirii taxei de solidaritate cu pricina sumele colectate din taxa nu pot fi folosite pentru orice cheltuieli publice(cum ar fi cele cu plata pensiilor speciale) ,ci doar pentru cheltuielile legate de acoperirea costurilor directe ale crizei energetice și deficitului de energie de pe piață.

  36. E vorba în principal de stimularea energiei regenerabile prin investiții făcute de sectorul industrial,protejarea fortei de muncă din acest sector,dar și proiecte transfrontaliere comune în cadrul UE pentru crearea și dezvoltarea de retele de producere,transport și distribuire de energie,bazate pe tehnologii nepoluante.

    • Energie regenerabila cu eoliene si panouri solare importate din… China cu materii prime rusesti? Unde e fabrica de panouri solare in Romania?

  37. Întâi plafonare apoi suprataxare…
    … ce urmează?

    • Să fie denuntați în fața tribunalului poporului acei burgheji care nu își bagă toți banii în panouri solare! Iar cei care nu plătesc, la Canal!

  38. Taxare masivă?
    Sunteți naivi.
    Guvernul a auzit de optimizare fiscala? Firmele din energie sigur au auzit.
    Începând cu ROMGAZ, HIDROELECTRICA, NUCLEARELECTRICA, TRANSGAZ, C.E. OLTENIA, etc.
    La mai mare!

  39. Sa aibă bani de pensii speciale și cumularzii nesimțiți doar nu merg acești bani în infrastructura spital scoli etc etc

  40. Vor fi afectati micii actionari! Pai detinatorii de actiuni sunt cei mai saraci oameni din Romania, cum sa ii taxezi pe astia DIN PROFITURI? Taxati profiturile homlesilor, sparanghelistilor si taranilor care se caca in curte!